TÉMA

Sberbank

Začíná výplata vkladů po zkrachovalé Sberbank, většina věřitelů by měla dostat sto procent peněz

Komerční banka začala vyplácet pohledávky věřitelů české pobočky Sberbank. Kdo měl ve zkrachovalé bance peníze, může o vyplacení pohledávky požádat buď osobně na pobočce Komerční banky, nebo on-line. Komerční banka zdůraznila, že jiná varianta není, takže nelze žádat o výplatu korespondenčně ani prostřednictvím datové schránky.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 20:02|

Výplata věřitelů české Sberbank začne v půlce března

Výplata věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začne 18. března. Informovala o tom insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Věřitelé, kterých je přes patnáct tisíc, by měli dostat zhruba 57 miliard korun.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 16:14|

Mnohamilionové investice obcí stojí, po odvolání věřitele dál čekají na peníze ze Sberbank

Odvolání jednoho z věřitelů oddálilo výplatu peněz ze zkrachovalé Sberbank CZ. Na stovky milionů až miliardy korun čekají po jejím krachu některé obce i jihomoravské hejtmanství. Pro samosprávy to znamená další komplikaci a zdržení projektů, které mají připravené, ale nemají je čím zaplatit. Celkem má insolvenční správkyně zhruba patnácti tisícům věřitelů vyplatit 57 miliard korun.
6. 2. 2024|

Správkyně Sberbank CZ nemůže zahájit výplatu věřitelů banky, jeden se odvolal

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová nemůže přistoupit k výplatě věřitelů, kterou plánovala zahájit letos v polovině prosince. Jeden z věřitelů totiž podal odvolání proti výplatě formou částečného rozvrhu, který 13. listopadu schválil insolvenční soud. Jde o společnost LitFin SPV 9 se zjištěnou pohledávkou 27 milionů korun, informovala v úterý Lužová.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 19:56|

Věřitele zkrachovalé Sberbank vyplatí ve většině případů Komerční banka, uvedla správkyně

Věřitele zkrachovalé Sberbank CZ vyplatí v absolutní většině případů Komerční banka, která již má zkušenosti s výplatou náhrad z Garančního fondu. Ve všech případech bude výplata bezhotovostní, kdy peníze budou zaslány na bankovní účet vedený v Česku, a to výhradně v českých korunách. Informovala o tom insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 12:47|

Úvěroví klienti Sberbank CZ přešli do České spořitelny. Po roce mohou plně využívat finanční služby

Poslední dubnový víkend přešli úvěroví klienti Sberbank CZ do České spořitelny. Po více než roce mohou tito klienti od května opět v plné míře využívat finanční služby, které jim bude poskytovat spořitelna. Té budou nyní hradit své závazky. Řekla to insolvenční správkyně Jiřina Lužová. Spořitelna za úvěry v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun zaplatila 41,053 miliardy korun.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 12:21|

Ruské banky přišly po vpádu na Ukrajinu o 90 procent zisků

Na ruské banky významně dopadají západní sankce zavedené po loňské velké invazi na Ukrajinu a také odliv vkladů. Podle centrální banky loni ruským finančním ústavům klesl zisk v úhrnu asi o 90 procent na 203 miliard rublů (64 miliard korun). Největší ruské banky Sberbank a VTB musely po rozpoutání války skončit ve velké části Evropy.
27. 1. 2023|

Resort financí zhoršil výhled ekonomiky, očekává pokles HDP o 0,5 procenta

Ministerstvo financí očekává v letošním roce pokles hrubého domácího produktu (HDP) o 0,5 procenta. Průměrná celoroční inflace by měla být 10,4 procenta, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo ve své nové makroekonomické prognóze. Výhled v obou oblastech proti listopadové predikci zhoršilo, tehdy očekávalo pokles HDP o 0,2 procenta a roční inflaci 9,5 procenta. V prognóze resort také uvedl, že veřejné finance loni skončily se schodkem 3,6 procenta HDP.
26. 1. 2023Aktualizováno26. 1. 2023, 21:05|

Antimonopolní úřad povolil České spořitelně odkup úvěrového portfolia Sberbank CZ

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil České spořitelně odkup úvěrového portfolia Sberbank CZ, která letos přišla o bankovní licenci. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě.
7. 12. 2022|

Garanční systém vyplatil od pádu Sberbank CZ přes 97 procent pojištěných vkladů

Garanční systém finančního trhu (GSFT) za půl roku od pádu Sberbank CZ vyplatil jejím klientům přes 97 procent pojištěných vkladů. Na pobočky Komerční banky si pro náhradu pojištěných vkladů přišlo přes 84 tisíc lidí, kterým se vrátilo 25,2 miliardy korun. Ve středu to uvedla výkonná ředitelka GSFT Renáta Kadlecová.
12. 10. 2022|

REPORTÁŽ: Lipnice půjde k volbám poprvé jako město. Nový titul ji před starými problémy neochránil

Ještě před čtyřmi roky obyvatelé Lipnice nad Sázavou volili své zástupce na obecní úřad, letos je budou dosazovat už do městského zastupitelstva. Čekají je první komunální volby poté, co se obec u Havlíčkova Brodu asi po 170 letech znovu stala městem. Na status sídla jsou místní většinou hrdí, nový titul ale Lipnici mnoho změn nepřinesl.
19. 9. 2022|

Soud poslal Sberbank CZ do konkurzu

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ, dceřinou společnost největší ruské banky. Přezkumné jednání o přihlášených pohledávkách nařídil na 6. října, následovat bude ten den i schůze věřitelů. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. V konkurzu se rozprodává majetek dlužníka a výtěžek se rozděluje mezi jeho věřitele.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 09:16|

EU se shodla na zákazu dovozu ruského zlata a dalších sankcích. Zelenskyj to má za nedostatečné

Státy Evropské unie se ve středu shodly na přijetí nové sady sankcí proti Rusku za jeho pokračující agresi vůči Ukrajině. Informovalo o tom české předsednictví Rady EU. Evropský blok zakáže dovoz ruského zlata a dále omezí vývoz produktů, které mohou být využitelné pro vojenské účely. Rozšíří také postihy proti největší ruské bance Sberbank. Na sankční seznam také přibude na pět desítek ruských občanů a několik firem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však ve svém nočním videoprojevu označil tyto nové sankce za nedostačující.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 23:01|

Sankce ruskou ekonomiku neohrožují, řekl Putin a zkritizoval Západ

Chmurné předpovědi, které načrtly západní země, se nenaplnily, Rusko odolává bezprecedentním sankcím, které se obrátily proti Západu, prohlásil v pátek na ekonomickém fóru v Petrohradě ruský vůdce Vladimir Putin. Výkonný ředitel ruské banky Sberbank naopak předpokládá, že se ruská ekonomika vrátí na loňskou úroveň až za deset let. Putin v projevu také kritizoval USA a Evropskou unii.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 19:08|

Unie našla shodu na ropném embargu, Sberbank vykáže ze systému SWIFT

Velvyslanci zemí Evropské unie se ve čtvrtek shodli na podrobnostech šestého balíku sankcí proti Rusku včetně zákazu dovozu většiny ruské ropy. Oznámilo to francouzské předsednictví EU. Podle diplomatických zdrojů ostatní země v zájmu schválení protiruského postupu opět ustoupily Maďarsku, které si již v minulých dnech vymohlo několik ústupků u ropného embarga.
2. 6. 2022|

Summit EU se shodl na embargu na ruskou ropu, Česko dostane výjimku

Summit EU našel shodu na embargu, které se bezprostředně dotkne více než dvou třetin dovozu ruské ropy. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové dává politická shoda jasný rámec pro zákaz dovozu ropy a vychází vstříc požadavkům Maďarska, které tento krok dosud odmítalo podpořit. Česko dostane výjimku ze zákazu obchodování s produkty vyrobenými z ruské ropy. Lídři se rovněž shodli na odstřižení největší ruské banky Sberbank od systému SWIFT a na poskytnutí devíti miliard eur (221 miliard korun) Kyjevu v rámci okamžité pomoci.
31. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 23:18|

Evropská komise navrhuje embargo na ruskou ropu. Slovensko souhlasí, chce ale přechodné období

Evropská komise navrhuje do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do EU. O návrhu se bude debatovat, řada zemí má dodatečné podmínky. PKN Orlen tvrdí, že po zákazu ruské ropy se postará o zásobování regionu. Největší ruská banka Sberbank a dva další finanční domy by měly přijít o přístup ke SWIFTu. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala také k přípravě poválečné obnovy Ukrajiny. Šéf Evropské rady Charles Michel přislíbil vojenskou podporu Moldavsku.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 22:30|

Sberbank CZ přišla o licenci, soud ji poslal do likvidace

Česká národní banka odebrala Sberbank CZ bankovní licenci. Rozhodnutí nabylo právní moci posledního dubna. Důvodem odebrání licence byla skutečnost, že Sberbank nebyla schopna plnit své závazky vůči klientům, uvádí ČNB. Městský soud v Praze v pondělí odpoledne poslal banku do likvidace a jmenoval likvidátorkou Jiřinu Lužovou. Situaci Sberbank CZ navázané na Rusko zhoršil odliv vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.
2. 5. 2022Aktualizováno2. 5. 2022, 17:55|

Sberbank CZ se nepostavila proti rozhodnutí ČNB o odnětí licence, míří k likvidaci

Sberbank CZ nepodá rozklad proti rozhodnutí České národní banky (ČNB) o odnětí licence, míří tak k likvidaci. Učinila tak i přes výhrady k věcné správnosti rozhodnutí ČNB a přesvědčení, že současnou bezprecedentní situaci bylo možné řešit jinými vhodnými způsoby, řekl v sobotu ředitel komunikace banky Jan Hainz. Kroky k odnětí licence Sberbank CZ, která je navázána na Rusko, zahájila ČNB 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.
30. 4. 2022|

Američtí ministři se sešli se Zelenským, slíbili Ukrajině další pomoc. EU chystá šestý balík sankcí

Rusko selhává ve svých válečných cílech, Ukrajina je úspěšná, prohlásil po návštěvě Kyjeva americký ministr zahraničí Antony Blinken, který dorazil s ministrem obrany USA Lloydem Austinem. Podle dřívějších informací Reuters slíbili Ukrajině a dalším zemím v regionu pomoc ve výši 713 milionů dolarů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po setkání s americkými ministry poděkoval Spojeným státům za „bezprecedentní“ pomoc. EU připravuje šestý balík sankcí vůči Rusku, největší debaty se týkají omezení dovozu ropy. Čeští diplomaté znovu otevřeli konzulát ve Lvově.
25. 4. 2022Aktualizováno25. 4. 2022, 21:40|

Šestý balík sankcí vůči Rusku oznámí EU v příštím týdnu, očekává Jourová

Evropská komisařka Věra Jourová čeká, že Unie v následujícím týdnu přijme šestý balík sankcí proti Rusku. Vedle uvalení sankcí na největší ruský bankovní dům Sberbank diskutují státy také o embargu na dovoz ropy a plynu. Stejně jako slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO) a český ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) Jourová v Otázkách Václava Moravce zdůraznila, že nejdůležitější je udržení jednotného postupu Evropy vůči Rusku.
24. 4. 2022|

Většina obcí na peníze ze Sberbank zatím čeká. Omezují investice

Pro své vklady si od pátku mohou přijít i institucionální klienti Sberbank. Aktuálně se to týká sedmnácti exekutorských úřadů a jejich téměř osmnácti tisíc klientů. Na své peníze si ale musí počkat většina měst a obcí, které mají na účtech Sberbank dohromady šest miliard korun. Zákonné podmínky na okamžitou výplatu peněz splnily jen tři. Ty už si vklady vyzvedly. V některých městech proto zastavili nové projekty nebo musí sáhnout po úvěrech. Bance s vazbami na Rusko ve středu Česká národní banka odebrala zatím nepravomocně licenci.
22. 4. 2022|

Od pátku začnou dostávat náhradu vkladů institucionální klienti Sberbank

Institucionálním klientům, kteří měli uložené peníze u Sberbank CZ, začne Garanční systém finančního trhu vyplácet náhrady jejich vkladů v pátek. Výplaty se uskuteční prostřednictvím pobočkové sítě Komerční banky. Česká Sberbank krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu zavřela pobočky, poté zahájila Česká národní banka kroky k odebrání bankovní licence. Ve středu o odebrání rozhodla, zatím však nepravomocně. Banka s vazbami na Rusko může podat rozklad.
21. 4. 2022|

Evropa dosud poskytla Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě 1,5 miliardy eur, řekl Michel

Evropská unie dosud poskytla Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě 1,5 miliardy eur (36 miliard korun). V Kyjevě po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským to řekl předseda Evropské rady Charles Michel. Země, která má zájem o vstup do EU, v současné době čelí nové rozsáhlé ofenzivě Ruska na východě země. Německá armáda ve středu oznámila, že chce přepravit další raněné Ukrajince do své země. Šéfka české sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve středu dovezla na polsko-ukrajinské hranice neprůstřelné vesty.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 20:28|