TÉMA

Dopravní podnik města Olomouce

Policie navrhla obžalovat řidiče kamionu za srážku s vlakem na přejezdu v Olomouci

Policisté navrhli obžalovat pětašedesátiletého řidiče polského kamionu za loňský střet s vlakem na přejezdu v olomoucké části Bělidla. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení. Kamion při říjnovém střetu narazil do palivové nádrže vlakové soupravy a vozy vzápětí pohltil mohutný požár. Při srážce bylo několik lidí lehce zraněno. Škodu policie vyčíslila na více než třicet milionů korun. Nehoda se stala na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která podle inspekce byla v době kolize v činnosti.
8. 3. 2024|

Tramvajová trať v Olomouci, kterou v říjnu poškodil požár, je opět v provozu

Tramvajová trať v úseku mezi olomouckým hlavním nádražím a Pavlovičkami, kterou v říjnu poškodil rozsáhlý požár, je opět v provozu. Tramvaje se na trasu vrátily v sobotu brzy ráno, uvedla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) Anna Sýkorová. Provoz stál po srážce nákladního auta s osobním vlakem na železničním přejezdu v části města Bělidla.
11. 11. 2023|

Do olomouckých Pavloviček opět pojedou tramvaje. Podnik teď zvažuje i velkou opravu trati

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) plánuje, že v sobotu obnoví provoz na tramvajové trati z hlavního nádraží do Pavloviček. Zastaven byl v polovině října po srážce nákladního auta s osobním vlakem a následném požáru na železničním přejezdu v městské části Bělidla. Požár poškodil křížení tramvajové trati s železničními kolejemi i trolejové vedení. Náhradní přepravu cestujících do Pavloviček od té doby zajišťují autobusy. Oprava tramvajových kolejí míří do závěrečné fáze, řekl na konferenci Olomoucké dopravní fórum předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík.
7. 11. 2023|

Škoda po srážce na železničním přejezdu v Olomouci je 36 milionů. Hasiči vyzdvihli reakci vlakvedoucího

Škoda po úterní srážce kamionu s vlakem na přejezdu v Olomouci-Bělidlech se dostala na 36 milionů korun. Kromě škody kolem 26 milionů na vlakové soupravě a kamionu, které pohltil po nárazu požár, vznikla další na zničené infrastruktuře železniční a tramvajové trati, a to deset milionů korun, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Železniční doprava na trati už byla obnovena, tramvaje úsekem zatím nejezdí. Hasiči ocenili reakci vlakvedoucího, který podle nich zachránil cestujícím život.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 15:13|

Na přejezdu v Olomouci se srazil osobní vlak s kamionem

Na železničním přejezdu v olomoucké části Bělidla se v úterý ráno srazil kamion s osobním vlakem. Po srážce začaly na místě hořet oba vozy, plameny pohltily i osobní auto. Kamion totiž při nárazu zasáhl palivovou nádrž vlaku. Dým byl viditelný i několik kilometrů od města. Zranilo se pět lidí, mezi nimi řidič kamionu, ale i vlakvedoucí a strojvedoucí. Podle krajské záchranné služby nejde o vážná zranění. Několik desítek cestujících stihlo včas vystoupit. Kvůli nehodě nejezdí vlaky do Velké Bystřice. Pro auta a MHD je uzavřena Divišova ulice.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 20:08|

Oprava průtahu Olomoucí komplikuje dopravu. Na deset dní se zastaví i tramvaje

Oprava zhruba dvoukilometrového úseku silničního průtahu I/35 v Olomouci zkomplikovala dopravu na objízdných trasách. V okolí rekonstruovaného úseku zhoustla doprava a před křižovatkami se tvořily kolony. Kvůli úplné uzavírce této frekventované silnice byly změněny trasy některých autobusových linek MHD a autobusy nabírají zpoždění, později se zastaví i tramvajová doprava. Průtahem, jehož část v ulicích Pražská, Foerstrova a Albertova od pondělí prochází opravou, projede denně zhruba 24 tisíc aut. Oprava skončí 5. listopadu.
25. 9. 2023|

V Olomouci od září zdraží MHD, cena základní jízdenky vzroste z osmnácti na dvacet korun

V Olomouci od 1. září zdraží jízdné v městské hromadné dopravě. Základní jízdenku si cestující v předprodeji nebo mobilní aplikaci pořídí za 20 korun namísto současných osmnácti. Zlevněná jízdenka podraží o korunu na deset korun a cena SMS jízdenky bude činit 22 korun. Podle mluvčí Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) Anny Sýkorové se změna dotkne především krátkodobých jízdních dokladů, méně dopadne na měsíční, čtvrtletní a ostatní dlouhodobé kupony.
10. 5. 2023|

Začala jarní etapa Flory Olomouc. Hlavní expozice se zaměřuje na ekologickou udržitelnost

V Olomouci ve čtvrtek odstartovala jarní etapa Flory Olomouc. Hlavní expozice Mezinárodní květinové a zahradnické výstavy připomíná Království barev a dává důraz na ekologickou udržitelnost, přehlídku květin doprovodí zahradnické trhy. Připraveny jsou také workshopy, hudební vystoupení, aktivity pro děti a odpočinkové zóny. Jarní Flora Olomouc 2023 potrvá do neděle 23. dubna.
20. 4. 2023|

Na největší olomoucké sídliště už jezdí tramvaje. Nová trať stála skoro 470 milionů

Na nejlidnatější olomoucké sídliště Nové Sady začaly v úterý jezdit tramvaje. Stavba nové trati probíhala dvacet měsíců a stála 469 milionů korun. Zakončena je úvratí, mohou ji tak obsluhovat pouze obousměrné tramvaje. Po novém úseku zatím jezdí výlukové linky X3 a X5, a to kvůli pracím u hlavního nádraží, kde se opravují koleje a buduje napojení tramvají k nové vozovně, a také kvůli opravě železničního přejezdu v Pavlovičkách.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 18:51|

Na Olomoucku se upravují zastávky, aby mohli lidé snáz nastupovat do bezbariérových vlaků

Správa železnic (SŽ) pracuje v těchto dnech na úpravách několika zastávek na železniční trati z Olomouce do Drahanovic. Opravy nástupišť mají umožnit pohodlnější nástup do nízkopodlažních vlaků, doposud totiž byly zastávky příliš nízké. Větší rekonstrukcí prochází nádraží v Náměšti na Hané, které leží na stejné trati, tam bude výluka trvat až do 10. listopadu.
27. 10. 2022|

V Ostravě i Olomouci začnou další tramvajové výluky. Dotknou se hned několika linek

V Ostravě i Olomouci začnou v nejbližších dnech další výluky v tramvajové dopravě. V ostravském obvodu Jih se v sobotu začne rekonstruovat trať v Horní ulici. Až do 10. prosince kvůli tomu nebudou jezdit tramvaje ve směru na Dubinu a lidé budou muset cestovat náhradními autobusy. V Olomouci zase kvůli opravě trati nepojedou od pondělí 19. září tramvaje na Novou Ulici. Výluka začne hned, jak se otevře tramvajová trať mezi tržnicí a křižovatkou u Drápala.
14. 9. 2022|

Nový most Václava Rendera výrazně uleví dopravě v centru Olomouce

Výraznou úlevu pro dopravu mezi centrem Olomouce a vlakovým nádražím přinese nový most přes řeku Moravu na frekventované Masarykově třídě v Olomouci. Byl pojmenován po kamenickém mistru a sochaři Václavu Renderovi. Auta a tramvaje na něj vyjedou v pátek.
30. 6. 2022|

Nová olomoucká tramvaj upozorní na překážky na trati. Dopravní podnik za ni zaplatil 28 milionů

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) pořídil za 28 milionů korun novou tramvaj, která je vybavena moderními systémy zvyšujícími bezpečnost provozu i pohodlí cestujících. Do ulic města má vyjet už tento týden. „Oproti předchozím vozům je největší změnou pasivní antikolizní systém, který sleduje prostor v blízkosti vozidla a řidiče upozorní na možný střet s cyklistou, chodcem nebo jinou překážkou,“ sdělil předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 15:47|

Stavba nové trati na okraji Olomouce zavře rušnou křižovatku. Zastaví se i tramvaje v centru

Stavba nové tramvajové trati z centra Olomouce na sídliště Nové Sady v pondělí výrazně zkomplikuje dopravu. Úplně se uzavře křižovatka ulic Schweitzerova, Zikova a Jeremiášova. Jinými trasami budou muset jezdit auta i autobusy MHD. V pondělí navíc začne i další omezení v dopravě. Kvůli napojení tramvajové trati a okolních ulic na nový most přes řeku Moravu se zastaví tramvaje na páteřní trati vedoucí centrem Olomouce. Výluka bude trvat až do ukončení prací na mostě, tedy do poloviny roku.
7. 1. 2022|

Do olomouckého Neředína nebudou kvůli opravě křižovatky týden jezdit tramvaje

Kvůli opravě křižovatky nebudou v Olomouci od pondělí 12. července do neděle 18. července jezdit tramvaje z centra města do městské části Neředín. Po dobu týdenní výluky bude v tomto úseku zajištěna náhradní autobusová doprava s označením X, řekla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) Martina Krčová.
2. 7. 2021|

V Olomouci začala stavba další části tramvajové trati na Nové Sady. Hotová bude příští rok na podzim

V Olomouci začala dlouho plánovaná stavba dalšího úseku tramvajové trati spojující centrum města s lidnatým sídlištěm Nové Sady. Nová část trati měří 1200 metrů a dovede tramvaje přes Zikovu do Schweitzerovy ulice. Po nové trati se třemi zastávkami se cestující poprvé svezou příští rok na podzim.
1. 3. 2021|

Sníh a ledovka komplikovaly dopravu na silnicích i železnici. Zlepšení nastalo až k večeru

Sníh a ledovka komplikovaly od pondělního rána dopravu v celé zemi. Autobusy a vlaky měly v některých regionech stále velká zpoždění, několik spojů vůbec nevyjelo. Velké problémy byly také na dálnicích, kde se tvořily kolony, na některých komunikacích uvázly kamiony. Situace v Česku se však postupně uklidňovala. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Rýdla byl již po 17:00 na všech dálnicích a silnicích prvních tříd klid.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 22:47|

Stavba další části tramvajové trati v Olomouci začne v březnu. Město vybralo zhotovitele

V březnu by měla začít stavba další části tramvajové trati, která povede přes lidnaté sídliště Nové Sady. Výběrové řízení na zhotovitele vyhrála společnost TT Nové Sady –Povel II, kterou tvoří firmy OHL ŽS Brno a IDS – Inženýrské a dopravní stavby Olomouc. Zakázka má hodnotu 469 milionů korun. Rada města už schválila uzavření smlouvy.
13. 1. 2021|

Některé dopravní podniky ruší nebo omezují spoje. Nikdo by jimi nejezdil

Dopravní podnik Ostrava od úterý zastavuje provoz šesti autobusových linek. Kvůli omezením, která vyhlásila vláda, těmito spoji jezdí málo lidí. V Olomouci v Opavě či ve Zlíně kvůli uzavření škol zruší od středy školní linky. V Brně navíc i některé některé noční a posilové spoje.
13. 10. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 17:28|

Co tu kytek rozkvétá, od jara do léta. V Olomouci začíná Flora, provází ji přísnější hygienická opatření

Za přísných hygienických opatření kvůli pandemii koronaviru začíná ve čtvrtek letní etapa mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc. Pořadatelé se tentokrát zaměřili na krásu a tajemství městských zahrádek a dvorků. Jarní Flora Olomouc se v dubnu kvůli opatřením v souvislosti s covidem-19 nekonala, stalo se tak poprvé za šedesát let existence výstavy.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 14:55|

Do mostu v centru Olomouce se zakously bagry. Tramvaje se na něj vrátí za dva roky

V Olomouci začala v pondělí demolice mostu přes řeku Moravu na Masarykově třídě v rámci pokračování rozsáhlých protipovodňových úprav za stovky milionů korun. Nový most by měl v místě vzniknout do dvou let, do té doby budou muset auta jezdit po objížďkách, tramvajová doprava do centra byla zrušena. V rámci protipovodňových úprav se už zboural i vedlejší most v Komenského ulici. Nový se otevřel na začátku letošního roku.
6. 4. 2020|

Doprava v centru Olomouce se vrátila do normálu, ale jenom na čtyři dny. V pondělí začne další omezení

V centru Olomouce se ve čtvrtek pro automobilovou dopravu otevřel nový most, který se v Komenského ulici stavěl dva roky. Doprava v centru se však opět zkomplikuje v pondělí, kdy se uzavře vedlejší most na Masarykově třídě, po kterém jezdí i tramvaje. Ty tak do centra města nebudou jezdit dva roky, než se postaví nový most. Práce probíhají v rámci protipovodňových úprav.
27. 2. 2020|

Nové depo pro tramvaje? Olomouc hledá využití bývalých kasáren v Neředíně

Nevyhovující depo tramvají v centru Olomouce by se mohlo přestěhovat na okraj města, do bývalých kasáren sovětské armády v Neředíně. O využití někdejší vrtulníkové základny nebylo rozhodnuto ani třicet let po jejím zrušení. Původně Olomouc plánovala, že tam vybuduje podnikatelskou zónu, nyní je ve hře i nové depo, kde by našly místo nejen tramvaje, ale i autobusy.
24. 2. 2020|

V Olomouckém kraji se chystá spuštění jízdenkové aplikace. Testeři se svezou za čtvrtinu ceny

Koordinátor integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK) připravuje rozjezd nové mobilní aplikace MobilOK, která umožní elektronické odbavení cestujících v místním integrovaném dopravním systému. Fungovat by měla od dubna letošního roku, do té doby ji mohou cestující testovat. Ti, kteří se zúčastní zkušebního projektu, budou moci jezdit se slevou 75 procent.
15. 1. 2020|