TÉMA

FN Brno

V Brně vznikla gynekologická ambulance pro transgender lidi. Zájem o ni roste

Sexuologické oddělení Fakultní nemocnice Brno provozuje od loňského září gynekologickou ambulanci pro transgender lidi. Zatím pečuje o patnáct klientů. Snahou je vytvořit příjemné prostředí pacientům procházejícím změnou pohlaví, kteří se už tak potýkají s velkou psychickou zátěží. Podle nemocnice podobná ordinace v Česku není.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 19:13|

Dívka nemohla kvůli cévní vadě správně hýbat paží, při přípravě operace výrazně pomohl 3D model

Malformace je vrozené cévní onemocnění, které může na laika působit jako obrovský podkožní nádor. Ve Fakultní nemocnici Brno teď k operacím dvou malých dětí s touto diagnózou využili 3D modely, aby byli chirurgové při práci co nejpreciznější. S 3D tiskem zdravotníkům pomáhalo Vysoké učení technické v Brně.
24. 6. 2023|

168 hodin: „Běžte domů, tady nepomůžete.“ Přítomnost rodičů u dětí v nemocnici nemusí být vždy samozřejmá

Vážná nemoc dítěte a pobyt v nemocnici představují pro rodiče ohromný stres. Právě přítomnost rodičů, zvláště u malých dětí, je součástí úspěšné léčby. Co bylo v minulosti nepředstavitelné, je dnes běžné, nicméně i aktuální zkušenosti Lenky Konkoľové a Terezy Salte, matek malých dětí, mohou naznačovat, že tomu stále tak docela není. Pro pořad 168 hodin se tématu věnovala Darina Vlková.
3. 10. 2022|

Dřív dětem s vrozenou vadou bérce hrozila amputace, dnes chodí. Lékaři v Brně používají novou metodu

Ve fakultní nemocnici v Brně používají revoluční metodu operace dolní končetiny u dětských pacientů s vrozeným pakloubem bérce. Před dvěma lety začali lékaři dětské ortopedie tímto způsobem léčit první pacienty. Metodu převzali od kolegů ze Spojených států, kde ji vyvinuli a použili poprvé. V Brně už úspěšně odoperovali deset pacientů.
10. 8. 2022|

Fakultní nemocnice Brno má nového ředitele. Počítá s krizovým řízením, vyhlíží investice

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) jmenoval do funkce nového ředitele FN Brno Iva Rovného. Oficiálně nastoupí v neděli 1. května. Vzhledem k době ekonomických turbulencí je připravený na krizové řízení a úpravu rozpočtu tak, aby odpovídal tomu, že se zvyšují ceny energií, řady dalších vstupů. Zároveň ho čeká několik velkých investic včetně dlouhodobě připravované stavby nové porodnice. Hotová musí být nejpozději do roku 2026.
29. 4. 2022|

Novým ředitelem Fakultní nemocnice Brno bude chirurg Ivo Rovný

Brněnskou fakultní nemocnici povede od 1. května chirurg Ivo Rovný. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Rovný působil v posledních patnácti letech na vysokých manažerských pozicích v obou brněnských fakultních nemocnicích. Ve funkci nahradí Jaroslava Štěrbu, který k 30. dubnu rezignoval.
27. 4. 2022|

Ve čtvrtém měsíci utekla před válkou. V Brně pomáhá těhotným ženám z Ukrajiny speciálně vytvořená skupina

Zástupci porodnic, dětské nemocnice, porodní asistentky i Ukrajinky žijící v Česku vytvořili v Brně skupinu, která bude pomáhat těhotným ženám z Ukrajiny. Poskytne jim psychologickou podporu, tlumočení nebo zajištění potřebné zdravotní péče spojené s těhotenstvím.
12. 3. 2022|

Následky po covidu mají i děti, chlapec skončil s otokem mozku v nemocnici

U dětí se koronavirus objevuje zřídka, přesto i jim způsobuje závažné potíže. Lékaři se setkávají s vážnými stavy zejména u postcovidových syndromů. Mimořádně těžký případ řešili lékaři v Brně, kde bylo potřeba hospitalizovat čtyřapůlletého chlapce s otokem mozku poté, co prodělal bezpříznakový covid.
20. 11. 2021|

Protilátkový lék snižuje riziko těžkého covidu. Nemocnicím ale hrozí, že ho nestihnou spotřebovat

Šance na těžký průběh covidu-19 mohou snížit protilátkové léky. Ministerstvo zdravotnictví nově doporučuje jejich aplikaci u lidí z rizikových skupin i v případě, že měli pouze úzký kontakt s nakaženým. Nečekají tedy na pozitivní výsledek testu. Spotřeba nakoupených zásob je ale příliš pomalá a hrozí expirace léku.
15. 10. 2021|

Největší brněnská porodnice se chce přiblížit rodičkám. Otevřela centrum porodní asistence

Fakultní nemocnice Brno otevřela centrum porodní asistence. Nejde o novou budovu, ale změnu koncepce práce porodních asistentek. Nově se budou moci setkávat s matkami i před porodem a ty si pak mohou vybrat konkrétní asistentku, která je provede obdobím před porodem, během něj i po něm. FN Brno je s šesti tisíci porody ročně největší porodnicí v ČR.
22. 9. 2021|

Exministr Blatný se po dovolené vrátí do Fakultní nemocnice Brno

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný se vrátí do Fakultní nemocnice Brno, kde byl před nástupem na ministerstvo náměstkem pro Dětskou nemocnici. Nyní podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché čerpá dovolenou.
22. 4. 2021|

Brněnské ParaCentrum Fenix se přesune na Kociánku. Nemocnice mu neprodloužila smlouvu

ParaCentrum Fenix našlo zázemí alespoň pro část svých služeb v areálu Centra Kociánka v brněnském Králově Poli. Přesune se tam z Bohunic, z budovy, která patří Fakultní nemocnici Brno. ParaCentru tam končí nájemní smlouva a nemocnice už ji neprodloužila.
29. 3. 2021|

V pátek testy odhalily téměř 15 tisíc nakažených, více než před týdnem

V Česku v pátek přibylo 14 920 potvrzených případů covidu, o 1750 více než předchozí pátek. Tento týden to bylo poprvé, kdy denní počet nově nakažených v mezitýdenním srovnání stoupl. Reprodukční číslo v pátek vzrostlo z 0,91 na 0,94. Od začátku epidemie nemoci covid-19 zemřelo v Česku přes 23 tisíc lidí s prokázaným koronavirem.
13. 3. 2021Aktualizováno13. 3. 2021, 18:44|

Od úterý mohou o očkování žádat další zdravotníci, kraje řeší nedostatek vakcín

Očkování proti koronaviru v Česku zatím obdrželo přes 207 tisíc lidí, v pondělí tempo vakcinace pokleslo z více než 14 tisíc podaných dávek denně v pracovní dny minulého týdne na necelých 10 tisíc. Přes polovinu již aplikovaných dávek dostali zdravotníci. Od úterý se mohou na očkování prostřednictvím centrálního rezervačního systému hlásit i ti lékaři či sestry, kteří ještě vakcínu nedostali.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 19:14|

FN Brno lidem omylem poslala staré SMS o testu na covid. Může za to chyba v systému

Fakultní nemocnice Brno omylem znovu lidem rozeslala asi 17 tisíc SMS zpráv s výsledky starých testů na nemoc covid-19. Příjemci by měli tuto zprávu ignorovat, pokud už ji loni dostali a obsahuje dřívější datum odběru. Podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché opětovné odeslání způsobila chyba systému.
5. 1. 2021|

Nemocnicím na Zlínsku se začíná ulevovat, ruší covidové stanice. V Brně se už vracejí k operacím

Kvůli snížení počtu pacientů na standardních lůžkách zrušila zlínská nemocnice dvě z osmi covidových stanic. Do běžného režimu se po důkladném úklidu vrátí gerontologie a urologie. V Uherském Hradišti o zrušení kovidária na chirurgii rozhodnou v průběhu týdne. Nemocnice také začínají plánovat neakutní operace. Část se jich chystá obnovit například Fakultní nemocnice u svaté Anny, FN Brno a také nemocnice ve Znojmě.
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 17:42|

Už čtvrté dítě v Česku dostalo lék, který by měl pomoci při spinální svalové atrofii

Lékaři aplikovali čtvrtému dítěti v Česku lék Zolgensma, který by měl pomoci při spinální svalové atrofii, nemoci, při které ubývá svalstvo. Podle lékařů jde o nejdražší lék v historii medicíny, stojí víc než padesát milionů korun. V tomto případě léčbu už plně hradila zdravotní pojišťovna. Celkem mají v brněnské dětské nemocnici třicet dětí se stejnou diagnózou, ne všechny jsou ale pro léčbu vhodné.
12. 11. 2020|

Omezují operace, přesto nemocnicím chybí krev. Odběry jsou bezpečné, vzkazují dárcům

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci se v posledních týdnech potýká například Fakultní nemocnice Olomouc nebo brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny s výrazným nedostatkem krve. Omezily sice v posledních dnech neakutní operace, přesto jim krev chybí. Upozorňují, že při odběrech kvůli pandemii koronaviru platí přísná hygienická opatření a dárci se nemusí obávat nákazy.
12. 10. 2020|

Lékaři v Brně pracují na návodu, jak včas diagnostikovat covid-19 a předcházet komplikacím

Fakultní nemocnice Brno a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity pracují na studii, která si klade za cíl popsat přirozený průběh nemoci covid-19 a předejít případným zdravotním komplikacím. Zapojit se do projektu mohou pozitivně testovaní pacienti z Jihomoravského kraje starší osmnácti let. Zdravotníci každý den telefonicky ověřují jejich zdravotní stav a po vyléčení je budou sledovat ještě další rok.
26. 6. 2020|

Přípravy na novou porodnici v Brně mohou začít. Stát by měla do pěti let

Fakultní nemocnice Brno může začít připravovat výstavbu nové porodnice za téměř dvě miliardy korun. Získala pro to registraci od ministerstva zdravotnictví. Nemocnice je s šesti tisíci porody ročně největší porodnicí v zemi, funguje ale na dvou místech vzdálených od sebe několik kilometrů. Jedno už je zcela nevyhovující.
17. 6. 2020|

Místo počítače tužka a papír. Po kyberútoku v brněnské nemocnici stále nefungují všechny systémy

Fakultní nemocnice Brno se stále vzpamatovává z kyberútoku, který ji ochromil v polovině března. Ještě stále některé systémy nefungují na sto procent. Škody budou nejméně v řádu desítek milionů korun.
21. 5. 2020|

Spory o cenu testů na koronavirus. Státní regulaci nedodržují v Plzni či na jihu Čech

Kolem cen testů na koronavirus panují zmatky. Ministerstvo zdravotnictví stanovilo maximální cenu vyšetření na 1674 korun, přičemž za samotný odběr lze účtovat nanejvýš dalších 82 korun. Například jihočeské nemocnice ale s regulací nesouhlasí a dále si účtují 2600 korun. Resort zdravotnictví to považuje za protiprávní, při určení cen prý vycházel z úhrad zdravotních pojišťoven. Regulaci zavedl kvůli rostoucí poptávce.
15. 5. 2020|

Místo laborantů robot. Vědci v Brně vyvinuli systém pro testování biologicky rizikových vzorků

Výzkumníci z Vysokého učení technického v Brně sestavili robotický systém pro přípravu vzorků s biologickým rizikem například od pacientů s podezřením na onemocnění covidem-19. Laborant pouze založí zkumavku do držáku, ostatní už zpracuje robot. Systém čeká na první zkušební nasazení v některém zdravotnickém zařízení.
14. 5. 2020|

Nemocnice vytvářejí databáze dárců krevní plazmy pro léčbu koronaviru a čekají na pokyn z ministerstva

Fakultní nemocnice se připravují na odběry krevní plazmy od dárců, kteří se už vyléčili z nákazy novým koronavirem. Plazma po prodělané infekci obsahuje protilátky proti viru a lze ji použít při léčbě lidí, u kterých má nemoc těžký průběh. Nemocnice začaly vytvářet databáze dárců a čekají na doporučený postup, který by mělo Ministerstvo zdravotnictví vydat v nejbližších dnech.
22. 4. 2020|