TÉMA

Exekutorská komora

168 hodin: Exekutor sepsal dětskému dlužníkovi hračky, pak ale léta čekal a začal strhávat mzdu

Sepsané, ale neprodané hračky – a srážky ze mzdy. Tak přistoupil přerovský exekutor Lukáš Jícha k dluhu z dětství, který měl vymoci na mladém muži. Podle mužovy advokátky postupoval v rozporu s platným zákonem, Exekutorská komora ovšem označila postižení účtu a srážky ze mzdy za nejměkčí způsob provedení exekuce. Pravda je, že exekutor tímto způsobem nakonec dluh vymohl. O přístupu exekutorů k dluhům z dětství natáčela pro 168 hodin Darina Vlková.
19. 6. 2023|

Vláda schválila novelu zákona o soudních exekutorech a ustanovila dva nové vládní zmocněnce

Vláda na středečním zasedání schválila novelu o náhradách nákladů exekutorů na zastavení takzvaných bezvýsledných exekucí. Kabinet se také dohodl na ustanovení dvou nových vládních zmocněnců – Jana Dusíka a Ladislava Mika. Okolnosti úsporného konsolidačního balíčku v oblasti národních dotací vláda dojednala, ale veřejnosti představí až ve čtvrtek, jak uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 17:39|

Loni ubylo lidí v exekuci, řízení i nezletilých dlužníků. Pomohla nová pravidla pro malé dluhy

V Česku loni oproti předloňsku ubylo lidí v exekuci i exekučních řízení. Minulý rok ji mělo 666 420 lidí, tedy o 31 608 méně než v roce 2021. Exekucí bylo zhruba 4,1 milionu, což představuje meziročně pokles o přibližně 324 tisíc řízení. K příznivému vývoji přispěla zejména legislativní změna, která umožnila zastavování takzvaných bagatelních exekucí, tedy vymáhání menších dlužných částek. Na středeční tiskové konferenci aktuální data představilo vedení Exekutorské komory. Odborníci ve vysílání ČT24 upozorňují, že v Česku je kvůli zákonnému rámci stále těžké se z dluhů dostat.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 13:53|

Druhé Milostivé léto končí, podle exekutorů i poradců bez výrazného zájmu dlužníků

Menší zájem dlužníků vyvolalo podle předběžných údajů druhé Milostivé léto, tedy akce, při které bylo možné zbavit se dluhů vůči veřejným institucím pouze uhrazením jistiny a paušálního poplatku exekutorovi, a tak uniknout vysokým úrokům a dalšímu příslušenství. Milostivé léto končí poslední listopadový den, tedy ve středu. Na příští rok chystá vláda ještě jednu podobnou akci, tentokrát se bude týkat nedoplatků na daních a u sociálního pojištění.
30. 11. 2022|

Exekutora kvůli podezřelým doručenkám prověřuje ministerstvo. Ozvaly se desítky lidí

Exekutora Juraje Podkonického prověřuje ministerstvo spravedlnosti kvůli podezření, že si neoprávněně účtoval poplatky za osobní doručování a padělal veřejné listiny. Případem, na který upozornil pořad 168 hodin, se chystá zabývat i Exekutorská komora. Podkonický tvrdí, že doručenky doručenkami nebyly, i když tak byly označené. Člověku v tísni se kvůli exekutorovi ozvalo dalších osmdesát lidí. Vývoji v kauze se věnoval Václav Crhonek.
14. 2. 2022|

Exekutor Podkonický si účtoval neoprávněné poplatky, analýza ukázala na podvod s listinami

Dluhová amnestie milostivé léto pro dlužníky skončila, dohru bude mít ale pro exekutory. Jeden z nejvlivnějších exekutorů v Česku, bývalý prezident exekutorské komory Juraj Podkonický, totiž čelí podezření z rozsáhlého podvodu. Právě během milostivého léta se přišlo na to, že si pravděpodobně k exekucím účtoval neoprávněně peníze navíc a nejspíš také falšoval listiny. Na jeho případ se zaměřil pořad 168 hodin.
7. 2. 2022|

Oddlužovací milostivé léto se může od září do listopadu zopakovat, řekli vládní politici

Milostivé léto pro dlužníky by se mohlo letos od začátku září do konce listopadu zopakovat. Nyní se jedná o parametrech druhé oddlužovací akce. Na úterní tiskové konferenci to oznámili ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a šéf poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný.
25. 1. 2022|

Splatit některé dluhy za lepších podmínek mohou lidé už jen necelý týden

Už jen poslední dny zbývají lidem v exekuci, aby se mohli zbavit části dluhů. Po třech měsících totiž 28. ledna skončí akce Milostivé léto. Neziskové organizace už nyní vyzývají k jejímu opakování. Podle exekutorů by se ale musely změnit podmínky programu.
22. 1. 2022|

Do akce Milostivé léto se už zapojily tisíce lidí, dlužníkům pomáhají i dárci

Už tisíce zájemců se přihlásily k takzvanému Milostivému létu, tedy možnosti zbavit se některých exekucí. Pro dlužníky je potřeba zaplatit původní částku plus poplatek 908 korun, penále bude odpuštěno a exekuce zastavena. Týká se to zejména pohledávek vůči státu, samosprávám a jejich organizacím.
14. 11. 2021|

Stát poskytne dětem, jejichž rodič neplatí alimenty, tři tisíce korun. O náhradní výživné lze už požádat

Úřady práce přijímají od začátku července žádosti o náhradní výživné. Tedy peníze, které uhradí stát dětem, jejichž rodič neplatí alimenty. Stát jim poskytne až tři tisíce korun měsíčně. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) jsou děti dlužníků znevýhodněné, chybí jim peníze na letní tábory, kroužky i na školní obědy. Resort věří, že novinka celkově zlepší vymáhání alimentů.
6. 7. 2021|

Počet nových exekucí loni klesl o téměř pětinu, uvádí komora

Loni bylo v Česku zahájeno 407 694 nových exekucí, což znamená meziroční pokles o více než 18 procent. Jde o nejmenší počet nově zahájených exekucí minimálně za posledních 11 let. Vyplývá to z dat Exekutorské komory.
25. 1. 2021|

Zemřel prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil. Bylo mu 63 let

Zemřel prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil. Oznámila to mluvčí komory Lenka Desatová.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 18:18|

Vedla exekutorskou komoru a měla realitní firmu. Trest pro Fučíkovou platí, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud odmítl stížnost exekutorky Pavly Fučíkové, která dostala v kárném řízení pokutu 50 tisíc korun. Důvodem byly vazby mezi exekutorským úřadem Fučíkové a společností Hicra Reality, ve které měla majoritní podíl. Vazby mohly podle kárného senátu Nejvyššího správního soudu vyvolávat dojem, že část exekuční činnosti vykonává právě soukromá společnost.
25. 9. 2019|
168 HODIN

Nejvíce dětí v exekuci je v Plzni. Dopravní podnik dluhy přeprodával do daňového ráje

Nejvíce dětí s exekucí žije v Plzeňském kraji. Místní doplácejí na praktiky běžné v Plzni ještě před pár lety, kdy se dětské dluhy přeprodávaly do daňového ráje. Tématu se v pořadu 168 hodin věnoval Jan Novák.
8. 4. 2019|