TÉMA

Jacques Chirac

Ze socialistické chlouby středobodem současných krizí. Kongresové centrum se nyní připravuje na předsednictví EU

Mohutná neofunkcionalistická stavba na předpolí Nuselského mostu v Praze měla být symbolem komunistických sjezdů, na prahu milénia ale díky summitu NATO nebo zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) vykročila směrem na západ. V posledních měsících se zdá, jako by se jedna z dosud nejkontroverznějších pražských staveb stala prostorem, který má hlavní město v záloze, když je třeba. Jenom za uplynulý rok se v ní vystřídalo vakcinační centrum, asistenční centrum pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny a nyní se připravuje na akce k českému předsednictví v Radě Evropské unie.
21. 4. 2022|

„Monument“ a „stroj na kompromisy“. Lídři zemí EU se na summitu rozloučili s Merkelovou

Přesně poloviny z 214 dosavadních summitů Evropské unie se zúčastnila odcházející německá kancléřka Angela Merkelová, s níž se v Bruselu rozloučili lídři ostatních unijních zemí. Podle mnoha kolegů byla kancléřka často ústřední postavou jednání, když moderovala řadu sporů a pomáhala najít kompromis. Šéf unijních vrcholných schůzek Charles Michel podle jednoho z činitelů prohlásil, že summity bez ní budou jako Paříž bez Eiffelovy věže či Řím bez Vatikánu.
22. 10. 2021|

Macron zruší prestižní vysokou školu ENA pro francouzské elity. Sám na ní studoval

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že zruší prestižní francouzskou vysokou školu École Nationale d'Administration (ENA), aby tak zvýšil sociální mobilitu. Škola, na které studoval sám Macron nebo bývalí prezidenti Francois Hollande a Jacques Chirac, podle něj umocňuje elitářství. Zrušení školy je součástí reformy vyšší státní správy, píše list Le Monde. Školu nahradí nový Institut du Service Public (Institut státní správy), píše AFP.
8. 4. 2021|

Ve Francii začal proces s expremiérem Balladurem kvůli korupci

Ve Francii začal soud s bývalým premiérem Édouardem Balladurem a někdejším ministrem obrany Francoisem Léotardem. Čelí obvinění z nezákonného financování Balladurovy prezidentské volební kampaně v roce 1995 a z podílu na korupční aféře v souvislosti s prodejem francouzských ponorek Pákistánu v téže době, píše agentura AFP. Soud potrvá do 11. února.
19. 1. 2021|

Francouzské restaurace strádají. Jídlo rozváží už i luxusní podniky

Až milion lidí přišlo ve Francii o práci v důsledku uzavření restaurací a bister. I v zemi proslavené pohostinstvím tak hledají provozovatelé cesty, jak snížit ztráty a udržet si klientelu. Náhradní řešení se snaží najít také v zařízeních zvyklých na návštěvy prezidentů a slavných osobností.
18. 5. 2020|

Před 60 lety explodovala na Sahaře atomová bomba. Francie odpálila modrého tarbíka

Svůj první jaderný výbuch uskutečnila Francie 13. února 1960. Místem se stala atomová střelnice Reggane ležící v alžírské Sahaře. Francie se tehdy stala čtvrtou zemí světa, která vyzkoušela jadernou zbraň. Prvenství patří Spojeným státům, které 16. července 1945 odpálily bombu na letecké základně Alamogordo v Novém Mexiku.
13. 2. 2020|

„Choval opravdovou lásku k lidem.“ Francie se rozloučila s Jacquesem Chiracem

Francouzští i zahraniční politici se na zádušní mši v pařížském kostele Saint-Sulpice naposledy rozloučili s exprezidentem Jacquesem Chiracem. Pařížský arcibiskup Michel Aupetit ho označil za srdečného muže, který v sobě měl opravdovou lásku k lidem. Podle agentury AFP bylo na obřadu asi osmdesát zahraničních osobností včetně ruského prezidenta Vladimira Putina nebo exprezidenta Spojených států Billa Clintona.
30. 9. 2019Aktualizováno30. 9. 2019, 13:44|

Lidé se do pařížské Invalidovny přišli rozloučit s exprezidentem Jaquesem Chiracem

V pařížské Invalidovně se v neděli mohla veřejnost rozloučit s bývalým prezidentem Jaquesem Chiracem, který zemřel ve čtvrtek ve věku 86 let. Lidé se mohli podepisovat do kondolenční knihy, která tam byla převezena z Elysejského paláce. Při nesení rakve se střídali Chiracovi osobní strážci. V pondělí, které je dnem smutku, bude bývalý prezident pohřben po zádušní mši, na níž se čekají tři desítky světových státníků. Českou republiku zastoupí předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.
29. 9. 2019Aktualizováno30. 9. 2019, 06:49|

„Dějiny Francie obrací jednu stránku.“ Francie i zahraničí truchlí kvůli smrti exprezidenta Chiraca

Francouzští i zahraniční politici uctívají památku Jacquesa Chiraca. Muž, který stál v čele Francie dvanáct let, zemřel ve čtvrtek ráno ve věku 86 let. Francie podle reakcí uzavírá jednu z kapitol svých dějin. Český prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího uvedl, že Chiraca považoval za schopnou a silnou hlavu státu.
26. 9. 2019Aktualizováno26. 9. 2019, 21:10|

Zemřel francouzský exprezident Jacques Chirac. Zpočátku protievropan, který později stál u zrodu eura

Ve věku 86 let zemřel ve čtvrtek bývalý francouzský prezident Jacques Chirac. V čele Francie stál mezi lety 1995 až 2007. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na exprezidentovu rodinu. Před zvolením hlavou státu byl Chirac starostou Paříže. Dříve vykonával také funkce premiéra či ministra vnitra.
26. 9. 2019Aktualizováno26. 9. 2019, 14:50|