TÉMA

Bouřky

V Česku znovu padaly teplotní rekordy. V Praze bylo 28,5 stupně

V Česku bylo i v pondělí nebývale horko. Nejtepleji bylo v Praze na Karlově, kde naměřili 28,5 stupně. Šlo také o nejteplejší 8. duben v historii měření. Po velmi teplém začátku týdne se má v Česku z úterý na středu výrazně ochladit. Přechod studené fronty srazí teploty i o víc než deset stupňů a v noci na čtvrtek se mohou místy objevit přízemní mrazíky, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 18:39|

Kroupy loni způsobily rekordní škody, padaly ty největší v historii

Rok 2023 byl z hlediska počasí v mnoha oblastech rekordní. A týká se to i krup, ukázala nová zpráva Evropské laboratoře silných bouří.
26. 1. 2024|

Škody po nočních bouřkách doznívají hlavně na železnici. Z Prahy do Kralup se stále jezdí jednokolejně

Velké potíže ve středu přetrvaly ještě dlouho poté, co z Česka odešly prudké noční bouřky, a to hlavně na železnici. Skončila již úplná výluka na trati mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou, která ovlivňovala dopravu na severovýchodě Čech i mezistátní provoz na lince Praha–Berlín. Hasiči v noci a nad ránem zasahovali na desítkách míst, stromy padaly nejen na tratě, ale i na silnice, domy či zaparkovaná auta. Počasí se zklidnilo již v noci, žádné bouřky nyní nejsou a přes den ani nemají být.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 19:22|

Moravou a Slezskem projdou podle výstrahy silné bouřky

Východní částí republiky mají odpoledne a v noci na čtvrtek projít silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav tak vydal pro Moravu, Slezsko a okrajově i východ a jihovýchod Čech výstrahu, podle které může napršet přes čtyřicet milimetrů, mohou ale padat i kroupy a bouřky budou doprovázet prudké nárazy větru.
13. 9. 2023|

Ráno byly rozvodněné některé toky. Kvůli dešti se mohou zvedat znovu

Po deštích a bouřkách, které prošly v pondělí odpoledne a v noci na úterý Českem, byly ještě ráno některé potoky a menší řeky rozvodněné. Na první povodňový stupeň dosáhlo několik toků, ráno se všechny hladiny začaly stabilizovat a poté klesly. Kvůli bouřkám v noci na pondělí vyjížděli hasiči k popadaným stromům nebo kvůli odčerpávání vody. Kvůli neustávajícímu vydatnému dešti vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu, hladina některých toků se podle ní může opět zvednout.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 19:29|

V části Čech bude odpoledne a v noci velmi vydatně pršet, Moravou projdou silné bouřky

Až 40 litrů na metr čtvereční může napršet v části Čech v pondělí odpoledne a v noci na úterý. Podobné úhrny očekávají meteorologové i na Moravě a ve Slezsku, kde ale déšť navíc doprovodí silné nebo velmi silné bouřky. Po vydatných deštích hrozí také rozvodnění řek v jižní části Čech a také v oblasti Jeseníků a Beskyd.
28. 8. 2023|

Počasí o víkendu bude divoké, meteorologové varují před velmi silnými bouřkami i povodněmi

Velmi silné bouřky projdou podle meteorologů o víkendu celým Českem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu hovoří i o prudkých přívalových deštích, kroupách a silných nárazech větru. Následně hrozí rozvodnění řek v jižních a východních Čechách, na Vysočině a na severozápadě Moravy a západě Slezska.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 23:36|

Teploty budou stoupat nad třicet až do pátku, jižní Moravu čeká obzvlášť horké pondělí

Po celý pracovní týden vydrží v Česku tropické počasí s maximálními teplotami nad 30 stupni Celsia. Následovat bude naopak chladnější, a především deštivý víkend. Kvůli očekávaným vysokým teplotám platí meteorologické výstrahy, pro jižní Moravu vydal Český hydrometeorologický ústav na pondělí výstrahu s vysokým stupněm rizika – očekává teploty přes 34 stupňů.
21. 8. 2023|

Meteorologové varují před vysokými teplotami. Část území zasáhnou bouřky

V Česku bude ode neděle do úterý až 34 stupňů Celsia a na jihu a východě Moravy vydrží tropická vedra zřejmě až do soboty. V neděli odpoledne a večer také západ a severozápad Česka zasáhnou silné bouřky, oznámil ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Před vysokými teplotami varovali meteorologové již dříve, nyní výstrahu rozšířili na celé Česko.
20. 8. 2023|

Silná bouře v Praze zaplavila i Státní operu, škody budou značné

Silný déšť, vítr a kroupy zaměstnaly ve středu večer hasiče v hlavním městě a ve středních i východních Čechách. Do přibližně 22. hodiny celkem vyjeli k 170 případům, hlavně k popadaným stromům, uvolněným plechům a zatopeným sklepům. Voda v Praze zaplavila suterény Státní opery a hlavního nádraží. Počasí zkomplikovalo vlakovou dopravu.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 23:59|

Teploty se celý týden udrží u tropické třicítky, objeví se bouřky i mlhy

Teploty se budou celý tento týden držet okolo tropické třicítky, teplé budou i noci. Horké letní počasí budou provázet přeháňky a bouřky, při nichž může pršet intenzivněji. Ráno se místy objeví mlhy. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 20:09|

Silné bouřky na východě Čech lámaly stromy, zaplavovaly sklepy či ulice

Silné bouřky v noci na pondělí v Královéhradeckém kraji působily škody hlavně v Novém Bydžově, Jaroměři a Náchodě a v okolí těchto měst. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a čerpali vodu ze zatopených prostor. Na Náchodsku zastavil sesuv půdy nákladní vlak, nikomu se nic nestalo, informovala ráno mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. První telefonáty v souvislosti se silnými bouřkami začalo dostávat krajské operační a informační středisko hasičů před půl druhou ráno.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 10:10|

O víkendu se oteplí, vrátí se bouřky

O víkendu se sice teploty v Česku zase vyhoupnou nad tropickou třicítku, ale také se vrátí bouřky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Tento týden byl zatím deštivý a chladný, s teplotami přes den i pod dvacet stupňů Celsia. Ve čtvrtek ráno se teploty v horských údolích přiblížily nule, uvedli meteorologové na Facebooku. V Horské Kvildě na Šumavě bylo naměřeno podle údajů ústavu kolem 04:00 pouze 1,4 stupně.
10. 8. 2023|

Bouřky o víkendu komplikovaly dopravu. Na severu Čech se objevila supercela

Bouřky v sobotu a v neděli zasáhly Česko a komplikovaly dopravu na železnici. Na několika místech stromy po bouřce popadaly na koleje nebo na trolejové vedení. Středočeští hasiči v neděli odpoledne a večer nejčastěji zasahovali na Mělnicku. Většinou odstraňovali spadlé stromy nebo čerpali vodu z budov. Na Mělnicku se podle meteorologů objevila i takzvaná supercela a padaly tam kroupy o velikosti tří až čtyř centimetrů. S ohledem na deštivé počasí také už není v žádném kraji riziko vzniku a šíření požárů. Informuje o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 22:25|

Mění se statistiky největších zaznamenaných krup v Evropě, jedna teď měla i devatenáct centimetrů

Když 19. července zasáhly velké části jižní Evropy silné bouřky, přinesly také silné krupobití. Podle odborníků Evropské laboratoře pro silné bouře (ESSL) se jednalo o „obří krupobití“, což znamená, že padaly kroupy o průměru větším než deset centimetrů. Jedna z krup dokonce svými šestnácti centimetry překonala dosavadní evropské záznamy. Prvenství jí ale nevydrželo dlouho – už 24. července v Itálii naměřili kroupu o průměru devatenácti centimetrů.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 15:50|

Mírně se ochladí, pak znovu bude přes třicet stupňů

Po mírném ochlazení budou teploty v příštích dnech stoupat. Zatímco ve čtvrtek se budou většinou pohybovat kolem 25 stupňů Celsia, v neděli znovu překonají tropickou třicítku a v pondělí vyšplhají až na 34 stupňů. Poté se zase ochladí. Nejvíc přeháněk a bouřek v nadcházejících dnech přinese pátek, v sobotu bude pršet méně a v neděli jen sporadicky. Vyplývá to z aktuální týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
20. 7. 2023Aktualizováno20. 7. 2023, 08:50|

Moravou a Slezskem prošly silné bouřky, na severozápadě Čech trvá velké riziko požárů

Východem Moravy a Slezskem prošly bouřky doprovázené přívalovými dešti a také prudkými nárazy větru. Ve tři hodiny odpoledne přestala platit výstraha před nimi, dál ale platí výstrahy kvůli riziku požárů. Nejdůraznější je na severozápadě Čech – v Ústeckém a Karlovarském kraji. V novém týdnu budou odpolední teploty dál šplhat k třiceti stupňům Celsia, ačkoli noci budou dle předpovědi již chladnější a dále budou Českem procházet srážky.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 20:00|

Na třech stanicích padly teplotní rekordy. Vedra vystřídají od západu bouřky

Čtvrtý den v řadě padly v Česku teplotní rekordy, tentokrát na třech měřicích stanicích. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci, kde naměřili 34,7 stupně Celsia. Pro tuto stanici to ale rekord nebyl. Jak to v létě bývá často, po vedru přijdou v noci bouřky, které mohou být na západě silné. Směrem na východ by měly postupně slábnout. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 18:08|

Víkend přinese tropické teploty, v některých částech Česka hrozí požáry

Nadcházející víkend bude v Česku bez srážek a s tropickými teplotami. Stoupat budou postupně až k nedělním maximům kolem 33 stupňů Celsia. Ještě tepleji, ale už s bouřkami, bude podle předpovědi v pondělí. Maxima nad tropickou třicítkou meteorologové očekávají také v další části příštího týdne. Vyplývá to z týdenní předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kvůli teplému a suchému počasí meteorologové vydali výstrahu před nebezpečím požárů, platí zejména pro západní polovinu Česka od pátečního poledne do pondělního večera.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 16:13|

Bouřky v Česku nakonec nebyly tak silné, jak meteorologové očekávali

Noční bouřky byly nakonec slabší, než meteorologové očekávali. Fronta přešla přes většinu území Česka během noci bez větších škod, hasiči měli řádově desítky výjezdů, většinou k popadaným stromům. Ty také dočasně přerušily provoz na několika tratích. Český hydrometeorologický ústav zjišťuje konkrétní důvody, proč k extrémním bouřkám nakonec nedošlo.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 14:00|

Poslední bouřky opouštějí Česko. Noc byla klidnější, než meteorologové čekali

Silné bouřky ve čtvrtek večer a v noci na pátek ukončily horké počasí několika uplynulých dní. V sedm ráno již doznívaly na Opavsku a odcházely do Polska. Přestože na Sokolovsku nebo v Jeseníkách byly srážkové úhrny docela velké a hasiči po bouřkách odstraňovali popadané stromy z některých silnic, bylo nakonec počasí podstatně mírnější, než se obávali meteorologové.
22. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 07:13|

Kusy ledu padající rychlostí 120 kilometrů z nebe. Kroupy mohou i zabíjet

Tento týden přináší první výraznější bouřkovou epizodou tohoto roku. Bouřky můžou být doprovázeny i krupobitím, přičemž velikost krup může výjimečně přesáhnout i tři centimetry. A jejich dopad může způsobit nejen vážné zranění, ale dokonce i smrt.
22. 6. 2023|

Odpoledne přijdou silné bouřky. Zesílí vítr, mohou padat kroupy

Silné bouřky očekávají meteorologové v sobotu odpoledne ve středních Čechách a jihovýchodní části Čech a na jihozápadě Moravy. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu platnou od poledne do devíti hodin večer, podle ní mohou padat kroupy, bouřky doprovodí také prudší nárazy větru.
17. 6. 2023|

O víkendu se v Česku oteplí, může být až osmnáct stupňů

O víkendu se v Česku výrazně oteplí, denní teploty se budou pohybovat mezi čtrnácti a osmnácti stupni. V sobotu se podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávají na většině území přeháňky. Ještě v noci na pátek by ale mohlo hlavně na severovýchodě země mrznout, což může poškodit některé plodiny, vyplývá z výstrahy ČHMÚ. Ta platí od čtvrtečních 22:00 do pátečních 8:00.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 11:06|