TÉMA

Vulkán

Islandští dělníci naváží u Rejkjavíku zeminu. Chtějí odklonit možné proudy lávy

Hráz o výšce třípatrové budovy, kterou staví islandští dělnici, má ochránit důležitou elektrárnu a obydlí před možným tekoucím magmatem poblíž hlavního města Rejkjavík. Podle odborníků má být šest sopečných systémů pod jihozápadním poloostrovem Reykjanes aktivní až tři staletí. Systémy sahají až k hlavnímu městu, které před třemi lety zažilo pět erupcí. Na poloostrově žije třicet tisíc obyvatel.
1. 2. 2024|

Evropský supervulkán Flegrejská pole se možná probouzí. Nachází se v hustě obydlené oblasti

Sopka Flegrejská pole u Neapole by mohla být blíže k erupci. Uvedl to ve své zprávě tým anglických a italských vědců, který chování této sopky zkoumal i za použití nových modelů. Nejnovější data podle nich ukazují, že vulkán vstoupil do nové fáze, kdy hrozí prolomení jeho povrchu a možná erupce lávy. Erupci přitom nemusí předcházet nápadná aktivita sopky, uvedla agentura AFP.
12. 6. 2023|

Popocatépetl opět škytl. Sopka je pod vědeckým drobnohledem

Majestátní mexický vulkán Popocatépetl se minulý týden opět probudil k životu a vyvrhl obrovská mračna popela, kvůli kterým muselo jedenáct vesnic v okolí zrušit školní vyučování. Sopečný kužel převyšující okolní krajinu ale pozorně nesledují pouze místní obyvatelé. Pokaždé, když Popocatépetl škytne nebo zadýmá, bedlivě jej pozorují desítky vědců pomocí sítě čidel, kamer a dalšího výkonného vybavení.
22. 5. 2023|

Vědci pomocí satelitů nahlédli na mořské dno. Objevili devatenáct tisíc nových sopek

Podmořské hory sopečného původu hrají důležitou roli v tvorbě oceánských ekosystémů, ovlivňují klima, ale také mohou být důležitou zásobou zdrojů. Lidstvo o nich ale takřka nic neví. Změnit se to pokusil mezinárodní vědecký výzkum, který na mořském dně objevil devatenáct tisíc dosud neznámých sopek.
24. 4. 2023|

V moři u Santorini se možná probouzí vulkán. Bezprostřední erupce nehrozí, uklidňují vědci

Podmořská sopka Kolumbo se možná probouzí. Vulkán poblíž řeckého ostrova Santorini je klidný už čtyři sta let, vědci ale upozorňují, že se zaplňuje dosud neznámá magmatická komora. Doporučují proto sopku sledovat v reálném čase. Zároveň uklidňují, že v tuto chvíli ničivý výbuch nehrozí.
30. 1. 2023|

Rajská zahrada v srdci Atlantiku. Azorské Pico a „Modrý ostrov“ jsou světy hortenzií a sopek

Jsou odlehlé, pronikavě zelené, plné krav a sopek. Azorské ostrovy v srdci Atlantiku nabízejí jako jedna z mála oblastí Evropské unie neposkvrněnou přírodu a odpočinek od civilizace. Druhý největší z ostrovů Pico láká na ikonickou sopku či vinařskou krajinu. Sousední menší ostrov Faial zase na obří kalderu či unikátní barevný přístav Horta. Díky mírnému klimatu lze Azory navštívit po celý rok. Slavné hortenzie, jeden ze symbolů souostroví, však kvetou pouze od jara do podzimu. Nejkrásnější sytě modré květy vytváří specifická půda na Faialu, který proto dostal přezdívku Modrý ostrov.
26. 12. 2022|

Havajská sopka Mauna Loa vybuchla, láva se zatím nedostává přes její okraj

Sopka Mauna Loa na ostrově Havaj vybuchla krátce před půlnocí havajského času  (před jedenáctou hodinou středoevropského času ), poprvé od roku 1984. Láva se zatím nedostává přes její vrchol, a obyvatelům na úpatí tak nyní nehrozí nebezpečí, uvedla v předběžném oznámení Americká geologická služba (USGS).
28. 11. 2022|

Sopky před erupcí „šeptají“. Vědci by chtěli nasloucháním lépe předpovídat výbuchy

Dunivé zvuky z útrob vulkánů, které jsou lidským uchem neslyšitelné, by mohly být v budoucnu využívány k předpovídání erupcí. Podle agentury AFP to uvedl mezinárodní tým vědců, který studoval infrazvuky vydávané sopkami, jako je italská Etna.
24. 10. 2022|

Na Tongu dorazila první zahraniční pomoc, telefonní spojení je obnoveno

Na tichomořské souostroví Tonga dorazila první dvě letadla s materiální pomocí, pět dní poté, co na ostrovech způsobila obrovské škody erupce sopky a následná vlna tsunami. Podle agentury Reuters se také podařilo obnovit telefonní spojení mezi Tongou a zbytkem světa. Na pobřeží Peru se stále rozšiřuje velká ropná skvrna. Ropa se vylila z tankeru kvůli vlně tsunami způsobené erupcí.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 20:04|

Za tsunami po výbuchu sopky na Tonze může být sesun i obří erupce

Vlnu tsunami, která vznikla po sobotní erupci podmořské sopky na tichomořském souostroví Tonga, mohl způsobit buď masivní přesun hornin, nebo obrovská erupce pod hladinou. Uvedl to Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd. Podotkl, že pro vědce bude velmi zajímavé zkoumat, co tsunami zapříčinilo. Sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchla v sobotu brzy ráno středoevropského času.
17. 1. 2022|

Kanárská sopka se uklidnila. Experti vyhlížejí konec erupce, jistí si ale nejsou

Aktivita sopky na španělském ostrově La Palma ustala. Experti ale nevylučují, že vulkán se může znovu probudit. Doporučují proto vyčkat několik dní, než konec sopečné činnosti potvrdí. Erupce v masivu Cumbre Vieja začala 19. září a trvá třináct týdnů.
15. 12. 2021|

Sopka na La Palmě opět chrlila magma, jde o nejdelší erupci v historii ostrova

Erupce sopky na La Palmě trvá už dvanáct týdnů a je nejdelším zdokumentovaným výbuchem na tomto španělském ostrově a jedním z nejdelších na Kanárských ostrovech. Kdy se vulkán uklidní, zatím experti stále nedokážou odhadnout. Po několika dnech zmírnění aktivity totiž sopka v neděli opět vychrlila obrovský proud magmatu.
13. 12. 2021|

Erupce sopky Semeru na Jávě si vyžádala více než dvacet životů

Nejméně 27 lidí se stále pohřešuje po sobotní erupci sopky Semeru na indonéském ostrově Jáva. Bilance obětí výbuchu vzrostla v pondělí odpoledne na 22. Desítky lidí byly také hospitalizovány, převážně utrpěly popáleniny. Bezmála dva tisíce lidí uprchly ze svých domovů. Seismologové varují, že hrozba dalších explozí trvá.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:09|

Když kus svršku pomáhá. Na La Palmě prodávají charitativní trička

Erupce sopky na Kanárském ostrově La Palma pokračuje už šest týdnů. Několik místních organizací začalo vyrábět a prodávat charitativní trička a další zboží na podporu obyvatel, kterým láva zničila domovy nebo živobytí.
6. 11. 2021|

Kvůli erupcím sopky muselo domovy na La Palmě opustit dalších pět set lidí

Na španělském ostrově La Palma, kde už přes měsíc pokračuje erupce sopky, v noci na čtvrtek evakuovali dalších pět stovek lidí. Jejich domovy totiž ohrožuje jeden z proudů lávy. Ta už od 19. září na tomto ostrově v Atlantiku zničila na 2185 budov, z toho 229 za poslední dva dny, a zatím nelze odhadnout, kdy sopečná aktivita skončí. Lidské oběti si katastrofa díky včasným evakuacím nevyžádala. Zemřela ale zřejmě zvířata, ač mnohá se podařilo zachránit.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 21:55|

Sopka na ostrově La Palma chrlí bloky magmatu veliké jako několikapatrové domy

Po úbočí sopky na španělském ostrově La Palma se v neděli valily bloky žhavé lávy o velikosti třípodlažních domů. V sobotu se část stěny vulkánu zřítila a vzniklým prostorem začaly téct nové proudy magmatu. Sopka vybuchla před třemi týdny, v místě se dál otřásá půda.
10. 10. 2021|

Ostrovem La Palma se stále valí láva. Pohltila další domy

Proud žhavé lávy stále vytékající ze sopky na španělském ostrově La Palma zničil v sobotu časně ráno další nejméně čtyři domy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na svědky. Na ostrově byla v sobotu rovněž zaznamenána série 37 otřesů, z nichž ten nejsilnější dosáhl 4,1 stupně, uvedl španělský národní geologický institut.
9. 10. 2021|

10+1 nejnebezpečnějších sopek světa. Jejich erupce ohrožují miliony lidí i stabilitu planety

V roce 2021 chrlily sopky lávu na Islandu, na ostrově Svatý Vincenc a Grenadiny a také v Demokratické republice Kongo. Největší rozruch ale vyvolaly erupce na Kanárských ostrovech, kde způsobily značné škody a narušily chod tamní společnosti. Přestože vulkány rozhodně nejsou ničím novým, nedávné výbuchy slouží jako připomínka, že nebezpečné aktivní sopky existují a budou i nadále sloužit jako potenciální hrozba pro okolní tvory a životní prostředí.
9. 10. 2021|

Obyvatelé ostrova La Palma zažili noc plnou otřesů, kabinet schválil miliardovou pomoc

Ostrov La Palma na Kanárských ostrovech stále bojuje s následky erupce sopky. V posledních dnech aktivita vulkánu opět vzrostla a jen během noci na úterý se zem více než stokrát otřásla, nejsilnější otřes dosahoval téměř čtyř stupňů Richterovy škály. Kabinet španělského premiéra Pedra Sáncheze schválil další balík pomoci pro obnovu postiženého ostrova.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 19:59|

V sídle bohyně ohně Pele vře opět láva. Vědci upozorňují na zvýšenou aktivitu havajského vulkánu

Sopka Kilauea, místními obyvateli označovaná sídlo bohyně ohně Pele, je jedna z nejaktivnějších sopek havajského soustroví. Od loňského roku vulkán nevykazoval výraznější aktivitu, na konci minulého týdne ale došlo k masivnější erupci a vědci upozornili, že nemusí jít o ojedinělou událost. Vychrlená láva sice obyvatele v obydlených oblastech přímo neohrozila, ale úřady je varovaly před možným vystavením oxidu siřičitému a dalším vulkanickým plynům, které mohou dráždit dýchací systém. Během poslední erupce láva natekla do vodou naplněného jezera, které se horkem vypařilo a na stejném místě vzniklo nové lávové jezero.
4. 10. 2021|

Část obyvatel La Palmy má zůstat doma. Jedovaté plyny z lávy v moři se špatně rozptylují

Kvůli erupci sopky na La Palmě na Kanárských ostrovech nařídily úřady zůstat doma třem a půl tisícům obyvatel. Důvodem jsou jedovaté plyny, jež se uvolňují do vzduchu na západním pobřeží ostrova, kde už několik dní vtéká masa lávy do moře. Za třináct dní ze sopky vytekl už dvojnásobek lávy, než před 50 lety vychrlil vulkán za tři týdny.
2. 10. 2021|

Láva v moři nejdřív zabije vše živé, pak ale nastartuje kanárské ekosystémy

Na španělském ostrově La Palma pokračuje erupce sopky, která začala chrlit žhavé magma 19. září. V úterý doteklo k pobřeží. Když se láva dostává do moře, uhyne v důsledku toho u pobřeží mnoho ryb a dalších živých organismů. Z dlouhodobého hlediska ale bude tento jev zřejmě příznivý pro ekosystém, řekl serveru eldiario.es oceánograf Eugenio Fraile.
29. 9. 2021|

Láva na La Palmě spálila stovky domů i banánovníky. Škody se šplhají k deseti miliardám

Na španělském ostrově La Palma může magma po nedělní erupci sopky podle odhadu expertů vytékat tři týdny až tři měsíce, informoval deník El País s odkazem na vulkanologický institut Kanárských ostrovů. Několik proudů masy žhavé lávy na cestě k pobřeží dosud zničilo nebo poškodilo podle satelitních snímků programu Copernicus tři sta dvacet domů a na sto padesát hektarů půdy. Ohroženy jsou i banánovníkové plantáže. Kvůli valící se lávě je stále přerušen provoz na šesti silnicích. Letecká doprava na ostrově funguje bez omezení.
22. 9. 2021|

Erupce vulkánu zbarvila nebe nad východokonžskou Gomou doruda

Ačkoliv se tok lávy po sobotním výbuchu sopky Nyiragongo v Kongu vyhnul hustě osídlenému městu Goma, zničil přes pět set domů v přilehlých vesnicích, v nichž zemřelo nejméně 15 lidí.  Největší aktivitu vulkánu, která se projevila masivní erupcí, zaznamenali vulkanologové v sobotu kolem devatenácté hodiny místního času. Erupce byla tak silná, že se nad městem objevila rudá záře, která odrážela v mracích hořící proudy lávy.
24. 5. 2021|