TÉMA

Stará Boleslav

Ve Staré Boleslavi si lidé připomněli odkaz svatého Václava, k vidění byly jeho ostatky

Do Staré Boleslavi jako každý rok zavítaly stovky poutníků na Svatováclavskou pouť. Ústředním bodem celé slavnosti byla mše na Mariánském náměstí, kterou sloužil kardinál Dominik Duka. Návštěvníci se zároveň mohli do pěti hodin podívat na ostatky svatého Václava, které tam byly ve středu převezeny z pražské katedrály svatého Víta.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 20:03|

V Brandýse nad Labem a Znojmě nově fungují Pošty Partner Plus

Další dvě pošty v pondělí otevřely v takzvaném režimu Partner Plus. Znamená to, že jejich provoz platí města a fungují nad rámec vládou stanoveného počtu dvou tisíc devíti set provozoven. Nově mohli takové pobočky navštívit lidé v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi a ve Znojmě.
5. 9. 2023|

Stará Boleslav se dočkala severního obchvatu. Městu výrazně uleví

Řidiči mohou začít využívat obchvat Staré Boleslavi. Jeho dokončení se kvůli přeložkám sítí zhruba o půl roku zdrželo. Téměř tříkilometrový obchvat, který od dopravního zatížení uleví zejména staroboleslavskému centru, vybudovala za téměř sto třicet milionů korun společnost Strabag.
30. 5. 2023|

Archeologický průzkum omezí ve Staré Boleslavi dopravu

V centru Staré Boleslavi začnou kvůli další části archeologického průzkumu a opravám kanalizace částečná dopravní omezení. Od pondělí projedou řidiči kolem Staroboleslavské brány jen jedním pruhem. S úplnou uzávěrou mezi částmi souměstí Brandýs nad Labem – Stará Boleslav se počítá od 3. července. Práce jsou plánované zhruba do konce září. S opravou kanalizace chtělo město začít původně v dubnu. Muselo ji kvůli průzkumu, který je nyní zhruba ve třetině, pozastavit.
12. 5. 2023|

Přibývá nemocných dětí. Lékárny pro ně nemají dost léčiv

Některá místa v Česku hlásí prolomení prahu epidemie respiračních onemocnění. Aktuálně se to týká Zlínského kraje a některých okresů v Libereckém kraji. Pacientů však přibývá i v ostatních regionech. Například v Moravskoslezském kraji hygienici zaznamenali nárůst nemocných o 37 procent. Nejvíce jich je mezi dětmi školního a předškolního věku. Právě pro ně zároveň na řadě míst chybí přípravky na snižování teploty.
15. 12. 2022|

Arcibiskup Graubner odsloužil ve Staré Boleslavi mši k Národní svatováclavské pouti

Ve Staré Boleslavi u Prahy si ve středu lidé Národní svatováclavskou poutí připomněli národního světce a patrona svatého Václava. Poutní mši na Mariánském náměstí sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner. Nedaleko kostela, kde byl před 1087 lety kníže zavražděn, se mše v silném vytrvalém dešti účastnily stovky lidí. Na místě byli i kardinál Dominik Duka, apoštolský nuncius arcibiskup Jude Thaddeus Okolo a všichni čeští a moravští biskupové.
28. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 13:33|

Premiér Fiala se příští čtvrtek setká s papežem Františkem

Příští čtvrtek se na oficiální návštěvě Vatikánu setká český premiér Petr Fiala (ODS) s papežem Františkem. Hovořit by měli o české pomoci Ukrajině a mezinárodních otázkách.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 11:29|

Česko si připomíná svatého Václava, ve Staré Boleslavi otevřeli nově zrekonstruovanou baziliku

Lidé v Česku si připomínají národního světce a patrona svatého Václava. Ve Staré Boleslavi, kde byl kníže zřejmě v roce 935 zavražděn, byla po rekonstrukci slavnostně otevřena bazilika nesoucí jeho jméno. Akce spojené se svatým Václavem se konaly i na dalších místech republiky. Ve Valdštejnském paláci v Praze odsloužili ekumenickou bohoslužbu a v Budči na Kladensku pořádali komentované prohlídky kostela svatého Petra a Pavla.
28. 9. 2021Aktualizováno28. 9. 2021, 19:54|

Česko vzpomíná smrt svatého Václava. V Boleslavi se otevře opravená bazilika

V pondělí začaly tradiční oslavy zemského světce a přemyslovského knížete Václava, jehož mučednickou smrt si věřící každoročně připomínají 28. září. Už vpředvečer svátku Prahou prošel průvod s kopií Palladia za požehnání metropoli i vlasti, hlavní slavnost pak připadá na úterý, kdy proběhne i Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi.
27. 9. 2021|

Nehody zastavily dálnice D10, D1, průjezdná je opět i D8. Zima o sobě ještě dává vědět

Dálnice D8 mezi exitem Petrovice a česko-německou hranicí je po nehodě na německé straně zhruba po třech a půl hodinách opět průjezdná. Dvě vážné nehody uzavřely dálnice již ráno, nejprve stála D1 u Devíti křížů, později i D10 u Staré Boleslavi. V době, kdy se stala nehoda na Brněnsku, v oblasti sněžilo. Ve středních Čechách sice sníh nepadal, ale teplota byla těsně nad nulou a vozovka vlhká. Husté sněžení na horách k večeru polevilo.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 19:14|

Stará Boleslav si připomněla svatého Václava, program byl kvůli covidu-19 omezený

Lidé v Česku si v pondělí připomněli národního světce a patrona Václava. Národní svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi letos provázala přísná opatření kvůli koronaviru. Centrum města, které v jiných letech zaplnily tisíce poutníků, bylo ráno nezvykle prázdné. Větší hloučky přicházely na náměstí až před slavnostní mší, kterou sloužil kardinál Dominik Duka. Účast byla však proti minulým rokům výrazně nižší. Akci poznamenalo také deštivé počasí.
28. 9. 2020Aktualizováno28. 9. 2020, 20:15|

Lidé si ve Staré Boleslavi připomněli českého národního patrona svatého Václava

Tisíce lidí v sobotu dorazily na Národní svatováclavskou pouť do Staré Boleslavi, kde byl před 1084 lety zavražděn kníže Václav. Odkaz světce a patrona země si připomněly davy poutníků na Mariánském náměstí při tradiční poutní mši. Bohoslužbu poznamenalo deštivé počasí, lidé na náměstí stáli v pláštěnkách a schovávali se pod deštníky.
28. 9. 2019Aktualizováno28. 9. 2019, 13:58|

Všechny americké konvoje už odjely z Česka

Všechny konvoje amerických vojáků, kteří jedou na cvičení do Rumunska a Maďarska, již opustily Českou republiku. Poslední z nich přejel hranici se Slovenskem kolem 5.30. Části konvoje ve čtvrtek způsobily velké komplikace na dálnici D1, cesta z Prahy do Brna se řidičům mohla protáhnout až o několik hodin.
31. 5. 2019Aktualizováno31. 5. 2019, 23:02|

Na české dálnice v úterý večer vyjeli američtí vojáci. Za tři dny se chtějí dostat od Rozvadova k Břeclavi

Po dálnicích mezi Rozvadovem, Prahou a Starou Boleslaví od úterního večera až do středečního odpoledne projíždějí americké vojenské kolony. Celkově konvoj čítá více než 350 vozidel. Vojáci zahájí přesun ze základny v Bavorsku na cvičení do Maďarska, pokračovat budou v noci na čtvrtek, kdy se chtějí dostat na Slovensko.
28. 5. 2019Aktualizováno28. 5. 2019, 21:39|