TÉMA

Vedra

Meteorologové varují před vysokými teplotami. Část území zasáhnou bouřky

V Česku bude ode neděle do úterý až 34 stupňů Celsia a na jihu a východě Moravy vydrží tropická vedra zřejmě až do soboty. V neděli odpoledne a večer také západ a severozápad Česka zasáhnou silné bouřky, oznámil ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Před vysokými teplotami varovali meteorologové již dříve, nyní výstrahu rozšířili na celé Česko.
20. 8. 2023|

Skauty čeká kvůli tropické bouři evakuace ze světového setkání

Desítky tisíc skautů čeká evakuace z dějiště světového setkání v Jižní Koreji. K zemi se blíží tropická bouře Khanun. Jamboree už v předešlých dnech provázely problémy, některé výpravy jej opustily kvůli vedrům. O nynější evakuaci informovala agentura AP s odvoláním na představitele Světové organizace skautského hnutí (WOSM). Mluvčí české organizace Barbora Trojak uvedla, že skauti jsou na evakuaci dobře připraveni, přesun začne v úterý místního času. Předčasný odjezd domů podle ní nikdo z Čechů neplánuje.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 21:58|

Středozemní moře je nejteplejší v historii, ukazují měření

Středozemní moře dosáhlo tento týden nejvyšší zaznamenané denní teploty. S odvoláním na výzkum španělského Institutu mořských věd (ICM) o tom  informovala agentura AFP. Podle ní se tak děje v době mimořádně silné vlny veder ve velké části Středozemního moře, které je zároveň jedním z epicenter globálního oteplování.
27. 7. 2023|

Požár v Šibeniku mají chorvatští hasiči pod kontrolou. Vlna veder Kerberos na síle neztrácí

Požár, který vypukl ve čtvrtek u chorvatské přímořské obce Grebaštica jihovýchodně od Šibeniku, mají hasiči pod kontrolou. Průjezdné jsou i místní dálnice a jadranská magistrála, informoval v pátek chorvatský deník Jutarnji list. Ve čtvrtek plameny zachvátily budovy a ochromily dopravu. Na trase ze Šibeniku do Splitu se vytvořily velké kolony a dálnice z Primoštenu do Šibeniku byla dočasně zablokovaná. O příčinách chorvatské zdroje zatím neinformují.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 20:17|

Na řadě míst Česka padly teplotní rekordy, ve znamení veder bude i pondělí

Na řadě stanic v neděli padly teplotní rekordy, osm jich zaznamenalo hodnoty 35 stupňů a více. Vůbec nejtepleji bylo na Litoměřicku. Meteorologové už dříve během dne vyhlásili výstrahu před vysokými teplotami také na pondělí. Ve většině Česka bude odpoledne přes 31 stupňů Celsia, na jižní Moravě ale může být až 36 stupňů, varování je tam proto s vysokým stupněm nebezpečí, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha před vedrem platí v Česku od soboty. Vysoké teploty čekají meteorologové i v úterý a ve středu, výstrahy budou postupně upřesňovat.
9. 7. 2023Aktualizováno9. 7. 2023, 19:10|

Letošní vlny veder zabily nejméně 15 tisíc Evropanů

V den, kdy začal v Egyptě klimatický summit, zveřejnila Světová zdravotnická organizace nová data o tom, jak smrtící vliv má změna klimatu na Evropany.
7. 11. 2022|

Čínské řeky vysychají. Závisí na nich stamiliony lidí

Čína se potýká s enormním suchem. Může za něj nejhorší vlna veder v zemi za posledních šedesát let. Výrazně klesají hladiny u nejvýznamnějších vodních ploch – včetně veletoku Jang-c'-ťiang. Projevuje se to i na nedostatku elektřiny, spotřebu proto omezují města i továrny.
24. 8. 2022|

Vedra a sucho sužují i Čínu. Veletoky vysychají, úřady daly před průmyslem přednost klimatizacím

Nejhorší vlna veder v Číně za posledních šedesát let prohlubuje ekonomické problémy. Kromě boje s následky epidemie koronaviru se teď nejlidnatější země světa potýká také s extrémním suchem. Úřady tento týden nařídily továrnám v několika hlavních výrobních regionech pozastavit výrobu, aby se ušetřila elektřina pro klimatizace v domácnostech.
21. 8. 2022|

Ve čtvrtek padly teplotní rekordy, o víkendu bude o deset stupňů méně

Čtvrteční počasí přepsalo teplotní rekordy na několika místech Česka a vysoko nad tropickou třicítkou se budou hodnoty pohybovat i v pátek. Meteorologové ale už na pátek předpovídají i bouřky. Během pátečního odpoledne se mohou začít tvořit první přeháňky a bouřky na západě Čech a na Šumavě. Bouřky přinesou začátkem víkendu až desetistupňové ochlazení, letní hodnoty si ale počasí zachová i dál.
4. 8. 2022Aktualizováno4. 8. 2022, 21:03|

Středa bude v Čechách tropická, zvyšuje se i riziko požárů

Ve středu zasáhnou většinu Čech silná vedra. Teplota může dosáhnout až 34 stupňů. Roste kvůli tomu i riziko vzniku požárů. Vyplývá to z výstrahy, kterou v úterý zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z předpovědi počasí ústavu. Výstraha před požáry již nyní platí pro Ústecký kraj, kde hasiči stále bojují s ohněm v Českém Švýcarsku. Ve středu se pak riziko vzniku požárů rozšíří na další regiony. Podle portálu Intersucho je letošní sucho delší než v minulosti.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 14:22|

Na jihu Evropy zuří lesní požáry, vlna veder se přesouvá na sever

Na jihu Evropy zuří lesní požáry, které si ve Španělsku, Portugalsku a Francii vyžádaly preventivní evakuace tisíců lidí. Mnohde hoří v blízkosti turistických destinací, například v jihošpanělské provincii Málaga, na severu řecké Kréty či na jihozápadním pobřeží Francie. Podle televize Euronews letošní vlna lesních požárů přišla dříve než obvykle kvůli dlouhodobému suchu a vedrům, které odborníci přičítají klimatickým změnám. Portugalsko a Španělsko o víkendu informovaly, že za předchozí týden zemřelo zřejmě v souvislosti s horkým počasím v obou zemích asi tisíc lidí, většinou seniorů.
17. 7. 2022Aktualizováno17. 7. 2022, 21:07|

Britská vláda se sešla na krizové schůzi bez Johnsona. Chystal soukromý večírek

Britský premiér Boris Johnson se nezúčastnil sobotní schůzky vládní komise pro mimořádné události. Kabinet zasedal po tom, co meteorologická služba poprvé vyhlásila červený, tedy nejvyšší, stupeň výstrahy před vedrem. Johnson chystal ve venkovském sídle předsedů vlády večírek pro příbuzné a přátele.
17. 7. 2022|

Řecké úřady nařídily kvůli požárům další evakuace, hasiči zachránili starověkou Olympii

Úřady kvůli rozsáhlým lesním požárům nařídily další evakuace na druhém největším řeckém ostrově Euboia. V noci na čtvrtek se hasičům podařilo zachránit starověkou Olympii na západě Peloponéského poloostrova a pod kontrolu dostali i plameny u Atén. Požáry sužují i Turecko, většinu z nich se už ale podařilo dostat pod kontrolu. Severní Makedonie vyhlásila kvůli požárům nouzový stav, v Bulharsku zemřeli dva lidé.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 18:57|

Počet obětí požárů se v Turecku zvýšil na osm, s ohni bojují v Řecku a Itálii

Počet obětí lesních požárů, které tento týden zasáhly Turecko, se zvýšil na osm. Tureckým hasičům se podařilo dostat pod kontrolu přes stovku požárů na jihu země, uvedla agentura AP. Oheň ale nadále sužuje rovněž jihozápad řeckého Peloponéského poloostrova, ostrov Rhodos a jižní Itálii. Jih Evropy se již několik dní potýká s vlnou velkých veder.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 21:03|

V Turecku kvůli požárům zemřelo šest lidí, české ministerstvo varovalo turisty

Turecké pobřeží Egejského moře sužují požáry, které se již rozšířily i k některým letoviskům, z nichž se musely evakuovat tisíce lidí. Někteří přitom museli uniknout z hotelů obklíčených ohněm na lodích. Kvůli živlu již v zemi přišlo o život šest lidí a stovky jich musely být ošetřeny, informovala agentura AP. České ministerstvo zahraničí varovalo turisty, kteří mířili do oblasti. S požáry se potýká také Itálie, zejména ostrov Sicílie, a Řecko. Situace se v příštích dnech zřejmě nezlepší, v jižní Evropě bude pokračovat výjimečná vlna veder.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 21:31|

Kanadu a USA dál sužují vedra a požáry, v Las Vegas naměřili přes 47 stupňů

Na západě Spojených států a Kanady pokračuje vlna veder, kvůli níž na mnoha místech vznikají požáry. V Arizoně zemřeli dva hasiči při havárii letadla, z nějž mapovali jedno z ohnisek. Město Las Vegas v Nevadě v sobotu zaregistrovalo teplotu 47,2 stupně Celsia, čímž dorovnalo svůj rekord. Kanada zavedla omezení v železniční dopravě platná do konce října, aby snížila riziko vzniku nových požárů.
11. 7. 2021|

Denní teploty zůstanou o víkendu nad třicítkou. Meteorologové varují před požáry

Třicetistupňové vedro zůstane v Česku minimálně do víkendu. V pátek bude na většině území přes 31 stupňů, v Plzeňském a Ústeckém kraji budou odpolední teploty místy překračovat až 34 stupňů. V neděli lze očekávat ojediněle až 36 stupňů, uvedl ve čtvrtek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli teplému a suchému počasí podle nich současně vzrostlo ve všech krajích riziko vzniku a šíření požárů.
17. 6. 2021|

Klimatické změny mohou mít negativní dopad na průběh těhotenství, varuje analýza

Stále častější vlny veder, které jsou spojeny se změnami klimatu, s sebou nesou zvýšené nebezpečí předčasných porodů a mrtvě narozených dětí. Poukázala na to nová analýza desítek existujících studií, kterou publikoval časopis British Medical Journal (BMJ). Nejohroženější jsou přitom podle vědců nastávající matky z chudších zemí.
9. 11. 2020|

Švýcarské ledovce se za posledních pět let zmenšily o desetinu

Švýcarské ledovce přišly v posledních pěti letech o deset procent svého objemu, upozornila v úterý švýcarská akademie přírodních věd. Autoři nové studie monitorovali 20 alpských ledovců a naměřené hodnoty podle agentury AFP nemají v posledních 100 letech obdoby.
16. 10. 2019|