TÉMA

Odměny

Lékaři odmítli nabídku ministerstva zdravotnictví na způsob zvyšování platů

Ministerstvo zdravotnictví podle vrchního ředitele sekce legislativy a práva Radka Policara nabídlo lékařům ve státních nemocnicích zvýšení platů od ledna 2024 formou garance nepodkročitelné výše platu místo zvýšení platových tabulek. Zástupci protestujících lékařů a odbory návrhy odmítli, podle viceprezidenta České lékařské komory Jana Přády se týkaly jen některých lékařů. Znovu se sejdou 13. listopadu. Lékaři žádají úpravy zákoníku práce a zvýšení základní mzdy. Aby své požadavky podpořili, vypovídají od prosince přesčasovou práci.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 19:10|

Hradní úředníci dostali loni rekordní odměny. Mynář bezmála 900 tisíc

Hradní úředníci si loni vydělali nejvíc peněz za druhé volební období prezidenta Miloše Zemana. Vedoucí jeho kanceláře Vratislav Mynář dostal na mimořádných odměnách 895 tisíc korun, celkem měl čistý příjem asi 2,4 milionu. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Kancelář prezidenta republiky (KPR). V porovnání s dříve zveřejněnými údaji dostali vedoucí zaměstnanci KPR před koncem Zemanova mandátu nejvyšší odměny od roku 2016. Hrad mezi devět úředníků rozdělil celkem 3,87 milionu korun.
6. 1. 2023|

Odměna pro volební komise se nově nebude danit. Lidé o funkci nemají zájem

Odměna pro lidi, kteří za měsíc zasednou ve volebních komisích pro prezidentské volby, se nově nebude danit. Umožnil to letos schválený daňový balíček. I tak ale řada starostů upozorňuje, že jde pořád o málo peněz. Lidé o funkci zájem nemají a leckdy je těžké komise zaplnit.
18. 12. 2022|

Strojvedoucí si stěžují na časté poruchy vlaků i tratí. Ministerstvo slibuje tlak na vedení ČD i Správy železnic

Časté poruchy vozidel značně rozptylují strojvedoucí jezdící na českých tratích, vyplynulo z ankety, kterou mezi nimi provedlo ministerstvo dopravy. Podle šéfa resortu Martina Kupky (ODS) se i proto mění pravidla pro odměňování manažerů Českých drah, které bude odrážet kvalitu údržby a množství poruch. Strojvedoucí si stěžovali také na příliš obsáhlé předpisy. Ty ale nelze významně zjednodušit, podotkl Kupka.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 19:17|

Zpoždění strhnou prémie managementu správy železnic, rozhodla nová správní rada

Správní rada Správy železnic změnila kritéria pro odměňování generálního ředitele, jeho náměstků a dalších vedoucích pracovníků od příštího roku. Největší váhu bude mít soubor kritérií hodnotících spolehlivost a propustnost železniční sítě, tedy míru zpoždění osobních i nákladních vlaků. Ta dosud v kritériích zcela chyběla. Zpoždění vlaků v posledních měsících výrazně narostla kvůli stavebním pracím na jednotlivých tratích. Po pátečním jednání správní rady to uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Platy manažerů Správa železnic nezveřejnila.
26. 8. 2022|

Řidiči sanitek vysoudili odměny za práci během covidu

Pro řidiče sanitek z Nového Bydžova, kterým loni odmítla majitelka firmy vyplatit odměny od státu za ztíženou práci při covidové pandemii, nyní končí spor úspěšně. Podnikatelka Dana Vojtěchová u soudu nepravomocně prohrála. Neodvolala se a peníze teď řidičům v plné výši doplatila.
2. 8. 2022|

Vláda schválila pokračování milostivého léta. Podpořila i rozšíření NATO

Vláda na středečním zasedání schválila návrh zákona, který umožní části dlužníků splatit exekuce bez úroků. Opakování takzvaného milostivého léta má trvat tři měsíce od 1. září. Kabinet schválil také vstup Finska a Švédska do NATO, podpořil novelu služebního zákona nebo obnovil činnost Národní ekonomické rady vlády. Schválení se dočkala také nekolikrát odložená novela zákona o svobodném přístupu k informacím.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 17:42|

Vláda schválila prodloužení nouzového stavu do konce června

Vláda schválila návrh na prodloužení nouzového stavu vyhlášeného kvůli vlně migrace z Ukrajiny o třicet dnů. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS) po jednání kabinetu. Bez prodloužení by opatření skončilo 31. května. Sněmovna návrh posoudí ve čtvrtek na mimořádné schůzi.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 20:53|

Firma musí doplatit covidovou odměnu řidiči sanitky, rozhodl nepravomocně soud

Řidiči sanitek z Nového Bydžova, kterým vloni v létě odmítla majitelka firmy vyplatit odměny od státu za ztíženou práci během covidové pandemie, zaznamenali úspěch. Okresní soud v Hradci Králové dal zapravdu žalobě prvního z nich a firmě nepravomocně přikázal doplatit mu odměnu v plné výši.
29. 4. 2022|

Kancelář prezidenta zaplatila advokátovi za spor o Peroutku téměř tři čtvrtě milionu korun

Za právní zastupování prezidenta Miloše Zemana v prohraném sporu o údajný článek novináře Ferdinanda Peroutky zaplatila Kancelář prezidenta republiky (KPR) 729 tisíc korun. Webu Seznam Zprávy to sdělil ředitel odboru legislativy a práva KPR Václav Pelikán. Zemana u soudu zastupoval advokát Marek Nespala, podle kterého se hlavě státu podařilo snížit základní sazby za poskytování právních služeb o jednu třetinu na dva tisíce korun za hodinu.
17. 12. 2021|

Poslanci schválili růst odměn pěstounů, kojenecké ústavy skončí. Za týden se sněmovna sejde k BIS

Odměny pěstounů zřejmě vzrostou a budou se odvíjet od minimální mzdy. Stoupnout také mají státní příspěvky na dítě pro takzvané klokánky, schválila sněmovna. Na návrh skupiny zákonodárců v čele s pirátkou Olgou Richterovou dolní komora předlohou prakticky zrušila takzvané kojenecké ústavy, když do budoucna stanovila až na výjimky věkovou hranici pro ústavní péči o děti. Novelu nyní dostanou k posouzení senátoři. Ke jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) se mají poslanci sejít v pátek třináctého srpna. Mimořádnou schůzi svolal předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). O svolání schůze požádala opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 23:21|

Novým šéfem hasičů se stal Vladimír Vlček. Zkušený velitel působil i v zahraničí

Novým generálním ředitelem hasičského záchranného sboru se stal dosavadní šéf moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček. Novinářům to řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který ho uvedl do funkce. Vlček nahradil Drahoslava Rybu, který v neděli skončil na pozici šéfa hasičů téměř po deseti letech. Odešel na vlastní žádost, protože mu uplynulo druhé pětileté funkční období. Vláda mimo jiné v pondělí schválila, že hasiči, ale také policisté a vojáci dostanou mimořádnou odměnu za boj s pandemií.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 16:20|

Trump Organization a její finanční ředitel čelí obžalobě z daňových podvodů

Firma bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a její dlouholetý finanční ředitel Allen Weisselberg byli v New Yorku obžalováni z rozsáhlých daňových podvodů, píše agentura AP. Weisselberg a právníci firmy obvinění odmítli. Prokuratura má ale odlišný názor. „Není lepší případ společnosti, která by se měla zodpovídat ze svých činů,“ řekl prokurátor Carey Dunne.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 22:06|

Univerzitní sport v USA čekají velké změny. Studenti mají nárok na odměnu, rozhodl soud

Americký Nejvyšší soud spustil dle médií revoluci v tamním univerzitním sportu. Sportovci-studenti dosud nesměli od školy pobírat plat ani jiné finanční nebo materiální bonusy. Verdikt soudců to mění a spolu s odměnami pro studenty přetváří celou povahu vysoce populárního univerzitního sportování.
24. 6. 2021|

Peníze za covid pro pracovníky v sociálních službách dostanou na Vysočině po prázdninách

Peníze za covidovou epidemii pro pracovníky v sociálních službách už mají ředitelé zařízení na svých účtech. Plánují je vyplatit buď po částech, nebo až po dovolených. Alespoň tak se na tom dohodli na Vysočině. Důvodem je snaha nezvyšovat náklady. Třeba v domově seniorů v Mitrově o tom zaměstnance předem informovali.
16. 6. 2021|

Sněmovna schválila omezení marketingu po telefonu, konec pandemické pohotovosti neprošel

Koalice Spolu se pokoušela navrhnout projednání zrušení pandemické pohotovosti, nezískala však k tomuto kroku podporu. Sněmovnou neprošlo ani hlasování o předloze o přeměně dětských skupin, přes nesouhlas ministyně práce Jany Maláčové (ČSSD) jej poslanci vrátili do druhého čtení. Komora naopak schválila novelu telekomunikačního zákona, která by měla mimo jiné zpřísnit pravidla pro oslovování zákazníků po telefonu. Poslanci si také odhlasovali, že se dostavby Jaderné elektrárny Dukovany nebudou účastnit ruské a čínské firmy.
16. 6. 2021Aktualizováno16. 6. 2021, 21:06|

Majitelka zdravotní dopravy Vojtěchová stále odmítá plně kompenzovat řidiče sanitek penězi od státu

Někteří zdravotníci stále čekají na slíbené covidové odměny. O těch rozhodlo ministerstvo zdravotnictví a stát je provozovatelům vyplácí. Jenže třeba řidiči sanitek z Nového Bydžova mají slíbenou jen část. Majitelka přepravní firmy se k tomu ve středu pro Českou televizi vyjádřila, někteří řidiči zvažují výpověď. Ministerstvo jednání firmy nepovažuje za férové, podle úřadu ale nejde o porušení předpisů.
16. 6. 2021|

Odměny zdravotníkům se pozdrží. Výplaty komplikuje administrativní chyba

Odměny zdravotníkům za nasazení v době pandemie jsou v dalších problémech. Hrozí, že část zdravotníků je dostane až na podzim. Pojišťovny měly poskytovatelům nelůžkové péče poslat peníze na odměny do 31. května. Výplaty ale komplikuje administrativní chyba.
4. 6. 2021|

Policisté a hasiči stále čekají na slíbené odměny za pomoc při covidu

Mimořádné odměny za nasazení v době pandemie zatím policisté a hasiči nedostali. Podle původního plánu ministra vnitra je měli mít už v rámci květnové výplaty. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) tvrdí, že teď záleží na ministryni financí. Ta se vyplacení odměn nebrání, nejdřív má prý ale ministr vnitra peníze hledat ve svém resortu. Celkem má jít o zhruba osm set milionů korun.
16. 5. 2021|

Vyšší odměny pro záchranáře než pro jiné zdravotníky kritizuje část opozice. Chybí i vyhláška pro vyplácení

Záchranáři by měli za mimořádné nasazení během koronavirové epidemie dostat podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) odměnu 120 tisíc korun. Jeho předchůdce Jan Blatný (za ANO) přitom chtěl, aby byl bonus stejný pro všechny zdravotníky, tedy 75 tisíc. S tím souhlasí i část opozice a kritizuje i to, že resort zdravotnictví ještě nevydal kompenzační vyhlášku, podle které se peníze navíc budou vyplácet.
18. 4. 2021|

Covidové příplatky zdravotníků se v různých nemocnicích výrazně liší

Za nasazení během koronavirové pandemie by zdravotníci v nemocnicích měli v květnové výplatě obdržet odměnu asi 75 tisíc hrubého. V pondělí to projedná vláda. Kromě toho by měli průběžně v každé výplatě dostávat také příplatky za práci s covidovými pacienty. Jejich výše se ale v jednotlivých nemocnicích výrazně liší. Podle opozice je problém také to, že v zařízeních chybí peníze.
6. 3. 2021|

Poslanci podpořili změnu dětských skupin na jesle i novelu cizineckého zákona. Interpelovali vládu

V souvislosti s novým vydáváním dokladů pro občany Evropské unie bude asi přesněji vymezen okruh lidí, kteří budou považováni za jejich rodinné příslušníky. Předpokládá to návrh cizineckého zákona, který ve čtvrtek podpořili poslanci. Nyní normu posoudí bezpečnostní výbor. Sněmovna dále podpořila návrh na přeměnu nynějších dětských skupin na jesle. Poslanci se odpoledne také věnovali interpelacím na členy vlády.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 18:21|

Odměny pro představitele obcí a krajů se v příštím roce nezmění, rozhodla vláda

Odměny pro představitele obcí a krajů by se v příštím roce neměly ani zvýšit, ani snížit. Na pondělním zasedání to na návrh ministerstva vnitra schválila vláda, uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Jeho úřad v návrhu argumentoval tím, že rozpočty samospráv poznamená pandemie covidu-19, takže by je neměly zatížit další povinné výdaje. Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv podmínily souhlas tím, že se stejně bude zacházet i s platy poslanců či senátorů. Pokud by se jejich platy zvýšily, žádají pro starosty, hejtmany a zastupitele pětiprocentní růst odměn. Hamáček očekává, že se nebudou měnit ani odměny ústavních činitelů.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 17:52|

Zaměstnanci nemocnic a následné péče dostanou 11 miliard. Stát odměňuje za nasazení při pandemii

Zaměstnanci nemocnic i následné péče dostanou mimořádné odměny za práci v rizikovém prostředí v době koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví spustilo dotační program, kam se mohou hlásit poskytovatelé lůžkové péče. Dohromady bude rozděleno zhruba 11 miliard korun.
6. 8. 2020|