TÉMA

Prázdniny

Sezona dovolených je v polovině. Lidé po Česku jezdí na kratší dobu a na poslední chvíli

Hlavní sezona dovolených je téměř v polovině. Oproti původním předpokladům míří do zahraničí více lidí, než uváděly průzkumy před létem. Trendy tuzemské dovolené jsou ale letos jasné, jsou to krátké pobyty a rezervace na poslední chvíli. Celková obsazenost v českých hotelích je podobná jako loni i přes růst cen. V srpnu by se mohla ještě mírně zvýšit. Lidé ale více šetří na vedlejších výdajích dovolené.
29. 7. 2023|

Prázdniny v kolonách jsou na některých dálnicích už pravidlem. I ve volných měsících zdržují opravy na D1, D5 i D11

Jet o prázdninách na dovolenou po dálnici může být pohodlné a rychlé, anebo naopak velmi zdlouhavé – to když se na dálnici pracuje a místo plynulé jízdy stotřicítkou se popojíždí krokem. Údaje telematických systémů ukazují, že letos není problematických míst, kde se tvoří kolony, mimo velká města mnoho. Jsou však chronické. Podle Ředitelství silnic a dálnic by se to ale mělo brzy zlepšit i na nich.
23. 7. 2023|

V prvním pololetí zahynulo při nehodách podobně lidí jako loni. Výsledek dramaticky zhoršil červen

V prvním pololetí zahynulo při dopravních nehodách 225 lidí, vyplývá z policejní statistiky. Výsledek znatelně zhoršil červen s 52 obětmi havárií. Loni bylo první pololetí na českých silnicích podobně tragické jako letos, ke konci června evidovala policie 226 mrtvých.
1. 7. 2023|

Dopravní policie přes prázdniny zbystří, v plánu má několik kontrolních akcí

Stovky policistů se o prázdninách zapojí do rozsáhlé bezpečnostní akce na českých silnicích. Na různých místech od pátku kontrolují dodržování pravidel provozu. Šéf dopravní policie slibuje, že budou hlídky na silnicích dobře vidět. Ambicí je udržet co nejnižší počet obětí prázdninového cestování. Loni zahynulo v červenci a srpnu na silnicích v Česku 74 lidí, což byl podstatně lepší výsledek než v jiných letech, kdy se obvykle držel počet obětí nad stovku.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 19:18|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

Letní dovolená často přináší stres z cesty. Dopravní experti radí dobře plánovat a dodržovat přestávky

Únava řidičů bývá příčinou každé desáté dopravní nehody. Na dálnici každé páté. Právě nyní před letními prázdninami na to upozorňují zástupci BESIP, kanceláře pojistitelů a platformy Vize 0. Dopravní psychologové tak radí cestu k moři včas a dobře naplánovat.
20. 6. 2023|

Začíná poslední prázdninový víkend. Policie si posvítí na rychlost i mobily za volantem

Dopravní policisté v pátek zahájili dopravně-bezpečnostní akci, při které se po celém Česku zaměří mimo jiné na dodržování nejvyšší povolené rychlosti, nedovolené držení mobilu nebo nepoužívání bezpečnostních pásů. Cílem je zvýšit bezpečnost na silnicích a zároveň plynulost provozu během posledního prázdninového víkendu. Při zahájení akce to řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 20:04|

Češi vyrážejí na dovolené jako před pandemií. Velký zájem mají o exotiku

Zhruba čtyři miliony Čechů letos vyrazí na dovolenou do zahraničí. Odhaduje to Asociace cestovních kanceláří. Zájem o cestování je tak momentálně skoro stejný jako před pandemií. Ti, kteří vycestují, na zájezdech nešetří. Podle cestovních kanceláří chtějí častěji pobyty all inclusive a využívají i více služeb. Naopak v českých hotelích tuzemští zákazníci tráví méně dní než před začátkem pandemie. Obvykle jen dva až tři. Přesto letošní sezonu považuje většina podnikatelů za dobrou.
7. 8. 2022|

U vody už v létě zemřelo přes třicet lidí, záchranáři často spěchají k dětem

Je polovina prázdnin a záchranáři už zasahovali u stovky závažných případů tonutí. Přes třicet lidí zemřelo, další mají vážné následky. Více výjezdů než loni evidují v Jihomoravském nebo Královéhradeckém kraji, zejména k dětem. Mezi nejčastější příčiny patří přecenění sil, vdechnutí vody i alkohol.
30. 7. 2022|

Prázdniny ve střední Evropě ztíží dopravu, na dálnicích se čekají kolony

Střední Evropu čeká jeden z nejnáročnějších víkendů na silnicích. V pěti německých spolkových zemích začínají prázdniny a kolony jsou podle tamního autoklubu ADAC téměř jisté. Dopravní experti očekávají problémy hlavně cestou na jih přes Alpy. Správci přesto preventivně na některých tazích omezují během soboty a neděle údržbu, aby nevznikala úzká hrdla.
15. 7. 2022|

O náhradní výživné zažádalo během roku přes deset tisíc rodičů, část odradila složitá procedura

Úřady práce vyplatily za první rok fungování takzvaného náhradního výživného přes 107 milionů korun. Průměrná měsíční dávka na jedno dítě činila osmnáct set. Stát poskytuje dávku za rodiče, kteří neplatí alimenty, a peníze pak po nich vymáhá. Podmínkou pro přiznání náhradního výživného je, že výši alimentů schválil soud a rodič sám zahájil proces vymáhání. Právě složité podmínky však část rodičů samoživitelů od podání žádosti odradí.
5. 7. 2022|

Týden začne tropy, pak přijde citelné ochlazení. ČHMÚ varuje před silnými bouřkami

Teploty v tomto týdnu budou postupně klesat. Zpočátku vystoupají až ke tropickým 30 stupňům Celsia, v druhé polovině týdne se ale výrazně ochladí. Teploty se tak budou o víkendu pohybovat jen kolem 20 stupňů. Meteorologové očekávají dešťové přeháňky, objeví se i bouřky. Obloha zůstane v prvním prázdninovém týdnu většinou pod mraky. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové zároveň varovali před silnými bouřkami, které v části Česka mohou zvednout hladiny řek.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 11:57|

Autobusový dopravce opět zrušil desítky spojů v Pardubickém kraji. Prázdninový provoz situaci nezlepšil

Téměř devadesát autobusových spojů v pondělí v Pardubickém kraji zrušila společnost BusLine, uvedl krajský organizátor dopravy firmy Oredo Petr Moravec. Dopravci se tak kvůli dlouhodobému problému s nedostatkem řidičů nepodařilo obnovit všechny objednané spoje v kraji. Během léta přitom mělo dojít ke zlepšení situace, ani s prázdninovým jízdním řádem se ale počet zrušených autobusových spojů nesnížil.
4. 7. 2022|

Policisté obsadí hlavní tahy, o vybraných prázdninových dnech se více zaměří na rychlost

Policisté o letních prázdninách zvýší dohled nad silničním provozem zvláště na hlavních dopravních tazích v zemi. Policejní hlídky vyjedou na silnice během čtvrtka a ve vyšším počtu tam budou rovněž o prvním prázdninovém víkendu. Policisté se také ve vybrané dny v červenci a v srpnu zaměří na kontrolu dodržování rychlosti a na nákladní a autobusovou dopravu. Oznámili to náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a ředitel dopravní policie Jiří Zlý.
30. 6. 2022|

Letošní dovolená vytáhne Čechům z kapes výrazně víc peněz, a to i ta v tuzemsku

Čechům se v letošní sezoně výrazně prodraží dovolená, a to nejen ta v zahraničí, ale i tuzemská. Lidé si podle expertů na cestovní ruch připlatí zhruba deset až dvanáct procent oproti tomu, co platili loni, a na horách v Česku to může být ještě víc. Za zdražováním stojí rostoucí ceny energií, vstupních surovin i mzdy.
23. 5. 2022|

Češi o jarních prázdninách vyrazí na hory i k moři. Omikronu navzdory

Čechů, kteří se chystají na jarní prázdniny na hory nebo k moři, oproti loňsku výrazně přibylo – až o třicet procent. České televizi to sdělily největší cestovní kanceláře. Při nákupu zájezdů zákazníci volí odlišnou strategii než v minulých letech. Rezervují si je a platí až na poslední chvíli, a to kvůli nejistotě vyplývající z koronavirové situace. Nejčastějšími cíli jsou letos tuzemské hory a rakouské Alpy. Roste ale zájem i o exotiku – Egypt nebo Spojené arabské emiráty.
26. 1. 2022|

O prázdninách zemřelo v Česku 105 lidí, nejčastěji kvůli vysoké rychlosti

O letních prázdninách zemřelo na českých silnicích 105 lidí. Je to o sedm obětí více než loni, kdy byl počet obětí dopravních nehod nejnižší od roku 1990. Letošní červenec a srpen se zařadily na třetí místo za rok 2017, kdy si havárie vyžádaly 101 životů. Počet kolizí oproti loňským prázdninovým měsícům mírně poklesl, policisté jich zaznamenali 17 516, řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 15:10|

Tisíce policistů po celé republice se chystají na konec prázdnin. Vzlétne i vrtulník

Tisíce policistů posílí o posledním prázdninovém víkendu běžné policejní hlídky na silnicích. V pátek bude na dopravu dohlížet i vrtulník. Množství policistů na silnicích zůstane i v pracovním týdnu, v prvních školních dnech se zaměří zejména na bezpečnost a plynulost provozu v okolí škol. ČT to sdělila vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia Zuzana Pidrmanová.
27. 8. 2021|

Konec prázdnin bude chladnější než obvykle a navíc deštivý

Pod dvaceti stupni Celsia zůstanou teploty v Česku nejméně do konce prázdnin, navíc bude pršet. Poněkud oteplit by se mohlo až v druhém zářijovém týdnu a jenom nakrátko. Letošní srpen hodnotí meteorologové jako velmi chladný. Oproti dlouhodobému normálu by průměrná teplota mohla být až o stupeň nižší.
26. 8. 2021|

Mnozí Rusové tráví dovolenou raději jen u Černého moře. I tam ale nyní zpřísňují podmínky

Rusko dál trápí velký počet úmrtí na covid-19. Například ve čtvrtek hlásily úřady 799 zemřelých za 24 hodin, což je nejvíce od začátku pandemie. I proto se od neděle zpřísní například pravidla v oblíbených přímořských letoviscích.
30. 7. 2021|

Lidé méně jezdí na dovolenou do českých hor, mnozí provozovatelé služeb zdražují

Zájem lidí o letní dovolenou v českých horách slábne. Například v Krkonoších hlásí provozovatelé penzionů a hotelů volné ubytovací kapacity až do konce srpna. Po rozvolnění přitom očekávali velký zájem turistů. Pro některé cestovatele se ale hory stávají cenově nedostupné.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 14:35|

Zájem Francouzů o očkování upadá, odborníci ale varují před nárůstem epidemie jako v Británii

Ve Francii se rychle šíří delta varianta koronaviru, zájem Francouzů o očkování přitom slábne. Úřady proto zřizují v prázdninových destinacích nebo místech, kde se sdružuje hodně lidí, provizorní očkovací místa. Francouzští epidemiologové navíc s obavami hledí na situaci ve Velké Británii, kde v druhé půlce července padnou veškerá omezení, přestože je zde epidemie na vzestupu.
7. 7. 2021|

Turisté vyrážejí na prodloužený víkend, železniční dopravci přidávají spoje hlavně na Slovensko

Před nadcházejícím prodlouženým víkendem lidé vykupují vlakové jízdenky a míří především na Slovensko. Česká televize to zjistila od jednotlivých dopravců. Ti přidávají jak jednotlivé vagóny, tak i celé vlaky. Zatímco podle RegioJetu vrcholí návrat cestujících na tuzemské koleje, České dráhy i přes zvýšený zájem před víkendem pozorují pozvolnější návrat lidí do svých vlaků. Ve všech spojích platí striktní protikoronavirová opatření.
2. 7. 2021|

Počasí v létě bude průměrné, tropické teploty nejspíš nedorazí

Sezonní předpověď počítá s tím, že by po chladnějším a deštivějším jaru mělo nakonec přijít nepatrně teplejší a zřejmě i sušší léto. Podle meteorologa ČT Pavla Karase bude na začátku letních prázdnin místy pršet a podle předpovědi to zatím vypadá, že se lidé nedočkají tropických teplot ani ve druhé polovině prázdnin.
30. 6. 2021|