TÉMA

Emil Zátopek

Narodil se jako první v samostatné republice. „Zlatý střed mezi Západem a Východem,“ říká o Česku

Narozeniny neslaví na Nový rok jen Česká republika, ale i Jakub Vala. Vteřinu po půlnoci v úvodu roku 1993 se narodil v Třebíči. Stal se tak prvním člověkem, jemuž úředníci do rodného listu napsali místo Československa už jen název samostatného českého státu.
1. 1. 2023|

Česko převzalo v Bruselu symbolickou předsednickou štafetu EU při Zátopkově běhu

Symbolicky při atletickém závodě převzalo v sobotu v Bruselu Česko od Francie štafetu předsednictví Evropské unie. Čtyři stovky běžců vyrazily do závodu nesoucího jméno českého vytrvalce Emila Zátopka. Pětikilometrovou trať pro dvojice absolvovali na stadionu Tří lip, kde Zátopek v roce 1954 překonal světový rekord v běhu na deset kilometrů.
2. 7. 2022|

Na české předsednictví EU se chystá i Brusel. Připomene Emila Zátopka

Do začátku českého předsednictví Radě EU zbývá měsíc a půl. Vedle politiků a diplomatů, kteří povedou jednání, se na samotné zahájení chystá také Brusel. A to prostřednictvím československé sportovní legendy Emila Zátopka.
15. 5. 2022|

Zátopek na Českých lvech předběhl všechny české filmy z roku 2021

Devětadvacáté ceny Český lev vybraly to nejlepší, co se v roce 2021 natočilo pro tuzemská kina i televize. Pomyslná „zlatá“ patří životopisného dramatu Zátopek v režii Davida Ondříčka, který získal nejvíce – osm – sošek. Představitel olympijského atleta Václav Neužil byl vyhlášen nejlepším hercem v hlavní roli. Mezi herečkami vítězí Pavla Gajdošíková z dramatu Chyby. Závěrečný ceremoniál patřil nejen filmařům, pořádající Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) i diváci přímého přenosu podpořili rovněž válčící Ukrajinu.
16. 2. 2022Aktualizováno5. 3. 2022, 22:30|

Z malé obce se stal „Mekkou moderní architektury“. První zmínka o Zlíně je stará 700 let

Zlín si připomíná 700 let od první písemné zmínky o městě. Poprvé byl zmíněn 28. února 1322 v kupní smlouvě, kdy královna vdova Eliška Rejčka kupuje část panství, které zahrnovalo městečko Zlín. V hlavním sále zlínského zámku město vystavilo věrnou kopii uvedené listiny. Na pondělní večer připravilo i besedu s historiky a ve zlínském kostele svatého Filipa a Jakuba mši.
28. 2. 2022|
Paměťová stopa

Z olympionika a odbojáře udělali komunisté nebezpečného zločince. Dagmar Šafrová vzpomíná na otce Cyrila Musila

Otec Dagmar Šafrové, Cyril Musil, byl předválečný reprezentant v běhu na lyžích a olympionik z roku 1936. Spolu s manželkou za války schovávali na statku ve Studnicích řadu gestapem hledaných lidí, po válce za to dostali Československý válečný kříž. Krátce na to ale skončili v komunistických věznicích. Stavení propadlo státu, dcery se musely vystěhovat a pracovat na státním statku. Dagmar ho získala zpět až po roce 2000.
19. 2. 2022|

Zátopek poběží za Oscarem. Čeští akademici ho vyslali do boje o americkou cenu

Česká filmová a televizní akademie se rozhodla vyslat do boje o Oscara snímek režiséra Davida Ondříčka Zátopek. Film přibližuje životní příběh čtyřnásobného olympijského šampiona Emila Zátopka. Do hlavní role obsadil Ondříček Václava Neužila, ženu slavného atleta, oštěpařku Danu Zátopkovou, hraje Martha Issová.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 09:15|

Sloní mládě a zlomená lilie. Zátopek vbíhá do kin, Neužil a Issová s ním trénovali

Po světové premiéře na karlovarském festivalu se s ročním zpožděním dostává do kin životopisné drama Zátopek. Zajít na novinku režiséra Davida Ondříčka lze od 26. srpna. Od první myšlenky natočit film o české atletické legendě uběhlo čtrnáct let, z toho čtyři roky zabraly přípravy a další čas navíc přidala neplánovaně pandemie. Náročná a pečlivá byla i příprava herců v hlavních rolích – Václava Neužila coby Emila Zátopka a Marthy Issové, která se na plátně objeví jako oštěpařka Dana Zátopková.
26. 8. 2021|

Spor o komunikace za Lužánkami, který brání stavbě stadionu, míří ke krajskému soudu

Spor o komunikace na pozemcích za Lužánkami v Brně míří ke krajskému soudu. Město Brno v dubnu uspělo u městského soudu ve sporu se společností Czechcity o určení vlastnictví, kdy podle rozsudku jsou komunikace součástí pozemku. Czechcity se ale proti rozsudku odvolala, řekla mluvčí městského soudu Petra Hovorková.
23. 8. 2021|

„Chci vyhrát, zúčastnit se můžou ti za mnou.“ Trailer předběhl Zátopka ve filmu

S postupným rozvolňováním se do kin chystají odkládané premiéry filmů. Mezi nimi i biografické drama Zátopek, které David Ondříček natočil o čtyřnásobném olympijském vítězovi Emilu Zátopkovi. Slavného běžce ztvárnil Václav Neužil, jeho ženu, oštěpařku Danu Zátopkovou, Martha Issová. Snímek nově přibližuje trailer.
24. 6. 2021|
Paměťová stopa

Díky primáři Kaniovi dostali kvalitní péči i komunistům nepohodlní lidé. Léčil i Kunderu a Zátopka

Chirurg a dlouholetý primář ivančické nemocnice, dnes dvaadevadesátiletý Richard Kania, léčil nejen vrcholové sportovce, ale také disidenty, kněží a řádové sestry. Mezi jeho pacienty patřili například i Emil Zátopek nebo Milan Kundera. V polovině 60. let se dostal na kliniku v Americe, kde pracoval tři roky. Do normalizačního Československa se ale na rozdíl od bratra –⁠ také lékaře –⁠ vrátil a nelituje.
15. 4. 2021|

Nákupní centra, galerie i bunkry pro případ války. Helsinky skrývají v podzemí plnohodnotné město

Vše, co nemusí být na povrchu, může být skryté v podzemí. Tímto smělým plánem se řídí hlavní město Finska. Před 40 lety tak začali dělníci pod Helsinkami hloubit tunely, které z ulic částečně odvedly dopravu a shon. V žulovém masivu pod městem se ale skrývá mnohem víc než jen pár chodeb. Finové v něm vykutali parkoviště a nákupní centra, galerii a koncertní sály, pod zemí čistí vodu nebo skladují teplo. Zároveň se připravili na nejhorší, prostory pod povrchem totiž mohou rychle přetvořit na systém podzemních bunkrů, ve kterém by bylo dostatek místa pro všech 550 tisíc obyvatel města.
21. 3. 2021|

Olympiáda se v Tokiu letos nekonala. Není ale první, v minulosti byly proti světové války

Měl to být svátek sportu. V japonském Tokiu se po 56 letech měly konat znovu letní olympijské hry. Pandemie ale byla proti a nejsledovanější globální událost roku odsunula o rok. Není to ale poprvé. V novodobé historii olympiád se v několika případech zrušily Hry úplně, jindy měnily pořádající zemi a ve dvou případech se konaly v podstatě „jen“ pro část světa. Důvodem byla vždy politika, letos ale bezprecedentně situace týkající se zdraví.
30. 12. 2020|

„Zátopek je film pro velká plátna,“ říká režisér Ondříček. Premiéra se odložila stejně jako olympiáda

Podle režiséra a scenáristy filmového Zátopka Davida Ondříčka je připravovaný snímek spojený s obdobím léta a olympijskými hrami. I proto celý rok hotový film „ležel v trezoru“. „Je to film natočený pro kina a nechceme ho dávat jen on-line, a proto čekáme,“ řekl Ondříček. Zároveň dodává, že by nikomu něco podobného nepřál. To, že jeho dokončený snímek nešel hned do distribuce, zažívá poprvé.
27. 12. 2020Aktualizováno27. 12. 2020, 12:40|

Komiks Čáslavská odhalí neznámé detaily ze života sportovní ikony

Spisovatel Jan Novák a výtvarník Jaromír 99 zpracovali život slavné olympioničky Věry Čáslavské do komiksové podoby. Není to jejich první spolupráce – obdobným způsobem ztvárnili osudy Emila Zátopka nebo bratrů Mašínů.
16. 11. 2020|

Poslední rozloučení s Danou Zátopkovou. Po dvaceti letech je opět s manželem Emilem na Valašském Slavíně

V Rožnově pod Radhoštěm se lidé rozloučili s Danou Zátopkovou při příležitosti uložení její urny na Valašský Slavín vedle manžela Emila Zátopka. Česká atletická legenda zemřela letos v březnu ve věku 97 let. Na jaře kvůli pandemii koronaviru bylo v pražských Strašnicích jen decentní rozloučení bez přítomnosti veřejnosti.
18. 9. 2020|

Na závodech se Zátopkem, salto v 70 letech. Olympionik Miloš Kolejka vzpomínal na kariéru

Některé domovy pro seniory stále kvůli koronaviru omezují návštěvy. Tam, kde to už není potřeba, je ale naopak doporučují. Osobní kontakt zlepšuje psychiku starších lidí, kteří byli nuceni strávit část roku v izolaci. Jedno mimořádné setkání zažili ve středočeských Mlékovicích. Miloše Kolejku, olympionika z Her v Helsinkách, které se konaly v roce 1952, překvapili další bývalí reprezentanti.
7. 8. 2020|

Zátopek trénuje na kina. Životopisný film se představuje v první ukázce

Režisér David Ondříček dokončil film Zátopek a z chystaného životopisného dramatu o slavném běžci představuje první ukázku. Titulní roli ve sportovním i životním příběhu čtyřnásobného olympijského vítěze ztvárnil Václav Neužil. Jeho ženu, oštěpařku Danu Zátopkovou, hraje Martha Issová.
30. 12. 2019|

Připravit ke startu, pozor, teď. Filmový Zátopek vyráží na hlavní trať, závodit bude i Za Lužánkami

Režisér David Ondříček pokračuje v natáčení filmu Zátopek. Po jarních předtáčkách se rozbíhá hlavní část filmového příběhu o legendárním československém běžci. Filmaře mimo jiné čeká rekonstrukce dvou Zátopkových olympijských běhů. Na plátně slavného běžce ztvární Václav Neužil. V roli Zátopkovy ženy se objeví Marta Issová.
19. 8. 2019|

Emil Zátopek se už rozbíhá. První klapka Ondříčkova filmu padla na stadionu v Březnici

Režisér David Ondříček začal natáčet nový film o životě Emila Zátopka. Legendárního běžce ztvárňuje Václav Neužil, jeho ženu Danu si pak zahrála Martha Issová. Oba dva kvůli svým rolím podstoupili speciální tréninky, a to i s Barborou Špotákovou. Do kin by se mělo dílo o olympijském vítězovi dostat ještě před příštími hrami v létě 2020 v Tokiu. Koproducentem snímku je Česká televize.
28. 4. 2019|