TÉMA

Nebraska

Doporučujeme

Podařilo se rozluštit první slovo ze starověkých svitků z Herculanea. Pomohla umělá inteligence

Na první pohled nevypadají svitky z Herculanea nijak pozoruhodně, připomínají kus uhlí. Přežily výbuch sopky Vesuv v roce 79, a kdyby se někdo pokusil dva tisíce let staré dokumenty znovu rozvinout, rozpadly by se. Odborníci se už dlouho pokoušejí je rozluštit, i když text je pro lidské oko prakticky nečitelný. Teď ale hlásí první úspěchy, k nimž jim pomohla umělá inteligence (AI).
23. 10. 2023Aktualizováno29. 10. 2023, 08:17|

V Nebrasce a Jižní Karolíně nečekaně neprošly zákony na omezení potratů

Omezení potratů v hluboce konzervativních amerických státech Nebraska a Jižní Karolína velmi těsně neprošlo hlasováním v zákonodárných sborech. Američtí zastánci práva na potrat se tak ve čtvrtek dočkali velkého a nečekaného vítězství, napsal v pátek list The Guardian. Těsné výsledky také vypovídají o rostoucí výbušnosti tématu mezi členy Republikánské strany, která se tradičně stavěla proti potratům.
28. 4. 2023|

USA se potýkají s extrémním počasím. Část země čekají vánice, v Texasu je mimořádné vedro

Spojené státy se v různých částech země potýkají s extrémním počasím. V běžně slunné Kalifornii meteorologové hlásí možnost sněžení, zatímco v Texasu na jihu země naměřili až 35 stupňů Celsia.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 19:33|

V republikánských primárkách v Coloradu a Illinois uspěly kandidátky s podporou Trumpa

V dalším kole primárek amerických republikánů uspěly v úterý dvě silně konzervativní kandidátky podporované bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. Ve státě Colorado to byla kontroverzní republikánská kongresmanka Lauren Boebertová a v Illinois Mary Millerová, která rovněž proslula skandálními výroky, informovala agentura AP.
29. 6. 2022|

Na covid už uhynulo několik sněžných levhartů. Vědci zatím nevědí proč

V zoologické zahradě v americké Nebrasce zemřeli v důsledku komplikací spojených s koronavirem tři levharti sněžní. S infekcí se v tom samém zařízení potýkali i dva tygři sumaterští, ti se ale zotavili. Ohniska covidu-19 mezi zvířaty zaznamenaly v USA i další zoologické zahrady – a právě irbisové, jak se sněžným levhartům říká, patří k často zasaženým.
15. 11. 2021|
Doporučujeme

Bezpečný úkryt je ve vaně. V USA si na tornáda zvykli, lidé umí rychle reagovat a poslouchají varování

Příchod tornáda se jen velmi špatně předpovídá, v podmínkách, kdy se v nějaké oblasti objevují jen výjimečně, je to dokonce téměř nemožné. Přesto se s nimi dá žít, ukazují zkušenosti z americké „tornádové uličky“.
25. 6. 2021Aktualizováno27. 6. 2021, 14:24|

Část USA zasáhlo extrémní počasí. V Texasu hlásí tornáda, Colorado se potýká se sněhem

Centrální část Spojených států sužuje silný vítr, déšť i sněžení. Na severu Texasu hlásí úřady od pátku 14 tornád, vítr o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu a kroupy velikosti baseballových míčků. Letiště v Denveru zrušilo kvůli nepříznivému počasí za víkend přes dva tisíce letů a místní úřady předpokládají, že by mohlo napadnout až 60 centimetrů mokrého sněhu. Varování před silným větrem nyní platí pro sedm milionů Američanů, výstraha kvůli sněhovým bouřím se týká 300 tisíc lidí.
14. 3. 2021|

Mráz v USA si vyžádal čtrnáct obětí, v Texasu jsou miliony lidí bez proudu

Jih Spojených států od pondělí sužuje nezvykle mrazivé počasí, které začalo minulý týden po přílivu arktického vzduchu z Kanady. Z oblasti od Texasu po Kentucky jsou hlášeny dopravní problémy a rozsáhlé výpadky proudu, extrémní podmínky si v celé zemi vyžádaly již 14 obětí na životech, napsala agentura AP. Sníh a led působí starosti i na severozápadě a severovýchodě USA. Výstrahy americké Národní meteorologické služby (NWS) kolem „zimní bouře“ se týkaly oblastí s více než 150 miliony obyvatel.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 22:18|

V USA padla rekordní hranice deseti milionů nakažených, píše Reuters

Spojené státy americké v neděli jako první stát na světě překonaly hranici 10 milionů pozitivních testů na koronavirus od začátku pandemie. S odkazem na své statistiky o tom informovala agentura Reuters, podle níž se země nyní vypořádává už se třetí vlnou šíření nákazy. Univerzita Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie rovněž monitoruje, uvádí zatím 9,96 milionu nálezů na covid-19 v USA.
9. 11. 2020|

Většinu Sněmovny reprezentantů získají demokraté, odhadují média. O Senátu bude jasno až v lednu

Vedle prezidentských voleb se ve Spojených státech volili také členové Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů prozatím podle prognózy AP vedou demokraté v poměru 214 ku 195. Většinu tvoří 218 hlasů. Volební boj o Senát je vyrovnaný, republikáni a demokraté drží po 48 křeslech ve 100členné horní komoře. Čtyři souboje jsou zatím nerozhodnuté, úplně jasno bude asi až v lednu. V Georgii se totiž budou muset konat dvoje opakované volby, protože ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Američané volí 435 reprezentantů a 35 senátorů.
4. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 08:14|

Kongres, soudy, marihuana. Američané rozhodují ve volební smršti

První listopadové úterý se hlavní pozornost upře k prezidentské volbě, v níž úřad obhajuje Donald Trump a postaví se mu Joe Biden. Kromě hlavy exekutivy ale Američané také obmění většinu zákonodárců v Kongresu – konkrétně rozhodnou o novém obsazení Sněmovny reprezentantů a vymění také třetinu senátorů. Možná ještě důležitější jsou pro běžné životy amerických občanů volby na státní úrovni, kde vzniká naprostá většina zákonů. Volit se budou také soudci nejvyšších soudů a několik států pořádá referenda – třeba v Mississippi si vybírají novou vlajku.
2. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:44|

Už nemáme moc oblastí, kde dále přitvrdit, říká Zaorálek

Počet nakažených v tuzemsku dál stoupá. Vláda proto v pondělí přijala nová opatření, která mají zamezit šíření nákazy, a to včetně zákazu nočního vycházení. České republice také kvůli nepříznivému vývoji pomohou zahraniční armádní zdravotníci. V pořadu České televize Události, komentáře o tématu debatovali ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), místopředseda SPD Radim Fiala a předseda Pirátů Ivan Bartoš.
28. 10. 2020|

Vojenští lékaři ze zahraničí mohou přijet, schválila vláda. Parlament návrh projedná, než přiletí Američané

Vláda souhlasila s tím, že v Česku budou působit vojenští zdravotníci ze států Severoatlantické aliance nebo Evropské unie. S pandemií covidu-19 může přijet pomáhat až 300 zahraničních vojáků-zdravotníků. Rozhodnutí ještě není definitivní, musí projít také parlamentem.
22. 10. 2020Aktualizováno22. 10. 2020, 16:02|

O prezidentu USA rozhoduje 538 lidí, někteří občané volit nemohou. Systém hlasování je unikátní

Americké prezidentské volby se blíží. Občané Spojených států si první listopadové úterý zvolí budoucí hlavu státu. Systém volby je ale složitější než prosté přímé hlasování a může se stát, že v Bílém domě usedne ten, kdo získal méně hlasů. Nabízíme přehled toho, co se stane 3. listopadu a jak si Američané volí prezidenta.
14. 10. 2020|
Americké prezidentské volby

Kdo může být novým prezidentem USA a kdo jsou jeho volitelé. Americké volby krok za krokem

Prezidentská volba je pravděpodobně nejsledovanějším a možná nejdůležitějším volebním kláním ve Spojených státech. V úterý 3. listopadu roku 2020 se američtí občané odeberou hlasovat. Tamní systém je podstatně odlišný od toho českého. Nabízíme proto seznam nejčastěji kladených otázek.
12. 10. 2020|

„Make America Work Again!“ Demonstranti se zbraněmi chtěli konec omezení v Michiganu

Před zákonodárným sborem amerického státu Michigan ve čtvrtek demonstrovaly stovky lidí proti karanténním opatřením vyhlášeným demokratickou guvernérkou Gretchen Whitmerovou. Někteří nosili viditelně střelné zbraně a část z nich poté i se zbraněmi v protestu pokračovala přímo v budově michiganského Kapitolu, kde zákonodárci sídlí. To je v Michiganu legální.
1. 5. 2020|

V USA začaly testy očkování na koronavirus. Vakcína bude nejdřív za rok

V americkém Seattlu dostal v pondělí první účastník klinických testů experimentální dávku nové vakcíny proti koronaviru. S odkazem na vyjádření nejmenovaného vládního činitele to píše agentura AP. Na vakcíně pracuje americký Národní ústav zdraví (NIH) společně se soukromou společností Moderna. Podle odborníků bude plně ověřená vakcína k dispozici za rok až rok a půl.
17. 3. 2020|

Studie: Koronavirus je nejnakažlivější, než se objeví příznaky

Lidé infikovaní nemocí COVID-19, kterou způsobuje nový koronavirus, jsou nejvíce nakažliví předtím, než se u nich objeví příznaky a v prvním týdnu nemoci, tvrdí vědecká studie provedená na devíti nemocných v Německu. Zveřejnil ji web medRxiv.org.
16. 3. 2020Aktualizováno16. 3. 2020, 12:53|
Události komentáře

Američanka porodila vlastní vnučku. „Smíme to, co můžeme?“ ptá se kněz a expert na etiku Vácha

Jednašedesátiletá Američanka nedávno porodila zdravou dívku, která je současně i její vnučkou. Podle přednosty Ústavu etiky Marka Váchy se dítě narodí do zmatku, kdy má najednou několik matek. A v Událostech, komentářích kritizoval případy náhradního mateřství, kdy se z žen stávají stroje.
5. 4. 2019|