TÉMA

Moravská Třebová

Východ země zasáhly silné bouřky. Hasiči čerpali vodu ze sklepů a vyklízeli silnice
V souvislosti se silnými bouřkami, které se ve středu pozdě večer a v noci na čtvrtek objevily v Moravskoslezském kraji, museli hasiči řešit mnoho událostí. Problémy byly hlavně na Opavsku. Hasiči čerpali vodu ze sklepů nebo uklízeli silnice od bahna, sdělil mluvčí hasičů Jakub Kozák. Výjezdy ale měly i jednotky v Jihomoravském a Olomouckém kraji.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:26|
Začaly práce na hlavním tahu z Brna do Svitav. Řidiči se zdrží i půl hodiny
S dopravním omezením musejí počítat řidiči, kteří v těchto dnech pojedou na trase Brno– Svitavy. V Lažanech na Blanensku začali silničáři opravovat povrch silnice I/43. Provoz tam řídí semafor, často se tam tak tvoří kolony aut. Práce v Lažanech mají trvat necelý týden. Silnicí denně projede i dvacet tisíc aut. V budoucnu by měla obcím v regionu pomoci nová čtyřproudá silnice.
19. 6. 2023|
Meteorologové varují před rozvodněním řek. Někde se mohou dostat na druhý stupeň
Vydatný déšť, který v úterý odpoledne zasáhne jih Čech a východní polovinu země, rozvodní řeky. Jejich hladiny mohou dosáhnout na první, ojediněle i druhý stupeň povodňové aktivity. Týká se to zejména povodí Dyje, Jihlavy a Třebůvky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Maximální výšky by hladiny řek podle něj měly dosáhnout během středy, v povodí Lužnice na jihu Čech by toky měly kulminovat ve čtvrtek.
16. 5. 2023|
Svah nad Hřebečským tunelem je rizikový. Silničáři jej stabilizují, v místě platí dopravní omezení
Silničáři do poloviny roku stavebně zajistí svah u východního portálu tunelu Hřebeč na frekventované silnici I/35 na Svitavsku. Práce by měly skončit podle předpokladu na konci června, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 18:46|
Hřebečským tunelem řidiči osm měsíců neprojedou. Objížďka vede serpentinami
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo opravy tunelu Hřebeč na frekventované silnici I/35 u Moravské Třebové na Svitavsku. Zavřený bude do konce října. Objízdná trasa povede po původní staré silnici.
1. 3. 2022|ton/pes
Plánovaná trasa silnice z Brna do Svitav okolo přehrady platí, odpůrci u soudu neuspěli
Krajský soud v Brně zamítl žalobu proti aktualizaci zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. Jiný soudní senát téhož soudu v úterý zamítl i druhou z žalob proti témuž dokumentu, kterou podaly samostatně jen obce Ostopovice a Jinačovice. Trasa čtyřpruhové silnice tak platí. Kraj ji vytyčil od dálnice D1 na sever, povede přes městské části Bystrc a Kníničky a rekreační oblastí přes hráz Brněnské přehrady a dále na sever jižním obchvatem Kuřimi k Černé Hoře. Odpůrci tohoto řešení mohou ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 13:58|
Řidiči neprojedou tunelem u Moravské Třebové, musí do kopce po staré silnici
Tunel Hřebeč nedaleko Moravské Třebové se uzavřel a přidal se tak ke stávajícím omezením na silnici 1/35. Řidiči ve směru od Olomouce nemohli do tunelu vjet od pondělní půl osmé, ve směru od Hradce Králové anebo Pardubic zhruba o čtvrt hodiny později. Uzavírka skončí 30. června do 18 hodin.
21. 6. 2021|
V Dětřichově na Svitavsku vybuchla bioplynová stanice. Tři lidé jsou zranění
V Dětřichově u Moravské Třebové na Svitavsku došlo k požáru bioplynové stanice, při kterém vybuchla jedna z nádrží s plynem. Tři lidé utrpěli zranění. Na místě je devět jednotek hasičů a byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Informovala o tom mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 18:31|
Tah na Mohelnici prošel opravou před dvěma lety, teď jej poškodila zima. Silničáři budou práce reklamovat
Hlavní tah mezi Moravskou Třebovou a Mohelnicí potřebuje po dvou letech od rekonstrukce další opravy. Na úseku mezi Studenou Loučkou a Podolím se objevily výtluky. Ty se vytvořily na místech, do jejichž oprav putovaly téměř dvě desítky milionů korun. Způsobilo je únorové střídání teplot.
4. 3. 2021|Jan Meichsner
Počasí
Česko čeká teplý víkend s bouřkami, už v pátek trápily východ země
Nadcházející víkend se ponese ve znamení vysokých teplot, slunečního svitu, ale také silných bouřek. S těmi musí lidé počítat už v pátek, výstraha Českého hydrometeorologického ústavu varuje kromě bouřek také před možným zvedáním hladin řek - k němu už v pátek došlo v Moravskoslezském kraji. Teploměry v sobotu ukážou až 30 stupňů Celsia, v neděli může být ještě o stupeň tepleji.
26. 6. 2020Aktualizováno26. 6. 2020, 21:20|
Pardubické nemocnice odmítají používat rychlotesty na koronavirus. Kvůli chybným výsledkům
Sady rychlotestů, které pardubické nemocnice dostaly od státu, nejsou podle nich spolehlivé. Jedna přitom stojí zhruba tři sta korun. Jedním z míst, kde se testování trochu vymklo z rukou, je léčebna v Moravské Třebové. Kvůli pozitivnímu výsledku z rychlotestů u osmi zdravotníků zde hrozilo omezení péče. Následné vyšetření ale nemoc covid-19 u nikoho z nich nepotvrdilo.
9. 5. 2020|
Reagoval jsem, jak nejlépe jsem mohl, hájí se řidič, který s autobusem přejel přes blikající přejezd
Byla to riskantní jízda a nezodpovědnost, nebo manévr, který zabránil nehodě? Pod podmínkou anonymity vůbec poprvé promluvil řidič linkového autobusu, který koncem minulého týdne projel u Moravské Třebové přes železniční přejezd ve chvíli, kdy se blížil nákladní vlak. Vezl jedenadvacet lidí včetně školáků.
6. 11. 2019|
Horolezci zajišťují skálu v Moravské Třebové. Na silnici z ní padaly kameny
Na silnici z Mohelnice do Svitav je pod Křížovým vrchem omezení pro řidiče. Odstavný pruh a podle potřeby jeden jízdní zabírá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a horolezci sanující skalní stěnu. Rizikové bloky musí ukotvit a zajistit ocelovými sítěmi. Zabezpečení vyjde ŘSD na 15 milionů korun.
11. 7. 2019|
V Sokolově armáda otevře druhou vojenskou školu pro středoškoláky. Pokud naplní třídu
Armáda chce v září otevřít druhou střední vojenskou školu. Zatím jediná funguje v Moravské Třebové. Nově má vzniknout v Sokolově, kde zatím bude jedna třída. Ale jen v případě, že přijímací řízení zvládne alespoň patnáct zájemců. Z třiceti zatím uspěli jen tři. Další se mohou hlásit do druhého kola. Pokud žáci celou třídu nenaplní, nastoupí do Moravské Třebové.
19. 5. 2019|mkk
Paměťová stopa
„Mengele si nás šetřil,“ říká Jiří Fišer. Spolu s bratrem Josefem přežili v Osvětimi pokusy na dvojčatech
Jiří Fišer měl to štěstí, že přežil v Osvětimi zrůdné pokusy na dvojčatech doktora Mengeleho. Při jeho vyprávění až mrazí, když popisuje, jak jemu a bratrovi měnil krev a píchal injekce, které působily horečnatá onemocnění. Před smrtí je zachránilo to, že byli jedni z nejmladších v táboře a Mengele si je šetřil.
4. 5. 2019Aktualizováno12. 5. 2019, 11:56|