TÉMA

Libeň

„To je fungl nový most.“ Pražští zastupitelé přejmenovali projekt rekonstrukce Libeňského mostu na stavbu

Projekt původně označený jako „rekonstrukce" Libeňského mostu přejmenovali pražští zastupitelé na stavbu Libeňského mostu. Podle Patrika Nachera (ANO), který změnu navrhl, to více odpovídá tomu, co se při stavebních pracích s mostem stane. Námitky Technické správy komunikací, že zcela nově se bude stavět jen menší část celého soumostí a že i z pohledu právníků to bude rekonstrukce, zastupitelé nezohlednili. Na Libeňském mostě trvá tramvajová výluka, která začala 11. ledna. V Holešovicích se od neděle změní vedení tramvajových linek, protože skončí jiná výluka. Cestující, kteří nastupují na zastávkách v ulici Komunardů, přijdou o jednu z dlouhodobě zde jezdících tramvajových linek.
26. 1. 2024|

Část Libeňského mostu je zavřená. Auta přes řeku projedou, tramvaje musí odklonem

Libeňský most je částečně uzavřen. Omezení se týká jeho části poblíž Palmovky, dotklo se proto hlavně tramvají. Auta mohou po části mostu přes Vltavu přejíždět a sjet do Štorchovy ulice, přes řeku se dostanou i chodci, přímo na Palmovku však nedojdou. Podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) bude nutné podepřít oblouk nad Voctářovou ulicí. Jak dlouho to potrvá, ale ukážou až další dny.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 18:28|

Pražské zastupitelstvo kývlo na dokončení Nové Palmovky. Vypíše tendr za 1,9 miliardy

Nedokončená ruina by měla přestat hyzdit oblast pražské Palmovky. Městské zastupitelstvo odsouhlasilo téměř dvoumiliardový tendr na její dostavbu. Po dokončení by se do budovy nazvané Nová Palmovka měla přestěhovat Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Zároveň se má objekt, který kdysi chtěla použít Praha 8 jako svoji novou radnici, stát ústředím nové obytné čtvrti.
22. 6. 2023|

Skončila oprava trati z Ohrady přes Krejcárek na Palmovku. Tramvaje začnou jezdit v sobotu

Pražský dopravní podnik dokončil opravu trati a estakády z Ohrady přes Krejcárek na Palmovku. Cestující se tramvajemi svezou poprvé po čtrnácti měsících v sobotu 3. června. Podnik opravil kompletně koleje i jejich podloží a sanoval rovněž most, po kterém trať vede.
2. 6. 2023|

Squatteři opustili prázdný dům v pražských Strašnicích, který na několik hodin obsadili

Squatteři organizovaní skupinou Opravdu Dobré Squaty v sobotu obsadili prázdný bytový dům v Malínské ulici v pražských Strašnicích s cílem vytvořit tam kulturní a sociální centrum. Na místo přišli kolem poledne, následně dorazili i policisté a zástupci Prahy 10, která má budovu ve správě. Po několikahodinovém vyjednávání nakonec squatteři souhlasili, že budovu opustí výměnou za to, že se s jejich zástupci starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) sejde a budou jednat o poskytnutí vhodných prostor pro zamýšlené aktivity. Odešli po 18:00.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 18:34|

Dvořáka, který střílel na úřadu práce, poslal soud nepravomocně na doživotí do vězení

Soud poslal na doživotí do vězení sedmašedesátiletého Jiřího Dvořáka za to, že loni zastřelil zaměstnankyni na úřadu práce, polil kyselinou svou bývalou kolegyni a nastražil střelné zařízení na pronajímatelku svého bytu. Pondělní verdikt není pravomocný. Nejpřísnější trest pro Dvořáka žádala státní zástupkyně, podle níž způsob provedení trestných činů vykazoval neobvyklou brutalitu, bezcitnost a pohrdání lidským životem.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 17:43|

Česko si druhý den připomíná osmdesáté výročí útoku na Heydricha, na parašutisty vzpomínali i v jejich rodištích

Česko si i během soboty připomíná páteční osmdesáté výročí operace Anthropoid, při které výsadkáři Josef Gabčík a Jan Kubiš provedli úspěšný útok na nacistického zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Celodenní vzpomínkové akce stále probíhají na různých místech. Připomínají se také oběti takzvané heydrichiády. Reakce nacistického režimu byla brutální a zatýkání začalo hned druhý den po útoku.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:04|

Česko si připomnělo atentát na Heydricha, politici v projevech zmínili boje na Ukrajině

Česko si v pátek připomnělo 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, nejmocnějšího muže tehdejšího protektorátu Čechy a Morava. V pražské Libni se odehrála rekonstrukce útoku, který 27. května 1942 provedli s pomocí domácího odboje dva výsadkáři vyslaní z Británie – Čech Jan Kubiš a Slovák Josef Gabčík. Čeští i zahraniční politici při následné pietě mluvili i o aktuální ruské invazi na Ukrajinu.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 23:07|

Colt číslo 539 370. Gabčíkova pistole je na světě

Když se Josefu Gabčíkovi zasekl samopal a bomba vržená Janem Kubišem v zatáčce v pražské Libni Reinharda Heydricha jen zranila, pokoušel se ho Gabčík ještě zastřelit pistolí – opět bezvýsledně. Co se s Gabčíkovou zbraní Colt 1903 Pocket Hammerless stalo, dlouho nebylo jasné. Nyní, 80 let po útoku na Heydricha, je však opět na světě. Historici ji nazývají svatým grálem československého protinacistického odboje.
27. 5. 2022|

Před 80 lety vybuchla pod mercedesem v horní Libni bomba. Hrdinové splnili úkol, Heydrich po týdnu zemřel

Za nejvýznamnější odbojový čin v Evropě je považována likvidace Reinharda Heydricha. Smrtelné zranění mu způsobili českoslovenští vojáci Josef Gabčík a Jan Kubiš před rovnými 80 lety. Zranění, které mu způsobila výbušnina, podlehl Heydrich o osm dní později. Coby šéf Hlavního říšského bezpečnostního úřadu, tedy fakticky nejvyšší policejní velitel, a zastupující říšský protektor, tedy úřadující hlava okupační německé administrativy v českých zemích, byl nejvýše postaveným nacistou, kterého se odboji v Evropě podařilo za druhé světové války zlikvidovat.
27. 5. 2022|

Osmdesáté výročí atentátu na Heydricha připomenou desítky akcí. Podívejte se, kdy a kde se konají

Rekonstrukce útoku, slavnostní shromáždění, piety i výstavy v pátek v Česku připomenou 80 let od útoku československých výsadkářů na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, nejmocnějšího muže tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava a jednoho ze spolutvůrců holocaustu. Zúčastní se jich čelní představitelé státu i zahraniční hosté včetně slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 15:03|

Vlaky odjely a už se nikdy nevrátily. „Ztroskotaná“ nádraží na ně dodnes marně čekají

Česko je zemí železničních tratí a jeho hlavní město v tom jde směle příkladem. Byly však doby, kdy byla železnice považována za relikt minulosti, tratě se rušily a nádraží bourala. Jsou i nádraží, která přežila zánik své trati a zůstala v městské zástavbě, připomínajíce lodě ztroskotané na souši. Jiná zůstala stát u kolejí, ale vlaky u nich nezastavují – jako by na ně všichni zapomněli. Jen na dvou tratích, které letos jubilují, jsou čtyři takové budovy. „Zapomenutá“ nádraží lemují 150letou spojovací dráhu mezi Smíchovem a hlavním nádražím, „ztroskotaná“ nádraží v Libni a Karlíně zase připomínají, že před 50 lety ustal provoz na trati, která původně končila až na Těšnově.
15. 5. 2022|

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který střílel na úřadu práce v Praze

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který se podle policie přiznal k loňské střelbě na pražském úřadu práce, jejíž obětí se stala jeho zaměstnankyně. Střelci hrozí výjimečný trest včetně doživotního vězení.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 13:50|

Mezi Ohradou a Palmovkou jenom autobusem. V Praze začala oprava tramvajové trati, potrvá rok

Obyvatelé Prahy se od pondělí na víc než rok musí obejít bez přímého tramvajového spojení mezi Ohradou a Palmovkou. Pražský dopravní podnik (DPP) začne s opravou trati včetně estakády, po které koleje vedou. Rekonstrukce má trvat do května 2023 a stát skoro 240 milionů korun, změnily se kvůli ní trasy osmi tramvajových linek. Místo tramvají pojedou mezi Ohradou a Palmovkou náhradní autobusy.
28. 3. 2022|

Policie navrhla obžalovat muže, kterého viní z vraždy zaměstnankyně úřadu práce

Policie navrhla obžalovat střelce, který je obviněný z loňské vraždy zaměstnankyně úřadu práce v pražské Bělehradské ulici a z dalších trestných činů. O ukončení vyšetřování případu informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Doplnil, že stíhaný muž nadále zůstává ve vazbě.
15. 3. 2022|

Oprava Libeňského mostu začne už letos. Nejdřív ale dělníci postaví provizorní lávku

Rekonstrukce Libeňského mostu v Praze začne už letos a vyjde na zhruba 2,18 miliardy korun. Začne se vybudováním provizorní lávky pro pěší a cyklisty. Práce zahrnují kromě opravy mostu také proměnu jeho okolí včetně stavby protipovodňových opatření. Informovali o tom náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě), generální ředitel Technické správy komunikací (TSK) Jozef Sinčák a Aleš Gothard, ředitel firmy Metrostav TBR, která vede konsorcium zhotovitelských firem.
20. 1. 2022|

Řada seřaďovacích nádraží se zruší. To v České Třebové se ale možná podaří zachránit

Správa železnic nechala vypracovat materiál, který navrhuje zrušení až jedenácti seřaďovacích nádraží po celé zemi. Jsou prý zastaralá a nepotřebná. Na seznamu jsou stanice v Sokolově, pražské Libni, Ostravě nebo Hradci Králové. Je mezi nimi i nádraží v České Třebové, které chce zachránit Pardubický kraj.
18. 12. 2021|

Soud poslal do vazby muže obviněného ze střelby na úřadu práce

Soud v pátek poslal do vazby šestašedesátiletého muže, kterého policie viní z vraždy zaměstnankyně úřadu práce a z dalších trestných činů. Panují obavy, že by muž na svobodě pokračoval v trestné činnosti nebo že by utekl. Po skončení vazebního zasedání to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.
2. 7. 2021|

Na pražském Masarykově nádraží proti sobě jely dva vlaky. Strojvedoucí stihli zastavit

Na Masarykově nádraží v Praze ve čtvrtek ráno jely proti sobě dva vlaky. Souprava z Mladé Boleslavi směřující na nádraží projela návěstidlo zakazující jízdu, z nádraží už vyjížděl vlak do Milovic. Strojvedoucí stihli soupravy zastavit, nikomu se nic nestalo. Doprava na železnici byla po 8:30 zastavena, v plném provozu byla zhruba od 10:00.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 11:24|

V pražské Libni začala demolice známé restaurace Na Vlachovce

V pražské Libni začala demolice známé restaurace Na Vlachovce. Na jejím místě vyroste bytový dům doplněný takzvaným zahradním viladomem s více než třicítkou bytů. Demolici má investor, společnost PHA, povolenou, na povolení stavby nového domu čeká, potvrdili předseda jejího představenstva Ondřej Gattermayer a mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. Známá budova Vlachovky je z roku 1928 a o dva roky později přibyl kulturní sál.
20. 2. 2021|

V úterý se otevřou papírnictví a obchody s dětským oblečením, rozhodla vláda

Papírnictví a prodejny dětského oblečení a obuvi budou moci od úterý znovu otevřít, schválila to vláda. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v České televizi mluvil také o otevření obchodů se spodním prádlem, těm by zatím výjimka udělena být neměla. Vláda také rozhodla o zřízení velkokapacitního očkovacího centra v O2 universum v pražské Libni. Denně by mělo zvládnout podat vakcínu deseti tisícům lidí.
18. 1. 2021Aktualizováno18. 1. 2021, 19:47|

Místo tří adres je jediná budova. Univerzita Karlova otevřela nové sídlo Fakulty humanitních studií

V pražské Libni se otevřelo nové sídlo Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy (FHS UK). Moderní objekt, který vznikl přestavbou bývalé menzy 17. listopadu, začne studentům sloužit od nového semestru. Vejde se do něj asi osm set lidí. Projekt za zhruba 630 milionů korun připravovala fakulta od roku 2007. Dosud své vlastní sídlo neměla a její části byly na různých adresách v Praze. Budovu v úterý slavnostně otevřeli zástupci univerzity, ministerstva a stavitelů, kteří projekt navrhli. Fakulta tím zároveň oslavila 20 let od svého vzniku.
16. 9. 2020|

Z Kutnohorska do pražské Libně. Projekt Bejt Olam vrací židovské náhrobky na původní místo

Desítky let ležely jinde, teď se vracejí na původní místa: staré židovské náhrobní kameny, zachráněné před zničením. Pokračuje tak projekt „Bejt Olam“, který hledá ztracenou podobu někdejších hřbitovů. Starý náhrobek autoři projektu přesunuli z Kutnohorska až do pražské Libně.
31. 7. 2020|

Praha rozšíří zóny placeného stání, od léta přibudou například v Praze 10

Zóny placeného stání se v létě začnou rozšiřovat i do Prahy 10. Nově mají být zavedeny také v Letňanech a zřejmě i u železniční zastávky v Klánovicích. Další  zóny jsou pak plánovány v městských částech Praha 5, 6 a 9. Návrhy na změny a rozšíření, které vyplývají z požadavků radnic, v pondělí schválili pražští radní. Naposledy začaly zóny platit od letošního ledna v části Prahy 9.
1. 6. 2020|