TÉMA

Žádosti

Ministerstvo připravilo průkazy poradců a informační příručky, žadatele o dotaci mají lépe ochránit před energošmejdy

Identifikační průkazy energetických poradců poskytujících asistenci v Nové zelené úsporám Light (NZÚ Light) a informační příručky s praktickými radami k zateplení jednotlivých konstrukcí domu. To jsou novinky v dotačním programu Nová zelená úsporám Light, které představilo ministerstvo životního prostředí. Informační příručky pomohou ochránit žadatele z nejzranitelnějších skupin obyvatel před zneužitím podvodných firem. Příručky jsou od pondělí dostupné na webu programu. O dotaci si požádalo 20 631 lidí, oznámil šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL).
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:03|

Soud v kauze sportovních dotací začne v prosinci. Obžalobě čelí i lidovec Wolf

Obžalobu v kauze údajného nezákonného ovlivňování sportovních dotací na pražském magistrátu začne soud projednávat 12. prosince. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Případ bude pražský městský soud řešit i v lednu a únoru. Celkem nařídil patnáct jednacích dnů. Před soudem stane celkem devět lidí včetně bývalých úředníků, někdejšího ministra Karla Březiny (ČSSD) či bývalého radního Jana Wolfa (KDU-ČSL), který uspěl i v letošních komunálních volbách.
27. 10. 2022|

Zájem o alternativní zdroje energie mnohonásobně vzrostl. Na tepelná čerpadla si domácnosti počkají

Zájem domácností o nové zdroje elektřiny a tepla vzrostl v prvním čtvrtletí ve srovnání s loňskem čtyřnásobně. Vyplývá to z žádostí o státní podporu. Poptávka je hlavně po fotovoltaice a tepelných čerpadlech. Firmy se tak nyní snaží posílit své kapacity, ale ne všude se výměna stihne do zimy.
17. 5. 2022|

V programu Covid – nepokryté náklady přijalo ministerstvo přes osm tisíc žádostí, většinu nezamítlo

Tento týden skončilo podávání žádostí o jednu z posledních kompenzací, které pomáhaly podnikatelům zasaženým koronavirovými zákazy. V programu Covid – nepokryté náklady přijalo ministerstvo průmyslu přes osm tisíc žádostí za devět a půl miliardy korun. Většinu úřady nezamítly.
19. 9. 2021|

Hasičů v obcích zasažených tornádem ubylo, většina území je uklizená

V oblasti zasažené tornádem je od pondělí výrazně méně hasičů než v uplynulých dnech. Vedení hasičského sboru spolu s krizovým štábem o redukci rozhodlo poté, co se podařilo uklidit od sutin a odpadu většinu území poškozených obcí. Škody po tornádu má asi šestnáct set domácností, odhaduje organizace Člověk v tísni. Do postižených obcí směřuje finanční pomoc.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 20:19|

V pondělí přibylo 1126 nakažených. Při sportu nebo u kadeřníka už nejsou nutné respirátory

Epidemie koronaviru dál pozvolna slábne. Testy v pondělí potvrdily 1126 případů covidu, což je nejnižší pondělní přírůstek od půlky září. Zpomalilo tempo očkování, zdravotníci v pondělí podali 74 290 dávek vakcíny. S úterým končí pro sportovce nebo zákazníky služeb péče o tělo povinnost nosit respirátory. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v rozhovoru pro Právo uvedl, že testování ve školách bude pokračovat i po letních prázdninách.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 17:14|

Španělsko napravuje 500 let staré křivdy na sefardských Židech. Do září mohli získat občanství

Za poslední měsíc zaznamenalo Španělsko vlnu žádostí o občanství ze strany sefardských Židů. Končil totiž termín, dokdy o něj mohli požádat. Španělská vláda se tímto krokem před čtyřmi lety rozhodla napravit historickou křivdu z roku 1492. Z Pyrenejského poloostrova je tehdy vyhnalo nařízení katolických králů.
2. 10. 2019|

Systém pro žádosti o kotlíkové dotace v Plzeňském kraji se po deseti minutách zahltil

Lidé v Plzeňském kraji mohli v úterý žádat o dotace na výměnu starých kotlů za nové, ekologičtější. Ve třetí vlně takzvaných kotlíkových dotací kraj rozdělí mezi obyvatele 230 milionů korun, které si zájemci rozebrali už dopoledne. Systém elektronických žádostí ale od rána znovu kolaboval, podobně jako před týdnem v Jihočeském kraji. Státní fond životního prostředí (SFŽP) zkontroluje, jestli rozdělování peněz probíhá regulérně.
1. 10. 2019|

Lidé z jihu Čech žádali o dotace a systém kolaboval. Kraj mluví o možném útoku hackerů

Jihočeský kraj přijal v pondělí od šesti ráno do jedné odpoledne zhruba 3900 žádostí o dotace na výměnu starých kotlů. Systém v první části dne kolaboval, fungoval velmi zpomaleně. Objevilo se velké množství duplicitních žádostí, nepřístupné byly i webové stránky kraje. Jednou z variant podle kraje je, že systém napadli hackeři.
23. 9. 2019|