TÉMA

Správa Národního parku Šumava

Turisté na Šumavě ignorují zákazy vstupu. Někteří i záměrně ničí značky

Návštěvníci šumavských jezer i navzdory vysokým pokutám vstupují do míst, kam kvůli ochraně přírody nesmějí. Ničí dokonce i zákazové piktogramy. Strážcům parku už dochází trpělivost, přes vyšlapané cesty tak dávají zábrany z popadaných stromů. Nejvíce problémů je u jezera Laka u Prášil. Tam strážci rozdávají pokuty skoro denně.
13. 10. 2023|

Důležitá turistická cesta na Šumavě se zavřela. Lidé musí na několikakilometrovou procházku

Až do konce října bude kvůli opravám zavřená turistická trasa z šumavského Černého jezera k Rozvodí. Pro turisty je to významná zkratka mezi ledovcovými jezery kolem Špičáku. Za poslední měsíc jde přitom už o druhou uzávěru v této lokalitě. V obou případech turisté zákaz vstupu na staveniště nerespektují.
12. 10. 2023|

Přísně chráněnou a zapovězenou částí Šumavy tajně běželi závodníci. Strážci chtějí uzavřít další cesty

Na Šumavě se podle vedení správy národního parku uskutečnil tajný závod, jeho účastníci dusali Luzenským údolím, kam by člověk vůbec neměl vstoupit. Správa následně zvýšila v klidovém území poblíž Modravy dohled. Chystá se i rozšířit zákaz vstupu.
27. 7. 2023|

Zvěř na Šumavě ničí mladé stromky. Teplá zima ji nezahnala do obor

Lesníci na Šumavě sčítají škody, které tam napáchala jelení zvěř. Ta kvůli slabé vrstvě sněhu stále přezimuje mimo obory, protože má snadný přístup k potravě. Okusuje i mladé stromky. Škodám se správci parku snaží předcházet odstřelem. A letos spoléhají i na vlky.
30. 1. 2023|

Modrý sloup zůstane turistům nepřístupný. Klíčový je tetřev

Ani po desítkách let žádostí obcí na Šumavě se turistům z české strany neotevře hraniční přechod Modrý sloup. Vedení národního parku navrhovalo otevření stezky Luzenským údolím, pokud se rozšíří klidové území rezervace a neohrozí to populaci tetřeva hlušce. Ministerstvo životního prostředí ale s takovým návrhem nesouhlasí, a to i proto, že podle něj park daná území dosud nemá vymezená. Řízení o zpřístupnění hraničního přechodu proto zastavilo.
16. 12. 2022|

Lesníci v Boubínském pralese souše pokácet nesmějí, rozhodlo ministerstvo

Ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že lesníci nesmějí zasahovat v nejvíce chráněné části Boubínského pralesa. Lesní závod, který v Boubíně hospodaří, chtěl kvůli bezpečnosti turistů v lokalitě pokácet souše, jež hrozí pádem na stezku. Ta je právě kvůli tomu od letošního jara zavřená.
12. 12. 2022|

Správa Národního parku Šumava omezí investice do infrastruktury. Letos byly výrazné

Nutné opravy turistické infrastruktury na Šumavě vyšly letos výrazně dráž než v předchozích letech. Jde hlavně o stezky pro cyklisty nebo turistické chodníky. Jejich havarijní stav si vyžádal desítky milionů korun navíc. V příštím roce park s podobně velkou investicí nepočítá, chce ale dodělat stezky, kde je ohrožená bezpečnost nebo ochrana přírody.
9. 11. 2022|

Na Šumavu se vrátil „velký piškot“. Pomohla i blokáda ekologických aktivistů proti kácení stromů

Na Šumavu se vrátil vzácný kornatec velký. Tohoto brouka, kterému se někdy říká velký piškot, tam ochranáři viděli naposledy před sto lety. Jeho nynějšímu výskytu údajně pomohla i blokáda proti kácení tamních lesů na Modravě v podání ekologických aktivistů. Právě zastavením těžby vzniklo pro kornatce ideální prostředí pro život.
23. 10. 2022|

Půjčovna na Šumavě vyřadila elektrokoloběžky kvůli sporům s národním parkem

Na šumavské Modravě nebo Kvildě už turisté nebudou mít možnost zapůjčit si elektrokoloběžky. Tamní půjčovna sportovního vybavení je i přes velkou oblibu návštěvníků Šumavy vyřadila ze svého sortimentu, a to kvůli sporům se správou národního parku. Provozovatele výkonnějších koloběžek nebo segwayů navíc zanedlouho čeká i placení povinného ručení.
25. 8. 2022|

Strážci v národních parcích řeší špatné parkování nebo rozdělávání ohňů v chráněných oblastech

Strážce lesů a národních parků stále častěji trápí pohozené odpadky, rozdělání ohně v lese nebo parkování obytného vozu na nepovoleném místě. Lidé si během pandemie oblíbili pěší turistiku, přenocování v lese nebo cestování s karavanem. S letošním rozvolněním se do přírody vydávají ještě častěji a k nim se přidávají turisté ze zahraničí. To ale znamená i více přestupků a problémů, které musí strážci řešit. ČT to potvrdili mluvčí správ českých parků.
24. 7. 2022|

Šumavě chybí peníze na běžkařské trasy

Na úpravu šumavských tras pro běžkaře chybí skoro milion korun. To je přibližně polovina potřebné částky. O náklady se vždy dělily obce a regionální agentura, která sháněla peníze od krajů i od soukromých firem. Generální sponzor ale letos chybí.
6. 12. 2020|

Rozhlednu na šumavskému Poledníku čeká rekonstrukce. Pro turisty je na rok zavřená

Populární rozhledna na šumavském Poledníku zůstane do příštího roku zavřená. Bývalý vojenský objekt totiž čeká rekonstrukce. Až skončí, bude součástí jediné rozhledny na území národního parku nové informační centrum.
22. 5. 2020|

Vážné následky nehod cyklistů souvisí podle policie s oblibou elektrokol u starších lidí

Víc než trojnásobně stoupl za první pololetí počet smrtelných úrazů zaviněných cyklisty. V minulém roce zahynuli od ledna do června čtyři lidé, letos za stejné období čtrnáct lidí. Vyplývá to ze statistiky dopravní policie, která shrnuje letošní a loňské první pololetí. Víc než polovina usmrcených cyklistů byla letos starší šedesáti let.
27. 7. 2019|