TÉMA

The Beatles

The Beatles společně namalovali jediný obraz. Vznikl jako arteterapie v izolaci tokijského hotelu

Když The Beatles přijeli v roce 1966 koncertovat do Tokia, jejich hotel – tak jako v té době kdekoliv na světě – obléhali fanoušci i novináři. Přišly ovšem také výhrůžky smrtí. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr zatím v hotelovém apartmá malovali obraz. Jediný, o němž se ví, že ho vytvořili a signovali společně. Nyní se malba dostala do nabídky aukční síně Christie's v New Yorku.
1. 2. 2024|

Hudební byznys obhlíží svou budoucnost. ABBA už má abbatary a digitální dvojníci nahradí i Kiss

Kapela Kiss po půlstoletí došla na konec cesty, jak hlásal název rozlučkového turné The End of the Road. Poslední vystoupení odehrála v sobotu v newyorské Madison Square Garden – a rovnou představila své pokračovatele: digitální avatary, díky nimž prý může existovat na věky. Čtveřice rockerů, proslulá stylizovaným líčením a posedlostí scénickými efekty, je první americkou kapelou, která kompletně přechází do virtuálního prostoru. V „angažování“ digitálních náhradníků ale průkopníky nejsou, že může jít o komerčně úspěšné těžení fanouškovského sentimentu, potvrdila už zkušenost někdejších popových miláčků ABBA. Virtuální comeback, dokonce posmrtně, za sebou má i Michael Jackson nebo rapper Tupac Shakur.
5. 12. 2023|

His Master's Voice je znovu slyšet. Obchod, kam chodili Beatles nebo Jackson, navazuje na stoletou historii

V Londýně znovu otevřel jeden z nejslavnějších obchodů s hudbou. Prodejna His Master's Voice na Oxford Street fungovala více než sto let. Před čtyřmi lety ale musela nuceně zavřít. Dnes se, i díky rostoucí popularitě vinylových desek, opět vrací k životu. Znovuotevření je do jisté míry vyjádřením důvěry v kamenné obchody a fyzické nosiče ve světě, který se ve velké míře přesouvá do on-line prostoru, hudbu nevyjímaje.
27. 11. 2023|

The Beatles s písní dotvořenou umělou inteligencí ovládli po 54 letech hitparádu

The Beatles se svou poslední písní Now and Then, kterou dotvořila umělá inteligence, ovládli britský žebříček singlů. Nejslavnější popová kapela historie tak desítky let po svém rozpadu stanovila nový rekord, pokud jde o dobu, po níž se do čela žebříčku vrátila. Podařilo se jim to po 54 letech.
11. 11. 2023|

Beatles vydávají poslední píseň, „křišťálově jasný“ Lennonův hlas je dílem AI

Více než půlstoletí po rozpadu Beatles vychází jejich patrně poslední píseň. Nahrávku singlu Now and Then umožnila umělá inteligence. Pomocí AI se podařilo oddělit hlas Johna Lennona od klavírního doprovodu a veškerých nežádoucích ruchů na dosud obtížně použitelném záznamu nedokončeného songu ze sedmdesátých let a vmixovat ho do výsledného aranžmá. Elektrické a akustické kytary na nahrávce pocházejí z roku 1995.
2. 11. 2023|

ExBeatles nenechali být svůj hit. Nahráli cover Let It Be s country zpěvačkou Dolly Partonovou

Dva zbývající členové Beatles, Paul McCartney a Ringo Starr, se znovu sešli ve studiu. Rozhodli se své hlasy přidat ke cover verzi hitu Let It Be, kterou chce na své připravované album zařadit americká country zpěvačka Dolly Partonová.
21. 8. 2023|

Mick Jagger slaví osmdesátiny. Zvláštní fenomén, říká o něm Mišík

Mick Jagger, jeden z nejslavnějších hudebníků planety, slaví osmdesátiny. Jeho The Rolling Stones byli svého času populárnější než The Beatles. Od britské královny obdržel šlechtický titul. Dodnes se udržuje ve skvělé fyzické kondici, je známý svým humorem a má vřelý vztah k Česku.
26. 7. 2023|

Beatles nahráli „poslední“ píseň, řekl McCartney. Lennona zastoupila umělá inteligence

Britský hudebník Paul McCartney ve vysílání stanice BBC uvedl, že použil umělou inteligenci k vytvoření „poslední nahrávky Beatles“. Program v písni dotvořil hlas zpěváka Johna Lennona, který zemřel v roce 1980, využil k tomu jeho dřívější nahrávky. „Právě jsme ji dokončili a vyjde letos,“ uvedl McCartney. O jakou konkrétní píseň půjde, neprozradil.
13. 6. 2023|

Beatles a Rolling Stones mnoho společného nenahráli. Možná to změní příští album Stounů

Dva bývalí členové Beatles Paul McCartney a Ringo Starr se možná objeví na příštím albu Rolling Stones. Americký týdenk Variety přišel s informací, že hudebníci již část materiálu nahráli v Los Angeles. Produkce alba se blíží do fáze mixování, co se objeví na finální podobě desky, si ovšem zatím nechávají hudebníci pro sebe.
23. 2. 2023|

Alžběta II. v popkultuře: Medvídek Paddington jí nabídl toast, Sex Pistols v ní neviděli budoucnost

Královna Alžběta II., která zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let, zanechala svůj odkaz i v populární kultuře. Především jako inspirace pro výtvarné umění či písně, nebo postava ve filmech a seriálech. Coby svého druhu celebrita vždy přitahovala pozornost tvůrců. V posledních letech si dokonce, možná překvapivě, v zábavných scénkách zahrála samu sebe.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 21:48|

Člen IS přezdívaný Jihadi George dostal ve Spojených státech osm doživotních trestů za terorismus

Celkem osm doživotních trestů bez možnosti podmíněného propuštění udělil soud ve Virginii bývalému členovi takzvaného Islámského státu přezdívanému Jihadi George. Alexanda Kotey byl shledán vinným mimo jiné z podpory terorismu a braní rukojmích. Muž se narodil v Británii a společně se třemi dalšími krajany se přidal k teroristům, kteří v Sýrii vraždili zajaté Američany. Skupině se kvůli britskému původu přezdívalo Beatles a jednotliví teroristé měli přezdívky po slavných hudebnících.
29. 4. 2022|

Lucy letí k Jupiteru, dvanáct let bude zkoumat jeho asteroidy

Z floridského Mysu Canaveral odstartovala raketa Atlas V, která vynesla do vesmíru sondu Lucy. Ta míří k asteroidům doprovázejícím planetu Jupiter na oběžné dráze kolem Slunce. Její mise má trvat dvanáct let a má přispět k pochopení formování Sluneční soustavy.
16. 10. 2021|

Od „Blowin' in the Wind“ po „Murder Most Foul“. Shrnutí Boba Dylana v devíti písních

Bob Dylan, který 24. května slaví osmdesátiny, složil přes šest set písní, z nichž mnohé se staly doslova součástí kulturního dědictví. Co za některými z nich stojí? Výběr je vzhledem ke kvalitě Dylanových písní nevděčný, berme jej tedy spíše jako jakýsi pokus přiblížit všestrannost oslavencovy tvorby – tvorby, jež proměnila podobu populární hudby a rocku.
24. 5. 2021|

„Nechápu, proč mě máte rádi.“ Hvězdy pop music na kameru odhalují, co obnáší popularita

Hudební dokumenty zažívají zlatou éru. Odhalují se v nich třeba aktuální vítězky cen Grammy Billie Eilish a Taylor Swiftová, které se tak fanouškům prezentují přesně ve světle, v jakém chtějí. Nový snímek z produkce deníku The New York Times s názvem Framing Britney Spears ukazuje, že zpěvačka Britney Spearsová před lety takovou kontrolu nad svým veřejným obrazem neměla. Jsou intimní dokumenty skutečně pravdivé?
18. 3. 2021|

Zemřel hudební producent Phil Spector, spolupracoval s Beatles. Posledních 11 let strávil ve vězení

Ve věku 81 let zemřel americký hudební producent Phil Spector. Informovala o tom kalifornská vězeňská služba. Spector, který spolupracoval například s The Beatles či Tinou Turnerovou, si od roku 2009 odpykával devatenáctiletý trest vězení za vraždu.
17. 1. 2021|

Klip týdne: Paul McCartney hledá svou cestu

První singl ze svého nového, v pořadí již osmnáctého sólového alba vydal tento týden Paul McCartney. Skladba nese název Find My Way a v jejím doprovodném videu ikona The Beatles nejen zpívá a brnká na kytaru, ale hraje i na piano nebo bicí soupravu.
20. 12. 2020|

Tip z iVysílání: Imagine, co vše byl John Lennon

V prosinci uplynulo čtyřicet let od tragické smrti Johna Lennona. V iVysílání lze po omezenou dobu přehrát několik dokumentů a záznamů, které tuto hudební ikonu připomínají. Ať už ve spojení s kapelou Beatles, nebo jeho sólovými počiny a spoluprací s Yoko Ono.
16. 12. 2020|

John Lennon dal rovnítko mezi lásku a mír. Duše nejen kapely The Beatles vyhasla před 40 lety

Kam až může dojít fanouškovský fanatismus, ukázal světu Mark Chapman. Před čtyřiceti lety si v New Yorku počíhal na zakladatele The Beatles Johna Lennona a několika ranami z revolveru ukončil jeho život. Jeho smrt tehdy oplakával celý západní svět a rezonovala i ve východním bloku, včetně Československa. Lennon se stal symbolickým ambasadorem lidských práv, který dal mezi mír a lásku rovnítko. Ovlivnil nejednu generaci lidí. Skrze vinylové desky, pásky kazet, knižní biografie, dokumenty i filmy přežívá dodnes.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 10:37|

Před půlstoletím zasáhl Východní Pákistán extrémně silný cyklon Bhola. O život připravil půl milionu lidí

Cyklon Bhola, který zasáhl 12. listopadu 1970 Východní Pákistán, se stal vůbec nejhorší zaznamenanou katastrofou způsobenou atmosférickým jevem v historii. Podle různých zdrojů při něm zahynulo více než půl milionu lidí, někdy je ale uváděn až milion mrtvých . Katastrofa ale vedla také k politické krizi, díky níž vznikl nezávislý Bangladéš.
12. 11. 2020|

Historie obrazem: Ikona hudby a posel míru. John Lennon by oslavil osmdesátiny

John Lennon byl jednou z nejvlivnějších osobností 20. století. Zpěvák, básník, snílek, buřič, malíř, spisovatel a aktivista, který se stal ztělesněním mírových hnutí 60. a 70. let minulého století. Popularitu mu ale přinesla hlavně kariéra ve skupině Beatles a následná sólová dráha. Spolupráce s manželkou Yoko Ono ho přivedla k politickému aktivismu, kterému se věnoval až do své předčasné smrti. Mírové poselství a další Lennonovy myšlenky vzbuzují zájem široké veřejnosti, aktivistů i politiků i v současnosti.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 20:19|

Thanks for the Dance i nahrávky do zásoby. In memoriam vychází album Leonarda Cohena

Vyšlo nové album Leonarda Cohena, přestože tento slavný kanadský zpěvák a skladatel před třemi lety zemřel. Nové písně připravil k vydání jeho syn Adam, který s otcem spolupracoval na jeho poslední studiové desce You Want It Darker. Právě z jejího nahrávání zůstaly fragmenty, které se staly základem novinky Thanks for the Dance.
27. 11. 2019|

Beatles se opět sešli v jediné písni. Dohromady je dal Ringo Starr

Společně už nikdy nevystoupí, díky nápadu producentů ale spolupráce legendárních Beatles pokračuje. Jeden ze členů, bubeník Ringo Starr, vydal nové album. Do jedné z písní přitom promítl umění každého ze slavné liverpoolské čtyřky.
3. 11. 2019|

Světový bigbeat a český humor. Po 50 letech se vrací album Pták Rosomák kapely Olympic

Padesát let od vydání se vrací Pták Rosomák skupiny Olympic. Album vychází v původním obalu se zrekonstruovaným zvukem a s originální vystřihovánkou od bývalého člena kapely, malíře Jana Antonína Pacáka. Deska vznikala v etapě přechodného kulturního uvolnění. Je ovlivněná érou Beatles a psychedelickou estetikou.
17. 10. 2019|

Karel Gott symbolizuje proměnu populární hudby od šedesátých let do dneška, říká Josef Vlček

Česko, ale i další země se ohlížejí za hudební kariérou zpěváka Karla Gotta, který v úterý zemřel. Pro mnohé znamenal symbol doby, přinejmenším však byl symbolem populární hudby druhé poloviny dvacátého století. „I v posledních letech se přichyloval k novým kapelám a hledal mezi nimi nějakou inspiraci,“ připomíná hudební publicista Josef Vlček, který byl hostem pořadu Události v kultuře.
3. 10. 2019|