TÉMA

Kréta

Ministři zahraničí schválili vojenskou námořní misi EU v Rudém moři

Ministři zahraničí Evropské unie v pondělí rozhodli o zahájení společné vojenské námořní mise v Rudém moři v reakci na opakované útoky jemenských povstalců na obchodní lodě v oblasti. Děje se tak jen den poté, co jemenští hútíové vážně poškodili nákladní loď Rubymar plující pod vlajkou Belize v úžině Báb al-Mandab. Posádka musela opustit palubu a lodi nyní hrozí potopení, uvedl v pondělí podle tiskových agentur mluvčí povstalců.
19. 2. 2024|

Vědci prozkoumali sopku, která „potopila Atlantidu“. Byla ještě silnější, než se čekalo

Obří katastrofy ničily civilizace, ale i pomáhaly vzniku nových. Jednou z těch největších byla přibližně před 3600 lety erupce sopky, která zničila nejen kulturu na řeckém ostrově Santorini, ale zřejmě stála i za pádem minojské civilizace na Krétě. Nový výzkum prokoumal pozůstatky tohoto vulkánu a zjistil, že jeho dřívější erupce v pravěku byla ještě silnější než ta starověká.
16. 1. 2024|

Inspektoři řeší první stížnosti na zájezdy. Všechno dokumentujte, radí odborníci

Česká obchodní inspekce (ČOI) řeší první podněty, které se týkají reklamace zájezdů. Klienti bývají nespokojeni například se stravováním, někdy jim ale chybějí i slibované animační programy. Vůbec nejčastěji si však stěžují na problémy s ubytováním. Vadí jim výměna hotelu, špatná poloha nebo probíhající rekonstrukce. Loni ČOI řešila na čtyřicet takových podnětů.
23. 7. 2023|

Nejoblíbenější manželkou byla sestřenice. Vědci popsali rodinné vztahy minojské kultury

Starověká společnost na Krétě se v mnohém lišila nejen od těch moderních, ale i od soudobých. Nový výzkum například ukázal, že sňatky se tam významně často uzavíraly v rámci blízké rodiny.
18. 1. 2023|

Záplavy po přívalových deštích na Krétě mají druhou oběť

Záplavy na řeckém ostrově Kréta mají už dvě smrtelné oběti, záchranáři nalezli tělo pohřešované ženy. Informovala o tom řecká televize ERT. Přívalové deště se silným větrem zasáhly Krétu v sobotu a způsobily rozsáhlé škody zejména v několika přímořských obcích.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 19:59|

Na jihu Evropy zuří lesní požáry, vlna veder se přesouvá na sever

Na jihu Evropy zuří lesní požáry, které si ve Španělsku, Portugalsku a Francii vyžádaly preventivní evakuace tisíců lidí. Mnohde hoří v blízkosti turistických destinací, například v jihošpanělské provincii Málaga, na severu řecké Kréty či na jihozápadním pobřeží Francie. Podle televize Euronews letošní vlna lesních požárů přišla dříve než obvykle kvůli dlouhodobému suchu a vedrům, které odborníci přičítají klimatickým změnám. Portugalsko a Španělsko o víkendu informovaly, že za předchozí týden zemřelo zřejmě v souvislosti s horkým počasím v obou zemích asi tisíc lidí, většinou seniorů.
17. 7. 2022Aktualizováno17. 7. 2022, 21:07|

Přívaly sněhu ochromily části Řecka i Turecka. Istanbulské letiště už zčásti funguje

Přívaly sněhu dál komplikují život v řadě oblastí Řecka a Turecka. Řecká vláda na úterý a středu vyhlásila volno v šesti regionech země včetně Atén či Kréty pro lidi, kteří nezajišťují základní služby. V Turecku až v úterý odpoledne a zatím jen částečně obnovili provoz mezinárodního letiště v Istanbulu, kde byly odlety a přílety kvůli sněhu zastaveny od pondělního večera. Vánice potrápila i dvojici Čechů, kteří tráví dovolenou na Kypru. Na pomoc jim v úterý museli přispěchat záchranáři.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 16:09|

Vědci našli na Krétě humanoidní otisky nohou z dob před šesti miliony let. Jsou nejstarší na světě

Mezinárodní vědecký tým našel na ostrově Kréta ve Středozemním moři stopy primáta, který chodil po dvou zadních končetinách. Jsou staré nejméně šest milionů let, tvrdí výzkumníci, jejichž práce vyšla v odborném časopise Scientific Reports.
17. 10. 2021|

Krétu znovu zasáhlo silné zemětřesení, média hlásí škody na budovách

Největší řecký ostrov Krétu v úterý krátce před polednem zasáhlo silné zemětřesení o síle 6,2 stupně. Mezi obyvateli vyvolalo paniku a způsobilo menší škody na budovách, uvedla místní média. Na konci září zemětřesení způsobilo smrt jednoho stavebního dělníka a zranění nejméně 11 dalších lidí, dodala agentura AP.
12. 10. 2021|

Krétu zasáhlo zemětřesení, zemřel nejméně jeden člověk

Největší řecký ostrov Krétu zasáhlo po osmé hodině SELČ zemětřesení o síle 5,8 stupně. Úřady hlásí nejméně jednoho mrtvého a jedenáct zraněných osob. Chvění vyhnalo do ulic velké množství lidí, způsobilo také škody na budovách, informovaly zahraniční agentury.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 13:22|

Pandemie ve světě: V Itálii a Řecku se zpřísňují opatření, Rakousko se chystá podávat třetí dávku vakcíny

V zemích na jihu Evropy začínají platit přísnější protiepidemická opatření. V Itálii se lidé starší 12 let musejí prokázat covidovým certifikátem při vstupu do restaurací, muzeí, kin či posiloven. Řecko zavádí zákaz nočního vycházení na oblíbeném ostrově Zakynthos a ve městě Chania na Krétě. Zpřísňovat se chystá  i Finsko. Rakousko chce od podzimu podávat třetí dávku vakcíny, Německo zvažuje finanční odměny pro očkované a Kalifornie nařídila zdravotníkům, aby byli do konce září plně naočkovaní.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 18:36|

Ryanair zahájil pravidelné lety z Brna do Londýna. Letiště vidí letošní sezonu optimisticky

V pátek odpoledne odletěl z brněnského letiště první přímý let do Londýna, spoj po uvolnění opatření proti koronaviru obnovila společnost Ryanair. Loni Letiště Brno odbavilo 86 tisíc cestujících, letos jich očekává kolem 250 tisíc, řekl mediální zástupce letiště Jakub Splavec. Z Brna lze pravidelnými sezonními lety zamířit do Bulharska, Egypta a Turecka nebo na ostrovy Zakynthos, Rhodos, Kréta, Kos a Korfu.
4. 6. 2021|

Madrid uklízí po sněhové kalamitě, Řecko zažívá jeden z nejteplejších lednů za půlstoletí

Španělská metropole Madrid pomalu obnovuje chod města po největším přívalu sněhu za půlstoletí, který ji postihl začátkem víkendu. Ve více než třímilionovém městě ale kvůli sněhu stále nejezdí městská autobusová doprava, obnovena zcela nebyla zatím ani železniční spojení z a do Madridu a také mezinárodní letiště Barajas funguje jen částečně. Zatímco Madrid se potýká s neobvykle velkým přívalem sněhu, Athény i další oblasti Řecka zažívají jeden z nejteplejších lednů za 50 let. Teploty jsou tam až o 15 stupňů vyšší než obvykle v tomto období.
11. 1. 2021|

Turecko už není partnerem, Unie musí být tvrdší a jednotnější, tvrdí Macron

Turecko už není ve východním Středomoří partnerem, s nímž by se dal vést plodný dialog, přesto se ale jihoevropské země budou dál pokoušet takový dialog navázat. Během summitu zemí jižní části Evropské unie na Korsice to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Ve svém závěrečném prohlášení státy Ankaru varovaly, že EU bude uvažovat o sankcích, pokud Turci budou dál narušovat suverenitu Řecka a Kypru průzkumem ropných ložisek ve Středomoří.
10. 9. 2020Aktualizováno10. 9. 2020, 17:00|

Okolí Atén zachvátily lesní požáry. Řecká vláda evakuovala tisíce domácností

Řecké úřady ve středu nařídily evakuaci několika tisíc domácností v blízkosti Atén kvůli rozsáhlým lesním požárům, které od úterního večera sužují okolí venkovských rezidenčních oblastí, informuje agentura AP. Požáry přírody zachvátily od úterka i další místa po celé zemi. Zatím nejsou hlášena žádná zranění.
9. 9. 2020|

Maas vyzval Řecko a Turecko k dialogu ve sporu o těžbu ropy

Německý ministr zahraničí Heiko Maas vyzval Řecko a Turecko k dialogu ve sporu o průzkum těžby ropy a zemního plynu ve východním Středomoří. Sebemenší incident může vést ke katastrofě, varoval v úterý Maas po setkání s šéfem řecké diplomacie Nikosem Dendiasem. Poté co v Ankaře hovořil i s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşogluem, řekl, že ani jedna strana si nepřeje řešit spor vojenskými prostředky.
25. 8. 2020Aktualizováno25. 8. 2020, 22:17|

Turecké působení v Egejském moři znervózňuje Řecko. O situaci jedná i šéf americké diplomacie Pompeo

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo navštívil Rakousko, kde mimo jiné jedná s řeckým ministrem zahraničí o vyhrocené situaci v Egejském moři. Řecko si stěžuje na turecké operace v takzvaném kontinentálním šelfu, protože podle něj ohrožují bezpečnost v regionu. Společně s dalšími státy vyzvalo Řecko OSN, aby tato organizace nerespektovala dohodu o územích možné těžby, kterou Turecko s Libyí podepsalo minulý rok.
14. 8. 2020|

Neobvyklá aliance. Řecko a Izrael utužují vztahy, sblížil je turecký postup ve Středomoří

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis zamířil na svou první zahraniční návštěvu od vypuknutí koronavirové krize. Ne náhodou si vybral Izrael. Obě země, které v minulosti nemívaly nijak zvlášť úzké vztahy, v posledních letech sbližuje potřeba čelit počínání Turecka ve Středomoří. Ankara si za podpory mezinárodně uznané libyjské vlády nárokuje část tamních vod, na které si však činí nárok i Atény. Ve sporu jde především o obrovská ložiska nerostných surovin.
17. 6. 2020|

Cenová válka o turisty ve Středomoří. Hostitelé nabízí řadu slev, upozorňuje chorvatský deník

Smlouvání a slevy ano, výprodej ne. To je současná filozofie většiny středomořských zemí, které doufají, že se jim navzdory koronavirové pandemii podaří alespoň něco z letošní turistické sezony získat. Všichni ve Středomoří, které každoročně hostí 350 milionů turistů, jsou si vědomi, že ceny z roku 2019 s takto oslabenou poptávkou nebudou mít šanci na úspěch. Jejich snížení se ale brání –⁠ s vědomím, že skutečná cenová válka by přinesla velké oběti. Napsal to chorvatský deník Večernji list.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 13:07|

Itálie otevírá restaurace a kostely, dánští školáci musí sedět u krajů lavic

Evropské státy pokračují v uvolňování opatření proti šíření koronaviru. Italský premiér Giuseppe Conte vyzval Italy, aby stále dodržovali pravidlo o odstupech a bezpečnostní opatření. Cesta ke konci epidemie je ještě dlouhá a je třeba se mít stále na pozoru, vyzval Conte Italy. V zemi, kterou nákaza těžce postihla, se pro věřící otevřely kostely a uvolňuje se gastronomie. V Řecku se po dvou měsících otevřely všechny archeologické památky. Prezidentku Katerinu Sakellaropulosovou na aténskou Akropoli doprovodila skupina novinářů a zaměstnanců, všichni měli roušky.
18. 5. 2020Aktualizováno18. 5. 2020, 16:27|

Chorvatsko navrhuje koronavirový pas. S dovolenou to letos bude složité

Začátkem května už se obvykle lidé těší na naplánovanou dovolenou, mnozí u moře. Letošek to mění. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale naznačil, že první země by se turistům z Česka mohly otevřít už v červenci. V tuto chvíli to vypadá, že nejdál je jednání o cestách na Slovensko a do Rakouska. Pokračují také debaty s Chorvatskem, o jehož pláže má zájem víc zemí. Právě Chorvati teď předsedají Radě Evropské unie, a tak jednání o letní turistice řídí.
4. 5. 2020|

Erdogan hrozí USA. Za případné sankce uzavře základnu, kterou Američané využívají

Na případné americké sankce proti Turecku Ankara odpoví, ve hře je i možnost uzavření základny Incirlik v Turecku, kterou Spojené státy využívají. Turecké televizi A Haber to v neděli řekl prezident Recep Tayyip Erdogan. Řekl také, že jeho země poskytne Libyi veškerou potřebnou pomoc.
15. 12. 2019|

„Ani spolu nesousedí.“ Řekové zuří kvůli turecko-libyjské námořní dohodě

Řecko si kvůli turecko-libyjské dohodě o námořní hranici stěžuje u OSN. Podle Atén je smlouva neplatná, protože byla uzavřena ve špatné víře a odporuje mezinárodnímu právu. Turecko si v dokumentu nárokuje část východního Středomoří v blízkosti Kréty. Atény už v reakci vyhostily libyjského velvyslance.
10. 12. 2019Aktualizováno10. 12. 2019, 15:14|

Čeští experimentální archeologové překonali moře. Výpravě se věnovali v Hyde Parku Civilizace

Jedním z výsledků expedice Monoxylon III je, že i v moderní době představuje experiment v archeologii nenahraditelný zdroj poznání. Z průběhu výpravy experimentálních archeologů do Řecka, při níž v Egejském moři mezi 25. květnem a 9. červnem v replice pravěkého plavidla z jednoho kusu dubového kmene úspěšně absolvovali více než 400 kilometrů dlouhou plavbu, vznikne také dokumentární film a nejméně jedna kniha. Uvedl to archeolog a organizátor expedice Radomír Tichý v pořadu Hyde Park Civilizace.
16. 9. 2019|