TÉMA

Ležáky

Terezín a Lidice musejí šetřit. Zkracují otevírací dobu

Památníky v Lidicích i v Terezíně kvůli úsporám omezují otevírací dobu a také ruší některé akce. Zdůvodnily to inflací a vládními škrty. Ministerstvo kultury ale tvrdí, že i v době konsolidace veřejných financí mají příspěvkové organizace adekvátní rozpočty.
14. 1. 2024|

Poslední přeživší Ležáků v den svých narozenin mluvila se školáky o tehdejší tragédii

Jarmila Doležalová je dnes už poslední žijící osobou, která přežila vyhlazení Ležáků v roce 1942. Válka se v současnosti do života mnoha lidí znovu vrátila, a proto se Doležalová rozhodla zajet mezi školáky a mluvit s nimi o tom. A to i v den svých čtyřiaosmdesátých narozenin.
13. 11. 2023|

Pieta v Ležákách připomněla 81 let od vyhlazení obce nacisty. Poslední přeživší položila k památníku 11 bílých růží

V místě bývalé osady Ležáky na Chrudimsku si v neděli lidé připomínají výročí vyhlazení obce nacisty. Němci ji před 81 lety vypálili a obyvatele vyvraždili. Pietního setkání se účastnil mimo jiné předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Poslední přeživší ležácké tragédie z roku 1942 položila k památníku 11 bílých růží, které symbolizují 11 zavražděných ležáckých dětí. Jarmile Doležalové, rozené Šťulíkové, bude letos 84 let.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 13:06|

Za odvahu zaplatili cenu nejvyšší. Den národního vzdoru připomněl operaci Anthropoid

Lidé si v sobotu v Praze u památníku Anthropoid připomněli 81. výročí atentátu na Reinharda Heydricha. Česká republika si výročí připomíná jako významný den s označením Den národního vzdoru. Na místě útoku parašutistů na zastupujícího říšského protektora se sešlo několik desítek lidí, zástupci Prahy 8, parlamentu a organizace Orel, jejímiž členy byli i vojáci a výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík.
27. 5. 2023|

Zádušní mše v katedrále na Pražském hradě připomněla oběti heydrichiády

V katedrále svatého Víta v Praze se konala zádušní mše za oběti heydrichiády. Ta na konci října tradičně připomíná 294 Čechoslováků, které nacisté zavraždili. Mši celebroval pražský arcibiskup Jan Graubner a promluvil také kardinál Dominik Duka. Od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha letos uplynulo osmdesát let.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 17:05|

Tragédie, jejíž okolnosti se rozkrývají dodnes. V Životicích nacisté vyvraždili desítky Poláků a Čechů

Minulý týden uplynulo 84 let od podpisu mnichovské dohody, na jejímž základě Československo muselo postoupit část pohraničního území Hitlerovu Německu. Situace, v níž se republika nacházela, využilo také Polsko, kterému připadlo na deset měsíců Těšínsko. Po německém útoku na Polsko se celé Těšínsko stalo součástí Hitlerovy Třetí říše. Násilná germanizace měla za následek také tragédii v Životicích, kde nacisté po střetu s partyzánským odbojem vyvraždili desítky Poláků i Čechů. Okolnosti této tragédie se rozkrývají dodnes. Pro Reportéry ČT téma zpracovala Silvie Kleková.
4. 10. 2022|

O Ležákách se stále dozvídáme nové informace, říká badatelka a dcera poslední přeživší Jarmila Doležalová

Zatímco Lidice vyhladili nacisté tragickou náhodou, v Ležákách se ukrývali parašutisté. Vojenský historik Eduard Stehlík říká, že zavražděné obyvatele Ležáků nevnímá jen jako oběti, ale taky jako hrdiny. Spisovatelka a badatelka Jarmila Doležalová, jejíž matka je poslední přeživší tragédie, v Událostech, komentářích dodala, že celé Ležáky o parašutistech nevěděly.
25. 6. 2022|

Jak vznikala unikátní série spotů ZLO|ČINY heydrichiády: Tvůrci dbali i na nejmenší detaily

Autentické repliky, dobové kostýmy i skutečné lokace klíčových historických událostí nabídla série spotů, které rekonstruují události heydrichiády. Diváci je v posledních týdnech mohli pravidelně sledovat ve vysílání České televize. Tvůrci chtěli přiblížit tuto významnou kapitolu českých dějin nejen co nejvěrněji, ale postavit diváky do role protagonistů. Klíčové momenty tak sledují „jejich očima“.
25. 6. 2022|

Nacisty přivedla do Ležáků vysílačka, obec zlikvidovali před 80 lety. Pietní program potrvá celý den

Před osmdesáti lety, 24. června 1942, nacisté vypálili obec Ležáky na Chrudimsku jako pomstu za útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Památník Ležáky připravil na pátek celodenní pietní program. U bývalého Švandova mlýna se také uskuteční první klapka natáčení nového filmu Ležáky.
24. 6. 2022|

Ve Spáleném lese u Klatov nechalo gestapo zastřelit během měsíce přes sedmdesát lidí

V Klatovech si připomněli osmdesát let od smrti třiasedmdesáti lidí v době heydrichiády. Byli mezi nimi i obyvatelé jihočeských Bernartic, které měly skončit podobně jako Lidice nebo Ležáky. Část ostatků obětí z klatovského popraviště našlo město před pěti lety. Postupně je v urnách vrací rodinám.
20. 6. 2022|

„Je důležité, aby děti znaly, co se tu odehrálo," zaznělo na pietním shromáždění k výročí vypálení Ležáků

Osmdesáté výročí vypálení osady Ležáky na Chrudimsku a vyvraždění tamních obyvatel nacisty připomnělo v neděli pietní shromáždění v místech, kde vesnice stála. Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 jako odvetu za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. K pietní akci se připojily stovky lidí, včetně jedné z přeživší.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 11:24|

Česko si druhý den připomíná osmdesáté výročí útoku na Heydricha, na parašutisty vzpomínali i v jejich rodištích

Česko si i během soboty připomíná páteční osmdesáté výročí operace Anthropoid, při které výsadkáři Josef Gabčík a Jan Kubiš provedli úspěšný útok na nacistického zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Celodenní vzpomínkové akce stále probíhají na různých místech. Připomínají se také oběti takzvané heydrichiády. Reakce nacistického režimu byla brutální a zatýkání začalo hned druhý den po útoku.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:04|

Česko si připomnělo atentát na Heydricha, politici v projevech zmínili boje na Ukrajině

Česko si v pátek připomnělo 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, nejmocnějšího muže tehdejšího protektorátu Čechy a Morava. V pražské Libni se odehrála rekonstrukce útoku, který 27. května 1942 provedli s pomocí domácího odboje dva výsadkáři vyslaní z Británie – Čech Jan Kubiš a Slovák Josef Gabčík. Čeští i zahraniční politici při následné pietě mluvili i o aktuální ruské invazi na Ukrajinu.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 23:07|

Před 80 lety vybuchla pod mercedesem v horní Libni bomba. Hrdinové splnili úkol, Heydrich po týdnu zemřel

Za nejvýznamnější odbojový čin v Evropě je považována likvidace Reinharda Heydricha. Smrtelné zranění mu způsobili českoslovenští vojáci Josef Gabčík a Jan Kubiš před rovnými 80 lety. Zranění, které mu způsobila výbušnina, podlehl Heydrich o osm dní později. Coby šéf Hlavního říšského bezpečnostního úřadu, tedy fakticky nejvyšší policejní velitel, a zastupující říšský protektor, tedy úřadující hlava okupační německé administrativy v českých zemích, byl nejvýše postaveným nacistou, kterého se odboji v Evropě podařilo za druhé světové války zlikvidovat.
27. 5. 2022|

Osmdesáté výročí atentátu na Heydricha připomenou desítky akcí. Podívejte se, kdy a kde se konají

Rekonstrukce útoku, slavnostní shromáždění, piety i výstavy v pátek v Česku připomenou 80 let od útoku československých výsadkářů na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, nejmocnějšího muže tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava a jednoho ze spolutvůrců holocaustu. Zúčastní se jich čelní představitelé státu i zahraniční hosté včetně slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 15:03|

Žena, která přežila vyhlazení Ležáků, napsala Putinovi. Žádá ho o zastavení násilí na Ukrajině

Jarmila Doležalová, poslední z těch, kteří přežili vyhlazení Ležáků nacisty v roce 1942, napsala otevřený dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Žádá ho, aby zastavil válku na Ukrajině. Když nacisté ve středu 24. června 1942 vypálili Ležáky a jejich obyvatele popravili, jako jediné přežily Jarmila Doležalová (rozená Šťulíková) se svou sestrou Marií.
1. 3. 2022|

V Pardubicích si připomínají 80. výročí heydrichiády. Na počest zavražděných zapálili skoro dvě stovky svíček

Pietními akty a setkáním pamětníků si lidé v Pardubicích připomněli 80. výročí heydrichiády. U Památníku Zámeček se odpoledne rozsvítilo 194 svíček, které symbolicky připomněly ležácké a lidické obyvatele, které Němci po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha zavraždili.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 17:04|

Kanadský sládek sbírá v tuzemsku zkušenosti, jeho ležák získává ceny. Českou vlajkou ozdobil i plechovky

Odbyt pivovarů v Česku klesá, naopak se daří exportu. Ve srovnání s loňskem se piva vyvezlo zhruba o dvě procenta víc. Zájem roste i v zámoří, důkazem je sládek, který šíří pověst českého ležáku v Kanadě a sbírá za něj ceny. V těchto dnech navštěvuje tuzemské pivovary.
31. 10. 2021|

Hladiny rozvodněných řek po bouřkách klesají. Na čtyřech je stále druhý stupeň

Na druhém stupni povodňové aktivity jsou čtyři řeky na západě a severovýchodě Čech. Na několika dalších místech platí první stupeň. Hladiny se zvedly po čtvrtečních prudkých bouřkách, nejvážnější situace nastala na východě Plzeňského kraje na tocích v povodí Úslavy a Klabavy. Na Úslavě v Koterově platil ještě v pátek odpoledne nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity. Kvůli rozlití řeky Trnavy museli v Křelovicích na Pelhřimovsku hasiči evakuovat dětský tábor. Voda z protržené hráze zaplavila pietní místo Ležáky.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 22:02|

Senát odmítl možnost přímé úhrady testů na koronavirus

Senát ve čtvrtek odmítl novelu, podle níž by zdravotní pojišťovny mohly hradit antigenní testy na koronavirus přímo distributorům. Horní komora dále schválila novelu, která má umožnit vysokým školám i příští rok vyučovat a zkoušet na dálku a upravovat harmonogram studia. Senátoři také připravili návrh k Ústavnímu soudu na zrušení zákazu prodeje ve většině obchodů. Řešili mimo jiné i situaci v Radě České televize.
19. 11. 2020Aktualizováno19. 11. 2020, 19:46|

Pietní akt k 78. výročí vyhlazení osady Ležáky

Ležáky si pietním shromážděním připomněly 78 let od vypálení osady. Ta se stala v roce 1942 po Lidicích druhým terčem pomsty nacistů za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.
24. 6. 2020|

Nejen Lidice a Ležáky. Místa ticha připomenou i další obce s podobným osudem

Nacisté za druhé světové války vypálili a ničili desítky českých vesnic, jejichž symbolem se staly obce Lidice a Ležáky. Dokument Markéty Oddfish Nešlehové chce taková Místa ticha připomenout. Předpremiéru měl tento týden v Ležácích za účasti pamětníků a příbuzných někdejších obyvatel. Právě oni jsou protagonisty smutného vyprávění. Diváci České televize snímek uvidí 2. června od 21:00 na Dvojce.
28. 5. 2020|

Z berlínského Heydrichova hrobu se někdo pokusil odnést ostatky

Z berlínského hrobu někdejšího zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha, který zemřel na následky zranění způsobených československými výsadkáři, se někdo pokusil odnést ostatky tohoto válečného zločince. Případ vyšetřuje policie, podle které v hrobu všechny ostatky zůstaly, napsal list Der Tagesspiegel. Německá média uvádějí, že pachatel či pachatelé museli o místu uložení Heydricha vědět zřejmě z povolaných míst, neboť hrob byl po válce srovnán se zemí a anonymizován.
15. 12. 2019|

Oběti heydrichiády připomněla tradiční zádušní mše. Manželé Jesenští mají novou pamětní desku

Památce tří stovek příbuzných a spolupracovníků parašutistů, kteří se v květnu 1942 podíleli na atentátu na Reinharda Heydricha, se v sobotu v katedrále svatého Víta poklonili zástupci církví, armády, válečných veteránů, sokolů a dalších organizací. Zádušní mši v chrámu sloužil podobně jako v minulých letech kardinál Dominik Duka, který zdůraznil hrdinství zavražděných a konstatoval, že se na ně zapomíná. Na mši navázalo odhalení desky, která připomíná zavražděné odbojáře manžele Jesenské.
19. 10. 2019|