TÉMA

Valná hromada

Ústavní soud odmítl stížnost bývalého generálního ředitele Olmy. Bránil se vrácení odměn

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnosti Jiřího Gavendy v letitém sporu s někdejším zaměstnavatelem, mlékárenskou společností Olma. Šlo o oboustranné finanční nároky z doby, kdy Gavenda působil jako generální ředitel a zároveň jako předseda představenstva. Justice ale po jistou dobu takový souběh pozic nepřipouštěla.
23. 1. 2024|

ČEZ vyplatí akcionářům dividendu ve výši 145 korun za akcii. Jde o rekordní částku

Valná hromada energetické společnosti ČEZ schválila výplatu dividendy za loňský rok. Stát jako největší akcionář firmy navrhl vyplacení celého očištěného zisku firmy ze 78 miliard korun, tedy 145 korun za akcii. Půjde tak o dosud nejvyšší dividendu, jakou kdy firma vyplatila. Zhruba deset miliard navíc chce vláda využít na kompenzaci nákladů domácnostem a firmám za vysoké ceny energií. Během projednávání vystupovali akcionáři téměř deset hodin se svými dotazy. Týkaly se například zestátnění části skupiny ČEZu nebo rekordního zisku v loňském roce.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 23:11|

Pardubický pivovar přestane vařit pivo, část výroby přesune jinam

Pardubický pivovar ukončí výrobu piva k 31. březnu 2023. Její část patrně přesune do pivovaru Ostravar. Rozhodla o tom valná hromada. Majoritním vlastníkem je od roku 2019 skupina Pivovary Staropramen. O ukončení výroby rozhodla proto, že v důsledku pandemie a vypuknutí války na Ukrajině nemohla uskutečnit své plány na rozšíření nabídky regionálních značek i navýšení produkce skupiny.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 13:43|

Teplo v Plzni podraží o necelých pět procent. Před volbami přitom politici tvrdili, že cena zůstane stejná

Lidem v Plzni zdraží teplo v průměru o necelých pět procent. Rozhodlo o tom představenstvo Plzeňské teplárenské (PT), ve které má pětašedesátiprocentní podíl město, zbytek drží skupina EPH miliardáře Daniela Křetínského. Minulé vedení města před volbami uvedlo, že Plzeň od ledna teplo nezdraží. Podle teplárny to bylo ale vázané na tři externí podmínky, které se nenaplnily.
12. 12. 2022|

ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 48 korun za akcii, rozhodla valná hromada

Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 48 korun za akcii před zdaněním. V úterý večer o tom po více než 13 hodinách jednání rozhodla valná hromada firmy. Prošel tak protinávrh ministerstva financí, které společně s vyšší dividendou navrhovalo také posunout výplatní termín o tři měsíce na 1. listopadu. Představenstvo ČEZ navrhovalo dividendu 44 korun za akcii, tento návrh ale neprošel. Valná hromada také rozhodla o výměně členů v dozorčí radě firmy.
28. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 05:27|

30 let zpět: Zájem zubařů o soukromé praxe

V Praze se konala valná hromada zubních lékařů, kteří měli zájem o provozování soukromé praxe. Navzdory nepřipravenosti vzniku privátního sektoru o tom uvažovalo šedesát až osmdesát procent stomatologů. Jelikož ministerstvo zdravotnictví uplatňovalo zdržovací taktiku a neumělo se dohodnout na postupech, Česká stomatologická komora žádala o jmenování zmocněnce, který by převzal zodpovědnost za postup započaté transformace.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 4. 2022|

Akcionáři Monety schválili spojení s bankovní částí PPF

Akcionáři Moneta Money Bank schválili její spojení s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). Banka navýší základní kapitál pro financování transakce, řekla její mluvčí Zuzana Filipová. Valná hromada schválila také vyplacení dividend z minulých let 1,53 miliardy korun, což odpovídá třem korunám na akcii.
20. 12. 2021|

Akcionáři Monety neodsouhlasili financování spojení s PPF, jde o Air Bank nebo Home Credit

Akcionáři Monety na mimořádné valné hromadě neodsouhlasili navržené financování spojení s bankovní částí PPF. Patří do ní Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy. Krok byl potřeba k dokončení transakce. Předtím přitom akcionáři odsouhlasili záměr spojení. Informovala o tom mluvčí Monety Zuzana Filipová.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 15:03|

ČEZ vyplatí nejnižší dividendu za 12 let a víc se zaměří na Česko. Novým členem dozorčí rady je Vaněček

Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 24 korun za akcii před zdaněním. Téměř po 19 hodinách jednání o tom rozhodla valná hromada firmy. Jde o nejnižší dividendu za posledních 12 let. Mezi akcionáře bude rozděleno 12,9 miliardy korun z loňského zisku firmy, stát jako majoritní akcionář získá zhruba devět miliard korun. Firma také schválila změnu strategie svého směřování – chce se ještě více zaměřit na český trh. Novým členem dozorčí rady se stal šéf výboru pro audit firmy Jan Vaněček, který nahradil Šárku Viklerovou.
27. 6. 2019Aktualizováno27. 6. 2019, 08:40|