TÉMA

Soudní spor

Musk žaluje OpenAI a jejího ředitele Altmana. Umělá inteligence měla sloužit všem, ne jen zisku, tvrdí

Elon Musk podal žalobu na firmu OpenAI, vývojáře chatovacího systému ChatGPT, a jejího generálního ředitele Sama Altmana. Tvrdí, že opustili původní misi firmy, kterou bylo vyvíjet umělou inteligenci (AI) ve prospěch lidstva, ne pro zisk, uvedla agentura Reuters.
1. 3. 2024|

Vláda chce zřídit dětského ombudsmana, podle Křečka musí ale k funkci dodat i tým

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček podporuje záměr vlády zřídit dětského ombudsmana. Varuje ale před vznikem jen formální instituce, řekl na tiskové konferenci. V Česku jako jedné z posledních evropských zemí dosud instituce dětského ombudsmana chybí. S jejím zřízením přitom počítá Úmluva o právech dítěte. Novela zákona, která dětského ombudsmana zřizuje, je v přípravě.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 14:29|

Zvlněná D1 v Ostravě prochází opravou. Stát uplatnil reklamaci

Silničáři opravují více než dvoukilometrový úsek zvlněné dálnice D1 v Ostravě, doprava je tam svedena do jednoho pruhu. Jde o další z částí dálnice D1, na kterých se objevily problémy hned po jejich dokončení před více než deseti lety. Stát za opravu nezaplatí nic, na své náklady ji dělají firmy, které dálnici stavěly.
18. 10. 2023|

Na otevření nového hradeckého stadionu dorazily stovky lidí. Program je na celý den

Na slavnostní otevření fotbalového stadionu v Hradci Králové přišly v neděli dopoledne stovky lidí. Stadion začalo město budovat v srpnu 2021, náklady dosáhly 650 milionů korun bez DPH, což z něj činí největší investici v novodobé historii Hradce. Pro veřejnost radnice ve spolupráci s konsorciem stavebních společností, fotbalovým klubem a dalšími partnery připravila v okolí stadionu doprovodný program pro děti i dospělé. Stavba, kterou město připravovalo přes 15 let, se oproti původním plánům protáhla a prodražila.
3. 9. 2023Aktualizováno3. 9. 2023, 20:02|

Na Hollywood nemyslím, řekl v Cannes Johnny Depp. Amerika je ale prý připravena na jeho návrat

Nejsledovanější osobou na úterním zahájení letošního ročníku festivalu v Cannes byl herec Johnny Depp. Před festivalovým palácem ho vítaly tisíce fanoušků, po premiéře jeho snímku Jeanne du Barry – Králova milenka následovaly sedmiminutové ovace. Výrazného aplausu se na přehlídce dočkává skoro každá první projekce, podle některých médií ale vřelé přijetí herci, jenž se v posledních letech zabýval soudními spory s exmanželkou, otevírá znovu dveře do Hollywoodu.
17. 5. 2023|

Fox News za lži o volebních podvodech zaplatila 787 milionů dolarů

Soudní spor výrobce volebních přístrojů Dominion Voting Systems (DVS) s televizní stanicí Fox News skončil urovnáním. Oznámil to soudce krátce po začátku soudního procesu. DVS stanici žalovala za pomluvu v souvislosti s jejím zpravodajstvím, po prezidentských volbách v roce 2020, které dávalo prostor nepodloženým obviněním, že DVS manipulovala hlasy proti Donaldu Trumpovi. Firma jako odškodnění požadovala 1,6 miliardy dolarů (34 miliard korun). Obě strany se shodly, že Fox vyplatí urovnání ve výši 787,5 milionu dolarů (16,8 miliardy korun), řekl právní zástupce DVS.
19. 4. 2023|

Nejvyšší správní soud vyhověl ministerstvu v otázce přípravy stavby dálnice D52

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasačním stížnostem ministerstva životního prostředí a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v otázce stavby dálnice D52 pod Pálavou. Zrušil tak rozhodnutí Krajského soudu v Brně z roku 2020, který vyhověl žalobě spolku Voda z Tetčic. Ten se domáhal zrušení výjimky pro stavbu části dálnice od Bavor k Mikulovu, která umožňovala stavbu výtlačného potrubí, které má odvádět vodu z dálnice do horní Novomlýnské nádrže. Vyplývá to z rozsudku NSS, který je k dispozici na úřední desce.
29. 9. 2022|

ÚS se zastal policisty, soudy mají při sporech o péči zohlednit i specifika profesí

Při sporech o péči by justice měla podle aktuálního nálezu Ústavního soudu (ÚS) zohledňovat i specifika zaměstnání rodičů, například směnný provoz. Cílem je, aby mohli dále vykonávat profesi a uchovat si kontakt s dítětem. Soud konkrétně vyhověl stížnosti policisty, kterému kvůli směnám nevyhovovala dosavadní úprava péče. Soudy ve Vyškově a Brně jeho návrh na novou úpravu režimu zamítly. Nyní znovu rozhodne Krajský soud v Brně.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 10:36|

Přibývá soudních sporů se státem, lidé mají kvůli vleklým tahanicím existenční problémy

Nezákonné trestní stíhání, průtahy v řízeních nebo rozhodnutí vydaná v rozporu se zákonem jsou nejčastější příčiny, kvůli kterým se lidé nebo firmy soudí se státem. Za posledních pět let takových sporů přibylo až šestinásobně. Většinu z nich vyhrává stát. Pro řadu lidí ale vleklé spory a případný neúspěch znamenají existenční problémy.
27. 6. 2022|

Porota v USA uznala žalobu Deppa na Heardovou, částečně i protistížnost herečky

Porota v soudním sporu mezi Johnnym Deppem a Amber Heardovou ve středu uznala herečku vinnou z pomluvy jejího bývalého manžela a zároveň částečně uznala její protistížnost týkající se vyjádření Deppova právníka. Porotci uložili Heardové za výroky o domácím násilí zaplatit odškodné v celkové výši 15 milionů dolarů (skoro 350 milionů korun), zatímco Depp má vyplatit dva miliony.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 23:19|

Před třiceti lety schválil parlament restituční zákon. Spory o majetek se vedou dodnes

Restituce se staly jedním z výrazných prvků transformace českého hospodářství po roce 1989. K přijetí zákona o mimosoudních rehabilitacích neboli restitučního zákona vedla před třiceti lety tehdejší československé zákonodárce snaha zmírnit následky některých majetkových křivd, kterých se po únoru 1948 dopustil komunistický režim. Federální parlament zákon schválil 21. února 1991.
21. 2. 2021|

Babiš se má omluvit Kalouskovi za své výroky, rozhodl nepravomocně soud

Premiér Andrej Babiš (ANO) se má na schůzi sněmovny i písemně omluvit poslanci Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výroky, které o něm pronesl při debatě v dolní komoře. Rozhodl o tom soud, verdikt ale není pravomocný. Babiš v roce 2018 před hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD prohlásil, že Kalousek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Podle soudu šlo o osobní útok.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 11:47|

Dědictví po výtvarníkovi Zdeňku Milerovi si rozdělilo šest lidí, píše server Seznam Zprávy

Po výtvarníkovi Zdeňku Milerovi, autorovi postavičky Krtečka, bude dědit šest lidí, kromě pěti příbuzných i správkyně dědictví Milena Fischerová. Uvedl to server Seznam Zprávy, který si od soudu vyžádal usnesení o uzavření dědického řízení. Dědicové se navíc domluvili, že po vnučce Karolíně nebudou vymáhat náhradu za to, že ke Krtečkovi neoprávněně poskytovala licence. Rodina se zatím k detailům vyjadřovat nechce.
27. 4. 2020|

Potvrzení restitučních nároků rodu Walderode prolamuje Benešovy dekrety, tvrdí prezident

Soudní potvrzení nároků rodu Walderode na vydání panství na Turnovsku znamená podle prezidenta Miloše Zemana prolomení Benešových dekretů. Takový precedent je nebezpečím pro český stát v dalších soudních sporech, vyplývá z prezidentova dnešního vyjádření v televizi Barrandov. Podle hlavy státu německá šlechta kolaborovala s nacisty.
27. 6. 2019|