TÉMA

Vysoké teploty

Počasí o víkendu bude divoké, meteorologové varují před velmi silnými bouřkami i povodněmi

Velmi silné bouřky projdou podle meteorologů o víkendu celým Českem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu hovoří i o prudkých přívalových deštích, kroupách a silných nárazech větru. Následně hrozí rozvodnění řek v jižních a východních Čechách, na Vysočině a na severozápadě Moravy a západě Slezska.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 23:36|

Teploty budou stoupat nad třicet až do pátku, jižní Moravu čeká obzvlášť horké pondělí

Po celý pracovní týden vydrží v Česku tropické počasí s maximálními teplotami nad 30 stupni Celsia. Následovat bude naopak chladnější, a především deštivý víkend. Kvůli očekávaným vysokým teplotám platí meteorologické výstrahy, pro jižní Moravu vydal Český hydrometeorologický ústav na pondělí výstrahu s vysokým stupněm rizika – očekává teploty přes 34 stupňů.
21. 8. 2023|

Potíže jamboree s vedrem a organizací pokračují. Některé výpravy odjíždějí

Dalších 132 účastníků celosvětového setkání skautů v Jižní Koreji muselo být v sobotu ošetřeno kvůli zdravotním problémům způsobeným extrémním horkem. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jamboree v průběhu neděle opouštěli další členové britské a americké skautské asociace, které oznámily, že se z akce kvůli vedru a podmínkám na místě stáhnou.
6. 8. 2023|

Barcelona vybudovala síť klimatických úkrytů. Mohou do nich přijít lidé sužovaní vedry

Požáry a vlna veder spalují jih Evropy, španělská meteorologická služba očekává v následujících dnech až pětačtyřicet stupňů Celsia. Na jihovýchodě proto platí varování, v některých oblastech měla země teplotu až šedesát stupňů. Není divu, že Barcelona v uplynulých letech vybudovala síť klimatických úkrytů.
28. 7. 2023|

Na třech stanicích padly teplotní rekordy. Vedra vystřídají od západu bouřky

Čtvrtý den v řadě padly v Česku teplotní rekordy, tentokrát na třech měřicích stanicích. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci, kde naměřili 34,7 stupně Celsia. Pro tuto stanici to ale rekord nebyl. Jak to v létě bývá často, po vedru přijdou v noci bouřky, které mohou být na západě silné. Směrem na východ by měly postupně slábnout. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 18:08|

Na řadě míst Česka padly teplotní rekordy, ve znamení veder bude i pondělí

Na řadě stanic v neděli padly teplotní rekordy, osm jich zaznamenalo hodnoty 35 stupňů a více. Vůbec nejtepleji bylo na Litoměřicku. Meteorologové už dříve během dne vyhlásili výstrahu před vysokými teplotami také na pondělí. Ve většině Česka bude odpoledne přes 31 stupňů Celsia, na jižní Moravě ale může být až 36 stupňů, varování je tam proto s vysokým stupněm nebezpečí, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha před vedrem platí v Česku od soboty. Vysoké teploty čekají meteorologové i v úterý a ve středu, výstrahy budou postupně upřesňovat.
9. 7. 2023Aktualizováno9. 7. 2023, 19:10|

V Česku padaly teplotní rekordy, v Plzni bylo 34 stupňů. V neděli může být ještě tepleji

Na devíti dlouhodobě fungujících stanicích v Česku naměřili meteorologové teplotní rekordy. Maxima pro 8. červenec padala hlavně na západě a severozápadě země. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci, 34 stupňů Celsia. Meteorologové varují před vysokými teplotami a očekávají, že v neděli bude ještě tepleji. Teploty se mohou někde vyšplhat až na 36 stupňů Celsia. Počasí je o víkendu beze srážek, platí proto také výstraha před požáry. Těch hasiči do sobotního večera zaznamenali na 160.
8. 7. 2023Aktualizováno8. 7. 2023, 20:22|

Přicházejí horké dny. Meteorologové varují před vysokými teplotami a požáry

Většinu Čech zasáhnou podle meteorologů vedra. Teploty můžou dosáhnout dvaatřiceti, na západě a severozápadě Čech vystoupat až na čtyřiatřicet stupňů Celsia. V platnosti je výstraha na nebezpečí vzniku a šíření požárů a na vysoké teploty. Ve čtvrtek a pátek silná vedra podle předpovědi zasáhnou celé Česko. Má být až 36 stupňů.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 19:48|

Českem prošly v sobotu bouřky. Prahu zasáhlo krupobití, na silnici u Mníšku popadaly desítky stromů

Českem v sobotu odpoledne prošly prudké bouřky. Severovýchodně od Prahy padaly kroupy o velikosti přes dva centimetry, foukal i silný vítr kolem 90 kilometrů za hodinu. Na silnici u Mníšku pod Brdy popadaly desítky stromů, zavřená proto bude až do pondělí. Potvrdila se tak výstraha meteorologů, kteří v sobotu očekávali bouřky s vydatným déštěm a kroupami. Zároveň ale na Moravě v sobotu padlo hned několik teplotních rekordů.
23. 7. 2022Aktualizováno24. 7. 2022, 08:36|

Vedro vládne Česku. V Řeži bylo téměř 37 stupňů, historické rekordy padly v Krkonoších i na Šumavě

Více než šestatřicet stupňů ukazovaly ve středu odpoledne teploměry zejména na severozápadě a ve středu Čech. Nejtepleji bylo v Husinci-Řeži nedaleko Prahy – 36,9 stupně Celsia. Bylo to o necelé dva stupně více než v úterý. Období veder ale ještě nekončí, i když středa byla patrně jeho vrcholem. Přes třicet stupňů bude i ve čtvrtek, nejtepleji bude na Moravě a ve Slezsku. Ruku v ruce s vedrem jdou požáry, s nimiž bojují hasiči hlavně na západě Čech.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 19:42|

V Česku padaly teplotní rekordy. Kvůli riziku požárů nevyjedou o víkendu parní lokomotivy

Úterý bylo v Česku jedním z nejteplejších dní letošního roku. Padlo patnáct rekordů pro 19. červenec na stanicích, které měří alespoň třicet let, uvedl Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu. Ve středu bude ještě tepleji a ve čtvrtek to bude zejména na východě republiky podobné. Meteorologové vydali kvůli očekávaným vedrům výstrahu, zatím na většině míst platí do čtvrtečního večera. Navíc je zvýšené riziko požárů. Některé kraje již zakázaly rozdělávání ohně.
19. 7. 2022Aktualizováno19. 7. 2022, 21:35|

Vlna veder může ekonomiky připravit o miliardy, lidé méně nakupují i pracují

Současná vlna veder spolu s těmi předchozími i očekávanými může ekonomiky jednotlivých zemí připravit o miliardy eur, píše ve své analýze francouzský server BFM TV. Se stoupající teplotou klesá produktivita a efektivita práce, lidé mění své návyky a snižují spotřebu některých výrobků, včetně masa nebo čokolády. Jiné oblasti hospodářství si naopak polepší, roste spotřeba energie díky častému používání klimatizace.
17. 7. 2022|

Večerní bouře připravily o proud tisíce domácností ve Středočeském a Pardubickém kraji

Nečekaně rychle přišly do Česka silné bouřky, které vystřídaly víkendové vedro. Meteorologové původně očekávali, že se v pondělí objeví až před polednem, ale nakonec přišly již před devátou ráno. S výjimkou severozápadu Čech platí v celé zemi kvůli bouřkám výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. V Pardubickém kraji po druhé vlně bouřek hlásili energetici zhruba pět tisíc domácností bez energie. Ve Středočeském kraji bylo v půl desáté večer bez proudu na třináct tisíc domácností.  Na Vysočině večer vyjížděli hasiči k sedmdesáti událostem.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 22:02|

V Turecku kvůli požárům zemřelo šest lidí, české ministerstvo varovalo turisty

Turecké pobřeží Egejského moře sužují požáry, které se již rozšířily i k některým letoviskům, z nichž se musely evakuovat tisíce lidí. Někteří přitom museli uniknout z hotelů obklíčených ohněm na lodích. Kvůli živlu již v zemi přišlo o život šest lidí a stovky jich musely být ošetřeny, informovala agentura AP. České ministerstvo zahraničí varovalo turisty, kteří mířili do oblasti. S požáry se potýká také Itálie, zejména ostrov Sicílie, a Řecko. Situace se v příštích dnech zřejmě nezlepší, v jižní Evropě bude pokračovat výjimečná vlna veder.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 21:31|

Město Lytton, kde padl kanadský teplotní rekord, téměř kompletně zničil požár

Kanadské město Lytton, kde v posledních dnech padl třikrát po sobě celostátní teplotní rekord, téměř celé lehlo popelem. Evakuovat se muselo všech asi tisíc místních obyvatel, někteří z nich se pohřešují. Úřady však zatím nehlásí žádné mrtvé. Západ Kanady a USA zasáhla nebývalá vlna veder, která ale v posledních dnech ustupuje.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 16:43|

Teploty opět přesáhnou třicet stupňů, meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové i ve čtvrtek varují před vysokými teplotami přesahujícími 31 stupňů. Večer mohou ale přijít bouřky, které budou hrozit i po celý víkend. Ten přinese také mírné ochlazení.
13. 8. 2020|

Přehřátí může za horka postihnout i psy a kočky. S chlazením se to však nesmí přehánět, říká veterinářka

Tropické teploty, které v Česku panují v posledních dnech, představují velkou zátěž pro organismus, nejen pro lidský, ale i zvířecí. Češi chovají zejména psy nebo kočky, oblíbení jsou však i zakrslí králíci nebo morčata. Všem těmto zvířatům je nutné v horkém počasí věnovat zvýšenou pozornost. Pokud dojde k přehřátí, je nutné zvířata i chladit, v žádném případě však ne házením do studené vody, upozorňují veterináři.
31. 7. 2020Aktualizováno31. 7. 2020, 13:28|
Počasí

Meteorologové postupně odvolali smogové situace v pěti krajích. V Česku se v pátek ochladí, pak teploty zase porostou

Meteorologové ve čtvrtek odvolali smogovou situaci pro Liberecký, Ústecký, Středočeský, Pardubický a Královéhradecký kraj. Kvůli vysokým koncentracím přízemního ozonu v ovzduší platila od středečního odpoledne. Martin Hynčica z pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem nepředpokládá, že by ve čtvrtek mělo nastat zhoršení.
27. 6. 2019Aktualizováno27. 6. 2019, 10:45|

Ve vedrech lidé častěji kolabují, do rozpálených ulic vyjely kropicí vozy

Česko zažilo nejteplejší den roku. Nejvíc bylo v Plzni-Bolevci, téměř 36 stupňů Celsia. Rekordy padají na desítkách míst a ani noční teploty často neklesají pod 20 stupňů. Více práce mají kvůli tomu leckde i záchranáři, vedra dělají potíže hlavně starším a chronicky nemocným lidem.
12. 6. 2019|