TÉMA

Titanic

Pobřežní stráž zřejmě našla pozůstatky posádky ponorky Titan. Mohou pomoci objasnit tragédii

Americká pobřežní stráž oznámila, že z trosek turistické ponorky Titan na dně moře zřejmě získala lidské pozůstatky. Důkazy pošle vyšetřovatelům v USA. Po ponorce se několik dnů intenzivně pátralo poté, co zamířila k potopenému parníku Titanic. Následně se zjistilo, že při plavbě implodovala. Zahynulo všech pět lidí na palubě.
29. 6. 2023|

Americké námořnictvo zachytilo implozi ztracené ponorky už v neděli. Vyšetřování povede Kanada

Americké vojenské námořnictvo zřejmě zachytilo zvuk imploze ponorky Titan nedlouho poté, co v neděli zahájila svůj sestup k vraku Titanicu. Námořnictvo informaci sdílelo s americkou pobřežní stráží, která ji využila k zúžení oblasti hledání zmizelé ponorky, uvedli podle listu The Wall Street Journal američtí obranní činitelé. Ve čtvrtek pobřežní stráž uvedla, že se našly trosky ponorky a že všech pět členů posádky je téměř jistě po smrti. V pátek Kanadský úřad pro bezpečnost v dopravě (TSB) oznámil, že zahajuje vyšetřování osudu ponorky.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 22:14|

Pobřežní stráž i společnost OceanGate prohlásily pasažéry ztracené ponorky za mrtvé

Americká pobřežní stráž oznámila, že pětičlenná posádka pohřešované ponorky Titan je po smrti. To se domnívá i společnost OceanGate Expeditions, která ji vlastnila. Předtím záchranáři při pátrání našli pole trosek poblíž Titanicu, kam se ponorka vydala.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 22:08|

Ozvaly se zvuky bouchání, ještě existuje naděje, píše vládní zpráva o ztracené ponorce

Sonar na moři zachytil zvuky bouchání během pátrání po ponorce, která se ztratila na cestě k Titanicu, napsal server CNN s odkazem na vládní dokument. Záchranáři přesunuli techniku do dané oblasti. Před několika lety lidé ze společnosti OceanGate i z řad odborné veřejnosti vyzývali, aby podmořské zařízení podstoupilo certifikační proces. Varovali před katastrofickými scénáři.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 20:50|

Američané vedou pátrací akci po ponorce, která se ztratila u vraku Titanicu

Americká a kanadská pobřežní stráž pátrají po pohřešované turistické ponorce, která plula k vraku parníku Titanic. Na palubě byl jeden pilot a čtyři cestující, plavidlo bylo schopno být pod vodou 96 hodin. S pátráním, které se rozšířilo do větší hloubky, pomáhá i Francie. Expedice se podle BBC účastnil i britský miliardář a cestovatel Hamish Harding. Vzduch v ponorce podle Reuters dojde ve čtvrtek v poledne.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 19:47|

Vědci díky skenování získali dosud nejvěrnější snímky vraku Titaniku

Vědci díky skenování v reálné velikosti získali dosud nejvěrnější snímky vraku Titaniku, včetně trojrozměrného modelu celé zaoceánské lodi, která od svého ztroskotání v roce 1912 spočívá na dně severního Atlantiku v hloubce téměř čtyř kilometrů.
17. 5. 2023|

Titanic se vrací do kin v nové verzi. Cameronova tragická love story podle publicisty nezestárla

Romance mezi chudým Jackem a aristokratickou Rose na pozadí jedné z největších katastrof dějin přichází znovu do kin. K pětadvacátému výročí od premiéry mohou diváci vyrazit na oscarový Titanic režiséra Jamese Camerona. V některých kinosálech uvidí remasterovanou verzi ve 3D s vysokosnímkovou frekvencí. Snímek se utká o pozici třetího nejvýdělečnějšího filmu historie s jiným Cameronovým blockbusterem, druhým Avatarem.
9. 2. 2023|

Nejvýdělečnější film historie, který nemá fanoušky. Do kin míří po třinácti letech pokračování Avatara

Už jen několik týdnů zbývá do premiéry prvního pokračování nejvýdělečnějšího filmu všech dob, Avatara režiséra Jamese Camerona. Technologicky převratný snímek, po němž se desítky dalších velkofilmů převlékaly do 3D, ale přichází do úplně jiné doby, než v jaké vstupoval do kin původně. Pandemií i streamováním změněný trh posunul návyky diváků, pro něž už obří modří tvorové, kteří bojují za záchranu své panensky krásné planety Pandora, nemusí být takové lákadlo. Podle insiderů oslovených ČT24 ale film s podtitulem The Way of Water zase překvapí.
12. 11. 2022|

Viry se dokáží přichytit na mikroplastech. Díky tomu přežijí déle

Mikroplasty představují podle nových výzkumů ještě větší riziko, než se zdálo. Tým britských vědců dokázal, že se jich přidržují viry schopné způsobovat lidem vážné nemoci.
15. 9. 2022|

Artefakty na londýnské výstavě vyprávějí příběhy pasažérů Titanicu

Titanic fascinuje příznivce historie už přes sto let. V Londýně nyní probíhá výstava artefaktů, které vyprávějí příběhy pasažérů z první a zároveň poslední plavby legendárního parníku. Na kolosu se v dubnu 1912 plavilo z Evropy do Spojených států 2200 lidí, patnáct set z nich zemřelo.
26. 12. 2021|

Nemůžeme mít pocit, že jedeme na Titaniku a všechno je v pořádku, říká exprezident Václav Klaus

Česko opět stojí na klíčové křižovatce, na které začíná jít o všechno. Na akci, která připomněla výročí vzniku Československa, to v Míčovně na Pražském hradě řekl bývalý prezident Václav Klaus. Hrozbu vidí například v omezeních spojených s koronavirovu pandemií. Podle něj spolu s ní společnost přijala mylné vidění světa. Za chybný vnímá i vývoj Evropské unie. Domnívá se, že přešla od integrace k unifikaci. Řekl to ve svátečním Interview ČT24.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 20:11|

Může za potopení Titaniku polární záře? Nová hypotéza tvrdí, že měla při katastrofě zásadní roli

V odborném časopise Weather vyšel článek meteoroložky Mily Zinkové, která se pokusila poodhalit, jaké byly opravdové příčiny katastrofy Titaniku. Podle nové hypotézy v ní mohlo hrát klíčovou roli vesmírné počasí, konkrétně polární záře.
23. 9. 2020|

O pomoc volal marně. Teď se telegraf z Titanicu stává předmětem rozepře

Více než sto let od potopení Titanicu se kolem jeho vraku odehrává další drama. Společnost RMS Titanic plánuje vyzvednutí telegrafu, kterým posádka námořního kolosu volala o pomoc. Rozpadající se trosky lodi by ho totiž mohly pohřbít navždy. Proti se ale staví někteří archeologové a dokonce i britská a americká vláda.
7. 3. 2020|
Doporučujeme

VIDEO: Vrak Titanicu se rozpadá rychleji, než se čekalo. Během deseti let zmizí ze dna oceánu úplně

Vrak Titanicu je v mnohem horším stavu, než vědci předpokládali. Potvrdily to záběry expedice, která se k lodi vydala v miniponorkách letos v srpnu. Vrak je téměř kompletně zničený bakteriemi požírajícími kovy, korozí způsobenou mořskou solí a silnými oceánskými proudy. Luxusní parník se potopil v dubnu 1912. Jeho zkázu nepřežilo kolem 1500 lidí.
22. 8. 2019Aktualizováno24. 8. 2019, 17:55|