TÉMA

Tomáš Hudeček

Soud přiznal bývalému primátorovi Prahy Hudečkovi odškodné přes 760 tisíc za kauzu Opencard

Soud přiznal bývalému pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi zhruba 763 tisíc korun jako odškodné za nezákonné stíhání v kauze Opencard. Rozsudek není pravomocný a strany se mohou odvolat. Někdejší komunální politik z TOP 09 získal už dříve od ministerstva spravedlnosti milion korun za způsobenou nemajetkovou újmu a za výdaje na právníky. V žalobě žádal dalších 7,6 milionu korun.
14. 2. 2024|

Bývalá radní Vorlíčková dostala odškodnění 840 tisíc korun za neoprávněné stíhání v kauze Opencard

Bývalá pražská radní pro informatiku Eva Vorlíčková dostane od státu přes 840 tisíc korun s úroky jako odškodné za obhajobu a ušlý zisk kvůli trestnímu stíhání v kauze Opencard. Pražský městský soud o tom pravomocně rozhodl v úterý. Jako náhradu škody za nemajetkovou újmu žádala přes pět milionů korun s tím, že kvůli kauze údajně nebyla znovu zvolena do funkce radní. Už dříve Vorlíčková vysoudila téměř půl milionu korun.
25. 4. 2023|

Praha zatím nemusí platit za licence k Opencard. Soud zamítl žalobu firmy eMoneyServices

Městský soud v Praze zamítl žalobu společnosti eMoneyServices (EMS) ve sporu kolem Opencard. Firma žalovala hlavní město, aby jí zaplatilo dluh přibližně čtyřicet milionů korun za neoprávněné užívání licencí ke kartě. ČT to řekl mluvčí soudu Adam Wenig. Rozsudek není pravomocný, strany se ještě mohou odvolat. Obvodní soud pro Prahu 2 aktuálně řeší náhradu pro bývalého primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) za sedm let nezákonného stíhání v kauze Opencard. Po státu požaduje 7,6 milionu korun.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 20:31|

V Praze 11 se o Senát střetnou Kordová Marvanová a Kos

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 11 postupují Hana Kordová Marvanová (za ODS) a senátor Ladislav Kos (HPP 11). Kordová Marvanová získala 39,02 procenta hlasů, druhý Kos 16,88 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 43,84 procenta voličů, o hlasy usilovalo osm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 02:46|

V senátních volbách obhajuje mandát většina z vedení komory, o návrat usilují i někteří ex-senátoři

I když je Senát politickou institucí s nejdelší délkou mandátu, konají se volby do horní komory nejčastěji. Každé dva roky proběhne volba třetiny senátorů, kteří pak vykonávají mandát následujících šest let. Řádné volby do Senátu čekají české voliče i letos. První kolo proběhne společně s volbami do obecních zastupitelstev 23. a 24. září. Kdo se se pokusí svůj mandát obhájit, kdo se do něj chce vrátit a kdo naopak v senátních lavicích už nezasedne?
20. 9. 2022|

Soud zprostil exprimátora Svobodu viny v kauze Opencard

Soud ve středu pravomocně zprostil viny poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze městské karty Opencard. Svoboda byl posledním neosvobozeným obžalovaným v tomto případu, a to kvůli poslanecké imunitě. Sněmovna ho na jeho vlastní žádost vydala k přerušenému trestnímu stíhání letos v březnu.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 13:09|

Začíná dlouho plánovaná stavba pražského metra D. Má trvat sedm let

Dopravní podnik hlavního města Prahy zahájil stavbu první části linky D metra v úseku Pankrác – Nové Dvory o pěti stanicích, pro který na začátku března získal pravomocné stavební povolení. Navázat mají stavby úseků Pankrác – Náměstí Míru a Nové Dvory – Depo Písnice a celá trať mezi Náměstím Míru a Depem Písnice zvaná I.D o deseti stanicích a délce 10,6 kilometru za 97,79 miliardy korun by se měla otevřít najednou v roce 2029.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 17:41|

Sněmovna vydala Babiše v kauze Čapí hnízdo a Svobodu v případu Opencard

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek dopoledne jednala o žádosti o vydání předsedy ANO a někdejšího premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Návrh po přibližně třech hodinách poslanci schválili, Babišovo stíhání tak může pokračovat. Následně zákonodárci rovněž podpořili žádost o vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) v kauze městské karty Opencard. Odpoledne pak měli poslanci na programu pravidelné interpelace na členy vlády. Kvůli mimořádné schůzi kabinetu byla sněmovna večer přerušena do pátku.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 20:26|

Zeman dělal při předvolebních cestách do krajů kampaň, ale nepřiznal ji, tvrdí úřad. Varuje ministry, aby chybu neopakovali

Z porušení zákona v souvislosti s předvolebními cestami do krajů viní dohledový úřad nynější hlavu státu Miloše Zemana. Prezident, který v roce 2018 úspěšně obhajoval svoji funkci, odmítal, že by byly cesty do regionů součástí předvolební kampaně, podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí ale znaky kampaně vykazovaly. Prezidentův mluvčí uvedl, že rozhodnutí považuje za bizarní, obvinil také úřad, že je jeho závěr politický, a ne odborný. Kontroloři ovšem na svých závěrech trvají, varovali také členy nynější vlády, že by i jejich výjezdy mohly být považovány za součást kampaně.
30. 8. 2021Aktualizováno30. 8. 2021, 20:27|

Nejvyšší správní soud definitivně potvrdil pokutu pro Prahu za Trojský most

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 11 milionů korun, kterou Praze uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v roce 2017. Pokutu hlavní město dostalo za chyby ve veřejné zakázce na výstavbu Trojského mostu, který je součástí tunelového komplexu Blanka. Rozhodnutí NSS, kterým zamítl kasační stížnost Prahy, je dostupné na úřední desce soudu. Pokutu už dříve potvrdil svým rozsudkem Krajský soud v Brně, právě jeho rozsudek kasační stížnost napadla.
27. 4. 2021Aktualizováno27. 4. 2021, 17:15|

Ministerstvo se omluvilo pražskému exprimátorovi Hudečkovi kvůli kauze Opencard

Ministerstvo spravedlnosti se kvůli kauze karty Opencard omluvilo bývalému pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi (tehdy TOP 09) za újmu na osobnostních právech způsobenou nezákonným trestním stíháním. Omluvu ministerstvo zveřejnilo na svém webu. Hudeček ve středu řekl, že se bude soudně domáhat odškodnění, to současné považuje za nedostatečné.
24. 3. 2021|

Dárce v kampani nezveřejnilo ve lhůtě 40 stran a kandidátů

Sedmnáct stran a hnutí kandidujících do krajských voleb a 23 uchazečů o senátní křesla nezveřejnilo ve lhůtě tři dny před volbami dárce a podporovatele předvolební kampaně. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí s nimi může zahájit správní řízení, ve kterém hrozí pokuta od 20 do 300 tisíc korun. Konkrétní politické subjekty, které se provinily, úřad nejmenuje.
1. 10. 2020|

Sotolář upravoval protokoly v kauze Opencard. Může ale dál soudit, rozhodl kárný senát

Pražský soudce Alexandr Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) ho odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze Opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání. Podle předsedy kárného senátu Aleše Roztočila se neprokázalo, že by Sotolář zásahy dělal ve snaze poškodit obžalované. Senát zohlednil také dosavadní dobrou reputaci Sotoláře.
14. 7. 2020|

Kauza Opencard: Soudce Sotolář podle policie trestný čin nespáchal, stíhat ho nebude

Policie se rozhodla, že nebude stíhat soudce pražského městského soudu Alexandra Sotoláře za manipulování s protokoly z případu Opencard. Podle ní totiž nespáchal trestný čin, uvedl Ondřej Trčka z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Trestní oznámení na soudce, který čelí kárnému řízení, podal v únoru Nadační fond proti korupci.
9. 7. 2020|

Bývalý soudce v kauze Opencard Sotolář čelí kárné žalobě. Měl manipulovat s přepisy výpovědí

Nejvyšší správní soud (NSS) začal ve středu projednávat kárné žaloby na soudce Městského soudu v Praze Alexandra Sotoláře, který se zabýval kauzou Opencard. Sotolář údajně manipuloval s výpověďmi, v krajním případě mu hrozí ztráta taláru. Uznal, že existují rozdíly mezi zvukovým záznamem a protokolem, vyloučil ale, že by byly pouze v neprospěch obžalovaných.
1. 7. 2020Aktualizováno1. 7. 2020, 16:26|

Hudeček je v kauze Opencard definitivně nevinný. Žalobce se proti rozsudku neodvolal

Bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček a další lidé obžalovaní v kauze Opencard jsou definitivně nevinní, potvrdilo České televizi státní zastupitelství. Žalobce se neodvolal proti březnovému zprošťujícímu rozsudku soudu.
14. 5. 2020|

Nevinní. Soud zprostil obžaloby exprimátora Hudečka i bývalé radní v kauze Opencard

Soud zprostil viny bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka, další dva bývalé radní hlavního města a jednoho úředníka v kauze prodloužení smluv s vlastníkem práv k Opencard. Verdikt není pravomocný.
13. 3. 2020Aktualizováno13. 3. 2020, 14:23|

Státní zástupce žádá za Opencard podmínky, soud rozhodne v pátek

Státní zástupce požaduje pro bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a ostatní tři obviněné v kauze Opencard stejné tresty, jaké si vyslechli už dvakrát předtím, tedy tříleté a dvouleté podmínky. Uvedl to v úterní závěrečné řeči u Městského soudu v Praze. Obžalovaní trvají na tom, že se ničeho protiprávního nedopustili. Původní soudce čelí kárným žalobám kvůli údajné manipulaci s protokoly. Případ tak řeší nová soudkyně, která rozsudek vyhlásí v pátek.
10. 3. 2020|

Kárná žaloba na exsoudce kauzy Opencard. Podle vrchního soudu dezinterpretoval důkazy

Předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra podal kárnou žalobu na soudce Alexandra Sotoláře kvůli kauze Opencard. Vadí mu, že dezinterpretoval některé důkazy a nerespektoval názor nadřízeného soudu. Sotolář může přijít o funkci předsedy senátu.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 19:41|

Městský soud pochybil. Kauzu Opencard teď studuje nový senát

Trestní kauzu pražských radních a karty Opencard bude řešit jiný soudce. Městský soud v Praze totiž zkreslil nebo chybně interpretoval některé důležité důkazy, jak vyplývá z usnesení Vrchního soudu v Praze, který zrušil rozsudek nad exprimátorem hlavního města Tomášem Hudečkem a bývalými radními, a případ odvolací instance tak odebrala trestnímu senátu Alexandra Sotoláře.
14. 9. 2019|

Kauza Opencard mění soudce. Případ odebral vrchní soud Sotolářovi, který dvakrát rozhodl stejně

Trestní kauzu pražských radních a karty Opencard bude řešit jiný soudce. Vrchní soud případ odebral soudci Alexandru Sotolářovi, a to kvůli nerespektování předchozích pokynů odvolacího senátu, oznámila Markéta Puci, mluvčí pražského městského soudu, kde Sotolář působí. Soudce dvakrát uznal exprimátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a další radní vinnými z porušování povinností při správě majetku, vrchní soud však oba jeho rozsudky zrušil.
29. 8. 2019|

Praha se už tři roky snaží soudně zneplatnit smlouvu s Rencarem. ČT zjistila, že to již dávno udělal jiný soud

Současné vedení Dopravního podniku v Praze je přesvědčeno, že prodělává desítky milionů ročně na smlouvě o pronájmu reklamních ploch. Před 22 lety ji minulý management uzavřel s firmou Rencar. Od roku 2016 se dopravní podnik pokouší smlouvu vypovědět a zároveň zpětně napadl její platnost. ČT přitom zjistila, že ji soudy už před deseti lety označily za neplatnou.
21. 7. 2019|

Soud podruhé zrušil rozsudek nad bývalým pražským primátorem Hudečkem a dalšími v kauze Opencard

Pražský vrchní soud podruhé zrušil odsuzující rozsudek v kauze Opencard a pražských radních. Odvolací senát vrátil případ k novému projednání Městskému soudu v Praze. Prvoinstanční soud loni v prosinci uložil dvouleté podmíněné tresty bývalému primátorovi Tomáši Hudečkovi (dříve TOP 09) a někdejšímu radnímu pro dopravu Josefu Noskovi. Bývalá radní pro informatiku Eva Vorlíčková a šéf magistrátních informatiků Jan Teska dostali tříletou podmínku. Všichni se odvolali.
15. 7. 2019Aktualizováno15. 7. 2019, 10:00|