TÉMA

Indická lidová strana

Miliarda Indů volí. Módí sází na hospodářský boom, dráždí Čínu a koketuje s Ruskem

V Indii odstartoval šestitýdenní volební maraton, při němž skoro miliarda lidí rozhodne o složení tamní dolní komory parlamentu. Jasným favoritem je nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího. Během dekády u moci se Módímu podařilo dostat Indii mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky světa a učinit z ní globální velmoc, která směle konkuruje Číně a udržuje pragmatické vztahy s Ruskem. Módího vládu nicméně poznamenaly útoky proti muslimům, sílící nezaměstnanost mezi mladými a omezování nezávislých médií. Opozice se proto před volbami spojila v široké nesourodé alianci, a to s jediným cílem: nedovolit Módímu třetí funkční období v řadě.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 20:17|

Evoluce ani periodická tabulka prvků. Indie škrtá z učebnic látku, zřejmě kvůli tlaku věřících

Až se indické děti vrátí po prázdninách do školy, většina z nich tam už nenajde mnoho témat, která se věnují vědeckému poznání. A to přes odpor řady expertů, kterým se už dříve nelíbila snaha indické vlády omezovat tento druh znalostí.
2. 6. 2023|

Snaha o zvýhodnění většinového etnika spustila bouři. Indickému státu hrozí rozpad

V Manípuru na severovýchodě Indie žije několik etnických skupin. Kvůli sporům většinového hinduistického obyvatelstva a horských kmenů, které přešly ke křesťanství, v něm panuje napjatá společenská situace. Ta začátkem května eskalovala ve střety s desítkami obětí, protože většinová skupina Meitejů požádala o udělení ochranného statusu, který jinak zaručuje privilegia znevýhodněným kmenům. Napětí v Manípuru trvá, podle některých hlasů je jedinou cestou rozdělení státu.
20. 5. 2023|

Ásám zavře muslimské školy. „Potřebujeme více doktorů, policistů, úředníků a učitelů než imámů“

Indický stát Ásám uzavře všechny muslimské náboženské školy, které působí na jeho území. Tamní parlament schválil zákon, který tento krok umožňuje, informovala agentura Reuters. Podle vládních politiků z Indické lidové strany (BJP) vyučování v náboženských školách nedosahuje požadované kvality a je málo zaměřené na praxi. Opozice mluví o útoku na muslimy.
30. 12. 2020|

Indická vláda oslabuje autonomii Kašmíru. Kritici změny se obávají násilností

Indická vláda oznámila, že se rozhodla zrušit zvláštní autonomní status severoindického státu Džammú a Kašmír. Opatření, které má sporný region výrazněji přimknout k Dillí, představuje největší změnu pro Kašmír téměř za sedmdesát let. Podle kritiků rozhodnutí pravděpodobně vyvolá v této převážně muslimské a neklidné oblasti nepokoje. Nárokuje si ji totiž i Pákistán.
5. 8. 2019Aktualizováno5. 8. 2019, 19:36|

Policie vyšetřuje nehodu dívky, jež obvinila poslance ze znásilnění. Případ vyhnal Indy do ulic

Indové vyšli demonstrovat kvůli dalšímu případu znásilnění. Široké pobouření vyvolal případ dívky, která byla těžce zraněna při podezřelé dopravní nehodě poté, co obvinila poslance vládnoucí strany ze znásilnění. Zranění při nehodě utrpěla i její právnička, další dva lidé zemřeli. Nezávislé studie Indii hodnotí kvůli sexuálnímu násilí jako jednu z nejnebezpečnějších zemí pro ženy.
30. 7. 2019|

Příznivci Módího slaví. Předběžné výsledky šestitýdenních voleb připisují jeho straně jasné vítězství

Vládní nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího se prohlásila vítězem parlamentních voleb. Podle předběžných výsledků zveřejněných volební komisí získala 300 z 543 volených křesel v dolní komoře parlamentu, což znamená, že si pohodlně zajistí většinu. Zatím ale není jasné, kolik z odhadovaných 600 milionů odevzdaných hlasů už bylo sečteno. Sčítání se může protáhnout až do pátku.
23. 5. 2019Aktualizováno23. 5. 2019, 15:23|

Největší volby na světě. Téměř miliarda Indů vybírá nový parlament

V Indii ve čtvrtek začínají největší demokratické volby na světě. Až 900 milionů voličů vybírá zástupce do dolní komory parlamentu a samotné hlasování potrvá 39 dní. Hlavním favoritem je současný premiér a vůdce nacionalistické Indické lidové strany (BJP) Naréndra Módí. O křeslo v čele vlády však usiluje také Ráhul Gándhí, vůdce opozičního Indického národního kongresu (INK).
11. 4. 2019|

Téměř miliarda voličů, více než sedmnáct set stran. Parlamentní volby v Indii potrvají přes měsíc

Indie stojí před parlamentními volbami, které začnou už ve čtvrtek. Voliči rozhodnou, jestli zemi s více než miliardou obyvatel povede dál premiér Naréndra Módí, nebo se k moci vrátí Indický národní kongres a jeho spojenci. Hlasování se ovšem bude od voleb v jiných zemích v mnoha ohledech lišit.
7. 4. 2019|