TÉMA

Mobilní operátoři

Evropská komise odmítla návrh ČTÚ na regulaci trhu mobilních dat v Česku

Evropská komise odmítla návrh na regulaci velkoobchodního trhu s mobilními daty v Česku. Český telekomunikační úřad svou analýzou neprokázal, že tři síťoví mobilní operátoři jednají ve shodě a omezují tak konkurenci, uvedla Komise na svém webu. Český regulátor s takovým závěrem nesouhlasí a zvažuje další kroky.
21. 2. 2022|

Virtuální operátor si účtoval bezplatnou koronavirovou linku. Šlo o chybu, tvrdí

Koronavirová informační linka 1221 má být bezplatná. Tři největší operátoři od podzimní dohody se státem hovory neúčtují. Vrituální operátoři, jejichž služby využívají stovky tisíc lidí v Česku, ale mají volnější ruce.
26. 4. 2021|

Klobouk dolů před lidmi, co připravovali registrační systém očkování, říká Havlíček

Senioři se od pátečního rána mohou registrovat do systému očkování. Jeho spuštění ale provázely komplikace, uživatelé čekali na ověřovací SMS i několik desítek minut. Nakonec termín očkování získaly asi tři tisíce lidí. Podle vicepremiéra, ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) udělali všichni tvůrci očkovacího systému kus dobré práce. Uvedl to v Interview ČT24.
16. 1. 2021|

Pražané nově zjistí skutečné polohy tramvají. Data na webu i v aplikaci se aktualizují každých 30 vteřin

Na webu pražského Dopravního podniku (DPP), Pražské integrované dopravy (PID) a idos.cz a v aplikaci Lítačka jsou pro veřejnost nově k dispozici informace o skutečném čase odjezdu tramvajových spojů z jednotlivých zastávek v Praze. Na webu mapa.pid.cz lze najít také aktuální polohy tramvají.
31. 12. 2020|

Covidová linka 1221 by mohla být zdarma. Volání je ale zatím bezplatné pouze u T-Mobilu

Mobilní operátoři začali jednat s ministerstvem zdravotnictví o provozu celostátní linky 1221. Ta je zatím zpoplatněna od 3 do 6 korun za minutu. Společnost T-Mobile uvedla, že od středy nebude při volání účtovat žádné poplatky. Zároveň jako ostatní operátoři dodává, že o účelu linky až do úterka nevěděli.
9. 9. 2020|

Nová linka hygieny kvůli koronaviru je zpoplatněná, někteří lidé to netuší

Před týdnem hygienická služba spustila novou celostátní linku 1221, kde se lidé radí o koronaviru. Operátoři odbavili jen za pondělí téměř 900 hovorů. Sloužit má jako jeden z nástrojů chytré karantény. Podle jednoho z dokumentů Ministerstva zdravotnictví má být služba zdarma. V praxi se ale ukázalo, že lidé za volání platí.
8. 9. 2020|

Češi na Štědrý den rekordně využívali mobilní data

Češi o Štědrém dnu mnohem více využívali sociální sítě a e-mail. Dokládá to meziroční růst přenosu dat o mnoho desítek procent na rekordní hodnoty, který vyplývá z informací operátorů. Lidé také volali mírně více než loni, odeslali ale méně SMS.
25. 12. 2019|

Další odklad? Aukce kmitočtů na 5G sítě bude asi až v polovině příštího roku

Aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G v původně avizovaném lednu příštího roku vypsaná pravděpodobně nebude. Nelze vyloučit, že by se odložila někdy na polovinu příštího roku. V rozhovoru s ČTK to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Důvodem je podle něj úprava podmínek soutěže, která má přilákat do Česka čtvrtého operátora.
17. 12. 2019|

O2 přichází s neomezeným datovým tarifem, konkurenční firmy už ho nabízejí

Operátor O2 nabídne od pondělí nové tarify s neomezenými daty. Cena tarifů Neo bude začínat na 1099 korunách za neomezené volání, SMS a stahování dat s rychlostí 5 Mbit/s, uvedli zástupci společnosti. Konkurence již tarify s neomezenými daty představila – Vodafone v červnu, T-Mobile během prázdnin a následně od září.
12. 9. 2019Aktualizováno12. 9. 2019, 15:06|

ČTÚ: Češi mají vyšší ceny za mobilní data kvůli malé konkurenci

Ceníkové platby za mobilní datové služby jsou pro rezidenty na českém trhu vyšší, než jaké by byly na trhu s plně rozvinutou konkurencí. Konstatuje to analýza Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), která prošla připomínkovým řízením a kterou regulátor odešle k notifikaci Evropské komisi.
14. 6. 2019|
90' ČT24

Všichni se teď snaží Huawei „vykostit“ a není vyloučeno, že se to může povést, říká expert

V současné době se znovu rozdávají karty na trhu s telekomunikačními výrobky, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 expert na právo v oblasti informačních technologií Vladimír Smejkal. Reagoval tak na zprávu, že společnost Google se chystá omezit čínské firmě Huawei používání svého operačního systému Android. Dodal, že zatím není jasné, kdo bude vítězem a kdo poraženým, ale v případě firmy Huawei to může vést až ke konci této globální značky.
21. 5. 2019|

Proti vysokým cenám. Mobilní volání do zemí EU je nově za polovinu

Začíná platit nařízení Evropské komise, které stanovuje maximální ceny mobilního volání a SMS do zemí EU. České mobilní operátory to přinutilo snížit ceny zhruba o polovinu na 5,80 až 5,89 koruny za minutu, někteří virtuální operátoři šli s cenou ještě níže. Nařízení stanovuje maximální ceny volání do zemí EU na 19 centů (4,90 Kč) bez jedenadvacetiprocentní DPH a šest centů (1,55 Kč) za SMS.
15. 5. 2019|

Volání do Evropské unie zlevňuje. Operátoři musí ceny srazit nejpozději do středy

Nejpozději od středy mobilní operátoři sníží ceny volání do zemí Evropské unie na zhruba 5,80 až 5,89 koruny za minutu, tedy asi na polovinu nynějších sazeb. Ve středu začne platit nařízení Evropské komise, které stanovuje maximální ceny volání do zemí EU na 19 centů (4,90 koruny) bez 21procentní DPH a šest centů (1,55 koruny) za SMS. Vyplývá to z informací Evropské komise a firem.
13. 5. 2019|

Jaderný blok lze s EU vyjednat, byť Evropský parlament má jádro za špinavé, míní ministr průmyslu

Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) je přesvědčen, že se dá s Evropskou unií vyjednat stavba nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany, i když Evropský parlament schválil nařízení, podle kterého patří jaderná energetika mezi špinavé zdroje. Ministr to řekl v nedělním pořadu Partie televize Prima.
5. 5. 2019|

Digitální daň je podle prezidenta Zemana dobrá cesta

Sedmiprocentní digitální daň, kterou chce zavést vláda pro velké internetové firmy, jako je Facebook nebo Google, je podle prezidenta Miloše Zemana dobrá cesta. Zeman to řekl v rozhovoru pro server Blesk Zprávy. V případě sektorové daně pro operátory by byl prezident „mírně pro“. Proti této dani se již dříve vyslovil premiér Andrej Babiš (ANO), později však řekl, že když mobilní operátoři nezlevní data, je podle něho namístě uvažovat o jejich zdanění.
5. 5. 2019|

Babiš připouští zavedení sektorové daně. Zahrnout by chtěl také mobilní operátory

Sektorová daň v Česku je o něco blíž realitě. Sociální demokraté mají návrh na zdanění bank hotový a premiér Andrej Babiš (ANO) teď v rozhovoru pro Českou televizi zavedení nové daně připustil. Ministerstvo financí propočítává dopady. Premiér chce debatu rozšířit i o mobilní operátory.
28. 4. 2019|