TÉMA

Dětská nemocnice

Ruské střely v Kyjevě zranily přes padesát lidí. Poškodily dětskou nemocnici a obytné domy

Kyjev se už podruhé tento týden stal terčem ruského vzdušného úderu. Ukrajinské letectvo ohlásilo likvidaci všech deseti balistických střel, které podle něj na metropoli směřovaly. Kvůli dopadům jejich trosek však utrpělo zranění nejméně 53 lidí včetně šesti dětí. Poškozené jsou tři desítky budov ve čtyřech kyjevských čtvrtích i dětská nemocnice, uvedly ukrajinské úřady. Útoku ruskými drony čelila Oděská oblast, kde jeden člověk zemřel.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 21:39|

V brněnské dětské nemocnici začali pacientům prodlužovat kosti pomocí magnetického hřebu

Lékaři v brněnské dětské nemocnici zkoušejí unikátní metodu prodlužování kostí.  Mají v péči už tři pacienty. Rozdílná délka končetin může být způsobena vrozenou vadou, po úrazu, infekci nebo onkologické léčbě. Posledních padesát let se kosti dětí prodlužovaly pomocí zevních fixátorů, teď je titanový hřeb uvnitř.
12. 9. 2023|

V nemocnicích je málo míst pro auta pacientů. Některé proto chtějí postavit parkovací domy

Parkování v nemocnicích je pro pacienty i jejich návštěvy často problém. Česká televize oslovila čtrnáct zdravotnických zařízení napříč republikou s dotazem, jestli jejich parkovací kapacity postačují. Většina odpověděla, že nikoliv a že je plánují navýšit — třeba výstavbou parkovacích domů.
22. 5. 2023|

Počet dětí s poruchami sluchu roste. Preventivní prohlídky pomáhají problém odhalit

Na třetího března připadá Světový den sluchu. Lékaři přitom poruchu tohoto smyslu diagnostikují u čím dál většího počtu dětí – momentálně u čtyř z tisíce. Před pěti lety jich odhalili o polovinu méně. Většinou se ale podaří sluch zachránit, a to operací, léčbou nebo moderními pomůckami.
3. 3. 2023|

Léčbu ukrajinských dětí v Česku komplikuje neúplná nebo nedostupná zdravotnická dokumentace

Česká republika přijala od začátku ruské invaze na Ukrajinu sedm desítek dětských onkologických pacientů. Jejich léčbu často komplikuje neúplnost zdravotnické dokumentace, která byla ve válečných podmínkách buď zničena, nebo se k ní lékaři nemohou dostat. O víc než polovinu těchto dětí se starají zdravotníci v Brně.
13. 10. 2022|

Dřív dětem s vrozenou vadou bérce hrozila amputace, dnes chodí. Lékaři v Brně používají novou metodu

Ve fakultní nemocnici v Brně používají revoluční metodu operace dolní končetiny u dětských pacientů s vrozeným pakloubem bérce. Před dvěma lety začali lékaři dětské ortopedie tímto způsobem léčit první pacienty. Metodu převzali od kolegů ze Spojených států, kde ji vyvinuli a použili poprvé. V Brně už úspěšně odoperovali deset pacientů.
10. 8. 2022|

Silvestrovské ohňostroje výrazně znečistily vzduch, nejvíc v Brně

Silvestrovské zhoršení kvality ovzduší bylo v Česku v roce 2021 nejvýraznější v posledních letech – přitom před začátkem novoročních oslav byla kvalita vzduchu v Česku nebývale dobrá. Největší nárůst koncentrací zaregistrovaly stanice Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Brně, byly tam nejvyšší za posledních až deset srovnávaných Silvestrů. Praha na tom byla naopak lépe než v letech minulých. Příčiny popsal v odborném článku Jáchym Brzezina, vedoucí kvality ovzduší brněnské pobočky ČHMÚ.
4. 1. 2022|

Lékaři varují před nebezpečnými magnetickými kuličkami. Kvůli této hračce museli už operovat čtyři děti

Lékaři z brněnské dětské nemocnice upozorňují na velmi nebezpečnou hračku. Magnetické kuličky. Jejich spolknutí už přitom řešili v desítkách případů, letos kvůli nim museli čtyři děti dokonce operovat. Magnety v zažívacím ústrojí totiž můžou znamenat vážné zdravotní komplikace. Hračkou se teď zabývá i Česká obchodní inspekce.
15. 11. 2021|

Po pondělním útoku v Tišnově jsou dva lidé v těžkém stavu. Policie obvinila podezřelého z pokusu o vraždu

Muž a žena jsou po pondělním útoku v Tišnově v Brně v nemocnici na ARO v těžkém stavu. Další žena je už mimo ohrožení života. Zadržený útočník zranil šest lidí, mezi kterými byly i dvě děti. Podle policie byl příbuzný členů rodiny. Policisté jej obvinili z pokusu o vraždu, hrozí mu až výjimečný trest.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 14:12|

Brněnští lékaři použili u dětí s poruchou cév lék pro ženy s rakovinou prsu, výsledky se zdají být úspěšné

Lékaři z Dětské nemocnice v Brně použili u osmi dětí s vrozenou poruchou buněk cévního systému léky, které jinak slouží dospělým pacientkám s rakovinou prsu. Po několika měsících se výsledky jeví jako velmi úspěšné, řekl Jaroslav Štěrba, ředitel Fakultní nemocnice Brno, pod kterou instituce spadá. Pojišťovny zatím hradí léčbu po dohodě s nemocnicí, která usiluje o rozšíření na další pacienty.
7. 6. 2021|

Exministr Blatný se po dovolené vrátí do Fakultní nemocnice Brno

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný se vrátí do Fakultní nemocnice Brno, kde byl před nástupem na ministerstvo náměstkem pro Dětskou nemocnici. Nyní podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché čerpá dovolenou.
22. 4. 2021|

„Pojďme ze strachu udělat respekt,“ říká nový ministr zdravotnictví Blatný

Prezident Miloš Zeman v poledne jmenoval lékaře Jana Blatného (za ANO) ministrem zdravotnictví. Ten pak převzal resort od odcházejícího ministra Romana Prymuly (za ANO). Přijatá opatření proti covidu-19 nebude podle Blatného třeba zásadně zpřísňovat. Pokud je lidé budou respektovat.
29. 10. 2020Aktualizováno29. 10. 2020, 20:00|

Ministrem zdravotnictví bude Jan Blatný, prezident ho jmenuje ve čtvrtek

Prezident Miloš Zeman přijal na lánském zámku kandidáta na nového ministra zdravotnictví. Je jím dosavadní náměstek z brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný. Podle prezidentova mluvčího jej Zeman ve čtvrtek jmenuje ministrem. Premiér by ho chtěl tentýž den uvést do úřadu.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 17:48|

Inzulinovou pumpu ovládá šestnáctiletý diabetik mobilem. Je to pohodlnější a diskrétnější

Brněnská fakultní nemocnice představila pacienta s diabetem, který jako první nevidomý v republice používá k ovládání inzulinové pumpy mobilní aplikaci. Tlačítkové ovládání pumpy s displejem, kterou nosí na břiše, by pro něj nebylo příliš praktické.
9. 6. 2020|

Podpora rodin onkologicky nemocných dětí i sázení stromů. Brňané vybrali, kde se uplatní participativní rozpočet

Čtrnáct projektů za celkem 35 milionů korun letos v Brně uspělo v rámci participativního rozpočtu. Nejvíc hlasů dali Brňané projektu na podporu rodin onkologicky nemocných dětí, na druhém místě skončil projekt na výsadbu stromů ve městě, na třetím krytá sportovní hala v Řečkovicích.
3. 12. 2019|

Neočkované dítě se nakazilo nebezpečným tetanem, v Česku jde o raritní případ

Na jižní Moravě se objevil tetanus, na nebezpečné onemocnění přišli lékaři z brněnské fakultní nemocnice u malého chlapce, který nebyl proti tetanu očkovaný. Očkování proti této bakteriální nemoci patří mezi základní a povinné. Jde o třetí případ výskytu této nemoci v Česku za posledních 18 let. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by to ale mělo být varováním pro rodiče, kteří by snad o neočkování uvažovali.
26. 9. 2019|

Brněnští lékaři dali poprvé ušní implantát do kosti lebky, vrátili tak sluch dvanáctiletému chlapci

Lékaři Dětské nemocnice v Brně dali jako první v ČR ušní implantát dítěti do kosti lebky. Novinářům to řekl přednosta kliniky dětské otorinolaryngologie Milan Urík. Nový typ implantátu z Rakouska dostal dvanáctiletý Martin z Brna. Kvůli špatně vyvinutým sluchovodům odmalička slyšel velmi špatně, odhadem jen na 20 procent. Teď má ale implantát vložený v kosti za uchem, který podle Uríka nahrazuje sluch asi z 80 procent. Navíc nemá chlapec kvůli implantátu žádná větší omezení.
23. 4. 2019|