TÉMA

Petr Valdman

Oprav dům po babičce odstartoval, žádat je možné až o milion korun

Majitelé rodinných domů mohou od úterý žádat o dotace z programu Nová zelená úsporám, a to včetně podprogramu Oprav dům po babičce. Peníze mohou dostat na zateplení, fotovoltaické systémy nebo i výměnu starých neekologických kotlů. V podprogramu Oprav dům po babičce je stanoven majetkový test, takže nárok na podporu budou mít jen domácnosti s jednou nemovitostí určenou k bydlení.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 20:59|

Nová zelená úsporám se znovu otevírá. Stát chce podpořit renovace a zateplování

Stát začíná po letní přestávce opět přijímat žádosti o dotace na energetické úspory v domácnostech. Zatímco dotační program Nová zelená úsporám nejdříve podpoří renovace bytových domů, za dva týdny se otevře příležitost i ostatním. Ministerstvo životního prostředí plánuje zvýšit zájem o zateplování domů a opravy.
19. 9. 2023|

Nízkopříjmové domácnosti budou moci od května žádat o dotace na solární systémy

Nízkopříjmové domácnosti budou moci od května žádat o dotaci na instalaci solárních systémů pro ohřev vody v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light. Na tiskové konferenci to oznámili ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Na dotace budou mít stejně jako v první fázi programu NZÚ Light nárok senioři, lidé ve třetím stupni invalidity nebo lidé pobírající příspěvek na bydlení.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 17:21|

Senioři i další skupiny mohou žádat o dotace na zateplení fasád či výměnu oken

V pondělí začíná příjem žádostí o dotace z programu Nová zelená úsporám Light. Má podpořit jednoduchá opatření pro snížení spotřeby energií v nízkopříjmových domácnostech. Žadatelé mohou získat dotace například na zateplení části fasády či na výměnu oken u rodinných domů a trvale obydlených rekreačních objektů. V první fázi poskytne program celkem 1,5 miliardy korun, přičemž každému zájemci připadne maximálně 150 tisíc.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 16:34|

Nové dotace na zateplení cílí na seniory nebo rodiny s nárokem na příspěvek na bydlení

O další dotace na zateplení rodinných domů mohou požádat domácnosti, ve kterých žijí výhradně důchodci nebo osoby s nárokem na příspěvek na bydlení. Získat mohou až 150 tisíc korun. Formulář bude na webu Nová zelená úsporám Light přístupný od pondělí od deseti hodin dopoledne. Stát by měl poslat peníze do čtyř týdnů od podání žádosti. Lidé ale musí stihnout udělat úpravy do roka. Po celou dobu vyřizování se navíc mohou zdarma obracet na poradce z místních akčních skupin.
9. 1. 2023|

O dotace na okna a zateplení budou moci nízkopříjmové domácnosti a důchodci žádat od 9. ledna

Stát začne v příštím roce přispívat na úsporná opatření i chudším domácnostem, které nemají na spoluúčast u dosavadních dotačních programů. Konkrétně cílí na důchodce a příjemce příspěvku na bydlení. Program Nová zelená úsporám Light začne fungovat 9. ledna, každý žadatel bude moci získat až 150 tisíc korun, které použije například na zateplení domu nebo výměnu oken. V první fázi vyčlení ministerstvo životního prostředí na tyto dotace 1,5 miliardy korun. Dostat by se mělo zhruba na deset tisíc domácností.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 20:07|

Vládní kampaň radí, jak ušetřit za energie

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil první fázi kampaně, na níž jeho resort spolupracuje s ministerstvem životního prostředí a která má pomoci domácnostem ohroženým rostoucími cenami energií. Brífinku se účastnil také ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petr Valdman a další aktéři kampaně.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 11:43|

Obce mohou žádat o peníze na kanalizaci, vodovody a čističky. Ministerstvo rozdělí sedm a půl miliardy

Sedm a půl miliardy korun na výstavbu vodovodů, kanalizace nebo čistíren nabízí letos v novém operačním programu ministerstvo životního prostředí (MŽP). První čtyři výzvy spustilo v pondělí, obce tak už mohou posílat žádosti. Bez připojení na veřejný vodovod jsou v Česku podle resortu zhruba čtyři procenta obyvatel a skoro každá sedmá domácnost nemá kanalizaci.
15. 8. 2022|

Zájem o alternativní zdroje energie mnohonásobně vzrostl. Na tepelná čerpadla si domácnosti počkají

Zájem domácností o nové zdroje elektřiny a tepla vzrostl v prvním čtvrtletí ve srovnání s loňskem čtyřnásobně. Vyplývá to z žádostí o státní podporu. Poptávka je hlavně po fotovoltaice a tepelných čerpadlech. Firmy se tak nyní snaží posílit své kapacity, ale ne všude se výměna stihne do zimy.
17. 5. 2022|

Stromů ve městech přibývá, ale bez péče nevydrží

Hodně stromů, málo péče o ně. Arboristé upozorňují na to, že bez údržby nově založené aleje a parky neobstojí a život ve městech nezlepší. Jen za poslední dva roky v nich přibylo díky státním dotacím 70 tisíc stromů. Podstatné bude, kolik jich vydrží.
23. 9. 2021|

Ekologický program podpoří šetrnou výstavbu. Žádost bude jednotná a elektronická, slíbil Brabec

Další etapa Nové zelené úsporám (NZÚ) podpoří renovaci a výstavbu bytových domů i mimo Prahu. Zahrne také dotační program Dešťovka. Žadatelé, kteří v žádosti zkombinují více různých opatření, například zateplení a výměnu kotle, získají bonus. Příjem žádostí do nové etapy začne v říjnu, plynule naváže na dosavadní program. Do roku 2030 má na podporu ekologických opatření jít nejméně 39 miliard korun.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 13:32|

Modernizační fond spustil první výzvy. K dispozici je 6,4 miliardy korun pro teplárny

V prvních dvou ostrých výzvách Modernizačního fondu je k dispozici 6,4 miliardy korun pro ekologizaci tuzemských tepláren. Fond má přispět k přechodu tuzemské energetiky na ekologické zdroje, celkem do roku 2030 nabídne minimálně 150 miliard korun z prodeje emisních povolenek, uvedli ministři životního prostředí Richard Brabec (ANO) a průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).
26. 4. 2021|

Sázíme budoucnost. Díky programu roste už osm tisíc nových stromů, lidé založili i sad a obnovili alej

V rámci programu ministerstva životního prostředí přibyly na veřejných prostranstvích v Česku tisíce nových listnatých stromů. Obec Klapý pak z dotací obnovila historickou hrušňovou alej, v Opavě zase vznikl luční sad s ovocnými stromy. Žádosti o peníze lze podávat do konce srpna.
30. 7. 2020|

Budišovská radnice vsadila na energii ze slunce a plynu. Ušetří a sníží emise

V Budišově nad Budišovkou na Opavsku začala fungovat malá lokální síť pro distribuci tepla a elektřiny, která zásobuje místní radnici, kulturní dům a také základní školu. Je založena na fotovoltaickém systému s bateriemi a na kombinované výrobě elektřiny a tepla ze zemního plynu. Projekt přišel zhruba na pět milionů korun, radnice ročně ušetří až tři sta tisíc.
4. 10. 2019|

Za čistější vzduch. Ministerstvo životního prostředí spouští poslední vlnu kotlíkových dotací

Během září a října začne většina krajů přijímat žádosti o dotace na výměnu kotlů. Jde o třetí a zároveň poslední vlnu takzvaných kotlíkových dotací. Letos budou moci žadatelé využít elektronický systém. Oproti druhé vlně dotací se podpora tentokrát nebude vztahovat na kombinované kotle na uhlí a biomasu.
10. 9. 2019|