TÉMA

Miroslav Patrik

Polská rychlostní silnice už ústí na hranicích u Královce. V Česku zatím navazuje pole

Polští silničáři otevřeli příhraniční úsek rychlostní silnice S3 mezi Kamiennou Górou a Lubawkou. Je zatím zcela izolovaný. Na severu mu zatím chybí napojení na zbytek S3, která vede až do Štětína, na jihu pak není ani česká dálnice D11, která má v budoucnu navázat. V Česku je ale navíc rozkopaná i silnice I/16 od pohraničního Královce do Trutnova, na kterou by auta měla sjíždět, dokud nebude česká dálnice hotová.
29. 9. 2023|

Děti Země napadly úsek D11 na hranici s Poláky. Ti budou navazující S3 otevírat v září

Mezinárodní silnice E65 má spojit sever Evropy s jihem. Její další úsek v Polsku slavnostně otevřou koncem září, na české hranici však autostráda skončí. Dostavba navazující české D11 by měla začít v prosinci, ale jisté to není. Proti stavebnímu povolení podal rozklad ekologický spolek Děti Země.
14. 9. 2023|

Exministr životního prostředí Brabec je Ropákem roku, Zelenou perlu obdržela poprvé žena

Titul Ropák roku 2021 udělil spolek Děti Země bývalému ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Zelenou perlu dostala za antiekologický výrok místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie Pynelopi Cimprichová. V jubilejním 30. ročníku ankety tak ocenění získala poprvé žena.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 13:11|

Stavba poslední části D1 ještě nezačala, v Dluhonicích už ale vznikají náhrady jako bolestné za dálnici

Termín zahájení stavby posledního úseku dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi stále není jistý. I přesto se však v Dluhonicích, poblíž kterých má komunikace vést, už začalo pracovat na náhradách, které mají místním stavbu kompenzovat. Momentálně část Přerova rekonstruuje tamní kulturní dům a připravují se také nové stavební parcely.
22. 4. 2022|

Začala stavba dálnice D49 mezi Hulínem a Fryštákem. Ekologové plánují žalobu

Ve Zlínském kraji odstartovala dlouho očekávaná stavba dálnice D49 mezi Hulínem na Kroměřížsku a Fryštákem na Zlínsku. Staveniště, na kterém vznikne více než 17 kilometrů dálnice, převzal zhotovitel stavby už v pátek, první stroje vyjely na místo v pondělí. D49 má v budoucnu vést od dálnice D1 u Hulína ke slovenské D1 u Púchova, její vznik ale léta brzdí ekologické organizace, které i aktuální výstavbu plánují soudně rozporovat.
14. 12. 2021|

Stavba D1 kolem Přerova se znovu zpozdí. Děti Země chystají žalobu

Dostavbu dálnice D1 poznamená další odklad, chybějící úsek mezi Přerovem a Říkovicemi se začne stavět nejdřív v polovině příštího roku. Ministerstvo dopravy sice zahájilo tento týden stavební řízení, dostavbu dálnice ale napadnou odpůrci znovu u soudu. Komplikované je i výběrové řízení na zhotovitele.
21. 5. 2021|

Hejtmanství potvrdilo změnu územního rozhodnutí pro D1 u Přerova. ŘSD chce začít stavět v létě

Olomoucký krajský úřad ve středu opět potvrdil změnu územního rozhodnutí na stavbu posledního úseku dálnice D1 u Přerova, může tak pokračovat její příprava. Úřad potvrdil změnu územního rozhodnutí na stavbu D1 u Přerova už loni v červnu, soud ale jeho rozhodnutí na podzim zrušil. V novém verdiktu potvrzujícím změnu územního rozhodnutí je doplněno několik podmínek, které se týkají zejména vodních toků v okolí chystaného úseku D1 a zimní údržby.
15. 4. 2021|

Stavbě posledního úseku D1 u Přerova hrozí další průtahy. Začít se má přitom už letos

V dostavbě dálnice D1 u Přerova pravděpodobně dojde na další průtahy. Úředníci se musí vypořádat s novými podněty ekologických a občanských organizací, kterým vadí například navržený způsob zimní údržby dálnice. Oddaluje se tak nový verdikt o změně územního rozhodnutí, bez kterého se nemůže začít stavět. Budování posledního úseku nejstarší dálnice v Česku přitom musí začít nejpozději v listopadu letošního roku.
18. 3. 2021|

ŘSD vypsalo tendr na stavbu dálnice D1 u Přerova. Na stavební povolení čeká

Olomoucký kraj stále čeká na zahájení stavby dálnice D1 u Přerova. Ředitelství silnic a dálnic zahájilo výběrové řízení na zhotovitele úseku z Přerova do Říkovic a požádalo o vydání stavebního povolení. Změnu územního rozhodnutí vydanou Krajským úřadem loni zrušil soud na základě žaloby Děti Země a spolku Krajina Dluhonice.
6. 1. 2021|

Příprava stavby posledního úseku D1 u Přerova se komplikuje. Soud zrušil rozhodnutí krajského úřadu

Krajský soud v Ostravě zrušil rozhodnutí olomouckého krajského úřadu, který v červnu potvrdil změnu územního rozhodnutí na stavbu posledního úseku dálnice D1 z Přerova do Říkovic. Příprava této dopravní stavby se kvůli tomu zkomplikuje. Poslední úsek D1 odvede automobilovou dopravu z Přerova, kde nyní řidiči denně čekají desítky minut v dlouhých kolonách. Stavba musí začít nejpozději na podzim 2021, kdy pro tento dopravní projekt končí výjimka z EIA.
21. 10. 2020Aktualizováno21. 10. 2020, 15:47|

Obchvat Mikulova je opět bez pravomocného územního rozhodnutí. Kvůli žalobě rakouského spolku

Krajský soud v Ostravě zrušil rozhodnutí jihomoravského krajského úřadu, které povolilo stavbu obchvatu Mikulova. Ten má být součásti připravované dálnice D52. Soud tak zohlednil žalobu rakouského spolku VIRUS. Úřad teď o námitkách spolku bude muset rozhodnout znovu. Rozsudek  je dostupný na úřední desce soudu.
2. 10. 2020|

Ropákem roku je Dostálová. Zelenou perlu dostal Babiš za výrok o motýlech a řepce

Antiekologickou cenu Ropák dostala za rok 2019 ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), a to za abnormálně zrychlenou přípravu nového stavebního zákona. Zelenou perlu za antiekologický výrok má předseda vláda Andrej Babiš (ANO), a to za slova o motýlech a řepce.
26. 6. 2020Aktualizováno26. 6. 2020, 14:36|

Silničáři kvůli plánované stavbě obchvatu Břeclavi vysadili stromy a vytvořili tůně

Ředitelství silnic a dálnic dokončilo zásahy do přírody jako kompenzační opatření za plánovanou stavbu obchvatu Břeclavi. Vysadilo stromy a vytvořilo tůně. Úpravy silničáři nechali udělat v blízkosti budoucího obchvatu, dále i v Kančí oboře na opačné straně města, ale také ve vzdáleném Drnholci.
3. 6. 2020|

Děti Země i občané z Dluhonic. Padlo devět odvolání proti územnímu řízení přerovské D1

Proti změně územního rozhodnutí na stavbu posledního úseku dálnice D1 z Přerova do Říkovic bylo podáno devět odvolání. Vyplývá to z informací na úřední desce olomouckého magistrátu, kterému občané a spolky odvolání posílali. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odvolání zkomplikují další přípravy na stavbu posledního úseku dálnice, která musí začít nejpozději příští rok, kdy pro ni končí výjimka z EIA.
7. 1. 2020|

Děti Země o dva dny propásly termín, kdy mohly podat žalobu proti stavbě odsunutého nádraží v Brně

Žalobu spolku Děti Země na stavbu brněnského nádraží v odsunuté poloze odmítl Krajský soud v Brně. Důvodem je o dva dny opožděné podání žaloby, uvedly Děti Země v tiskové zprávě na svém webu. Územní rozhodnutí je tak pravomocné a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) může žádat o povolení stavby v místě dnešního dolního nádraží.
16. 8. 2019Aktualizováno16. 8. 2019, 12:20|