TÉMA

Ministr průmyslu a obchodu

Jednání s majitelem Liberty přineslo jen další otázky, řekl Síkela

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) jednali s majitelem Liberty Ostrava Sanjeevem Guptou o aktuální situaci v ostravském hutním podniku. Síkela dal najevo zklamaní. Otázek je teď podle něj ještě víc. Vláda podle ministrů nebude poskytovat huti žádné prostředky daňových poplatníků, dokud se do ní nevrátí peníze vyvedené do zahraničí. Většina provozů v huti Liberty od prosince stojí, a značná část zaměstnanců je tak doma. Problém nastal poté, co dodavatel energií Tameh Czeh zastavil huti dodávky elektřiny kvůli tomu, že za ně podnik neplatil.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 19:18|

Stát chce snížit podporu obnovitelných zdrojů. Plánuje přispět jen 17,5 miliardy

Stát by už z rozpočtu neměl platit celý příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů. Celou částku na sebe převzal loni v říjnu kvůli energetické krizi způsobené válkou na Ukrajině. Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo několik norem, které mají toto financování proměnit. Jednou z nich chce stanovit podporu obnovitelných zdrojů – placenou z rozpočtu – pro příští rok na 17,5 miliardy.
3. 7. 2023|

30 let zpět: Demonstrace horníků na Staroměstském náměstí

Okolo pěti tisíc horníků demonstrovalo na Staroměstském náměstí za vytvoření podmínek nezbytných pro transformaci odvětví a dořešení ekonomických a sociálních problémů. V prohlášení, které členové krizového štábu předali vládě, mimo jiné stálo: „Zkušenosti posledních let zcela zřetelně ukázaly, že z dosavadních slibů bylo splněno zcela nebo částečně jen to, co jsme si vynutili urgencemi, demonstracemi či stávkovými pohotovostmi.“ Takovéto jednání ovšem odmítl jak ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, tak i premiér Václav Klaus.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 11. 2022|

Podle Síkely je Česko na zimu připraveno, soustředit se už musí na příští

Česko má podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) historicky nejvyšší zásoby zemního plynu. Je to podle něj 99 procent kapacity zásobníků. Věří, že zemi čeká normální zima, i když bude potřeba více šetřit. „Na zimu jsme připraveni nejlépe, jak jsme mohli,“ řekl na brífinku.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 11:01|

Státním obchodníkem s energiemi bude prozatím Prisko, oznámil Stanjura. Až časem vznikne nová firma

Státním obchodníkem s energiemi nebude zatím žádná nová firma, nýbrž státem vlastněná společnost Prisko, která požádá o licenci na obchodování s energií. Hospodářským novinám to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Mělo by to být dočasné. Prisko zajistí elektřinu a plyn pro veřejnou sféru na nejbližší období a zatím vznikne samostatná firma či agentura, která pak úkoly převezme. Státní obchodník s energiemi má být jedním z kroků státu v řešení energetické krize. Vláda se upíná také k nadcházející mimořádné evropské radě pro energetiku. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) budou členské státy EU posuzovat dva návrhy možných řešení vysokých cen energií. Česko nyní zjišťuje názory jednotlivých členských zemí.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 21:10|

V Kataru jednáme o dlouhodobé spolupráci, která nás zbaví závislosti na Rusku, říká Síkela

Tři čeští ministři jednají v Kataru o možnostech vzájemné spolupráce. Vládu zastupují šéfové resortů, jichž se má nová kooperace týkat: tedy průmyslu a obchodu, dopravy a financí. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za hnutí STAN) informoval o záměru spolupracovat s katarskou vládou na dlouhodobějších projektech, které by v budoucnu pomohly zbavit se surovinové závislosti na Rusku.
21. 6. 2022|

Závislost na ruském plynu řadu let snižovala smlouva s Norskem, skončila ale před několika roky. A není ani Stork II

Česko patří k zemím s největší závislostí na ruském plynu. Ta vznikla ještě za socialismu a po roce 1990 jsme věřili, že Rusko už není nepřítel. I tehdy však byli lidé, kteří před ním varovali a dokázali na určité období prosadit menší závislost. Od roku 2017 se však vazba opět zesílila, což způsobila celá řada faktorů, od těch politických až po ekonomické. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová, Adéla Paclíková a Michael Fiala.
10. 5. 2022|

Síkela: V zásobnících je miliarda metrů krychlových plynu, což je 30 procent kapacit

Zásobníky plynu v České republice jsou naplněny z 30 procent, což je k 1. květnu historické maximum. V nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Množství plynu v zásobách k 1. květnu překročilo miliardu metrů krychlových. Ke konci měsíce by chtěl Síkela, aby byla plná polovina kapacity zásobníků. Naplní se podle něj plán, že zásobníky budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent, jak nařídil mimořádným opatřením.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 16:11|

Ministerstvo zahraničí připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů

Ministerstvo zahraničí připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů. Na tiskové konferenci po jednání krizového štábu ministerstva zahraničí to řekl šéf resortu Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo podle něj zřizuje dvě pracovní skupiny, jedna se bude zabývat vyhodnocováním situace na Ukrajině, druhá humanitární pomocí a její přípravou. V neděli nebo v pondělí chce úřad vydat aktualizované doporučení k cestování na Ukrajinu, jeho znění úřad dopracovává. Ministr opětovně Čechy vyzval, aby do země necestovali.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 22:03|

Přibylo 55 tisíc nakažených covidem. Dál se plní nemocnice, ubývá ale těžkých případů

Testy v Česku v pátek potvrdily 47 220 nových případů a dalších 8004 lidí mělo pozitivní test, u nějž bylo podezření na reinfekci. Celkem tedy vzrostlo množství nakažených o 55 224. Plní se nemocnice, covidových pacientů v nich je více než po čtvrtku, ale i více než minulý týden. Ubývá však pacientů v těžkém stavu.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 17:16|

Ministr průmyslu Síkela prodal své podíly v Prime Fund. Chce se vyhnout střetu zájmů

Nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) se zbavil svých podílů ve společnosti Prime Fund. Prodal je za cenu, za kterou je koupil, uvedl. Převzal je od něj zakladatel fondu Jan Svoboda. Prodejem se Síkela chce vyhnout možnému střetu zájmů. Napsal to server Hospodářských novin (HN).
20. 12. 2021|

Ve firmách se bude opět testovat, stát na to přispěje. Vláda rozhodla i o neuznávání testů v restauracích

Vláda v demisi schválila konec používání testů jako covidového certifikátu. Pro vstup do provozoven služeb, restaurací či na hromadné akce by tak od pondělí 22. listopadu už museli mít lidé jen potvrzení o očkování či prodělání nemoci covid-19. Vláda také znovu zavede povinné testování na covid-19 ve firmách. Ke koronavirovým opatřením se kabinet sejde znovu v pátek v poledne, kdy rozhodne o textu některých opatření. O kompenzacích bude jednat v pondělí.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 17:23|

Zavedení nulové DPH na energie považuje Kupka za nešťastný krok

Zavedení nulové DPH na elektřinu a plyn pro příští rok, které navrhuje současná vláda v demisi, je podle místopředsedy ODS Martina Kupky nešťastný krok. Navrhuje spíše adresnější pomoc poškozeným klientům končicích dodavatelů energií, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. O změně zákona o DPH bude jednat sněmovna zřejmě 23. listopadu.
14. 11. 2021|

Prosazení změny bodového systému zbude až na dalšího ministra. Podle opozice Havlíček dopravu zanedbal

Změnit bodový systém bude úkol až pro nového ministra dopravy. Že nestihne změnu prosadit, přiznal nynější ministr Karel Havlíček (za ANO). Opozice považuje za viníka právě jeho. Tvrdí, že nezvládá vést dva resorty zároveň – současně je ještě ministrem průmyslu a obchodu – a že dopravu opomíjí.
1. 8. 2021|

Další odklad? Aukce kmitočtů na 5G sítě bude asi až v polovině příštího roku

Aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G v původně avizovaném lednu příštího roku vypsaná pravděpodobně nebude. Nelze vyloučit, že by se odložila někdy na polovinu příštího roku. V rozhovoru s ČTK to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Důvodem je podle něj úprava podmínek soutěže, která má přilákat do Česka čtvrtého operátora.
17. 12. 2019|

Evropská komise odblokovala peníze ze sporného programu, oznámil Havlíček

Evropská komise odblokovala pro Česko osmnáct miliard korun z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Během sněmovních interpelací o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Platby komisaři pozastavili loni na jaře kvůli vysoké chybovosti.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 21:03|