TÉMA

Svah

V Těrlicku hrozí sesuv svahu pod novým sportovištěm

Těrlicko na Karvinsku řeší problémy se svahem pod nedávno otevřeným sportovištěm. Objevily se v něm totiž trhliny a existuje riziko, že se přibližně sedmimetrové úbočí sesune do přehrady. Situaci na místě sleduje geotechnik.
27. 3. 2024|

Žiželice na Žatecku ohrožuje sesuv svahu

Deště a také opakované oblevy jsou nejspíše příčinou sesuvu svahu v Žiželicích na Žatecku. Devadesát tisíc tun zeminy je podle geologů stále v pohybu. V ohrožení jsou tak rodinné domy i historická barokní kaple.
23. 1. 2024|

V Karlových Varech se nedaří zastavit sesouvající se svah. Ohrozit by mohl domy i dodávky tepla

U nádraží v Karlových Varech se dál sesouvá svah nad železniční tratí, geologům se proces nedaří zastavit. Specializovaná firma tam pracuje dva měsíce. Stále tak hrozí sesuv na mezinárodní trať do Německa. A teď přibyl další problém – do pohybu se dal i strmý svah u nedalekého sídliště. Jeho pohyb by mohl potenciálně ohrozit nejen domy, ale i podzemní přívod tepla.
15. 12. 2023|

Řidiče a cyklisty mezi Brandýsem a Ústím nad Orlicí ohrožuje sesutý svah

Kvůli silným a vytrvalým dešťům se během minulého týdne zřítila část svahu mezi Brandýsem a Ústím nad Orlicí. Rozdrolené kameny zůstávají u silnice, stejně jako velký kus zaklíněné skály, která ohrožuje projíždějící vozidla a cyklisty.
14. 8. 2023|

Mezi Jáchymovem a Božím Darem vzniká stěna, která zabrání sesuvům. Jezdí se kyvadlově

Stavbaři v serpentinách nad Jáchymovem směrem na Boží Dar zajišťují svah proti sesuvu. Před dvěma lety tam Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zjistilo, že část svahu se silnicí ujíždí, místo proto nechalo provizorně zajistit. Nyní tam stavbaři staví speciální stěnu, která zabrání dalšímu sesuvu krajnice. Informoval o tom vedoucí provozního úseku karlovarské pobočky ŘSD Jiří Baloun.
11. 5. 2023|

Svah nad Hřebečským tunelem je rizikový. Silničáři jej stabilizují, v místě platí dopravní omezení

Silničáři do poloviny roku stavebně zajistí svah u východního portálu tunelu Hřebeč na frekventované silnici I/35 na Svitavsku. Práce by měly skončit podle předpokladu na konci června, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 18:46|

Na železniční trať mezi Plasy a Kaznějovem se ráno sesunul svah, vlaky už jezdí

Na železniční trať mezi Plasy a Kaznějovem na severním Plzeňsku se v úterý ráno sesunul svah a vlakový provoz se tam zastavil. Správci železnice již trať zprovoznili. Vyplývá to z internetových stránek Českých drah.
28. 12. 2022Aktualizováno28. 12. 2022, 07:57|

Začala stabilizace svahu v Údolí u Lokte. Sesunul se před dvěma lety po přívalových deštích

V Údolí u Lokte začala stabilizace svahu, který se sesunul v červnu 2020 po přívalových deštích. Zborcená kamenná zeď zablokovala silnici II/209 do Horního Slavkova a dál na Plzeň. Téměř dva roky zde musely dopravu řídit semafory. Oprava bude stát 6,7 milionu korun a hotová má být do začátku letošního června.
14. 3. 2022|

Horská služba varuje před lavinovým nebezpečím v Krkonoších

Horská služba v Krkonoších vyhlásila po sněžení v minulých dnech první, tedy nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. Za posledních 48 hodin na hřebenech Krkonoš napadlo 35 centimetrů sněhu. Více ho je na závětrných svazích a v lavinových žlabech. První stupeň v nejvyšších českých horách začal platit ve středu 1. prosince.
2. 12. 2021|

Na Karlovarsku se musí zpevnit hned několik skalních masivů. Kameny ohrožují řidiče

Karlovy Vary musí zajistit nebezpečné skalní masivy podél silnice kolem řeky Teplé. Při silnějším větru nebo srážkách se totiž postupně uvolňují velké kameny, které padají do komunikace. Narušené skály jsou navíc i na dalších místech v regionu. Do oprav majitelé komunikací investují miliony korun ročně.
27. 10. 2021|

Silničáři preventivně rozebírají svah na D8

Ze svahu u dálnice D8 odvezou silničáři desítky tisíc tun zeminy. Pracují v místě, kde komunikaci hlídají hlubinná čidla kvůli možnému sesuvu. Odlehčování svahu je preventivní, při silných deštích by se totiž podle vědců mohl pohnout.
11. 9. 2021|

Mezi Mšeno a Skalsko se vlaky vrátí až na přelomu září a října

Tratí mezi Mšenem na Mělnicku a Skalskem na Mladoboleslavsku po sesuvu půdy znovu projedou vlaky až na přelomu září a října. Bude nutné zpevnit svah a kompletně opravit trať. Informoval o tom mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.
27. 8. 2021|

Skiareály vybízí lidi k odchodu. Pravomoce na jejich vykázání ale nemají, tvrdí střediska

V lyžařských střediscích v Česku od soboty nepojedou ani vleky, které dosud mohly převážet alespoň pěší turisty a běžkaře. Někteří provozovatelé se kvůli tomu obávají přílišného množství lidí na svazích. Kapacity ani pravomoci vyhánět je ze sjezdovek ale nemají. Informovali o tom provozovatelé skiareálů. Lidé podle nich mohou sjezdovky zničit nebo se na nich zranit. Příjezd rekreantů do skiareálů vláda v rámci protikoronavirových opatření nezakázala.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 17:06|

V Jeseníkách platí první lavinový stupeň, sníh si užijí hlavně běžkaři

V Jeseníkách platí první lavinový stupeň z pětibodové škály. Podle horské služby napadlo v noci na neděli deset centimetrů nového sněhu, na hřebeni hor leží zhruba čtvrt metru sněhu. Kvůli větru je však na závětrných lavinových svazích podstatně víc sněhu. Na horách kvůli pandemii stojí lyžařské vleky, zlepšují se však podmínky pro běžkaře, informoval o tom Jiří Hejtmánek z jesenické horské služby.
3. 1. 2021|

Aljašce hrozí obří tsunami. Před půl stoletím ji zasáhla vlna vysoká půl kilometru

Na Aljašce v důsledku klimatických změn stoupá hrozba masivního sesuvu půdy do moře. Energie takové události by byla tak velká, že by podle geologů zvedla ničivou vlnu tsunami. Vědci varují, že není otázka, jestli se to může stát, ale kdy.
25. 11. 2020|

Most u Netřebic bude dva dny uzavřený. Už podruhé za krátkou dobu se tam utrhl svah

Most u Netřebic na Českokrumlovsku bude 24. a 25. června z havarijních důvodů zavřený a silnice I/3 neprůjezdná. U mostu, kde se v květnu utrhl kus krajnice a sesunula půda, se nyní uvolnil druhý svah. Objízdná trasa vede přes Český Krumlov, kde se už ve středu tvořily dlouhé kolony. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude muset most zpevnit, v místě přidá ještě jednu vrstvu asfaltu.
24. 6. 2020Aktualizováno24. 6. 2020, 16:50|

Sněhová mapa republiky letos stále drží. Jde o světově výjimečné místo

„Dokud neroztaje sníh na takzvané mapě republiky, léto na horách nezačne“, říkávalo se kdysi v Krkonoších.
30. 5. 2020|

Skončily opravy Prackovické estakády na D8. Svah pod mostem je teď klidný

Na prackovické estakádě na dálnici D8 v Českém středohoří skončily údržbové práce, a tak se po mostě jezdí bez omezení. Silničáři s další činností na samotném mostě již nepočítají, mají ale připravena opatření pro případ, že by se svah pod ním opět začal pohybovat. Podle Jiřího Jiráka z Ředitelství silnic a dálnic je ale nyní podloží dálnice klidné.
25. 11. 2019|