TÉMA

Proud

Dům v Ústí nad Labem kvůli požáru opustilo 54 lidí, po likvidaci ohně ale zůstávají bez proudu

Přes padesát lidí muselo kvůli požáru opustit své byty v ústeckém panelovém domě. Hořela tam elektroinstalace. Na místo vyjeli hasiči i policisté. Plameny se jednotkám podařilo dostat pod kontrolu. Obyvatelé ale zůstávají bez proudu. Příčinu ohně experti zjišťují.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 18:55|

U Roudnice nad Labem dokončují stavbu nového elektrického vedení. Projekt stál dvě miliardy

Technici dokončují severně od Roudnice nad Labem stavbu nového páteřního vedení proudu. Mělo by zvýšit propustnost české sítě ve směru, který často zatěžují německé větrné elektrárny. Projekt za dvě miliardy se chystal čtrnáct let.
22. 8. 2022|

Po bouřkách byly bez proudu tisíce domácností, vlaky nabíraly zpoždění

Po silných bouřkách se v pondělí ocitlo bez proudu několik tisíc domácností, a to zejména na Vysočině, na jihu Moravy a v Plzeňském kraji. Okolo 20:00 to bylo zhruba 3700 odběrných míst, nejvíc na Jihlavsku a Břeclavsku. Energetikům se daří relativně rychle poruchy odstraňovat. Problémy byly také na železnici. Na koridoru mezi Prahou a Drážďany se porouchalo zabezpečovací zařízení. Vlaky nabíraly až tříhodinová zpoždění.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 23:17|

Po vichřici pojišťovny evidují škody za desítky milionů korun, energetici odstranili většinu poruch

Bez dodávky elektrického proudu zůstávají v Česku po neděli kvůli silnému větru už jen některá místa, především chaty a chalupy. Po poledni se energetikům podařilo připojit většinu z více než dvou tisíc odběrných míst, kde přetrvávaly potíže. Pojišťovny hlásí škody za desítky milionů korun. Situace na železnici, kde vítr zkomplikoval dopravu, se stabilizovala a vlaky opět jezdí ve všech úsecích. V tomto týdnu má podle meteorologů vydatně sněžit, nejvíc sněhu by mělo napadnout na horách.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 15:02|

Závory byly nahoře, přes přejezd se přesto prohnala lokomotiva. Nejde o systémový problém, tvrdí Havlíček

Výstražná světla nesvítila, závory byly zvednuté a přesto přes přejezd u zastávky Oleško na Litoměřicku projela plnou rychlostí lokomotiva – jeden z novějších strojů s druhem elektromotoru, které měly před lety na českých tratích problém kvůli bludným proudům. Ministr dopravy ale odmítl, že by šlo o systémový problém. Správa železnic sice měla potíže i s dalšími třemi přejezdy, kde ale podle ministra už je příčina jasná a s incidentem na Litoměřicku nesouvisela.
25. 11. 2020|

Registrované partnerství uzavřelo nejvíc párů za čtyři roky. Zájem o „doklad“ stoupá i mezi ženami

Nejvíce párů od roku 2016 uzavřelo loni registrované partnerství. Z počtu 345 párů, které se tak rozhodly, 178 tvořili muži a 167 ženy. Vyplývá to ze statistik sociologa Zdeňka Slobody, zakladatele sdružení Proud.
30. 6. 2020|

Kalifornie vypnula proud statisícům domácností. Bojí se smrtících lesních požárů

Kalifornie spustila největší odstávku elektřiny ve svých dějinách. Možná až pět dnů bude bez proudu na 800 tisíc domácností a firem. Obchodníci se bojí o zisky, úřady však mluví o nutném zlu. Prudký vítr by totiž mohl strhnout elektrické vedení a způsobit obří požáry jako v minulých letech.
9. 10. 2019|