TÉMA

Mississippi

Biden i Trump získali potřebný počet delegátů pro nominaci na prezidenta

Americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce v úřadu Donald Trump si v dosavadních primárkách a volebních shromážděních zajistili dostatečný počet delegátů na to, aby získali nominaci svých stran do listopadových voleb hlavy státu. Jedenaosmdesátiletý demokrat Biden a o čtyři roky mladší republikán Trump se v prezidentském klání utkají znovu po čtyřech letech. Oba v noci na středu uspěli ve stranických primárkách v Georgii, Mississippi a také ve státě Washington. Trump zvítězil také ve volebním shromáždění na Havaji.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 19:28|

Demokraté slaví triumf ve státních volbách. V Ohiu prosadili ukotvení práva na potrat v ústavě

Demokraté amerického prezidenta Joea Bidena po úterních státních volbách slaví. Ve Virginii získali kontrolu nad oběma komorami kongresu a v Ohiu uspěli se snahou uzákonit právo na potrat. Podle amerických médií výsledky ukázaly, jak silnou kartou přístup k interrupcím pro demokraty zůstává více než rok poté, co nejvyšší soud USA umožnil potraty zakazovat. Popularita šéfa Bílého domu mezitím soustavně klesá.
8. 11. 2023|

Florida přitvrdí v otázce potratů. Po šestém týdnu těhotenství budou nelegální

Floridský zákonodárný sbor, který ovládají republikáni, odsouhlasil zákaz potratů po šestém týdnu těhotenství. Informuje o tom agentura AP. Návrh má podporu i guvernéra Rona DeSantise, který se podle médií připravuje na kandidaturu v prezidentských volbách příští rok. Bílý dům rozhodnutí floridských politiků ostře kritizoval.
13. 4. 2023|

Počet obětí tornád na jihu a středozápadě USA se blíží třiceti

Počet obětí po sérii tornád na jihu a středozápadě Spojených států stoupl na nejméně 29. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Bouřlivé počasí způsobilo i značné škody na majetku.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 22:10|

Středozápad a jih USA zasáhla tornáda a bouře, šest států hlásí mrtvé

Tornáda ve Spojených státech za poslední den zabila nejméně 18 lidí a způsobila značné škody na majetku. Bouřlivé počasí se projevovalo napříč většinou amerického jihu a středozápadu, nejméně v sedmi státech se však podle agentury AP vytvořila tornáda, kterých mohly být desítky. Oběti hlásí státy Arkansas, Indiana, Alabama, Illinois a Mississippi a Tennessee.
1. 4. 2023Aktualizováno1. 4. 2023, 20:18|

Záchranáři v Mississippi dál pátrají v troskách po tornádu

Americký prezident Joe Biden vyhlásil stav katastrofy pro stát Mississippi. Krok umožní směřovat federální pomoc do tornádem zasažených oblastí, které navíc patří k nejchudším ve Spojených státech. Živel tam o víkendu zabil 26 lidí. Desítky obyvatel jsou zraněny a po dalších stále pátrají v troskách záchranáři.
27. 3. 2023|

Na americké Mississippi udeřilo v noci tornádo a bouře. Zemřely desítky lidí

Nejméně dvacet šest lidí zemřelo a další desítky utrpěly zranění v jihoamerickém Mississippi, které v noci na sobotu zasáhlo tornádo a série bouří. O nové bilanci informovala agentura AP s odvoláním na tamní úřady. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Škody jsou hlášeny z pásu území o délce až 160 kilometrů. V oblasti probíhají záchranné práce, pod troskami domů dál zůstávají uvězněni lidé. Desítky tisíc domácností jsou bez elektrického proudu.
25. 3. 2023Aktualizováno25. 3. 2023, 22:34|

Část USA zasáhly silné bouře, zemřelo nejméně deset lidí

Jižní část Spojených států zasáhly v pátek bouře, tornáda a silné srážky. Úřady ve státech Alabama, Kentucky, Tennessee, Mississippi a Arkansas hlásí nejméně deset mrtvých. Velké problémy způsobily popadané stromy. Bez proudu byl v noci na sobotu zhruba milion odběratelů.
4. 3. 2023|

Útočník zastřelil v Mississippi šest lidí, policie ho zadržela

Šest lidí přišlo o život při střelbě na několika místech vesnice Arkabutla na severu amerického státu Mississippi. Útočník byl zadržen, uvedla místní média. Jeho identitu zatím policie nesdělila. Co ho k sérii násilných trestných činů vedlo, není jasné.
17. 2. 2023|

Zrušení plošného práva na interrupci v USA vyvolává chaos. Kliniky nevědí, jestli mohou pečovat o pacientky

Americký prezident Joe Biden podepsal nařízení, kterým pověřil složky své vlády, aby se snažily více podporovat přístup k potratům a antikoncepci. Samotný verdikt nejvyššího soudu, jenž anuloval federální právo na přerušení těhotenství, ale zvrátit nemůže. Protipotratové zákony jsou teď v gesci jednotlivých států. Kritici tvrdí, že zdravotnická péče se ocitla v chaosu.
8. 7. 2022|

V republikánských primárkách v Coloradu a Illinois uspěly kandidátky s podporou Trumpa

V dalším kole primárek amerických republikánů uspěly v úterý dvě silně konzervativní kandidátky podporované bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. Ve státě Colorado to byla kontroverzní republikánská kongresmanka Lauren Boebertová a v Illinois Mary Millerová, která rovněž proslula skandálními výroky, informovala agentura AP.
29. 6. 2022|

Republikáni i demokraté v USA vybírají kandidáty pro volby. Podporu získávají politici umírněného středu

Američtí demokrati a republikáni v některých státech rozhodovali, které své politiky vyšlou do důležitých listopadových voleb. Nové složení obou komor Kongresu zásadně ovlivní politiku Spojených států a hodně napoví i o příštích prezidentských volbách. V primárkách se členové obou stran vyslovili spíše pro zástupce umírněného středu, extrémně vyhraněných kandidátů ubylo.
8. 6. 2022|

Spojené státy řeší možný zákaz potratů. Naznačuje ho uniklý dokument

Soudci nejvyššího soudu USA podle uniklého návrhu většinového stanoviska hlasovali pro zrušení precedenčního rozsudku z roku 1973, kterým byly legalizovány potraty v celých Spojených státech, píše server Politico. Podle nejvyšší instance je návrh stanoviska autentický, nepředstavuje však verdikt ani konečnou pozici kteréhokoli ze soudců. Prezident Joe Biden slíbil, že v případě, že nejvyšší soud zvrátí verdikt legalizující interrupce, bude usilovat o uzákonění práva žen na potrat na federální úrovni.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 21:19|

Republikáni na Floridě schválili zákaz interrupcí po patnáctém týdnu těhotenství

Sněmovna reprezentantů amerického státu Florida schválila návrh zákona, jenž zakazuje ukončení těhotenství po patnáctém týdnu. Očekává se, že novelu brzy schválí místní Senát. Přísné protipotratové zákony nyní prosazuje několik republikány kontrolovaných amerických států, zatímco nejvyšší soud posuzuje, zda jsou tyto zákony v souladu s ústavou.
17. 2. 2022|

Americký nejvyšší soud umožnil federální žaloby na potratový zákon. Předpis samotný nezrušil

Americký nejvyšší soud v pátek ponechal v platnosti texaský potratový zákon, který zakazuje veškeré interrupce po zhruba šestém týdnu těhotenství. Rozhodl však, že potratové kliniky mohou o zablokování tohoto zákona požádat federální soudy. Odstranil tak jednu z hlavních právních kliček, kterou se předkladatelé zákona snažili normu „ochránit“ před případným zrušením kvůli nesouladu s americkou ústavou. Ohledně zákona se tak povede v příštích měsících řada dalších soudních sporů, poznamenávají americká média.
10. 12. 2021|

Nejvyšší soud USA naznačil, že by poskytovatelé potratů mohli napadnout texaský zákon

Konzervativní soudci nejvyššího soudu Spojených států naznačili, že by umožnili poskytovatelům potratů soudně napadnout přísný protipotratový zákon, který zavedl stát Texas. K tomu, zda předpis může napadnout vláda prezidenta Joea Bidena, ale konzervativní soudci byli skeptičtí. Klíčovým parametrem je unikátní podoba zákona, která jeho vymáhání skrze žaloby na poskytovatele potratů svěřuje do rukou soukromých osob.
1. 11. 2021|

Federální soud nařídil Texasu pozastavit platnost protipotratového zákona, stát se odvolal

Federální soudce Robert Pitman ve středu nařídil americkému státu Texas pozastavit platnost přísného zákona zakazujícího většinu potratů, který vešel v platnost v září. Ve 113 stran dlouhém odůvodnění verdiktu soudce uvedl, že republikánští zákonodárci v Texasu sestrojili bezprecedentní schéma, které pacientům upírá jejich ústavní právo na potrat. Stát Texas se proti rozhodnutí odvolal.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 10:42|

Ida zeslábla na tropickou bouři, milion odběratelů je bez elektřiny

Ida, která v neděli dorazila nad americký stát Louisiana jako hurikán čtvrté kategorie, si vyžádala nejméně jednu oběť. Druhou obětí může být řidič, kterého našli utonulého. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva. Po šestnácti hodinách od prvního úderu na kontinent Ida zeslábla na tropickou bouři s větrem o rychlosti 95 kilometrů za hodinu. Bez dodávek elekřiny je ve státech Mississippi a Louisiana asi milion odběratelů, včetně města New Orleans. Úřady ve státu Tennessee podle televize CNN radí obyvatelům připravit se na řádění živlů, až s Idou dorazí prudké lijáky a možné povodně,  stát by se tak mohlo již v pondělí večer a v úterý.
30. 8. 2021Aktualizováno30. 8. 2021, 21:15|

Pobřeží Louisiany zasáhl hurikán Ida, považovaný za jeden z nejnebezpečnějších

Bouře Ida zasáhla jako hurikán čtvrté kategorie - z pěti - pobřeží amerického státu Louisiana. Doprovází ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů za hodinu. Meteorologové upozornili, že půjde o nejsilnější hurikán, který tento stát zasáhl za více než sto let. Ida dorazila přesně šestnáct let po hurikánu Katrina, který v roce 2005 nepřežilo téměř dva tisíce lidí. Jiná bouře, hurikán Nora způsobil na tichomořském pobřeží Mexika povodně a sesuvy půdy. Poté se stočil zpět nad oceán, kde zeslábl na tropickou bouři. Má zatím jednu oběť.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 23:59|

Pivo, peníze nebo marihuana. I to nabízí americké úřady lidem za vakcinaci

Spojené státy zaznamenaly nejvyšší denní nárůst počtu nakažených za poslední půlrok. Za 24 hodin testy odhalily přes sto tisíc pozitivních. Polovina nových případů a hospitalizací připadá na sedm států s podprůměrnou proočkovaností. Americké úřady se na mnoha místech snaží různými pobídkami lidi k vakcinaci motivovat. Příliš úspěšné ale nejsou.
7. 8. 2021|

Před deseti lety zasáhlo USA nejhorší rojení tornád. 360 rotujících vírů zabilo stovky lidí

V těchto dnech je to přesně 10 let, co rozsáhlé části Spojených států amerických zasáhla největší série tornád, která se vyskytla v rámci jedné povětrnostní situace. V USA se takovéto série tornád označují jako outbreak – volně přeloženo jako „rojení“ tornád. V případě konce dubna 2011 šlo dokonce o „super outbreak“.
26. 4. 2021|

V americké Alabamě řádila tornáda, vyžádala si pět mrtvých a raněné

Nejméně pět mrtvých a několik zraněných za sebou zanechala tornáda, která ve čtvrtek zasáhla jihovýchod Spojených států. Postižen byl zejména stát Alabama, kde zaznamenali 14 tornád, dvě další byla v sousedních státech Mississippi a Georgie. Informovala o tom v noci na pátek CNN s odvoláním na místní úřady.
26. 3. 2021|

Američané úspěšně otestovali motory pro raketu, která poletí na Měsíc

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve Stennisově vesmírném středisku v Mississippi provedl úspěšný statický test motorů nové rakety SLS (Space Launch System), která má v dalších letech dopravit astronauty na Měsíc. Informovala o tom agentura Reuters. Předchozí test v lednu skončil předčasně. Tentokrát však motory podle plánu běžely osm minut.
19. 3. 2021|

Hlavní město Mississippi má potíže s dodávkami vody. Sněhová bouře způsobila dlouhodobý výpadek

Tisíce domácností ve městě Jackson v Mississippi jsou již přes tři týdny bez dodávek vody. Za výpadkem stojí sněhová bouře, která přešla v únoru středem USA a zasáhla i tento jižní stát. Kritický nedostatek pitné vody způsobil i zastavení provozu mnoha restaurací a výrobních podniků. Pracovníci města zaznamenali kolem stovky případů popraskaného potrubí. V současné době obdržel guvernér Mississippi Tate Reeves žádost o nouzové financování a poskytnutí 47 milionů dolarů.
9. 3. 2021|