TÉMA

Ridley Scott

Rozpočty hollywoodských filmů bobtnají. Někteří tvůrci „obrali“ streamy o miliardy, tvrdí publicista

Rozpočet nového Gladiátora údajně nabobtnal ze 165 milionů dolarů na 310 milionů, nový Superman má mít podle některých cenovku ještě o několik desítek milionů dolarů vyšší. A druhý Joker prý stojí 200 milionů dolarů – o 140 víc než první díl. Někteří fanoušci se při pohledu na drahé filmy diví, kam peníze „šly“ - zvlášť při pohledu na nekvalitní vizuální efekty. Filmový publicista Jiří Pospíšil pro ČT24 popisuje, jak se tvoří budgety velkých filmů a proč by třeba čerstvě oscarový Oppenheimer stál víc peněz, kdyby ho natočili pro streamovací platformu.
18. 3. 2024|

Napoleon vstupuje do kin. Diváky vábí na velkoryse ztvárněné bitvy, včetně té u Slavkova

Během tohoto týdne vstupuje do kin výpravný snímek Napoleon od oscarového režiséra Ridleyho Scotta. Kritici oceňují zejména filmové ztvárnění bitev, a to včetně té u Slavkova. Postavu francouzského vojevůdce ve filmu ztvárnil herec Joaquin Phoenix.
24. 11. 2023|

U soudu se pitvá podezřelá smrt i manželství. Začíná filmový projekt Tady Vary

Přehlídka Tady Vary, pořádaná pod značkou karlovarského filmového festivalu, nabídne předpremiéry výrazných světových snímků v šestapadesáti kinech po celé republice. Na deseti projekcích rozložených do příštího června uvidí diváci s festivalovou atmosférou například filmy Umění jíst a milovat nebo Napoleon. Sezonu ve středu večer zahájí vítěz Zlaté palmy v Cannes, drama Anatomie pádu režisérky Justine Trietové.
18. 10. 2023|

Scott natočí dalšího Gladiátora. Hlavní roli má mít Paul Mescal, symbol „nového mužství“

Pětaosmdesátiletý režisér Ridley Scott natočí pokračování svého filmu Gladiátor, hitu z roku 2000, jenž získal pět sošek Oscara. Hlavní roli získal šestadvacetiletý Paul Mescal, nejvíce známý ze seriálu Normální lidi. Scott ještě před začátkem natáčení dokončuje jiný historický snímek, Napoleon, kde si vojevůdce zahrál Joaquin Phoenix, představitel císaře Commoda právě z Gladiátora.
12. 1. 2023|

Zemřel hudební skladatel Vangelis. Bylo mu 79 let

Ve věku 79 let zemřel řecký hudební skladatel Vangelis, který se proslavil především hudbou k řadě známých filmů. Například ke sci-fi Blade Runner z roku 1982 od režiséra Ridleyho Scotta či k historickému snímku 1492: Dobytí ráje od téhož režiséra. Za hudbu pro film Ohnivé vozy od režiséra Hugha Hudsona si odnesl cenu americké filmové akademie Oscar.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 19:16|

Benátky promítnou debut Gyllenhaalové a adaptaci Duny, festival zahájil Almodóvar

Nový film Pedra Almodóvara otevřel 1. září filmový festival v Benátkách. Jeho Paralelní matky jsou zároveň jedním z jednadvaceti snímků v hlavní soutěži. Mimo soutěž patří k očekávaným titulům například nová adaptace sci-fi příběhu Duna. Nejstarší filmová přehlídka na světě potrvá letos do 11. září.
2. 9. 2021|

Ve Varech vás nikdo neuslyší křičet.... leda Vetřelec

Nekonečný vesmír, plíživý strach a děsivý netvor. Ideální kombinace pro ty, kteří se nebojí strachu. Kultovní sci-fi Vetřelec slaví letos čtyřicet let, festival ve Varech si výročí snímku Ridleyho Scotta připomíná hned nadvakrát.
30. 6. 2019|

Nejlepší akční hrdinka a dokonalé monstrum. Před 40 lety vstoupil do kin Vetřelec

Ve vesmíru vás nikdo neuslyší křičet. Děsivé varování dodnes láká na sci-fi thriller Ridleyho Scotta Vetřelec. Boj osamělé Sigourney Weaverové s neznámým tvorem se stal přelomem žánru a dočkal se i tří přímých pokračování v čele s neméně slavnými Vetřelci Jamese Camerona. Jedna z největších filmových hrdinek všech dob Ellen Ripleyová a dokonalé monstrum z dílny H. R. Gigera vstoupily do široké distribuce amerických kin právě před čtyřiceti lety, 22. června 1979.
22. 6. 2019|