TÉMA

NSA

Lužánecký bazén se otevírá veřejnosti. Oprava areálu stála 444 milionů

Modernizovaný a rozšířený plavecký komplex za Lužánkami v Brně se v pondělí odpoledne otevře veřejnosti. Práce za 444 milionů korun zahrnovaly přístavbu k nynějšímu stadionu, ve které vznikly dva bazény, větší pětadvacetimetrový s osmi drahami a menší šestnáctimetrový pro děti. Stavbaři také opravili strop a osvětlení v původním padesátimetrovém bazénu a upravili vstup a blízké okolí.
6. 11. 2023|

Vláda otevřela cestu telemedicíně. Podle lékařské komory jde novela na ruku lobbistickým skupinám

Vláda na středeční schůzi kývla na novelu zákona o zdravotních službách. Norma upravuje pravidla pro elektronické vedení zdravotní dokumentace a upřesňuje, za jakým účelem je možné do nich nahlédnout bez souhlasu pacienta. Zavádí také definici telemedicíny. Kabinet také projednal desítku návrhů na schválení investičních pobídek. Stát podpoří formou investiční pobídky dva tuzemské projekty společností Crytur a Rockwool, rozhodla vláda. V souhrnu na ně přispěje 460 milionů korun.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 19:29|
Doporučujeme

TikTok drží pozornost a sbírá citlivá data. Jeho algoritmus je označován jako „kokain sociálních sítí“

Seznam států, které zakazují používání aplikace TikTok na služebních zařízeních státních zaměstnanců, roste. Reagují tak na obavy ze zneužití velkého množství dat, které sociální síť původem z Číny o svých uživatelích sbírá. Nejde však o jedinou kontroverzi této platformy – americké úřady varují před jejím možným využitím v protizápadním tažení Číny a znepokojení vyvolávají i možné dopady na duševní zdraví mladých uživatelů.
4. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 16:17|

Americký voják zřejmě vynášel tajné informace o rusko-ukrajinské válce déle, než se tušilo

Americký gardista Jack Teixeira zřejmě zveřejňoval tajné dokumenty na internetu déle a ve větším rozsahu, než se doteď tušilo. Píše to v sobotu deník The New York Times. Profil, který používal Teixeira, začal zveřejňovat utajené dokumenty na síti Discord jen pár dní po začátku obnovené rusko-ukrajinské války. Americké ministerstvo obrany odmítlo zjištění deníku komentovat, napsala agentura Reuters.
22. 4. 2023Aktualizováno22. 4. 2023, 17:37|

FBI kvůli únikům tajných spisů zatkla mladíka z letecké národní gardy

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v souvislosti s únikem utajovaných amerických dokumentů, které odhalují citlivé informace spojené s válkou Ruska na Ukrajině, zatkl 21letého Jacka Teixeiru. Uvedly to zpravodajský web CNN a list The New York Times (NYT), informaci později potvrdily americké úřady. Teixeira je členem letecké složky národní gardy státu Massachusetts. Únik utajovaných dokumentů byl úmyslný a zločinný čin, uvedl ve čtvrtek mluvčí Pentagonu.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 22:54|

Novela zákoníku práce chce zlepšit pozici dohodářů. Upravuje i náhrady za home office

Práce na dohodu by měla být pro takto zaměstnané předvídatelnější a nově by měli mít také za určitých podmínek nárok na dovolenou. Vyplývá to z návrhu úpravy zákoníku práce, kterou ve středu schválila vláda. Lidé, kteří pracují z domova, by mohli od zaměstnavatele dostávat paušál na náhradu nákladů. Rodiče s dětmi do devíti let by měli mít nárok na kratší úvazky či práci na dálku.
5. 4. 2023|

Ruský sportovec nesmí reprezentovat Česko. Válku Putinova režimu přitom odsoudil

Rus Stepan Knyshov žije v Česku už čtyři roky. Českou republiku úspěšně reprezentuje v bojových uměních, což mezinárodní pravidla umožňují. V taekwondu se dokonce v českých barvách stal evropským šampionem. V době války na Ukrajině ale na mezinárodní závody nesmí, přestože s postupem režimu ruského prezidenta Vladimira Putina nesouhlasí.
24. 3. 2023|

Novou jihlavskou arénu postaví firma z Olomouce za 1,9 miliardy korun

Horáckou multifunkční arénu (HMA) v Jihlavě postaví olomoucká firma GEMO, která podala ve výběrovém řízení nejnižší nabídku v hodnotě 1,909 miliardy korun bez DPH. O stavbu mělo zájem pět uchazečů, uzavření smlouvy s vybraným dodavatelem schválila rada města ve čtvrtek, oznámil primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS). Účastníci ještě mají patnáct dní na odvolání. Pokud bude možné stavbu arény zahájit na přelomu června a července, měla by být dokončena do září 2025.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 11:42|

Doba bude těžká, ale dá se přežít, říká nový šéf Národní sportovní agentury Šebek

Doba bude těžká, ale je to stav, který se dá přežít, uvedl v pořadu Interview ČT24 nový předseda Národní sportovní agentury (NSA) Ondřej Šebek v souvislosti s nárůstem cen energií. Dodal, že naštěstí se zastropování cen energií, které schválila vláda, týká všech sportovních prostředí. Podotkl rovněž, že by rád zahájil diskusi, jak přivést komerční sféru k podpoře sportu, a řešit by se podle něj měl i výběr sportů, které se budou podporovat na špičkové úrovni.
10. 12. 2022|

Novým předsedou Národní sportovní agentury je Ondřej Šebek

Vláda ve středu jmenovala předsedou Národní sportovní agentury (NSA) šéfa Českého veslařského svazu Ondřeje Šebka, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Šebek nahradí Filipa Neussera, jehož konec v čele agentury vláda formálně vzala na vědomí.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 14:19|

Sportovce netrápí jen drahé energie. Problémem je i nárůst byrokracie, míní Ertl

Vysoké ceny energií tvrdě dopadají nejen na domácnosti, ale také například na sportovní spolky a svazy. Starostka České obce sokolské Hana Moučková v úterních Událostech, komentářích řekla, že čtvrtina zástupců tělocvičných jednot vnímá současnou situaci jako ohrožující. Předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl doplnil, že problémem je i přebujelá byrokracie.
9. 11. 2022|

Neusser končí v čele Národní sportovní agentury, dohodl se na tom s premiérem

Filip Neusser skončí 30. listopadu ve funkci předsedy Národní sportovní agentury. Dohodl se na tom s premiérem Petrem Fialou (ODS). Podle předsedy vlády jde o součást koncepčních změn, které vláda připravuje. V rámci novely zákona o Národní sportovní agentuře by mělo dojít třeba na větší profesionalizaci instituce. Kdo Neussera v čele úřadu nahradí, zatím není jasné. V médiích se hovoří o současném šéfovi Českého veslařského svazu Ondřeji Šebkovi.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 14:13|

Trump odmítá, aby dokumenty zabavené na Floridě zkoumala FBI. Volá po „nezávislém vyšetřovateli“

Bývalý americký prezident Donald Trump nechce, aby dokumenty zabavené v jeho sídle prověřovala FBI. Místo toho požádal soudce, aby jmenoval „nezávislého vyšetřovatele“, který by na analýzu materiálů z Mar-a-Lago dohlížel.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 20:26|

Národní sportovní agentura zastavila dotaci na rozestavěný stadion v Hradci Králové

Národní sportovní agentura (NSA) zastavila řízení o dotaci na fotbalový stadion v Hradci Králové. Agentura tvrdí, že poskytnutí dotace by představovalo veřejnou podporu podle práva Evropské unie, která není slučitelná s jejím vnitřním trhem. Hradec přitom zahájil hrubou stavbu stadionu za 568 milionů korun už letos v únoru na místě bývalého všesportovního stadionu. S výtkami a závěrem NSA město nesouhlasí a zvažuje právní kroky.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 19:45|

Stát nedá na atletickou halu v Brně dotaci. Osud stavby je nejasný

Národní sportovní agentura podle serveru iDNES.cz rozhodla, že Brnu nedá dotaci 300 milionů korun na atletickou halu. Osud stavby je tak nejasný. Město halu plánuje vybudovat u univerzitního kampusu zhruba za 800 milionů korun. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že město zprávu dostalo a o dalším postupu bude jednat.
7. 4. 2022|

Sportovní agentura vybere svazy, které dostanou víc na reprezentaci. Výtky ke svému hospodaření chce vyřešit do konce roku

Národní sportovní agentura (NSA) reaguje na výtky, které vyplynuly z prověrky ministerstva financí. Mimo jiné zrušila problematický dotační program a ukončila spolupráci s firmou, která připravovala některé dotační žádosti. Při ohlédnutí za sto dny od svého nástupu to řekl předseda agentury Filip Neusser. Do budoucna slibuje podporu sportu na školách a také důraz na kolektivní olympijské disciplíny.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 22:38|

Dánové údajně pomáhali Američanům špehovat přední evropské politiky

Dánská rozvědka mezi lety 2012 až 2014 pomáhala americké Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) špehovat vysoce postavené politiky, včetně německé kancléřky Angely Merkelové. Informovala o tom dánská rozhlasová stanice Danmarks Radio (DR) s odkazem na vnitřní šetření Dánské obranné zpravodajské služby. DR se odvolává na devět nejmenovaných zdrojů, které mají informace o vyšetřování.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 18:42|

Nový šéf sportovní agentury Neusser chce sport odpolitizovat. Mluví o nutnosti podpořit děti

Nový předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser nepřichází jako zástupce malých ani velkých sportů, ale celého sportu a zejména dětského. Poté, co v pondělí v roli šéfa NSA nahradil Milana Hniličku, uvedl, že chce prostředí odpolitizovat a přijít s vizí do budoucna, kterou nyní postrádá.
18. 5. 2021|

Arenberger vládě navrhne, aby se venku a uvnitř mohli sejít jen dva lidé. Vydal mimořádné opatření

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) navrhne v pondělí vládě, aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat jen dva lidé. Od začátku nového týdne, kdy už v zemi nebude platit nouzový stav, mělo být původně podle rozhodnutí bývalého ministra Jana Blatného (za ANO) povoleno setkávání až dvaceti lidí pod širým nebem a deseti uvnitř budov. Sobotní mimořádné opatření je účinné od pondělí, navazuje tak na opatření k nouzovému stavu. Arenberger už v pátek večer uvedl, že se mu mírnější opatření nelíbí. Vzniklo v první polovině tohoto týdne, kdy neměl možnost ho ovlivnit, protože ještě nebyl ministrem.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 21:21|

Šéf NSA Hnilička trvá na návratu k amatérskému sportu. „Situace je alarmující,“ říká

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička (za ANO) je přesvědčen, že by se nejen děti měly co nejdříve vrátit na sportoviště. „Situace pro naše děti už je alarmující,“ tvrdí s tím, že děti během pandemie přibraly několik kilogramů. V pořadu Interview ČT24 zmínil mimo jiné i to, že se hodlá sejít s novým ministrem zdravotnictví, aby s ním problematiku probral.
9. 4. 2021|

Hnilička a Šlégr dostali pokutu. Na kritizované oslavě v teplickém hotelu neměli roušky

Ústečtí hygienici rozhodli, že šéf Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička a místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr dostanou nejvyšší možnou pokutu za to, že neměli na oslavě v teplickém hotelu nasazené roušky. Každý by měl zaplatit deset tisíc korun. Důkazem, že porušili nařízení o zakrytí dýchacích cest, jsou fotografie přímo z akce, informoval server Seznam Zprávy. Narozeninová oslava někdejšího vlivného politika ČSSD Petra Bendy v teplickém hotelu Prince de Ligne se konala v lednu.
23. 2. 2021|

Kompenzace ztrát by se ke sportovním klubům mohly dostat od července. K dispozici bude miliarda korun

Sportovní kluby by mohly dostávat dotace z mimořádného programu COVID-Sport jako kompenzaci ztrát kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru od první poloviny července. Uvedl to předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička (za ANO). Program počítá s podporou v celkové výši jedné miliardy korun. Podle průzkumu NSA a ohlasů České unie sportu o něj budou mít sportovní spolky a tělovýchovné jednoty pravděpodobně velký zájem.
2. 6. 2020|

Rusko útočilo na volby ve všech státech USA, píší NYT. Poukazují na lavinu zpravodajských selhání

Rusko v amerických prezidentských volbách v roce 2016 zaútočilo na volební systémy ve všech padesáti amerických státech a jeho agresivita byla mnohem větší, než se dosud soudilo. Uvádí to zpráva výboru amerického Senátu pro kontrolu zpravodajských služeb, o níž ve čtvrtek informoval list The New York Times (NYT). Veřejná verze senátní analýzy byla podle listu vystavena tak silné cenzuře zpravodajských služeb, že podstatné části včetně varování pro volby v roce 2020 zůstaly v tajnosti.
26. 7. 2019|

Společnost Allergan stahuje prsní implantáty, mohou způsobovat rakovinu

Společnost Allergan stahuje z trhu prsní implantáty BIOCELL®, které jsou spojené se vznikem vzácného typu rakoviny. Tento krok reaguje na žádost amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
25. 7. 2019|