TÉMA

Zkoušky

Řidičské zkoušky na auto složily už tři tisíce mladších osmnácti let. Nehodu zatím nikdo nezpůsobil

Téměř 2500 sedmnáctiletých řidičů v Česku už může řídit auto za doprovodu registrovaného zkušeného řidiče. Na každého z nich připadají v průměru dva mentoři. Projekt se zatím osvědčil, jelikož žádný z mladých řidičů dosud nezavinil dopravní nehodu, hlásí policie i autoškoly.
25. 3. 2024|

Některé střední školy letos zrušily svou část přijímaček. Odborníci před tímto krokem varují

Některé střední školy letos upustí od vlastního kola přijímaček. Kromě oslovených škol to ČT potvrdila i předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. Důvodů má být vícero – například snadnější organizace celého přijímacího řízení nebo snaha vyhnout se odvoláním. Spolehnou se tak na jednotné přijímací zkoušky. Odborníci na vzdělání rušení školních částí nefandí. Bez nich prý nemají instituce šanci poznat skutečnou motivaci žáků ani jejich schopnosti.
15. 2. 2024|

Rusko dokončilo testy nové raketové ponorky. Odpálila balistickou střelu z Bílého moře na Kamčatku

Ruské námořnictvo dokončilo testy nové raketové ponorky. Podle ruského ministerstva obrany odpálila balistickou střelu Bulava, která může sloužit jako nosič jaderných zbraní. Test se uskutečnil v Bílém moři severně od evropské části Ruska, cíl střely byl na Kamčatce.
5. 11. 2023|

V Česku roste zájem o zbrojní průkazy. Až o čtvrtinu povolení se ucházejí ženy

Policie eviduje za poslední rok rekordní zájem o pořízení zbrojních průkazů a zbraní. Mezi hlavními důvody jsou obavy o vlastní bezpečnost nebo i bezpečnost ve světě. Až čtvrtinu zájemců o zbrojní průkazy tvoří ženy, ty se podle prodejců poohlížejí i po menších typech zbraní.
1. 9. 2023|

Bek se ujal ministerstva školství, chce zlepšit dostupnost vzdělávání. Dvořák převzal evropské záležitosti

Prezident Petr Pavel jmenoval na Pražském hradě nové členy vlády. Ministrem se nově stal dosavadní náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN), který nahradil Mikuláše Beka (STAN) na postu ministra pro evropské záležitosti. Bek se přesunul na resort školství, který se uvolnil rezignací Vladimíra Balaše (STAN). Po pověření vedením nového resortu odjeli Bek s premiérem Petrem Fialou (ODS) na Malou Stranu, aby se ministr úřadu skutečně ujal.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 19:19|

Téměř 90 tisíc dětí vyplnilo přijímací testy na střední školy. Uchazečů je nejvíc za desítky let

Na obzvlášť velký nápor zájemců se musely letos připravit střední školy. Deváté třídy těch základních opouští přes sto tisíc žáků – to je nejvíce za posledních třicet let. O středoškolské vzdělání má zájem 89 729 z nich. Přesto některé školy evidují menší zájem než dřív. To hlavně proto, že děti omezily množství gymnázií, na která se hlásí, a druhou přihlášku podávají spíše na střední odborné školy.
13. 4. 2023|

Šestiletá gymnázia v Praze zaskočil velký zájem. Rodiče se chtějí vyhnout silné konkurenci v 9. třídě

Velký nárůst počtu přihlášek letos obdržely šestileté obory gymnázií v Praze. České televizi to potvrdili ředitelé pěti oslovených škol. Obavy ze silné konkurence v deváté třídě podle nich vybízí rodiče a děti k dřívějšímu nástupu na gymnázia. Ředitelé pražských škol nárůst vysvětlují i přáním rodičů, aby si děti vyzkoušely přijímací testy.
13. 3. 2023|

Šoféři vyrážejí na silnice i přes zákaz řízení. Pomoci mají přísnější tresty i terapeutické programy

Na českých silnicích přibývá šoférů, kterým soudy zakážou řízení. Ročně je jich asi patnáct tisíc. Zhruba čtyři tisícovky z nich ale zákaz opakovaně porušují. Nejčastěji přitom řidiči trest dostali za to, že za volant usedli opilí, zdrogovaní nebo jeli příliš rychle a agresivně. Jeden z posledních takových případů řeší na Královéhradecku. Muž s devatenácti zákazy řízení zabil na silnici v rozmezí šesti let tři lidi.
18. 9. 2022|

Na vysoké školy míří silné ročníky, konkurence je větší. Největší zájem je o zdravotnické a pedagogické obory

Vysoké školy hlásí velký počet zájemců o studium, největší konkurence je v případě zdravotnických, pedagogických, ale i ekonomických oborů. České televizi to potvrdila víc než polovina z deseti oslovených univerzit napříč Českem. Podle ministerstva školství stojí za vysokým počtem přihlášek o studium zejména větší počet devatenáctiletých, kteří jsou nejčastějšími zájemci. Celkový počet podaných přihlášek se může ještě navýšit, na některých školách je totiž stále možné se o studium ucházet.
15. 8. 2022|

Ministr školství odvolal ředitelku Cermatu, audit podle něj odhalil nedostatky v hospodaření

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) odvolal ředitelku Cermatu Michaelu Kleňhovou, protože nesouhlasí s dosavadním fungováním organizace, která má na starosti maturitní a jednotné přijímací zkoušky. Potvrdil, že kvůli podezření z placení předražených zakázek poslal jeho resort v uplynulých dnech do Cermatu auditory. Kontrola ministerstva financí podle něj zjistila „závažné nedostatky v hospodaření.“ Vedením organizace ministr od 25. května pověřil náměstka pro IT a veřejné zakázky Milana Štábla.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:04|

Testy v autoškolách rozšíří videa. Řidiče mají připravit na reálný provoz

Do zkoušek autoškol přibudou edukativní videa z reálných situací v provozu. Stanou se součástí další nové sady 32 testových otázek, které se zaměří hlavně na nejzranitelnější účastníky provozu, jako jsou motorkáři, cyklisté a chodci. Příklady v úterý představili zástupci ministerstva dopravy a Asociace autoškol ČR.  Zájemci si je budou moci vyzkoušet i on-line.
26. 4. 2022Aktualizováno26. 4. 2022, 12:58|

Děti uprchlíků mohou podávat přihlášky na maturitní obory. Uchazeče limituje neznalost češtiny

K jednotné přijímací zkoušce na maturitní obory středních škol se letos přihlásilo zatím 103 tisíc uchazečů. Další zájemci o studium však ještě mohou přibýt, a to z řad válečných uprchlíků z Ukrajiny. Úterý 5. dubna je posledním dnem k podání přihlášek. Na nematuritní obory se pak uprchlíci mohou hlásit do 8. dubna. Jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté obory se budou konat 12. a 13. dubna, na víceletá gymnázia 19. a 20. dubna.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 20:00|

Britové vzali útokem benzinky. Pohonné hmoty nemá kdo vozit z rafinerií

Velká Británie řeší po nedostatku zboží na pultech supermarketů další problém. Některé čerpací stanice musely přerušit provoz, neboť kvůli chybějícím řidičům nákladních aut nemá kdo dovézt pohonné hmoty. V tamních rafinériích je přitom benzinu i nafty dost. Veřejnoprávní BBC informovala na svých internetových stránkách, že ministr dopravy Grant Shapps v pátek vyzval motoristy, aby se nesnažili natankovat si palivo do zásoby.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 15:50|

Na závěrečné zkoušky v autoškole se místy tvoří fronty. Problém hlásí Praha a Ústecko

Na závěrečné zkoušky čekají žadatelé o řidičský průkaz na některých místech i měsíce. Úřady totiž dohání období, kdy se kvůli koronavirovým opatřením konat nemohly. Největší zdržení hlásí Asociace autoškol ČR v hlavním městě nebo na Ústecku. Podle ministerstva dopravy jsou ale podobné příklady v republice spíše výjimkou.
13. 9. 2021|

Ministerstvo školství zvažuje, co udělá s přijímačkami a maturitami. Vznikne více scénářů, řekl Plaga

Státní maturity a přijímací zkoušky proběhnou příští rok nejspíše jinak než obvykle. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) řekl na on-line konferenci s názvem Návrat do škol, nebo doma?, že jeho úřad do konce listopadu přichystá scénáře, jak by mohly zkoušky probíhat. Variant bude více, ministerstvo školství je připraví podle modelů ministerstva zdravotnictví. Jisté zatím je, že srovnávací testy nahrazující příjímací zkoušky na vysoké školy proběhnou v prosincovém termínu pouze on-line.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 16:17|

Před oponou, za oponou divadla nesmí stát, i když nebudou hrát

Divadla jsou pro diváky zavřená, režiséři, herci i technici ale nadále pokračují ve zkoušení naplánovaného repertoáru. Mimo jiné proto, aby neztratili kontakt s jevištěm anebo kondici. Národní divadlo navíc každou noc ozvláštňuje budovu Nové scény světelnou inscenací, chce tak symbolicky kolemjdoucím připomenout, že divadlo pokračuje.
23. 10. 2020|

Protokolujících úředníků u českých soudů je žalostně málo

Řada soudů v Česku se potýká s akutním nedostatkem protokolujících úředníků. To výrazně brzdí některé složité soudní procesy. Na vině je kromě špatného platového ohodnocení také situace kolem koronaviru. Ministerstvo spravedlnosti totiž kvůli nákaze zrušilo už dva termíny zkoušek, bez kterých nemohou nové posily nastoupit.
12. 10. 2020|

Jeden den přijat, druhý den nepřijat. Zásahy do závěrečných zkoušek uvrhly britské studenty do chaosu

Koronavirová pandemie dopadla i na závěrečné zkoušky na britských základních a středních školách. Původně je úřady zrušily a nechaly hodnocení na učitelích. Nakonec ale do výsledků přece jen zasáhly a upravily je podle bezprecedentního algoritmu, aby se nakonec vrátily zpět k avizovanému posuzování vyučujících. Britští studenti se bouří a vycházejí protestovat do ulic, média píší o fiasku konzervativní vlády Borise Johnsona. Učitelé, studenti i politici žádají premiéra, aby ministra školství odvolal.
19. 8. 2020Aktualizováno19. 8. 2020, 21:17|

Exploze za letu jako součást zkoušek. Nový Albatros má za sebou test vibrací

Úspěšně má za sebou cvičný letoun L-39NG zkoušku schopnosti odolat vibracím za letu, takzvaný flutter test. Typ, kterým chce Aero navázat na úspěchy klasických albatrosů, má rozvržené letové zkoušky až do letošního léta. Do podzimu by chtěl výrobce získat certifikaci cvičné verze nové generace albatrosu.
23. 2. 2020|

Lipnu schází kapitáni přívozů. Zájemce odrazují náročné podmínky

Provozovatelům lipenských přívozů schází kapitáni. Nové uchazeče odrazují zdlouhavé a náročné zkoušky. Převozníci v Horní Plané nebo ve Frymburku na Českokrumlovsku jsou přetížení a nedostatek kapitánů hlásí většina lodních dopravců v republice.
1. 10. 2019|