TÉMA

Dům

V ruském Orsku se protrhla regulační hráz. Voda zaplavila mnoho domů

Více než 4400 domů zaplavila voda z protržené hráze ve městě Orsk v Orenburské oblasti na jihu Ruska. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura TASS. Protržení hráze předcházelo několik dní záplav v celé oblasti, v souvislosti s tím tam ve čtvrtek vyhlásili stav nouze.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 18:30|

V Hradci Králové vyrostl úsporný bytový dům se zelenou střechou a fotovoltaikou

Soukromý investor z Pardubic vystavěl v Hradci Králové pětašedesát nových bytů. V projektu domu se zelenou střechou a fotovoltaickou elektrárnou sledoval především splnění přísných energetických parametrů a úspory.
28. 3. 2024|

Slíbili opravu střechy, místo práce zmizeli s penězi. Policie hledá další oběti skupiny podvodníků

Přes dva miliony korun měla vylákat od důvěřivých lidí skupina podvodníků z Novoborska. Podle policie falešní řemeslníci slibovali opravu střechy. Té se ale zákazníci nedočkali. Případem se zabývají kriminalisté z Jablonce nad Nisou, kteří už v souvislosti s kauzou obvinili šest lidí. Protože prověřování dál pokračuje, může počet poškozených i celková výše škody ještě vzrůst.
7. 3. 2024|

Nejvyšší soud zamítl dovolání družstva Svatopluk. Správci tak musí zaplatit nájemné

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání družstva Svatopluk, podle vykonatelného rozsudku tak musí zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi zhruba 18,26 milionu korun s úroky. Jde o nájemné za domy v Horoměřicích u Prahy za léta 2016 až 2018. O rozhodnutí informovala mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.
21. 2. 2024|

Vsetín se kvůli odškodnění za vystěhování Romů z města v roce 2006 obrátil na Ústavní soud

Město Vsetín se v kauze vystěhování Romů v roce 2006 obrátilo na Ústavní soud (ÚS). Nejvyšší soud (NS) nedávno navýšil odškodnění několika romským rodinám, které se ze Vsetína musely vystěhovat. Čtyřem rodinám s 46 členy NS přiřkl odškodné od města v souhrnné výši 1,825 milionu korun, vedení radnice to považuje za nespravedlivé. Starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL) v úterý řekl, že město „tvrdě platí za akt milosrdenství“, protože nevyhodilo neplatiče nájemného na ulici, ale pomohlo jim zajistit nové bydlení. Vsetín vystěhoval romské rodiny z pavlačového domu v době, kdy Čunek město vedl. Advokátka rodin Zdeňka Poláková řekla, že starosta situaci zkresluje.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 14:05|

Sazba daně z nemovitosti se zvedne nejméně o 80 procent, další úpravy mohou přidat obce

Do konce ledna mají lidé čas na podání přiznání k dani z nemovitosti. Všem poplatníkům se výrazně zvedne sazba, a to minimálně o 80 procent. A netýká se jen lidí, kteří loni nově získali dům, byt nebo pozemek. Kvůli změnám, které přinesl vládní úsporný balík, jej naopak musejí podat i někteří majitelé, kteří byli v minulosti k dani přihlášeni.
14. 1. 2024|

Vybydlený dům u nádraží v Hradci Králové dělá starosti policii i městu, stahují se do něj narkomané

Prakticky denně musejí policisté vyjíždět do vybydleného soukromého domu u nádraží v Hradci Králové. Oficiálně je někdejší kancelářská budova prázdná, v jejích prostorách ale často přebývají narkomani nebo trestně stíhaní. Firma, které dům patří, už kvůli tomu jedná o jeho prodeji. Na místě stavby by mohlo v budoucnu vzniknout parkoviště.
11. 1. 2024|

Průměrná sazba hypoték klesla pod šest procent. Po roce a půl

Průměrná sazba hypoték na počátku ledna klesla z prosincových 6,02 procenta na 5,96 procenta. Pod šestiprocentní hranici se dostala po roce a půl. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 10:31|

Dva bytové domy v Sokolově budou hlídat domovníci

V Sokolově začnou od příštího týdne ve dvou panelových domech sloužit domovníci. Jedná se o projekt městské policie, který má zvýšit pocit bezpečí obyvatel v domech a jejich okolí a posílit také ochranu veřejného pořádku. Na tříletý preventivní projekt dostalo město dotaci z evropských fondů.
5. 1. 2024|

Nacisté v Brně za války zabavili Židům stovky domů. Jejich příběhy přibližuje nová výstava

V prozatímním Moravském židovském muzeu Malý Mehrin v Brně probíhá nová výstava Naše domy. Mapuje příběhy vybraných objektů, které v roce 1941 nacistický vystěhovalecký fond zabavil brněnským Židům. Takových staveb byly stovky, majitelé domů po jejich ztrátě často skončili v koncentračních táborech.
5. 1. 2024|

Zemětřesení v Japonsku si vyžádalo 55 životů, zničené silnice komplikují záchranné práce

Nejméně 55 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Poničeny byly tisíce domů, automobilů a lodí. Podle úřadů by pod troskami zřícených domů mohly být uvězněny ještě desítky lidí, oficiálně se pohřešuje dalších 15 osob. Pátrání ale komplikují poničené silnice a infrastruktura, odlehlost oblasti a následné otřesy. Ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo přes 150 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 17:43|

V Karlových Varech se nedaří zastavit sesouvající se svah. Ohrozit by mohl domy i dodávky tepla

U nádraží v Karlových Varech se dál sesouvá svah nad železniční tratí, geologům se proces nedaří zastavit. Specializovaná firma tam pracuje dva měsíce. Stále tak hrozí sesuv na mezinárodní trať do Německa. A teď přibyl další problém – do pohybu se dal i strmý svah u nedalekého sídliště. Jeho pohyb by mohl potenciálně ohrozit nejen domy, ale i podzemní přívod tepla.
15. 12. 2023|

Tisíce Ukrajinců žádají stát o příspěvek na opravu domů. Proces ale často brzdí byrokracie

I přes pokračující ruské ostřelování se Ukrajinci pouštějí do oprav svých domů. Pomoci jim mají také státní programy na obnovu. V Mykolajivu a jeho okolí si žádost podalo skoro pět tisíc lidí. Řada z nich ale naráží na administrativní problémy – třeba když v troskách ztratili své doklady. Situaci na místě mapoval zpravodaj ČT Jan Řápek.
5. 12. 2023|

Rath doplatil 4,5 milionu z peněžitého trestu za korupci, píší Seznam Zprávy

Bývalý středočeský hejtman David Rath doplatil zbytek třináctimilionového peněžitého trestu, ke kterému byl odsouzený za manipulaci s veřejnými zakázkami. Vyhnul se tak dražbě poloviny domu, který vlastní společně se svým bratrem, uvedl web Seznam Zprávy. Ve dvou větvích kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji si Rath vyslechl souhrnný osmiletý trest vězení. Odpykal si z něj téměř čtyři roky.
28. 11. 2023|

Lidem v části Ostravy vyplavila voda sklepy i zahrady. Podali trestní oznámení

Část obyvatel ostravského obvodu Nová Ves řeší zaplavené nemovitosti. Voda se nejdříve objevila na polích, následně se posunula blíž k obydlím, zatopila zhruba desítku domů a také přilehlé zahrady. Podle tamních obyvatel to může souviset s odstávkou nedaleké úpravny vody.
25. 11. 2023|

Izraelská armáda zničila dům vůdce Hamásu v Pásmu Gazy. Pokračuje prohledávání nemocnice Šífa

Izraelská armáda uvedla, že při leteckém úderu zničila na severu Pásma Gazy dům vůdce teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji, který trvale žije v Kataru. Pokračovala také v prohledávání nemocnice Šífa, kde podle ní měl své velitelství Hamás. Podle reportérky BBC vojáci na místě našli vedle zbraní a munice také laptopy se záběry rukojmí. Izraelská armáda tvrdí, že v areálu našla rovněž vstup do tunelu Hamásu. Oblast jižního Izraele nedaleko hranic s Gazou navštívil šéf diplomacie EU Josep Borrell, který Izrael vyzval, aby se v reakci na brutální útok Hamásu ze 7. října „nenechal pohltit hněvem“.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 22:28|

Podvodník po tornádu z dotací čerpal miliony, o náhradě škody se rozhodne v civilním řízení

O náhradě škody a nemajetkové újmě pro poškozené v případě podvodu s falešnými fakturami, které po tornádu inkasoval už dříve odsouzený Michal Štrasmajr, se rozhodne v civilním řízení. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Brně, když zamítl odvolání žalobce i poškozených. Muž několika rodinám sliboval postavení domu, což se ale nestalo. Soud v Břeclavi mu v minulosti pro dotační podvod uložil trest čtyři roky vězení. O výši náhrady škody a nemajetkové újmě ale nerozhodl.
16. 11. 2023|

Obec na Karvinsku uvažuje o koupi kolonie 130 domů. Kvůli ceně by roky neinvestovala jinam

O koupi kolonie takzvaných finských domů za zhruba čtvrt miliardy korun uvažuje obec Horní Suchá na Karvinsku. Celkem 130 budov z poloviny minulého století momentálně vlastní společnost Heimstaden. Ta je získala do majetku před dvěma roky a nyní je nabízí k odprodeji. V lokalitě bydlí zhruba čtvrtina obyvatel obce.
27. 10. 2023|

Ministerstvo chystá novinky v nájemním bydlení. Vystěhování má být rychlejší

Ministerstvo pro místní rozvoj chystá novinky v nájemním bydlení. Jednou z nich je, že po dvou nájemních smlouvách na dobu určitou už by měla přijít doba neurčitá, nebo alespoň jistota nájmu na další tři roky. Větší ochranu majitele chce resort zajistit zavedením rozkazu k vyklizení bytu nebo domu.
26. 10. 2023|

Ceny domů a bytů jdou mírně dolů. Kvůli drahým hypotékám klesá zájem o vlastní bydlení

Nemovitosti v tuzemsku mírně zlevňují. Zatímco novostavby si většinou svou cenu drží, starší byty a rodinné domy prodávající v některých případech zlevňují i o desítky procent. Trend platí pro většinu velkých měst včetně Prahy. Příčinou je pokles poptávky daný zejména vysokými úrokovými sazbami hypoték.
22. 10. 2023|

Oprav dům po babičce odstartoval, žádat je možné až o milion korun

Majitelé rodinných domů mohou od úterý žádat o dotace z programu Nová zelená úsporám, a to včetně podprogramu Oprav dům po babičce. Peníze mohou dostat na zateplení, fotovoltaické systémy nebo i výměnu starých neekologických kotlů. V podprogramu Oprav dům po babičce je stanoven majetkový test, takže nárok na podporu budou mít jen domácnosti s jednou nemovitostí určenou k bydlení.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 20:59|

Při výbuchu domu v Otinovsi na Prostějovsku zemřel jeho majitel, potvrdila pitva

Obětí čtvrtečního výbuchu rodinného domu v Otinovsi na Prostějovsku je jednačtyřicetiletý majitel domu, potvrdila soudní pitva. Vyšetřování bude trvat několik měsíců, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Exploze poškodila i několik domů v okolí. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že výbuch mohla způsobit neopatrná manipulace s pyrotechnikou. Policie už dříve uvedla, že majitelem domu byl profesionální hasič. Případ tak má obdobné rysy jako exploze v nedalekých Mostkovicích před pěti lety.
26. 9. 2023|

Za explozi v Otinovsi může výroba pyrotechniky, tvrdí část místních. Policie příčiny vyšetřuje

Vyšetřovatelé se zabývají možností, že příčinou exploze v rodinném domě v Otinovsi na Prostějovsku byla neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou. Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové je to jedna z verzí, vyšetřování ale není u konce, potrvá ještě několik dní. Při výbuchu zemřel jeden člověk. Pravděpodobně to byl majitel domu a provozovatel prodejny se zábavní pyrotechnikou, jeho identitu ale potvrdí až nařízená pitva.
22. 9. 2023|

Nová zelená úsporám se znovu otevírá. Stát chce podpořit renovace a zateplování

Stát začíná po letní přestávce opět přijímat žádosti o dotace na energetické úspory v domácnostech. Zatímco dotační program Nová zelená úsporám nejdříve podpoří renovace bytových domů, za dva týdny se otevře příležitost i ostatním. Ministerstvo životního prostředí plánuje zvýšit zájem o zateplování domů a opravy.
19. 9. 2023|