TÉMA

Topná sezona

Ceny dřeva spadly o stovky korun, je o něj menší zájem než loni

Cena dřeva klesla o stovky korun. Na rozdíl od loňska je o něj menší zájem. Třeba v Národním parku Šumava je téměř nulový odbyt kvalitní kulatiny. O stovky korun klesla i cena palivového dřeva. Lesníci ale varují, že v posledním čtvrtletí letošního roku může znovu podražit.
12. 8. 2023|

Ceny plynu zůstanou přinejlepším takové jako nyní, míní experti. Může je ovlivnit soupeření s Čínou o LNG

Ambici zajistit lepší ochranu domácností před výkyvy ceny energií mají evropští ministři pro energetiku, kteří se sjeli na jednání do Lucemburku. Zásadní otázkou zůstávají stále hlavně ceny plynu. Ty podle předsedy Teplárenského sdružení již patrně nebudou klesat, věří ale, že zůstanou na podobné úrovni jako nyní. Podle poradce v oblasti energetiky Pavla Stehlíka by Evropská unie udělala pro zajištění příznivých cen nejlépe, kdyby zrušila princip závěrných elektráren, nebo alespoň zastopovala ceny pro plynové elektrárny.
19. 6. 2023|

Česko podle Síkely energeticky zvládlo zimu, hlavní roli mělo snížení spotřeby plynu

Zásobníky plynu jsou naplněny více než z poloviny, trojnásobně oproti loňsku. Při zopakování loňské spotřeby budou na příští zimu opět plné, řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Uplynulou zimu Česko podle něj z energetického hlediska zvládlo, hlavní roli hrálo právě snížení spotřeby plynu. Zdůraznil také, že od začátku roku do Česka nepřitekl žádný zemní plyn z Ruska. Za stejné období se spotřeba plynu snížila o patnáct procent oproti stejnému období loni. Podle Jozefa Síkely ale i tak stojí před Českem další výzvy, aby plynu bylo dost i na příští topnou sezonu.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 20:11|

Plyn z terminálů může více znečišťovat kotel. Odborníci radí nezanedbávat údržbu

Topná sezona se blíží ke konci a Češi letos na topení výrazněji šetřili. Kvůli vysokým cenám elektřiny a plynu se řada lidí vracela zpět k tuhým palivům nebo omezovala dobu a stupně vytápění. Jen domácnosti snížily loni spotřebu zemního plynu meziročně o dvacet procent. Plyn, který nyní domácnosti i firmy odebírají, pochází z Norska a LNG terminálů a má také trochu jiné složení oproti tomu ruskému. Podle odborníků může za určitých podmínek znečišťovat plynová zařízení, ale při pravidelné udržbě by problém nastat neměl.
6. 3. 2023|

Někteří Poláci kvůli růstu cen přecházejí na hnědé uhlí. To ale víc znečišťuje ovzduší

Kvůli nárůstu cen přechází mnoho polských domácností z černého na levnější hnědé uhlí. Odborníci varují, že to bude mít vážný dopad na ovzduší. Právě kvůli vysoké popularitě uhlí patří Polsko už teď mezi státy s nejhorším znečištěním. Každý rok tam kvůli tomu předčasně umírá na padesát tisíc lidí.
11. 12. 2022|

Ukrajinci se připravují na tuhou zimu. „S chladem umíme žít,“ vzkazují Rusku

Letošní zima bude „nejhorší v historii“ kvůli přerušení dodávek elektřiny a tepla, varoval šéf ukrajinské státní ropné a plynárenské společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko. Ruské rakety a drony poškodily přibližně 40 procent elektráren na Ukrajině. Výhřevná sezona přitom ve většině regionů obvykle začíná s posledním říjnovým týdnem. Podle Vitrenka je cílem Ruska nechat miliony lidí bez prostředků, jak se vyrovnat s chladem.
27. 10. 2022|

ČEZ má kvůli omezení ruských dodávek škody až v miliardách, řešením je arbitráž, uvedl Beneš

Energetická společnost ČEZ utrpěla kvůli výpadkům ruských dodávek škody ve vyšších stovkách milionů až v miliardách, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Jediným možným krokem je podle něj arbitráž. Cenové výkyvy energií podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové nenastaly s počátkem války na Ukrajině, ale už minulý rok na podzim – jako důvody uvedla bezvětrné počasí v Německu loni v létě a odstavené elektrárny ve Francii. „S touto situací si začal hrát kremelský imperátor,“ řekla. Podle programového ředitele Svazu moderní energetiky Martina Sedláka se situace na trzích začíná uklidňovat, Evropa je tak na topnou sezonu připravena.
23. 10. 2022|

Topná sezona začala, některé teplárny zdraží už v příštích měsících

Dva dny po sobě klesla průměrná denní teplota pod třináct stupňů Celsia a v řadě měst začala topná sezona. Letošní topné období je však jiné než to předešlé – doprovází ho dramatický vývoj na trzích s energiemi. Teplárny proto plánují zdražovat, některé už v příštích měsících, jiné až od nového roku.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 21:51|

Češi řeší energetickou krizi po svém. Nakupují teplé oblečení i vlnu

Někteří lidé se obávají aktuální topné sezony a hledají způsoby, jak ušetřit. Kabinet už vyzval domácnosti k úsporám například snížením teploty v domech. Odráží se to už na zvýšeném prodeji teplého oblečení nebo pletacích pomůcek. Kvůli vysokým cenám energií se zároveň některé sportovní kluby obávají o svou existenci.
19. 9. 2022|

Fiala vyzval lidi k šetření s energiemi, stát podle něj půjde příkladem

K rozumnému hospodaření s plynem a elektřinou vyzval v mimořádném projevu premiér Petr Fiala (ODS). Vláda, státní organizace, firmy i domácnosti podle něj mají zvážit, zda s energiemi zacházejí správně a jak jimi neplýtvat. Rozumné hospodaření s energiemi uspoří každému peníze, ale také sníží výdaje rozpočtu, řekl. Pomůže to podle něj také ekonomice. Zástupci opozice označili Fialovo vystoupení za zbytečné a za zneužití funkce premiéra před obecními a senátními volbami. Koaliční politici projev zhodnotili jako věcný či odpovídající situaci.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 22:13|

Ukrajinská vláda rozhodla o povinné evakuaci obyvatel z Doněcké oblasti

Ukrajinská vláda rozhodla o povinné evakuaci obyvatel z Doněcké oblasti, přípravy na ni už začaly. Vláda zajistí logistiku a vše uhradí, lidi ale žádá o součinnost. V pravidelném nočním projevu to v sobotu oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
30. 7. 2022Aktualizováno30. 7. 2022, 22:32|

Poslanci budou hlasovat o úsporném tarifu. Pomoc domácnostem by měla hladce projít

Blíží se další mimořádná schůze sněmovny. Poslanci na ní příští týden projednají úsporný tarif, který má domácnostem pomoct s vysokými cenami energií. Platit má od následující topné sezony, vláda na něj poskytne až 66 miliard korun. Opozice návrh hodlá podpořit, považuje ho ale za nesystémový.
10. 7. 2022|

Vláda chystá úsporný energetický tarif. S drahou energií ale nepomůže třeba lidem v panelácích

Na pomoc s drahými energiemi vláda plánuje vynaložit desítky miliard. Očekávaný speciální energetický tarif dostal první obrysy. Vláda chce během příští topné sezony přispět domácnostem, které topí plynem nebo elektřinou. Podle prvních náznaků pomoc nepřesáhne deset tisíc korun. Opozice upozorňuje na mezery v avizovaném tarifu.
20. 6. 2022|

Síkela: V zásobnících je miliarda metrů krychlových plynu, což je 30 procent kapacit

Zásobníky plynu v České republice jsou naplněny z 30 procent, což je k 1. květnu historické maximum. V nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Množství plynu v zásobách k 1. květnu překročilo miliardu metrů krychlových. Ke konci měsíce by chtěl Síkela, aby byla plná polovina kapacity zásobníků. Naplní se podle něj plán, že zásobníky budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent, jak nařídil mimořádným opatřením.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 16:11|

Ministerstvo zemědělství kontroluje ceny potravin. Rusnok nevyloučil další růst úrokových sazeb

Ministerstvo zemědělství začalo spolu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěž (ÚOHS) v minulém týdnu sledovat prodejní ceny vybraných potravin, aby obchodníci uměle nezvyšovali marže. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zdražovali výrobci i v březnu, ceny nejvíc rostly v zemědělství, což naznačuje budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Na ty dopadne i vzrůst nákladů podnikatelům, což avizuje Hospodářská komora. Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok nevyloučil další zvýšení úrokových sazeb. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl po středečním jednání vlády, že kabinet připravuje kroky, které mají zajistit především udržení dodávek energie za přijatelné ceny, ministři o nich však budou dál diskutovat.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 19:09|

Teplárny začaly s dodávkami tepla. Češi si za něj připlatí zhruba tisíc korun

Teplárny po celém Česku postupně začínají s dodávkami tepla. V následujících dnech mohou radiátory zapnout více než čtyři miliony lidí, kteří využívají centrální vytápění. Kvůli chladnějším dnům letos některé teplárny začaly provoz o několik dní dřív než obvykle. Odhaduje se, že průměrná domácnost za teplo utratí následující zimu asi o tisíc korun víc než loni. Může za to zdražování uhlí či plynu.
21. 9. 2021|

ČEZ sníží cenu elektřiny pro domácnosti, levnější energii avizuje také E.ON

Největší dodavatel elektřiny v Česku, skupina ČEZ, sníží od října cenu elektřiny pro domácnosti napříč ceníky v průměru o devět procent. Za každou megawatthodinu (MWh) zákazníci podle firmy uspoří zhruba 230 korun, což při průměrné roční spotřebě domácností ve výši 3,5 MWh znamená, že lidé ročně ušetří několik stovek korun, řekl mluvčí ČEZu Roman Gazdík. Úspory lidem slibují i další prodejci, řada z nich také tvrdí, že zůstanou proti ČEZu levnější.
23. 9. 2020Aktualizováno23. 9. 2020, 15:12|

Ochlazení odstartovalo na některých místech v Česku topnou sezonu

Nástup podzimního počasí byl v Česku místy razantní. Citelné snížení teplot tak někde doprovodil i začátek topné sezony. V pondělí se místy ochladilo až na devět stupňů. Velmi nízké teploty zaznamenali například v Krušných horách. Po letní pauze začala domácnosti vytápět například teplárenská společnost v Ostrově na Karlovarsku.
10. 9. 2019|