TÉMA

Vratislav

České dráhy získají zakázku na expresy Praha–Vratislav, oznámilo ministerstvo

České dráhy získají od státu novou zakázku. Ministerstvo dopravy u nich objedná novou expresní linku z Prahy do Vratislavi. Na rozhodnutí, které ministerstvo zveřejnilo na úřední desce, upozornil web Zdopravy.cz. Linka označená Ex32 by měla začít jezdit koncem příštího roku, České dráhy budou vlaky na ní vypravovat nejméně deset let.
22. 7. 2023|

V Polsku začala kampaň před říjnovými volbami. Podle expertů bude nejvyhrocenější za poslední léta

V Polsku naplno odstartovala kampaň před říjnovými volbami. Jedním z hlavních témat bude odpor proti evropské migrační dohodě nebo podpora Ukrajiny. Zástupci vlády oživili také spor o důl Turów. Liberální opozice sází na změnu stylu vládnutí, krajní pravice láká na výrazně nižší daně.
24. 6. 2023|

Zoo ve Dvoře Králové bude chovat tučňáky brýlové. Otevře jejich největší expozici v Česku

Safari Park Dvůr Králové nad Labem otevře expozici tučňáků brýlových, která bude největší v Česku. Tučňáky bude zoo chovat poprvé ve své šestasedmdesátileté historii. Investice do expozice převýšila čtyřicet milionů korun. Dvorská zoo se specializuje na Afriku a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech.
7. 7. 2022|

Řidiči si stěžují na špatné značení na D11, u dálnice D35 jim zase chyběl plot proti zvěři

Na novém úseku dálnice D11 u Jaroměře se po otevření v prosinci ukázal nedostatek v dopravním značení dálkových cílů. Řidiči kamionů, kteří míří na Náchod a Polsko, proto občas minou správný sjezd. Na konci dálnice pak musí řešit komplikace. Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že značení je připraveno už na severní obchvat Jaroměře, ten se ale zatím ani nezačal stavět.
26. 1. 2022|

Plánovaná trasa silnice z Brna do Svitav okolo přehrady platí, odpůrci u soudu neuspěli

Krajský soud v Brně zamítl žalobu proti aktualizaci zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. Jiný soudní senát téhož soudu v úterý zamítl i druhou z žalob proti témuž dokumentu, kterou podaly samostatně jen obce Ostopovice a Jinačovice. Trasa čtyřpruhové silnice tak platí. Kraj ji vytyčil od dálnice D1 na sever, povede přes městské části Bystrc a Kníničky a rekreační oblastí přes hráz Brněnské přehrady a dále na sever jižním obchvatem Kuřimi k Černé Hoře. Odpůrci tohoto řešení mohou ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 13:58|

V Polsku klesá zájem o vakcínu proti covidu, v zemi jsou i velké regionální rozdíly v proočkovanosti

Varšava prodá zhruba čtyři miliony přebytečných dávek vakcín proti covidu-19. Zájem o ně prudce klesl. Plnou ochranu získalo zatím v Polsku necelých pětačtyřicet procent lidí, tato hodnota ale napříč zemí hodně kolísá. Nejvyšší podíl očkovaných mají velká města a západní regiony, nejnižší pak menší obce na jihovýchodě země. Úřady přitom očekávají novou vlnu epidemie.
23. 7. 2021|

V Polsku vznikají domky pro hmyz, mají podpořit biodiverzitu

Moderní betonové developerské projekty přispívají k mizení biodiverzity. Polský svaz stavebních firem se to snaží změnit. Rozjel totiž projekt domků pro hmyz, které mají spolu s květinovými loukami vyrůstat na všech jeho investicích. Skupina, která si projekt vzala na starosti, plán spojila s úsilím o zápis do Guinnessovy knihy rekordů.
20. 6. 2021|

Ve Vratislavi odhalili náměstí, které připomíná spolupráci polské a československé opozice

Slezská Vratislav má nově náměstí Polsko-československé solidarity. Disidenti z těchto zemí navázali spolupráci začátkem osmdesátých let a společně vystupovali proti totalitě; organizovali výměnu zakázaných materiálů nebo setkání zástupců opozice na trojmezí. Čtvrteční ceremonie proběhla v rámci oslav polského srpna 1980, kdy vzniklo tamní odborové hnutí Solidarita.
27. 8. 2020|

Odkud, kam a proč? Výzkum ukáže, jaký smysl dávají v Česku rychlovlaky

Vysokorychlostní železniční tratě se v Česku zatím začínají projektovat, za pět let by již mohly první úseky začít i fyzicky vznikat a nejpozději do deseti let se po nich začne i jezdit. Zatím bez jednoznačné odpovědi však je ta nejdůležitější otázka: Kdo jimi bude jezdit? Ve spolupráci několika fakult Masarykovy i Karlovy univerzity vzniká výzkum, který by to měl do detailu ukázat.
1. 2. 2020|