TÉMA

Princetonská univerzita

Doporučujeme

Pražští vědci otestovali „svatý grál“ fyziky, novou supravodivou hmotu

Před dvěma týdny oznámil korejský vědecký tým překvapivý objev, který by mohl změnit svět. Po celé planetě se skupiny expertů pokusily jejich výsledek napodobit – včetně fyziků z pražské Karlovy univerzity.
10. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 18:57|

Mysleli si, že je to holubí trus. Před 60 lety dva Američané náhodou objevili důkaz Velkého třesku

V horkém červnu roku 1963 se dva američtí fyzici potýkali s nepříjemným problémem. Něco jim rušilo signál. Nakonec se ukázalo, že to nebyli obtížní holubi, jak předpokládali, ale zbytky záření spojeného s Velkým třeskem.
12. 6. 2023|

Sériové hurikány budou častější. Výzkum varuje před katastrofami, které půjdou těžko řešit

Když nějakou oblast zasáhne hurikán, je to dost zlé. Nový výzkum Princetonské univerzity ale ukazuje, že v příštích desetiletích se v mnoha oblastech mohou běžně vyskytovat i dva hurikány za sebou. Podle autorů bude velmi složité se na to adaptovat.
28. 2. 2023|

Vlnky v časoprostoru by mohly prozradit, jaké bylo mládí vesmíru. Vědci chtějí sledovat jejich záchvěvy

Vědci pokročili v objevu, jak pomocí vlnění časoprostoru známého jako gravitační vlny nahlédnout zpět na počátek všeho, co známe. Astrofyzici tvrdí, že mohou lépe pochopit stav vesmíru krátce po velkém třesku, když zjistí, jak tyto vlny ve struktuře vesmíru proudí planetami a plynem mezi galaxiemi.
23. 1. 2023|

Před 80 lety začal atomový věk. Enrico Fermi zažehl první jadernou reakci a ukázal začátek konce války

Před 80 lety, 2. prosince 1942, provedl italský vědec Enrico Fermi první jadernou řetězovou reakci na světě, a spustil tak první atomový reaktor. Ten byl umístěný na fotbalovém stadionu Chicagské univerzity Stagg Field. Palivem byl uran a jako zpomalovač neutronů sloužil grafit.
2. 12. 2022|

NASA vytvořila komisi, která bude zkoumat UFO. Je plná elitních vědců

Při americkém Národním úřadu pro letectví a vesmír (NASA) začala působit komise odborníků, kteří prozkoumají data o neidentifikovaných létajících objektech, kterým se lidově říká UFO. NASA je ale záměrně nazývá UAP.
25. 10. 2022|

Nejvíc střelných zbraní je v USA v okresech, kde drželi nejvíc otroků. Vědci zjišťují proč

Podle nové analýzy vědců, kteří zkoumají, proč se pocity Američanů ohledně zbraní tolik liší od pocitů lidí na celém světě, platí, že čím vyšší procento otroků bylo v roce 1860 mezi obyvateli amerického okresu, tím více zbraní mají jeho obyvatelé v současnosti.
22. 8. 2022|

Nová mapa založená na CRISPRu spojuje každý lidský gen s jeho funkcí

Kompletně zveřejněná mapa lidského genomu nově neukazuje jen jednotlivé geny, ale i jejich funkce. Podle jejich autorů, kteří využili „genetické nůžky“ CRISPR, by mohla pomoci vědcům napříč obory.
15. 6. 2022|

Orbán se pokouší budovat neliberální demokracii. Chladným u toho nechává jen málokoho

Pro jedny je hrdinou, který v roce 2015 zachránil Evropu před migrační vlnou a srdnatě bojuje se zkaženou Unií o zachování národní identity a tradičních hodnot. Pro druhé je zkorumpovaným autoritářem, který obětoval demokracii, aby ukradl celý stát. Viktor Orbán za sebou každopádně má dlouhý a velmi úspěšný příběh plný zvratů. Nyní Maďaři rozhodnou o jeho pokračování.
2. 4. 2022|

Současná krize české ekonomice nijak neublíží, předpovídá profesor z Princetonské univerzity

Ceny letos porostou a české platy je nedoženou. Uprchlíci ale mohou ekonomice pomoci, zvlášť na kvalifikovaných pozicích. Stěhovat by se mohli i na venkov a tím ho oživit. Celkově krize Česku neublíží. To předpovídají dva odborníci, kteří byli hosty speciálního vysílání ČT24 k ekonomickým dopadům ruské invaze, profesor ekonomie z Princetonské univerzity Orley Ashenfelter a ekonom Jan Bureš z Patria Finance.
20. 3. 2022|

V Indii zemřelo na covid šestkrát víc lidí, než úřady uváděly, odhalila nová analýza

Indie od prvních dnů pandemie hlásila mnohem méně úmrtí na covid-19, než se vzhledem k počtu úmrtí v jiných zemích očekávalo. Tento paradox řada expertů považovala za iluzi, jiní za důkaz toho, jak úspěšná byla indická strategie v boji proti pandemii. Nové analýzy dat však ukazují, že skutečný dopad covidu na Indii byl mnohem horší. Problémy navíc ještě nemusí být u konce –⁠ v Indii se totiž začala šířit varianta koronaviru omikron.
10. 1. 2022|

V Africe se rodí čím dál víc slonů bez klů. Sledujeme zrychlenou evoluci, říkají vědci

Mohutné kly jsou pro slony obvykle výhodou. Umožňují jim dostat se k vodě, strhávat větve nebo kůru ze stromů, aby se dostali k potravě, ale také se hodí jako zbraň při bojích o samice. Jenže v době, kdy je hlavním nepřítelem slona lidský pytlák, se tyto přerostlé zuby stávají slonům přítěží, ukazuje nový výzkum.
24. 10. 2021|
Doporučujeme

Vysazování nových lesů je ještě účinnější zbraní proti změnám klimatu, než se předpokládalo, ukázal výzkum

Sázení lesů a ochrana těch stávajících jsou klíčové faktory pro ochranu lidstva před příliš velkou změnou klimatu, ukazuje nový výzkum. Až doposud totiž vědci nebyli schopni do modelů zahrnout vliv oblaků, které nad lesy vznikají.
11. 8. 2021Aktualizováno15. 8. 2021, 13:13|

Šanghaj zveřejnila tisícovku nejlepších univerzit světa. Patří mezi ně i sedm českých škol

Prestižnímu žebříčku nejlepších vysokých škol na světě opět vévodí univerzity ze Spojených států. Do první desítky hodnocení ARWU Academic Ranking of World Universities se kromě osmi zástupců USA probojovaly i dvě britské univerzity – Cambridgeská a Oxfordská. Mezi tisícovkou nejlepších vysokých škol světa je také sedm českých zástupců. Nejlépe se umístila na dělené 201. až 300. příčce Univerzita Karlova.
15. 8. 2020|
Doporučujeme

Změny klimatu v mapách: Antarktida jako souostroví a moře v Berlíně

Změny klimatu způsobené z velké části lidským vypouštěním skleníkových plynů proměňují planetu a s ní i podmínky pro život. Některé posuny se nejlépe ukazují na mapě: tání ledovců, stoupání hladiny oceánu, posun klimatických pásem nebo hrozba sucha. Začít je potřeba u teploty. Mezi lety 2006 až 2015 byla průměrně vyšší téměř všude ve srovnání s obdobím 1850 až 1900, jak ukazuje následující mapa.
19. 5. 2020Aktualizováno23. 5. 2020, 07:08|

Ve stínu koronaviru. USA zažívají netradiční prezidentskou kampaň

Volba amerického prezidenta často bývá největší zpravodajskou událostí roku. Kampaň je dlouhá, nelítostná a primárky po celých USA vždy nabídnou alespoň nějaká překvapení. Letos ale klání o oválnou pracovnu zastínila pandemie koronaviru, ke které média upřela pozornost. A nejen média – rizika jsou si vědomi i straníci a voliči, a COVID-19 tudíž významně promlouvá i do samotného výběru nominantů na post prezidenta.
3. 4. 2020|

Někteří politici vůbec netuší, že by měli vědět víc, říká profesor historie z Princentonské univerzity

Proč by nás měla zajímat historie? „Protože nás učí moudrosti,“ má jasno britský historik a profesor americké Princentonské univerzity David Cannadine. Je autorem 25 knih o historii, zaměřuje se na nejnovější období, které je podle něj ve školní výuce hrubě zanedbáváno.
2. 12. 2019|

Dosud bezejmenná ulička v Brně dostala jméno po významném matematikovi Gödelovi

Mezi ulicí Pekařskou a Husovou najdou lidé v centru Brna nově i uličku Kurta Gödela. Významný logik a matematik se v Brně na počátku minulého století narodil. Zemřel v roce 1978 v Princetonu v USA, kde se intenzivně věnoval také filozofii a fyzice pod vlivem svého blízkého přítele Alberta Einsteina.
27. 8. 2019|