TÉMA

Princ Andrew

Porota odsoudila Maxwellovou k 20 letům vězení. Vodila dívky k Epsteinovi

Britka Ghislaine Maxwellová byla v úterý ve Spojených státech odsouzena k dvaceti rokům vězení za napomáhání násilníkovi a finančníkovi Jeffreymu Epsteinovi k sexuálnímu zneužívání náctiletých dívek.
28. 6. 2022|

Scotland Yard je ve dvojím ohni. Vyšetřuje na nejvyšších místech a čeká, kdo ho povede

Do jeho nevítané pozornosti se nedávno dostal i princ Charles či premiér Boris Johnson. Scotland Yard se tak nyní zabývá případy, které mohou ovlivnit vztah občanů k monarchii či způsobit pád ministerského předsedy. Zároveň však jeho samotné vedení prochází vážnou krizí, jež může výrazně zformovat budoucnost londýnské policie.
18. 2. 2022|

Trpěla coby oběť zneužívání, uznal britský princ Andrew o Giuffreové. Dohodli se na finančním vyrovnání

Britský princ Andrew se dohodl na finančním vyrovnání s Američankou Virginií Giuffreovou, která ho obvinila ze sexuálního napadení z roku 2001 a chtěla se s ním soudit v New Yorku. Oznámili to podle agentury AFP v soudním dokumentu advokáti žalující ženy.
15. 2. 2022|

Princ Andrew navrátil vojenské tituly a královské záštity

Buckinghamský palác ve čtvrtek oznámil, že britský princ Andrew vrátil vojenské tituly a královské záštity panovnici a své matce Alžbětě II. Vévoda z Yorku už nebude moci používat královský titul a vzdá se dalších ceremoniálních rolí. Andrew ve středu neuspěl u soudu v New Yorku se žádostí o zamítnutí žaloby ze strany Virginie Giuffreové, která jej viní ze sexuálního napadení. V případu spojeném s kauzou zesnulého Jeffreyho Epsteina je tak stále obviněný.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 21:47|

Britská policie ukončila vyšetřování prince Andrewa, nebude ho stíhat

Britská policie ukončila vyšetřování prince Andrewa kvůli obvinění ze sexuálního napadení a nebude ho stíhat, informovala stanice BBC o policejním prohlášení. Američanka Virginia Giuffreová podala v srpnu žalobu na syna britské panovnice Alžběty II. s tvrzením, že ji několikrát pohlavně zneužil předtím, než jí bylo osmnáct. Princ Andrew dlouhodobě odmítá, že by s Giuffreovou měl jakýkoliv vztah.
11. 10. 2021|

Žena, která opakovaně vinila Epsteina, podala žalobu na britského prince Andrewa. Údajně ji několikrát zneužil

Američanka Virginia Giuffreová, která tvrdí, že ji jako náctiletou nutil k sexu finančník Jeffrey Epstein, v úterý podala žalobu na britského prince Andrewa. Žena uvádí, že ji potomek britské panovnice Alžběty II. pohlavně zneužil, když jí bylo 17 let, napsala agentura AP.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 20:34|

Vévoda z Edinburghu spočine na hradě Windsor. Bez davů a s přísnými pravidly

Na hradě Windsor se v sobotu královská rodina rozloučí při pohřbu s princem Philipem. Obřadu se kvůli přísným bezpečnostním a hygienickým opatřením smí zúčastnit jen třicet lidí. Kupříkladu premiér Boris Johnson své místo přenechal nejbližším rodinným příslušníkům.
16. 4. 2021|

„Ztratili jsme téměř dědečka národa,“ řekl k úmrtí Philipa jeho druhorozený syn princ Andrew

„Je to velká ztráta. Myslím, že bych to řekl tak, že jsme ztratili téměř dědečka národa,“ řekl novinářům princ Andrew k úmrtí svého otce prince Philipa. Druhorozený syn královského páru tak učinil po nedělní bohoslužbě, která se konala v katedrále v Canterbury. Princ Philip, manžel britské královny Alžběty II., zemřel v pátek ve věku 99 let. Andrew svého otce označil za „pozoruhodného muže“.
11. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 17:16|

Námořník, bouřlivák, trpělivý manžel i novátor. Princ Philip ze zákulisí měnil tvář monarchie

Vévoda z Edinburghu strávil po boku britské královny Alžběty II. dlouhých 73 let. Jejich manželství bylo jedním z mála stabilních prvků života britské královské rodiny a nedostižným vzorem pro jejich potomky. I když musel princ Philip svou panovnici vždy následovat s uctivým odstupem, byl to právě on, kdo uvnitř paláce prosazoval změny, které měly monarchii zmodernizovat a pomoct jí tak přežít až do 21. století.
9. 4. 2021|

Chápeme přání Harryho a Meghan a podporujeme je, uvedla Alžběta II. po krizové schůzce

Britská královská rodina má za sebou velmi konstruktivní diskuse o budoucnosti prince Harryho a jeho rodiny. Dohodla se na přechodném období, během kterého budou vévoda a vévodkyně ze Sussexu trávit čas v Británii i v Kanadě. V tiskovém vyjádření to po schůzce s Harrym a dalšími členy rodiny oznámila královna Alžběta II. Požádala o to, aby se ke „konečným rozhodnutím“ dospělo v nejbližších dnech.
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 19:58|

„Je to příběh o obchodu se sexem.“ Údajná oběť prince Andrewa popsala detaily jejich setkání

V britské televizi v pondělí večer vystoupila Američanka Virginia Giuffreová, která tvrdí, že byla jako náctiletá donucena k sexu s britským princem Andrewem. Veřejnost vyzvala, aby takové chování netolerovala a pomohla jí domoci se spravedlnosti.
3. 12. 2019|

„Krize v paláci“. Aféra kolem prince Andrewa královskou rodinu těžce poškodila, píší britská média

Britská média v reakci na středeční oznámení prince Andrewa, že se na dohlednou dobu stahuje z veřejného života, píší na titulních stranách o krizi v královském paláci. Podle britských listů aféra kolem vévody z Yorku a jeho styků s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem, který před svou smrtí čelil obvinění z rozsáhlého sexuálního zneužívání, těžce poškodila obraz britské královské rodiny.
21. 11. 2019|

Princ Andrew se kvůli kontaktům s Epsteinem stahuje z veřejného života

Britský princ Andrew na delší dobu zanechává veřejných povinností kvůli vývoji kolem svých někdejších styků s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem. Druhý nejstarší syn královny Alžběty II. oznámil, že panovnice vyhověla jeho žádosti ohledně odchodu z veřejného života. Kontaktů s Epsteinem, který před srpnovou sebevraždou čelil obviněním ze sexuálního zneužívání mladistvých, prý nadále „jednoznačně lituje“. Mladší bratr prince Charlese čelí obviněním, že se sám zapojil do takového zneužívání.
20. 11. 2019Aktualizováno20. 11. 2019, 21:32|

Další žena obvinila Epsteina ze znásilnění, skandál sahá až k princi Andrewovi

V kauze Jeffreyho Epsteina přibylo další svědectví. Promluvila žena, kterou miliardář ještě jako nezletilou údajně znásilnil na svém ranči. Připojila se tak k víc než desítce žen, které tvrdí, že je Epstein sexuálně zneužíval a požadují finanční odškodnění. Do případu kolem Epsteina je zapleten i britský princ Andrew. Ten sice popřel, že měl sexuální styk s nezletilými dívkami, své obchodní partnery ani veřejnost ale svými vyjádřeními nepřesvědčil.
20. 11. 2019|