TÉMA

Milion chvilek pro demokracii

Není cílem porazit Rusko, ale dostat ho z Ukrajiny, řekl Pavel před zaplněným Staroměstským náměstím v Praze

Tisíce lidí se shromáždily v Praze na Staroměstském náměstí při akci na podporu ukrajinského boje proti ruské agresi. Část přišla v průvodu z náměstí Kinských přes Karlův most. Na shromáždění promluvil prezident Petr Pavel. Lidé si přinesli vlajky Ukrajiny, EU a NATO a transparenty na podporu napadené země. Na náměstí Borise Němcova, kde sídlí ruské velvyslanectví, proběhl koncert Noise for Ukraine. Další akce uspořádali v regionech, všechny se uskutečnily v den druhého výročí otevřeného vpádu ruské armády na Ukrajinu.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 18:14|

Spolek Milion chvilek dostal pokutu za kampaň v prezidentských volbách

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí udělil pokutu 40 tisíc korun spolku Milion chvilek za vedení kampaně v prezidentských volbách bez registrace u úřadu. Uvedl to předseda úřadu František Sivera. Podle něj musejí mít subjekty zapojené do kampaně buď souhlas kandidáta, že náklady promítne kandidát ve svém účetnictví, nebo se musejí registrovat u úřadu jako třetí osoby. Spolek během vedení kampaně ani jedno neměl. Milion chvilek už dříve dostal pokutu v souvislosti s volbami do sněmovny. Na sankci upozornil Deník N.
20. 3. 2023|

Akce Milionu chvilek v Průhonicích přestupkem nebyla, Černošice případ odložily

Městský úřad v Černošicích odložil případ akce spolku Milion chvilek pro demokracii, který před srpnovou autogramiádou premiéra Andreje Babiše (ANO) namaloval kříže na náměstí v Průhonicích. Akce mohla podle dřívějšího vyjádření policejního prezidenta Jana Švejdara podléhat oznamovací povinnosti podle shromažďovacího zákona. Policie věc oznámila černošickému úřadu pro podezření z přestupku.
25. 11. 2021|

Policejní prezident se omluvil za slova mluvčí o nepovolené akci Milionu chvilek v Průhonicích

Policejní prezident Jan Švejdar se omluvil za slova mluvčí středočeské policie, že srpnové shromáždění spolku Milionu chvilek při předvolební autogramiádě premiéra Andreje Babiše (ANO) v Průhonicích bylo nepovolené. Připomněl, že právo shromažďovací nepodléhá povolení, ale zásadně jen oznámení. Sousloví „nepovolené shromáždění“ se tudíž v žádném vyjádření české policie vůbec nemělo objevit, uvedl na Twitteru.
28. 8. 2021Aktualizováno28. 8. 2021, 14:27|

Kříže na Babišově autogramiádě se budou řešit jako možný přestupek

Protestní akce Milionu chvilek pro demokracii při srpnové autogramiádě premiéra Andreje Babiše (ANO) bude mít dohru ve správním řízení. Podle policie se kvůli namalování křížů na naměstí v Průhonicích dobrovolníci ze spolku nepovoleně shromáždili. České televizi to sdělila mluvčí středočeského Krajského ředitelství policie Monika Schindlová. Správní orgán bude také řešit případ dvou mužů, které policie během autogramiády zadržela, jeden z nich po premiérovi hodil vejce.
27. 8. 2021|

Předvolební kampaň začala zostra, ale Babiš si spočítal, že demonstrace nerozhodují volby, říkají komentátoři

Na Václavském náměstí proběhla demonstrace spolku Milion chvilek, která akcentovala vládní přešlapy či skandály, střídání ministrů zdravotnictví během pandemie covidu-19 či údajný dotační podvod v kauze Čapí hnízdo. Podle komentátora Info.cz Petra Holce si ale premiér Andrej Babiš (ANO) spočítal, že aktivisté mobilizují již mobilizované. Politolog Jakub Lysek uvedl, že jde o klíčové volby, protože v nich Babiš může po osmi letech přijít o moc.
20. 6. 2021|

Benešová se sejde s kandidáty na místo šéfa žalobců, demonstranti na Václavském náměstí požadovali její demisi

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) ve středu zahájí schůzky s kandidáty na post nového nejvyššího státního zástupce. Sejít se chce například se současnými vrchními státními zástupci – Lenkou Bradáčovou a Ivem Ištvanem. Chce znát i jejich představu, kam má státní zastupitelství směřovat. Proti tomu, aby současná vláda post obsazovala, demonstrovali v úterý lidé na pražském Václavském náměstí. Policisté nemuseli řešit žádné incidenty.
1. 6. 2021Aktualizováno1. 6. 2021, 20:18|

Demonstrace Milionu chvilek za nezávislost justice se přesunuly z Prahy do regionů. Byly v desítkách měst

Na více než šedesáti místech v regionech se konaly demonstrace za nezávislost justice, které svolalo hnutí Milion chvilek pro demokracii. Tentokrát mimo hlavní město. V Brně se demonstrovalo za odstoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové na Dominikánském náměstí, V Hradci Králové se přítomní vymezovali proti celé vládě Andreje Babiše (ANO).
27. 5. 2021|

Lidé na Václavském náměstí demonstrovali za nezávislost justice, vyzývali k odstoupení Benešové

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se v minulém týdnu vzdal funkce. Jako důvod k odchodu uvedl tlak ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). „Šéf resortu jistý nátlak vytvářet může, nesmí se ale jednat o ‚zlý tlak‘,“ řekl ve čtvrtečním Interview ČT24 ústavní právník Jan Kysela. Benešová chce nyní jmenovat Zemanova nástupce, což kritizuje část opozice. Kvůli aktuálnímu dění ve čtvrtek protestovali lidé na pražském Václavském náměstí. Akci uspořádal spolek Milion chvilek.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 22:30|

Na Václavském náměstí v Praze i v dalších městech lidé protestovali proti příklonu prezidenta a dalších politiků k Rusku

Na Václavském náměstí v Praze skončila demonstrace, kterou svolal spolek Milion chvilek pro demokracii kvůli zjištění tajných služeb o zapojení Ruska do explozí ve Vrběticích a reakcím vládních politiků a zejména prezidenta Miloše Zemana na to. Řečníci kritizovali také kroky Jana Hamáčka (ČSSD), který byl v době odhalení kauzy pověřeným ministrem zahraničí. Pražské náměstí bylo zaplněno zhruba po úroveň Vodičkovy, respektive Jindřišské ulice, lidé ale nestáli bezprostředně u sebe. V souvislosti s pražskou demonstrací se sešli lidé i na náměstích v některých dalších městech.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 22:30|

Lidé PRO Mikuláše Mináře končí. Nesesbírali ani desetinu vytyčených podpisů

Hnutí Lidé PRO, jehož vznik v prosinci oznámil bývalý předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, končí a podpoří jiné opoziční demokratické strany. Na Twitteru to oznámil bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka, který s Minářem na projektu spolupracoval, následně to hnutí potvrdilo v tiskové zprávě. Původně hnutí usilovalo o 500 tisíc podpisů, aby kandidovalo v podzimních sněmovních volbách, dosud jich nasbíralo 39 250.
24. 3. 2021|

Rok od první oběti covidu-19. Českem zněly zvony, Staroměstské náměstí pokrylo 25 tisíc křížů

V pondělí uplynul rok ode dne, kdy v Česku zemřel první člověk s nemocí covid-19. Od té doby v souvislosti s nákazou zemřelo téměř 25 tisíc lidí. V celé zemi se v poledne rozezněly kostelní zvony na památku obětí. Oběti epidemie symbolicky připomněly i tisíce bílých křížů namalovaných na dlažbě pražského Staroměstského náměstí. Praha nechá na památku obětí zhasnout i Petřínskou rozhlednu.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 19:50|

Ostatní strany budou moci závidět, jak krásný program máme, říká zakladatel Milionu chvilek Minář

Bývalý předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář chce příští rok v parlamentních volbách kandidovat za své hnutí Lidé PRO. Spolupracovat s ním bude bývalý ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka nebo náměstek pražského primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Hnutí kandidaturu podmiňuje ziskem půl milionu podpisů. Minář řekl v Událostech, komentářích, že si tak chce ověřit, zda mají k plnění svých plánů dostatečný mandát. Rozhovor s ním vedla Jana Peroutková.
4. 12. 2020|

Milion chvilek pro demokracii demonstroval on-line, promluvili zástupci opozice

V předvečer sedmnáctého listopadu uspořádal spolek Milion chvilek virtuální demonstraci. Protiepidemická opatření akci omezila právě na internetové prostředí. Loni touto dobou byli lidé na Letné, zahájení letošního protestu podle organizátorů v úvodu sledovaly tisíce lidí. Spolek chce přispět k vítězství nynější demokratické opozice v příštích sněmovních volbách.
16. 11. 2020|

S výměnou Prymuly za Blatného lidé souhlasí, ukázal průzkum. Z vládních politiků věří nejvíce Hamáčkovi, nedůvěřují Babišovi

Se jmenováním Jana Blatného (za ANO) ministrem zdravotnictví souhlasí většina lidí dotázaných na konci října v průzkumu, který provedla agentura STEM/MARK pro Českou televizi. Necelých 60 procent schvaluje i to, že tentýž post opustil Roman Prymula. Ten se ale stále těší mezi vládními politiky vysoké důvěře, více lidí důvěřuje už jen vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD). Největší míře nedůvěry čelí z vlády premiér Andrej Babiš (ANO).
1. 11. 2020|

Petici Milionu chvilek jsem podepsal, potvrdil Blatný. Do Babišovy vlády šel, aby odborně pomohl

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) potvrdil, že v minulosti podepsal petici Milionu chvilek pro demokracii za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). Do jeho vlády nyní vstoupil, protože pro něj bylo důležitější, že může pomoci v boji proti epidemii koronaviru, vysvětluje.
30. 10. 2020|

Proti postupu vlády protestovali lidé v Praze a Brně. Vnitro chystá zakázku na ochranné pomůcky za 1,4 miliardy

Počty nově nakažených se v posledních dnech drží hluboko pod stovkou, i když se počet provedených testů opět zvýšil. Stále platí nouzový stav a nezmění se to do 17. května. Vláda však začala hledat způsob, jak část krizových opatření ponechat v platnosti alespoň o týden déle. Po skončení nouzového stavu bude ochranné pomůcky centrálně nakupovat Správa státních hmotných rezerv, ministerstvo vnitra ale pro své potřeby chystá vypsání rámcové smlouvy ve výši 1,4 miliardy korun. Proti postupu vlády v boji s koronavirem protestovali lidé v Praze i Brně, setkání inicioval spolek Milion chvilek pro demokracii.
29. 4. 2020Aktualizováno29. 4. 2020, 20:16|

Milion chvilek za sebou má další protest, podle spolku se státní správa „systematicky a záměrně politicky rozkládá“

V neděli odpoledne demonstrovali lidé v centru Prahy proti ohrožení demokratických institucí na akci Milionu chvilek. Varovali před tím, aby se justice, média nebo státní správa nedostaly do podřízeného postavení vůči politikům – jako se to podle nich děje v Polsku a Maďarsku. Premiér Andrej Babiš (ANO) s důvodem protestů nesouhlasí.
1. 3. 2020|
Interview ČT24

Nikdo z nás neví, jak by to vypadalo, kdyby nebylo demonstrací, upozorňuje Minář

Pokud by jediným cílem spolku Milion chvilek pro demokracii bylo zbavit se premiéra Andreje Babiše (ANO), tak by to v někom mohlo vyvolávat frustrace, jaký zatím měly akce vliv na politickou realitu, připustil v Interview ČT24 předseda spolku Mikuláš Minář. Byť je ale podle něj nezbytné říkat, že takový člověk nemá být předsedou vlády, důležitější je, jak obrovský impuls společnost dostala. Navíc nikdo neví, jak by to vypadalo, kdyby nebylo demonstrací, poznamenal.
8. 1. 2020|

Z debat o klimatických změnách se stává nové náboženství, kritizoval ve vánočním projevu prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman v letošním vánočním poselství varoval, že z diskusí o změnách klimatu se postupně stává nové náboženství. Z Evropy se podle něj nesmí stát „ekologický skanzen“, kde klesne životní úroveň obyvatel. Zeman v projevu chválil stav české ekonomiky, naopak řešit je podle něj třeba pomalé soudy i stavební řízení. Lidem protestujícím proti premiérovi vzkázal, že ministerský předseda vzešel ze svobodných parlamentních voleb.
26. 12. 2019Aktualizováno26. 12. 2019, 15:06|

Babiš by měl odstoupit, jen když prohraje volby, míní prezident. Abolici premiérovi neudělí

Prezident Miloš Zeman neudělí premiéru Andreji Babišovi (ANO) abolici v kauze Čapího hnízda. Hlava státu to potvrdila pro MF Dnes. Podle svých slov Zeman k takovému kroku nyní nevidí důvod. „Abolice není od toho, aby prezident zasahoval do práce policie. Takže jsme se s Andrejem Babišem velmi přátelsky dohodli, když jsme si ve středu telefonovali, že abolice nebude,“ potvrdil prezident středeční slova předsedy vlády.
5. 12. 2019Aktualizováno5. 12. 2019, 21:02|

Ruská propaganda má své příběhy, říká Vrabel. Třeba že EU je fašistická nebo že liberalismus škodí

Výraznou hrozbou pro Česko jsou ruští aktivisté, píše ve výroční zprávě BIS. Jak zabránit šíření dezinformací na českém internetu? Na to se ptala redakce pořadu Newsroom ČT24 Františka Vrabela, zakladatele společnosti Semantic Visions, která pomocí technologií analyzuje až 90 procent celosvětového zpravodajského obsahu a dokáže tak odhalit weby šířící lživé zprávy, takzvané fake news.
1. 12. 2019|

Dvacet výjevů z letenské demonstrace Milionu chvilek pro demokracii

Metalisté s transparentem podporujícím demokracii, plyšový Krteček i s čepicí nebo žena s portrétem Václava Havla. Ale také stovky rodičů s malými dětmi nebo třeba senioři zaznamenávající na mobilní telefon známou Modlitbu pro Martu nebo Hutkovu píseň Náměšť. Protestní akce sdružení Milion chvilek na pražské Letné přinesla kromě oficiálního dění na pódiu také množství drobných lidských příběhů v davu – podívejte se na jednotlivé tváře účastníků, děti na stromech či houpačkách a především emoce těch, kteří na místy rozbahněné největší pražské prostranství v sobotu odpoledne dorazili.
16. 11. 2019|

Lidé se dali do pohybu. Akcí Kroky pro demokracii si připomněli státnost i kauzu Čapí hnízdo

Přes sto třicet pochodů, výšlapů nebo výletů se konalo v sobotu po celém Česku v rámci akce Kroky pro demokracii. Zaštiťoval je spolek Milion chvilek.
28. 9. 2019|