TÉMA

Potravinářská komora České republiky

Dražší energie budou znamenat výrazný růst cen potravin, míní Prouza. Výborný nevidí důvod k obavám

Jakékoliv navýšení cen energií od ledna 2024 znamená výrazné navýšení cen potravin, prohlásil v Otázkách Václava Moravce prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Připomněl, že konsolidační balíček přináší také vyšší daň z příjmu, změnu pravidel zaměstnávání na dohody a další změny. Dopadů růstu cen energií se obává i prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Snížení daně z přidané hodnoty o tři procenta se podle ní nemůže projevit. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že nevidí důvod, proč by měly ceny potravin růst. Firmy by se podle něj měly přestat na ceny energií vymlouvat, protože se dostaly na průměr EU.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 14:19|

Doprava, jádro, lithium, čipy či trendy v IT mají potenciál změnit Česko, řekl Fiala

Doprava, energetická infrastruktura, jádro, lithium, čipy a trendy v informačních technologiích je šest konkrétních oblastí, které mají obrovský potenciál změnit zemi. Proto tam musí směřovat velká část strategických investic, řekl v pátek na konferenci Česko na křižovatce premiér Petr Fiala (ODS). Problémem Česka je podle něj hlavně absence široké a dlouhodobé celospolečenské shody na hlavních prioritách směřování republiky. Vyzval k dostavbě české dopravní infrastruktury a zásadnímu posílení české energetiky.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 20:35|

Zisky potravinářských firem nejsou enormní, tvrdí šéfka komory Večeřová. Některé přitom trhaly rekordy

Některé velké zemědělské a potravinářské firmy hlásí za loňský rok rekordní zisky. Ceny výrobců rostly rychleji než jejich náklady, jako jsou energie nebo krmiva. V porovnání k obratu nejde o žádné enormní sumy, řekla ve středeční 90‘ ČT24 prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Místopředseda Zemědělského svazu Jaroslav Vaňous přikládá úspěšný rok v zemědělství „mimořádnému souběhu okolností“. Podle ekonoma ze společnosti MND Martina Janíčka ale takto velké zisky svědčí o nedostatečné konkurenci.
17. 8. 2023|

Tržby v maloobchodu v květnu klesly třináctý měsíc za sebou

Maloobchodní tržby v Česku klesly třináctý měsíc v řadě. V květnu jejich meziroční pokles zpomalil na 6,1 procenta z dubnových 8,4 procenta, vyplývá z revidovaných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Meziměsíčně se tržby obchodníků zvýšily o půl procenta. Podle analytiků zůstávají Češi s utrácením opatrní a jejich důvěra v tuzemskou ekonomiku je otřesená.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 18:30|

Středoevropští agrárníci chtějí obnovit clo na ukrajinské obilí. Nemohou prodat loňskou úrodu

Agrární komory ze zemí visegrádské čtyřky se chystají vyzvat Evropskou komisi, aby zastavila bezcelní dovoz ukrajinského obilí. To proudilo na společný trh Evropské unie bez řádné kontroly, přestože se mělo koridory solidarity dostat především do Afriky. Působí tak problémy zemědělcům, kteří nyní nemohou prodat loňskou produkci. Pokud by Evropská komise včas nezareagovala, jsou zemědělci připraveni protestovat v Bruselu, řekl v úterý prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) později sdělil, že Česko a další země by mohly kvůli ukrajinskému obilí získat pomoc od Evropské komise.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:06|

Koalice se pře s opozicí kvůli drahým potravinám. Výbor žádá ministra o větší podporu lokálních zemědělců

Sněmovní zemědělský výbor chce, aby ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) připravil podporu pro budování regionálních skladovacích kapacit a zpracování lokální zemědělské produkce. Mělo by to přispět k zastavení růstu cen potravin. V úterním usnesení výbor také žádá, aby navrhl maximální možné navýšení investic do obnovitelných zdrojů v dodavatelsko-odběratelském řetězci produkce a prodeje potravin. Podle výboru by měl rovněž připravit návrhy na snížení administrativní zátěže produkce potravin. Ministr vidí cestu v pravidelných kontrolách, cenové stropy nechystá. Premiér Petr Fiala (ODS) slíbil situaci řešit jako u paliv a energií. Konkrétně řekl, že kabinet nechá fungovat trh a využije nástroje, které už stát má. Podle opozice jsou ale opatření nedostatečná.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 19:29|

Můžete cenu zvedat jen do určité výše, pak už to nikdo nekoupí, zaznělo v debatě o cenách potravin

Potraviny v Česku zdražily za uplynulý rok podle Eurostatu o 27 procent – to je v rámci sedmadvacítky šestá nejvyšší hodnota. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza si myslí, že vláda zastropovala ceny energií příliš pozdě a příliš vysoko, což se promítá do cen potravin, prezident Agrární komory Jan Doležal zase upozorňuje na „setrvačnost“ v promítání cen v řetězci. Tématu se věnoval pořad 90' ČT24.
28. 2. 2023|

Vláda chce prověřit marže u zemědělců, potravinářů i řetězců

Kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje prověřit ceny u potravinářů, obchodních řetězců a zemědělců. Cílem je podle vlády zjistit výši obchodní přirážky u jednotlivých sektorů. Po jednání s premiérem a členy vlády to ve čtvrtek řekli prezident Agrární komory Jan Doležal a prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Na vysoké ceny některých potravin v minulých dnech upozornil šéf resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Podle Fialy má ministr za úkol svolat schůzku zástupců zemědělců, potravinářů i obchodních řetězců.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 20:45|

V chovech prasat by se mohlo snížit používání antibiotik. Nahradit by je mělo preventivní očkování

Chovatelé by mohli získat příspěvek na vakcinaci prasat. Návrh na dotaci na vakcinaci připravilo ministerstvo zemědělství, má za sebou připomínkové řízení. Očkování má omezit používání antibiotik u těchto zvířat. Oproti léčbě antibiotiky je vakcinace dražší, ale podle ředitele Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv Jiřího Bureše je šetrnější. Antibiotika se v některých chovech podávají i preventivně, ale jejich nadměrné užívání způsobuje, že se k nim bakterie stávají rezistentní.
23. 12. 2022|

Potraviny budou zdražovat i v příštím roce. Táhnout vzhůru je budou nejen drahé energie

Ceny potravin budou růst i v příštím roce,  k jejich pozvolnému snižování by snad mohlo dojít v jeho závěru. Shodli se na tom hosté pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Shodu našli také v tom, že pokud nedojde k zastropování cen energií i pro velké firmy (obchodní řetězce či potravináře), ať už na evropské, či národní úrovni, také se to výrazně promítne do cen potravin.
27. 11. 2022|

Pěstování některých plodin se už kvůli cenám energií nevyplatí, varují zemědělci

Úroda základních obilovin bude letos v Česku o 4,7 procenta vyšší než loni. Naopak méně bude podle odhadu Českého statistické úřadu brambor, cukrovky a kukuřice. Na pěstitele také výrazně dopadá růst cen – více platí za hnojiva, pohonné hmoty, ale hlavně elektřinu a plyn, což se propisuje i do koncových cen pro spotřebitele.
14. 10. 2022|

Ceny energií zdražují potraviny, varuje Večeřová. Dle Bendla vláda hledá, jak pomoci

Ceny potravin nadále rostou, je potřeba zastropovat ceny energií a vyplatit potravinářům kompenzace, řekla v Událostech, komentářích prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Podle místopředsedy zemědělského výboru Petra Bendla (ODS) vláda hledá způsob, jak potravinářům pomoci nikoliv na úkor státního rozpočtu, ale odstraňováním byrokracie.
2. 9. 2022|

EU chce vytvořit společné hodnocení výživové hodnoty potravin. Extrémně zjednodušující, zní z Česka

Evropská komise chce do konce roku 2022 vytvořit společný grafický systém hodnocení výživové hodnoty potravin povinný pro všechny členské státy. Takzvané Nutri-Score převádí nutriční hodnotu do jednoduchého kódu, přičemž písmeno A v zeleném poli představuje zdravější potravinu, naopak E v červeném poli potravinu nejméně prospěšnou. Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová před systémem varuje, je prý extrémně zjednodušující.
9. 6. 2021|

Kvóty na potraviny Senát odmítne, míní Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) očekává, že Senát vrátí poslancům novelu, podle které by prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely od příštího roku prodávat povinný minimální podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku. S předpisem, který tento týden schválila sněmovna, Babiš nesouhlasí a považuje ho za nesmysl. Řekl to při páteční návštěvě pražské vinohradské nemocnice.
22. 1. 2021|

Senát zřejmě odmítne povinné kvóty na potraviny, podle ODS a STAN jsou nesmyslné

Zavedení povinných kvót na české potraviny v obchodech kritizují někteří senátoři, horní komora je zřejmě odmítne. Avizovali to senátoři z klubů ODS a STAN, které jsou nejsilnějšími frakcemi v horní komoře. Zákonodárci kvóty označili za nesmyslné. Podle občanských demokratů by vedly k výraznému zdražení potravin a nahrávají jen velkým potravinovým výrobcům. S návrhem má problém i Evropská komise. Bude zkoumat, jestli kvóty neomezí volný pohyb zboží.
21. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 22:24|

Ministr zemědělství Toman se stal členem ČSSD, rok a půl po podání přihlášky

Ministr zemědělství Miroslav Toman se rok a půl po podání přihlášky stal členem České strany sociálně demokratické (ČSSD). Informaci CNN Prima News potvrdila ČTK mluvčí vládní strany Eva Gregorová, podle které Tomanovo členství v ČSSD platí od čtvrtka 13. srpna. Toman zdlouhavé přijímání do ČSSD dříve zdůvodňoval administrativními problémy. Ministrem za sociální demokracii je od června 2018.
26. 8. 2020|

Nedostatek lidí v zemědělství ani potravinářství výrobu neohrožuje, ujistili potravináři

Nedostatek pracovních sil v zemědělství ani potravinářství výrobu neohrožuje, uvedli prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová a předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Přesto vyzvali studenty, aby přišli pomoci, dostanou normální mzdu. K práci v oboru teď není nutný potravinářský průkaz, stačí čestné prohlášení o bezinfekčnosti, dodala Večeřová. Pro pracovníky v oboru ale stále není dostatek ochranných pomůcek, upozornila.
16. 3. 2020|
90' ČT24

Potraviny jsou zdravější, chutě ale ne. Ubírání cukru a soli tak jde po krůčcích

Jen pozvolna ubývá v potravinách soli, cukru či tuku, které v nich být vysloveně nemusí. Výrobci potravin se již před třemi lety zavázali, že pomohou vylepšit jídelníček českých strávníků, ukázalo se ale, že ubírat je třeba po krůčkách. I tak jsou podle expertů výsledky patrné.
20. 9. 2019|