TÉMA

Bohuslav Martinů

Vynálezce Lev Těrmen pomohl elektronické hudbě i sovětským špionům

Vymyslel první hudební elektronické nástroje, které posloužily Leninovi i Led Zeppelin, ale podílel se také na zařízeních využívaných sovětskými tajnými službami ke špionáži. Před třiceti lety, 3. listopadu 1993, zemřel ruský fyzik, vynálezce a hudebník Lev Sergejevič Těrmen. Téměř sto let jeho života je příběhem člověka, jemuž se staly osudem vlastní schopnosti.
3. 11. 2023|

Byčkov, Hrůša i Netopil uvedou domácí skladatele. Česká filharmonie odhaluje 128. sezonu

Česká filharmonie (ČF) bude ve své 128. sezoně reflektovat Rok české hudby a projekt Smetana 200. Filharmoniky povede šéfdirigent a hudební ředitel ČF Semjon Byčkov. Díla českých skladatelů uvedou také oba hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil. Novou sezonu první český orchestr zahájí v Rudolfinu 27. září programem z děl Antonína Dvořáka.
20. 3. 2023|

Zemřel popový skladatel Burt Bacharach, držitel Oscarů i Grammy. Učil se i u Martinů

Ve věku 94 let zemřel americký popový skladatel Burt Bacharach, který psal hity pro Arethu Franklinovou nebo Toma Jonese. Informovala o tom s odvoláním na jeho asistentku agentura AP. Mezi nejznámější skladby zesnulého umělce patří I Say a Little Prayer nebo Raindrops Keep Fallin' on my Head z oscarového filmu Butch Cassidy a Sundance Kid. Kromě tří cen americké filmové akademie měl Bacharach na kontě také řadu dalších trofejí včetně osmi ocenění Grammy.
9. 2. 2023|

Festival Zlatá Praha přivítá Dagmar Peckovou a zavlní se v latinskoamerických rytmech

Televizní festival Zlatá Praha zahájí letos pěvkyně Dagmar Pecková. Nový dokument o její pěvecké kariéře je také součástí programu devětapadesátého ročníku. Mezinárodní soutěžní přehlídka veřejnosti představí opět snímky a pořady o hudbě, tanci a divadle z celého světa. Hlavním dějištěm bude Nová scéna Národního divadla, kterou promítání, ale i další program zaplní od 21. do 24. září. Chystá se také setkání s účastníky show StarDance či večer s latinskoamerickými tanci.
14. 9. 2022|

Sopranistka Kateřina Kněžíková získala prestižní cenu BBC Music Magazine Awards

Česká sopranistka Kateřina Kněžíková získala v Londýně prestižní cenu BBC Music Magazine Awards, která se udílí za klasickou hudbu. Se svým albem Phidylé vyhrála v kategorii „Vocal“. Ocenění je druhou nejvýznamnější hudební britskou cenou v oblasti vážné hudby po „Oscarech klasické hudby“, které udílí měsíčník Gramophone. „Skvělé album Phidylé dává vyniknout úchvatnému tónu jejího hlasu ve skladbách doprovázených orchestrem,“ napsal o Kněžíkové časopis BBC Music Magazine.
29. 4. 2022|

K Cestám houslisty Špačka a violoncellisty Jamníka se hodí mapa

Houslista Josef Špaček a violoncellista Tomáš Jamník se vydali společně na Cesty. Nejen ty hudební. Na stejnojmenném albu pátrali po místech, která se zapsala do hudební tvorby čtyř českých skladatelů dvacátého století: Martinů, Janáčka, Schulhoffa a Kleina. Z jejich tvorby vybrali dua pro housle a violoncello. A k nahrávce přiložili pro posluchače i mapu.
7. 4. 2022|

Sedával pod ní Jirásek i Nováková. Zpívající lípa z Telecí se stala Stromem roku

Ve dvacátém ročníku populární ankety Strom roku pořádané Nadací Partnerství zvítězila Zpívající lípa z obce Telecí na Svitavsku. Od veřejnosti dostala 2635 hlasů. Druhé místo obsadil strom s přízviskem Dubisko valašisko tvrdé z Kozlovic na Frýdeckomístecku, bronz slaví v Brně, kde uspěl smrk ztepilý v Ramešově ulici.
22. 9. 2021|

Festival Zlatá Praha nabízí setkání s Miloněm Čepelkou, Bohuslavem Martinů i hvězdami StarDance

Koncert Václava Hudečka a jeho hostů otevře ve středu už pětaosmdesátý ročník festivalu Zlatá Praha, jehož pořadatelem je Česká televize. Až do 25. září budou mít diváci opět možnost zhlédnout nejlepší televizní dokumenty a záznamy o tanci, hudbě a divadle na velkém plátně. V premiéře budou uvedeny nové české snímky o „cimrmanologovi“ Miloni Čepelkovi či historii swingu. Už tradicí je setkání s hvězdami z taneční show StarDance.
22. 9. 2021|

České centrum v New Yorku ožívá. Připomíná 80 let od příjezdu skladatele Martinů do USA

V New Yorku se koná první velká akce na podporu české kultury po více než roce. Po vynucené přestávce kvůli pandemii koronaviru zve tamní České centrum na výstavu a koncerty, kterými připomíná osmdesát let od příjezdu Bohuslava Martinů do Spojených států. Hudebníci z tuzemska i USA, kde jsou díla tohoto skladatele stále velmi populární, při té příležitosti znovu nahráli některé jeho skladby.
11. 6. 2021|

Martinů se inspiroval třeba přeletem Atlantiku. K poslechu je dvacet minut jeho nově nalezené hudby

Uplynulo sto třicet let od narození Bohuslava Martinů, jednoho z nejproslulejších českých skladatelů. Institut, který nese jeho jméno, nedávno získal dosud neznámou umělcovu skladbu a formou on-line přenosu ji v pondělí poprvé představil veřejnosti.
8. 12. 2020|

Tip z iVysílání: Provázek uvádí hru o brněnské dirigentce a femme fatale

Skladatelka a dirigentka Vítězslava Kaprálová žila pouhé čtvrtstoletí, ale její život, i vlivem doby, zasáhly mnohé osudové zvraty i setkání. Před dvěma lety se stala hrdinkou divadelní hry Vitka, kterou o ní napsala Kateřina Tučková. Záznam z brněnského divadla Husa na provázku uvedla minulý týden Česká televize, vracet se k němu lze i v iVysílání.
2. 12. 2020|

Bohuslava Martinů přiblíží hraný dokument. „S Bohušem byla i sranda,“ nepochybuje režisér

Česká televize natáčí v uzavřené budově pražského Národního divadla dokument k nedožitým stotřicátým narozeninám jednoho z nejvýznamnějších českých hudebních skladatelů dvacátého století. Můj život s Bohuslavem Martinů bude mít podobu hraného dokumentu. Slavného komponistu na obrazovce ztvární Petr Stach.
9. 11. 2020|

Grantová agentura odměnila skvělý výzkum. Oceněny byly studie původu života na Zemi, genů lničky nebo génia Bohuslava Martinů

Matematik Michal Pavelka, kvantová chemička Judit Šponerová, mikrobiolog Leoš Valášek, muzikolog a skladatel Aleš Březina a genetička Terezie Mandáková jsou letošní laureáti Ceny předsedkyně Grantové agentury (GA) ČR. Cena se uděluje od roku 2003 za mimořádné výsledky při řešení projektů, které agentura podpořila. Dosud ji získalo 75 vědců.
23. 9. 2020|

„Výjimečný cit.“ Nahrávku klavíristy Kahánka ocenil BBC Music Magazine

Nahrávkou roku v kategorii Concerto se v anketě britského časopisu BBC Music Magazine stalo album klavíristy Ivo Kahánka a Bamberských symfoniků pod vedením českého dirigenta Jakuba Hrůši. Pro klavírní koncerty Dvořáka a Martinů v jejich podání mohli hlasovat čtenáři z celého světa prostřednictvím hlasování na webu magazínu.
11. 5. 2020|

Od dvou karnevalů po sto smyčců. Začíná festival Smetanova Litomyšl

Východočeská Litomyšl je na následující více než tři neděle opět Smetanova. Stejnojmenný hudební festival se letos pořádá pojednašedesáté. Připraveno je přes čtyřicet hlavních bodů programu, součástí je opět také Smetanova výtvarná Litomyšl. Na konkrétní koncerty upozornili v rozhovoru pro ČT umělecký ředitel Vojtěch Stříteský a dirigent Jakub Hrůša, který řídí 13. června zahajovací koncert. Poslechnout si ho mohou také diváci ČT art v přímém přenosu od 20:20.
13. 6. 2019|

Jako hudba z Toma a Jerryho. V Ostravě vykládají Snář Bohuslava Martinů

Surrealistickou operu Julietta aneb Snář považoval Bohuslav Martinů za to nejlepší, co kdy složil. Hudebními obrazy se v ní pokusil zachytit, jak křehká je hranice mezi snem a skutečností. V režii tvůrčího dua SKUTR Juliettu nově nastudovalo Národní divadlo moravskoslezské.
15. 4. 2019|