TÉMA

Dětmarovice

V Temelíně by mohl stát první malý modulární reaktor v Česku

Malé modulární reaktory jako součást budoucnosti energetiky. Společnost ČEZ chce mít do konce tohoto roku jasno o firmě, která v Česku postaví vůbec první takové zařízení. Plánuje, že v Temelíně by měl menší reaktor stát v polovině třicátých let.
31. 3. 2024|

Obce na Karvinsku chtějí po státu, aby prověřil podmínky pro vybudování průmyslové zóny v Dolní Lutyni

Bohumín, Dolní Lutyně a Dětmarovice budou požadovat od státu důkladné prověření všech podmínek pro případné vybudování strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku. Chtějí také záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel. Se stavbou zóny souvisí několik problémů, upozornili po pátečním jednání bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM) a dolnolutyňský starosta Pavel Buzek (STAN). Proti stavbě zóny už vznikla i petice.
8. 3. 2024|

Moravskoslezský kraj otevřel cestu ke vzniku gigafactory v Dolní Lutyni

Moravskoslezský kraj ve čtvrtek otevřel cestu k možnému vzniku Strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni na Karvinsku. Zastupitelé rozhodli o přípravě aktualizace zásad územního rozvoje, která umožní proměnu lokality v rozvojovou zónu. Vláda už ve středu schválila, že zahájí přípravu těchto ploch pro příchod významného investora. Portál iROZHLAS napsal, že stát chce v Dolní Lutyni postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut za 200 miliard korun.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 15:18|

Střet vlaku s nákladním autem na Karvinsku nepřežil strojvůdce, omezení na koridoru může trvat dva týdny

Při ranní srážce vlaku a nákladního auta, které zřejmě převáželo nadměrný náklad, u Dolní Lutyně na Karvinsku zemřel strojvedoucí. Ve vlaku bylo podle Správy železnic (SŽ) a hasičů zraněno devatenáct lidí, dalších čtyřicet evakuovaných zranění neutrpělo, pět lidí opustilo soupravu před příjezdem záchranářů. Ti ošetřili celkem dvacet lidí, osmnáct transportovali do nemocnic. Pro nezraněné přijel autobus. Ve vlaku cestovalo přes šedesát lidí. Provoz na koridoru mezi Bohumínem a Karvinou a dál na Slovensko se po jedné koleji obnoví v sobotu, zprovoznění druhé koleje předpokládá SŽ do čtrnácti dnů. Škoda je prozatím vyčíslena na 37 milionů korun.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 20:13|

Malé modulární reaktory by mohly být v Temelíně, Prunéřově nebo Dukovanech. Cena je nejasná

Malé modulární reaktory by podle ČEZu mohly být v Temelíně, Tušimicích, Prunéřově, Ledvicích, Poříčí, Dětmarovicích a Dukovanech. Jde o místa, kde jsou nyní uhelné či jiné elektrárny. První takový reaktor by měl stát už v roce 2032 v Temelíně, řekla ředitelka útvaru ČEZ pro rozvoj malých modulárních reaktorů Silvana Jirotková. Kolik bude stavba reaktoru stát, ale nikdo ze zástupců ČEZ neuvedl.
15. 2. 2023|

Po vydatném dešti stouply hladiny řek v Beskydech. Na druhém stupni je Olše nebo Čeladenka

Po vydatném deští stouply hladiny vodních toků v Beskydech. Na Olši v Českém Těšíně a na Čeladence v Čeladné na Frýdecko-Místecku platí druhý stupeň povodňové aktivity, na dalších místech první. Vyplývá to z informací státního podniku Povodí Odry. Podle vedoucího odboru vodohospodářského dispečinku Vladimíra Zdráhala napršelo nejvíce v povodí Olše, Ostravice a Morávky. Zvedly se i řeky ve Zlínském kraji, dosáhly však maximálně prvního stupně.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 12:24|

Skutečný čapí život mohou lidé sledovat ve dne v noci, kamera ho přenáší on-line

Několik webových kamer na Karvinsku monitoruje čapí hnízda. Zapnuté jsou 24 hodin denně a lidé mohou ptáky sledovat on-line. Jako přínosné je ale hodnotí také ornitologové a ochránci přírody. Pokud se totiž některý z ptáků zraní, mohou mu záchranné stanice včas pomoci.
22. 6. 2021|

Dětmarovický kněz se domluvil na sexu s mladým mužem. Trestného činu se ale nedopustil

Bývalý kněz z Dětmarovic na Karvinsku, který si měl podle polských médií domluvit sex s mladým mužem, se nedopustil trestného činu. Rozhodla o tom katovická prokuratura, která jeho případ odložila, o rozhodnutí informoval server iRozhlas.cz. Katolická církev potrestala duchovního kvůli porušení celibátu a pohoršení pokáním v Itálii.
4. 2. 2020|

Polská policie navrhla zastavit stíhání kněze z Dětmarovic. Trestný čin neprokázala

Polští policisté vyslechli římskokatolického kněze z Dětmarovic podezřelého z toho, že si v katovickém hotelu domluvil schůzku s nezletilým chlapcem a chtěl s ním mít pohlavní styk. Podle policistů byl mladý muž zletilý a schůzku si domluvil dobrovolně, trestný čin faráři neprokázali.
29. 10. 2019|

Lidé z Karvinska mohou jezdit do práce zdarma. Kraj nechce, aby za prací odcházeli do jiných regionů

Obyvatelé devíti obcí z Karvinska mohou za prací cestovat zdarma. Hejtmanství jim rozdá dopravní karty, takzvané ODISky pro cestování v integrovaném systému po celém kraji. Tímto krokem chce podpořit dojíždění zaměstnanců za prací, a zastavit odliv lidí z regionu. Už od roku 2017 tuto možnost mají obyvatelé Havířova, Karviné a Orlové a také lidé, kteří pracují ve zdejších zdravotnických zařízeních.
11. 9. 2019|

Průtrž mračen zaplavila nádraží v Karviné. Stanice nedávno prošla kompletní rekonstrukcí

Přívalový déšť vyplavil v úterý 13. srpna podchod na karvinském nádraží, které nedávno prošlo náročnou rekonstrukcí za desítky milionů korun. Majitel nádraží, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), se tak okamžitě stalo terčem kritiky. Zástupci železničářů se v pondělí přímo na nádraží sešli s projektantem stavby a domluvili se na potřebných úpravách.
19. 8. 2019|