TÉMA

Volný čas

Dříve nemyslitelné, dnes běžné. Výuka jazyků, sporty nebo hraní na hudební nástroje jsou stále častěji on-line

Objednat sérii videí a cvičit u obrazovky pravidelně doma – i tak dnes vypadají některé volnočasové aktivity. On-line prostředí přitom zůstává stále populární, a to nejen jako náhrada tělocvičen, ale i pro výuku jazyků nebo hry na hudební nástroje. ČT to potvrdilo několik oslovených organizací, které volnočasové aktivity nabízejí. Například u osloveného fitness centra je třetina zákazníků, kteří cvičili na dálku už během pandemie, stále aktivní přes internet.
5. 9. 2023|

Zájem o kroužky na příští školní rok je vyšší než obvykle. Část už má naplněnou kapacitu

Domy dětí a mládeže zaznamenaly velký zájem o dětské kroužky, které startují od září. Především ve velkých městech se některé zaplnily už na začátku prázdnin. Děti, které brzký zápis promeškaly, se tak musí zapisovat jako náhradníci. U části kroužků musejí rodiče počítat se zdražením, a to přibližně o deset procent. České televizi to potvrdily oslovené domy dětí a mládeže (DDM) a střediska volného času (SVČ).
15. 7. 2023|

Nejlepším místem pro život v Česku je i letos Praha, ukazuje srovnávací průzkum

Nejlepším místem pro život v Česku je i letos Praha. Následují Královéhradecký kraj a Vysočina. Naopak nejhůře dopadl kraj Karlovarský. Ukázal to třináctý ročník srovnávacího průzkumu Místo pro život. Zajišťuje ho společnost Communa, která vítězným krajům udělila ocenění. Výzkum hodnotil sociální a environmentální parametry a spokojenost obyvatel. Provedla ho analytická agentura Datank.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 17:53|

V Holýšově otevřeli nové centrum pro volný čas a vzdělávání uprchlíků z Ukrajiny

V průmyslové zóně v bývalých kasárnách v Holýšově na Plzeňsku otevřeli centrum volného času a vzdělávání ukrajinských uprchlíků. Nachází se vedle dvou rekonstruovaných ubytoven, kde jich dnes žije zhruba tři sta, z toho sedmdesát dětí. Čtyři nové prosklené buňky pořídila za tři čtvrtě milionu korun pražská personální agentura Nazar-Invest, vlastník a provozovatel obou ubytoven, které jsou od počátku války na Ukrajině plně obsazené.
21. 3. 2023|

Děti jsou v mobilu dvě a půl hodiny ve všední den a čtyři ve volný. Některé zanedbávají i spánek či jídlo

Digitální technologie hrají stále významnější roli ve volném čase dětí. Na počítači, mobilu nebo tabletu stráví žáci a žákyně ve věku od 11 do 15 let v průměru přes dvě a půl hodiny denně. O víkendu ještě mnohem víc. Vyplývá to ze studie Sociologického ústavu akademie věd, která se zaměřila i na jejich další volnočasové aktivity.
10. 2. 2023|

Zájem o členství ve skautu je mimořádný. Čekací listiny jsou i na několik let

Do skautských oddílů se letos přihlásilo nejvíce dětí za dvacet let, rekordní bude i počet letních táborů. Vedoucích ale nepřibývá stejně rychle jako členů, a tak na mnoha místech vznikly čekací listiny. Doba pro přijetí se může protáhnout i na tři roky, řekla České televizi mluvčí organizace Barbora Trojak. Objevují se podle ní proto i případy, kdy rodiče zapisují své děti na čekací listiny ihned po narození.
2. 7. 2022|

Češi šetří. Obejdou se bez restaurací, bot i kultury

Až polovina Čechů se omezuje při nákupech potravin. Méně peněz pak lidé vydávají i na kulturu a sport. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi. Řada prodejců podobný trend kvůli vysoké inflaci očekává i v následujících měsících.
20. 6. 2022|

Pandemie ve světě: V Rakousku pokračuje uzávěra pro neočkované, V USA zemřelo s covidem 800 tisíc lidí

V Rakousku skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení platí dál. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem se v USA vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny. Britský premiér Boris Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:24|

Vynechání jídla nebo spánku a další příznaky. Během pandemie přibylo dospívajících, kteří nadměrně používali internet

Během pandemie se v Česku zvýšil počet dospívajících, kteří nadměrně používali internet, zjistili vědci z výzkumného týmu IRTIS Masarykovy univerzity. Pandemie covidu-19 značně omezila možnosti mladistvých ve vzdělávání i trávení volného času. České školy navíc byly oproti ostatním evropským zemím déle zavřené.
24. 9. 2021|

Jihočeské muzeum připomíná, jak trávily volno ženy v 19. století. Děti si mohou vyzkoušet hračky

Kabelky, rukavičky, vějíř ze Slovanského plesu, háčkovou harfu a další předměty nabízí výstava o volném času žen v 19. století, kterou otevřelo Jihočeské muzeum. Přibližuje život žen z vyšších vrstev žijících v Českých Budějovicích před víc než sto lety, kdy se měnil způsob života.
29. 7. 2021|

Ze zpravodajství se senioři upnuli k očkování, jinak spíš hledají tipy na volný čas, říká šéfredaktorka

Televize, internet a teprve pak tisk tvoří podle mluvčí Rady seniorů a šéfredaktorky časopisu Doba seniorů Lenky Desatové žebříček oblíbenosti médií, ze kterých nejstarší generace čerpá zprávy. Ty o koronaviru je často děsí, v médiích se proto snaží vyhledávat i jiná témata. Mediální chování seniorů v době pandemie Lenka Desatová popisuje v rozhovoru pro pořad Newsroom ČT24.
6. 4. 2021|

Křížová cesta s úkoly, šifrovací hry. Zábavu pro děti vymýšlí na jihu Moravy farnosti i muzea

Pro děti z Bořetic na Břeclavsku vymysleli novou náplň trávení volného času tamní farníci. Připravili pro ně putování od křížku ke křížku. Hry pro trávení volného času na vzduchu nabízí například i městské muzeum v Břeclavi.
10. 3. 2021|

Videoherní průmysl se stal během pandemie gigantem. Kvůli izolaci se lidé uchylují k virtuálnímu světu

Zatímco pandemie covidu-19 negativně ovlivnila téměř všechny aspekty života a zábavního průmyslu, úspěch videoherní branže naopak prudce narostl. Kvůli přísným protiepidemickým opatřením a častým uzávěrám lidé hledají způsoby, jak trávit v izolaci čas. Mnoho z nich se obrátilo právě k virtuálnímu světu. Již velmi úspěšný průmysl tak díky epidemii zaznamenal nejlepší rok za poslední dekádu.
19. 2. 2021|

Videohry mohou být během pandemie nápomocné, myslí si vědci z Oxfordu

Kvůli pandemii covidu-19 se zavřely stadiony, hudební kluby, kina i divadla – miliony lidí musí po většinu času zůstávat doma. Zatímco velká část sportovního a zábavního průmyslu bojuje o přežití, ten videoherní zažívá rozkvět. A zatímco část odborníků upozorňuje na rizika, vědci z univerzity v Oxfordu to nevidí tak černě. Některé hry podle nich pomáhají mírnit napětí a pocity odloučenosti.
21. 11. 2020|

Vláda zpřísnila opatření proti koronaviru. Od pondělí budou na 14 dnů zrušeny kulturní a sportovní události

Ministři zdravotnictví a školství představili nová opatření proti koronaviru. „Od pondělí příštího týdne dojde k zavření prakticky všech kulturních událostí, divadel, kin tak, abychom volnočasové aktivity omezili na 14 dnů,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Už od pátku budou ale platit omezení v restauracích. Uzavřou se i vnitřní sportoviště. Lidé tak budou moci sportovat pouze venku do maximálního počtu 20 lidí. Na 14 dní chce ministr zdravotnictví zakázat i návštěvy v domovech pro seniory. Vyhlásil i řadu dalších opatření.
8. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 10:26|

Sportují, povídají si s rodiči, chodí do kroužků. České děti v průzkumu překvapily

Děti v České republice patří v mezinárodním srovnání k těm nejaktivnějším. Sportu, umění či dalším kroužkům se jich věnuje zhruba 86 procent ve věku mezi 11 a 15 roky. Část dospívajících zároveň tráví čtyři a více hodin denně před obrazovkou počítačů, televizí či chytrých telefonů. Vyplývá to z mezinárodní studie o zdraví a životním stylu školáků (HBSC).
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 20:09|