TÉMA

Mezinárodní zatykač

Francie vydala zatykač na syrského prezidenta Asada za chemický útok

Francouzská justice vydala mezinárodní zatykač na syrského prezidenta Bašára Asada kvůli použití chemických zbraní v Sýrii v roce 2013. Zatykač se vztahuje také na Asadova bratra Máhira a dva jeho generály. Ve středu to uvedli zástupci žalující strany, informovala agentura AFP.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 12:09|

Cizinec dostal jedenáct let vězení za čtvrtstoletí starou vraždu. Zadržen byl v Litvě a Polsku

Soud v pátek uložil Mychajlovi Poljanskému jedenáct let vězení za vraždu, kterou spáchal v roce 1999 v bytě na pražském Chodově. Při oslavě pravoslavného svátku bodl do zad svého krajana. Nyní vysvětloval, že muže nechtěl zabít, pouze mu chtěl oplatit poškození trička a ránu si „špatně spočítal“. Poljanskyj byl v minulosti odsouzený jako uprchlý, nedávno ho do Česka vydalo Polsko. Verdikt není pravomocný.
13. 10. 2023|

Hledaný dezinformátor Čermák se obrátil na Nejvyšší soud

Tomáš Čermák, na kterého je vydaný mezinárodní zatykač, podal k Nejvyššímu soudu dovolání kvůli trestu, který mu byl vyměřen za výzvy k útoku na politiky. ČT to potvrdila mluvčí plzeňského krajského soudu Jana Rubášová. Čermák si má podle pravomocného verdiktu soudu odpykat 5,5 roku vězení za to, že v době koronavirové pandemie veřejně vyzýval k násilí vůči politikům.
11. 10. 2023|

Na Čermáka, který nenastoupil do vězení, vydal soud mezinárodní zatykač

Krajský soud v Plzni vydal mezinárodní zatykač na Tomáše Čermáka, který nenastoupil do vězení. Upozornil na to web Novinky.cz, podle kterého měl Čermák doma plán cesty do Ruska. Odsouzen byl na pět a půl roku za podněcování ke spáchání teroristického činu.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 10:50|

Policie zadržela v pražském hotelu ozbrojeného cizince. Byl na něj vydán mezinárodní zatykač

Pražští policisté zadrželi v centru hlavního města ozbrojeného cizince, na kterého byl ve Virginii vydán mezinárodní zatykač. Muž je ve Spojených státech odsouzen za vydírání, porušení autorských práv či praní špinavých peněz.
15. 6. 2023|

Spojené státy požádají o vydání zločince zadrženého v Česku. Je obviněný ze spiknutí

Američtí prokurátoři obvinili tři členy východoevropské zločinecké organizace s vazbami na íránskou vládu ze spiknutí s cílem zavraždit íránsko-americkou novinářku a aktivistku Masíh Alínežádovou. Jeden z obviněných mužů, Polad Omarov, byl na začátku ledna zadržen v Česku. Spojené státy požádají o jeho vydání na základě obvinění, kterým muž čelí. V prohlášení to uvedlo americké ministerstvo spravedlnosti.
27. 1. 2023|

Čeští policisté zadrželi gruzínského „vora v zakoně“

Čeští policisté vypátrali v tuzemsku občana Gruzie, kterého Spojené státy označují za takzvaného „vora v zakoně“ – tedy vysokou autoritu v prostředí zločineckých skupin. Zadrželi ho na základě mezinárodního zatykače. V současné době je muž ve vydávací vazbě, kde bude čekat na výsledek svého extradičního řízení do USA. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.
17. 1. 2023|

Státní zastupitelství navrhlo vydat zatčeného Rusa na Ukrajinu. Měl se účastnit anexe Krymu

Pražské státní zastupitelství souhlasí s ukrajinskou žádostí o vydání Rusa Alexandra Franchettiho na Ukrajinu. Městskému soudu v Praze zaslalo návrh na jeho vydání k trestnímu stíhání. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala. Franchettiho zadržela policie loni v září, a to na základě ukrajinského mezinárodního zatykače. Tamní úřady ho viní z toho, že byl v minulosti zapojen do ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym. Proti jeho vydání se ohrazuje Moskva. O přípustnosti opatření bude nyní rozhodovat Městský soud v Praze.
12. 1. 2022|

Ukrajina žádá Česko o vydání Rusa Frančettiho. Moskva varovala před provokacemi

Ukrajinské úřady podle ministra zahraničí Oleha Nikolenka dokončují žádost o vydání Alexandra Frančettiho, ruského občana zapojeného do anexe Krymu. Černínský palác informoval, že Kyjev o Rusovo vydání již požádal. Nikolenko také potvrdil, že české úřady zatkly Frančettiho právě na ukrajinskou žádost. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov doufá, že česká strana bude pečlivě dodržovat zákony a „nepoddá se politickým provokacím“.
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 20:58|