TÉMA

Bohumil Šimek

Projekt na stavbu lázeňského komplexu u Nových Mlýnů má územní rozhodnutí

Stavba lázeňského komplexu v Pasohlávkách na Brněnsku odhadem za dvě miliardy korun získala územní rozhodnutí, oznámila v pondělí starostka Pasohlávek Martina Dominová (Moravané). Stavbu lázní plánuje několik let čínská firma RiseSun, podle Dominové nyní pracuje na dokumentaci pro stavební povolení. Kromě toho chce kraj v blízkosti lázní postavit léčebné Sanatorium Pálava odhadem za miliardu, podle hejtmanova náměstka Jana Zámečníka (KDU-ČSL) by mělo nabídnout přes 160 lůžek.
28. 11. 2022|

Lidovecký lídr Grolich se stal hejtmanem Jihomoravského kraje. Vítězné ANO skončilo v opozici

Novým hejtmanem Jihomoravského kraje se na ustavujícím zasedání zastupitelstva stal křesťanský demokrat Jan Grolich. Hlasovalo pro něj 55 přítomných, nikdo nebyl proti a osm se zdrželo hlasování. V čele kraje Grolich nahradil Bohumila Šimka (za ANO).
11. 11. 2020Aktualizováno11. 11. 2020, 12:27|
Události komentáře

Půta, Grolich i Vondrák mají jasno: podpisu koaliční smlouvy v jejich kraji nic nebrání

Jednání o nových hejtmanech po volbách pokračují. Někde už se dohoda blíží do finále, své místo má téměř jisté například současný hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK), kandidát z Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) a současný hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Všichni byli hosty pořadu Události, komentáře, kde debatovali o průběhu povolebního jednání.
6. 10. 2020|

Na jihu Moravy se dohodli na koalici KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN. Vítězné ANO zřejmě skončí v opozici

KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN se v Jihomoravském kraji dohodli na koaliční spolupráci. Strany tak obešly vítězné hnutí ANO. Hejtmanem by mohl být lídr KDU-ČSL Jan Grolich.  ANO získalo 15 mandátů v zastupitelstvu, které má 65 členů. Druhá skončila KDU-ČSL s 11 mandáty. Třetí Piráti budou mít deset zastupitelů. Čtvrtá ODS má devět mandátů. Na pátém místě jsou Starostové pro Jižní Moravu se sedmi zastupiteli. Vyplývá to výsledků sčítání krajských voleb na www.volby.cz.
3. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 22:11|

ANALÝZA: Hnutí ANO po volbách jako „nevýhra“

V českém politickém slovníku už před řadou let zakořenilo slovo „nevýhra“. Tento termín asi nejpřesněji vystihuje situaci dlouhodobě nejsilnějšího politického uskupení v zemi po krajských volbách. Pohledem na celková čísla hnutí ANO zvítězilo. Bude to ale stačit k tomu, aby dosáhlo na výkonnou moc? A jak se proměňuje podpora hnutí v čase?
4. 10. 2020|

Obcházení vítězných stran je podle Zemana nesportovní. Překvapil jej propad ČSSD a KSČM

Prezident Miloš Zeman považuje za překvapivý propad levicových stran ČSSD a KSČM ve volbách. Svědčí to o tom, že nemají v čele ty nejschopnější lídry, řekl v neděli v rozhovoru v televizi Prima. Vládní koalice by podle něj měl sestavovat vítěz voleb. Postup řady stran, které se chtějí spojit proti ve většině krajích vítěznému ANO proto označil za nesportovní.
4. 10. 2020|

Opatření proti koronaviru mají být srozumitelná, je také třeba podpořit podnikatele, míní volební lídři z jihu Moravy

Vládní protikoronavirová opatření jsou potřebná, ale nesmějí být zmatečná a chaotická. Cílem všech je zploštit křivku nárůstu nakažených. Na tom se shoduje všech devět lídrů stran s nejvyšším volebním potenciálem v předvolební debatě České televize. Podporu si podle nich zaslouží nejen podnikatelé v pohostinství, ale i v sociálních službách.
24. 9. 2020|

Jihomoravský kraj dostává na obyvatele méně peněz než jiné regiony, zlobí se kandidáti na hejtmana. Chtějí změnu

Kraje dopadly podle kandidátů na jihomoravského hejtmana v koronavirové krizi dost možná ze všech nejhůře. Devět lídrů stran s nejvyšším volebním potenciálem se v předvolební debatě České televize shodlo na tom, že i bez toho, že vláda vzala část peněz ze sdílených daní, je Jihomoravský kraj při přerozdělování veřejných peněz oproti jiným krajům znevýhodněn. Mají ambici pokusit se to změnit. Kandidáti do krajských voleb diskutovali také o podpoře firem v kraji nebo o investicích do silnic.
23. 9. 2020|

Silnice 43 povede přes Brno-Bystrc. Jihomoravští zastupitelé zakotvili trasu v zásadách územního rozvoje

Silnice číslo 43 z Brna na Svitavy povede přes brněnskou městskou část Bystrc a potom dál na sever k Moravské Třebové. Jihomoravští zastupitelé zakotvili její trasu v zásadách územního rozvoje, jejichž aktualizaci na svém posledním zasedání před volbami schválili. Jednání zastupitelstva provázely protesty odpůrců bystrcké varianty.
17. 9. 2020|

V Jihomoravském kraji volí 65 zastupitelů, o hlasy usiluje 16 stran

Jihomoravský kraj má 65 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách uchází 841 kandidátů. V kraji jsou zároveň čtyři obvody, kde letos lidé volí senátora: Vyškov, Brno-město, Znojmo a Uherské Hradiště.
4. 9. 2020|

Jihomoravský kraj trápí doprava a kapacita sociálních zařízení. Tématem voleb je i sucho

Čtyřčlenná koalice v čele s hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO) vede Jihomoravský kraj poslední čtyři roky. Region řeší dlouhodobě problémy s rozšiřováním dopravní sítě, a to jak na úrovni měst, kterým scházejí obchvaty, tak i v pomalém napojování na rakouské dálnice. Během posledních suchých let se tématem stal také nedostatek vody. Nové vedení kraje bude čelit i otázkám spojeným se stárnutím obyvatel, rozhodovat bude také o podpoře Velké ceny v Brně.
4. 9. 2020|

Prezident Zeman kvůli zlomenině odložil cestu na jih Moravy

Prezident Miloš Zeman na doporučení lékařů odložil návštěvu Jihomoravského kraje, která se měla uskutečnit na začátku září. Na Twitteru to oznámil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman si v úterý zlomil ruku, v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) podstoupil operaci a dosud zůstává v péči lékařů.
28. 8. 2020|

„Tanků se dnes bát asi nemusíme, ale selhání elit ano.“ Politici si připomněli srpnové události roku 1968

Před budovou Českého rozhlasu v Praze proběhl už tradiční pietní akt, který připomíná oběti invaze vojsk Varšavské smlouvy na území Československa v roce 1968. Položit věnce přišel například předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), předseda ODS Petr Fiala nebo slovenský velvyslanec v Česku Petr Weiss. Dvaapadesáté výročí srpnových událostí 1968 si budou Češi připomínat i na dalších místech v zemi.
21. 8. 2020Aktualizováno21. 8. 2020, 14:30|

Burácení motorek rozeznělo Masarykův okruh. Diváci ale rachotu letos nenaslouchají

Závodníci na silničních motocyklech se rozjeli po Masarykově okruhu v rámci letošní Velké ceny. Tribuny ale zůstávají prázdné kvůli protipandemickým opatřením. I když koronavirus letos fanoušky vyhnal, pořadatel zohlednil krizovou situaci a slíbil Brnu závody Moto GP i v roce 2021.
7. 8. 2020|

Životu nebezpečno. Na objížďce Nových Mlýnů kličkují cyklisté mezi kamiony

Po větším bezpečí místních i turistů volají obce v okolí Nových Mlýnů. V letních měsících oblast hojně navštěvují cyklisté, kteří teď kličkují mezi auty a kamiony. Tisíce řidičů totiž objíždí část hlavního tahu z Brna do Rakouska, kde dělníci staví nový most.
21. 7. 2020|

Velká cena se v Brně letos pojede. Motorky budou ale zatáčky krouhat bez diváků

Motocyklová Grand Prix v Brně bude letos v srpnu bez diváků, a to z bezpečnostních důvodů kvůli pandemii covidu-19. Zakoupené lístky zůstanou v platnosti na příští rok. Akce se na Masarykově okruhu uskuteční od 7. do 9. srpna, uspořádá ji spolek kraje a města.
3. 7. 2020|

ANO zruší brněnskou organizaci. Babiš nechce v hnutí lidi napojené na pochybné kauzy

Předsednictvo hnutí ANO přijalo návrh na zrušení brněnské organizace a její nové vytvoření. Premiér a předseda hnutí Andrej Babiš už minulý týden avizoval, že tento krok vedení ANO navrhne, protože v hnutí nechce lidi, kteří mohou být napojeni na pochybné kauzy. Loni po razii policie na radnici Brna-středu skončil kvůli podezření z korupce ve vazbě bývalý místostarosta Jiří Švachula (zvolen za ANO).
16. 6. 2020Aktualizováno16. 6. 2020, 15:11|

Brněnský exprimátor Vokřál po odchodu z hnutí ANO zůstává v zastupitelstvu města i kraje

Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál (zvolený za ANO) si zatím ponechá mandáty zastupitele Brna i Jihomoravského kraje. Vokřál nedávno hnutí ANO, ve kterém byl místopředsedou, opustil. Krok odůvodnil napojením brněnské organizace hnutí na podsvětí.
15. 6. 2020Aktualizováno15. 6. 2020, 15:19|

Lidé protestují proti těžbě u Moravského Písku. Bojí se o zdroj vody pro více než 100 tisíc lidí

Několik tisíc lidí se v sobotu zúčastnilo protestního pochodu proti zamýšlené těžbě štěrkopísku mezi Moravským Pískem na Hodonínsku a Uherským Ostrohem na Uherskohradišťsku. Bojí se znečištění blízkého zdroje pitné vody, který je pátý největší v republice. Protestu se zúčastnili i politici včetně senátorky Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) nebo hejtmana Bohumila Šimka (za ANO). Obce blízké vodnímu zdroji chtějí zabránit těžbě žalobou.
13. 6. 2020|

ANO povede do voleb na jihu Moravy zřejmě hejtman Šimek. V Brně chtějí vyloučit další členy hnutí

Jihomoravskou kandidátku hnutí ANO zřejmě povede hejtman Bohumil Šimek, doporučilo to jednohlasně krajské předsednictvo hnutí. V čele kandidátní listiny do krajských voleb nahradí bývalého primátora Brna a místopředsedu ANO Petra Vokřála, který před týdnem řady hnutí opustil. Rozhodnutí krajského předsednictva musí ještě potvrdit celostátní vedení ANO.
9. 6. 2020|

Územnímu plánu Jihomoravského kraje už nestojí nic v cestě. Ústavní soud odmítl stížnost

Ústavní soud odmítl stížnost proti zásadám územního rozvoje Jihomoravského kraje. Vydané byly v roce 2016. Stěžovalo si sedm obcí, fyzické osoby i spolky. Odpůrci územně plánovacího dokumentu tak již nemají možnost, jak jeho platnost zvrátit. Kraj chystá aktualizaci, kterou mají zastupitelé schvalovat v září.
5. 5. 2020|
Události komentáře

Chytrá karanténa (téměř) v praxi. Skoro všichni oslovení souhlasili s využitím dat, říká vládní zmocněnec

Chytrá karanténa by se mohla v příštím týdnu začít testovat naostro v terénu. Dosavadní příprava ukázala, že lidé se zpracováním údajů ze svých mobilních telefonů a platebních karet vesměs problém nemají. Podle vládního zmocněnce pro digitalizaci Vladimíra Dzurilly je hlavně potřeba zapracovat na rychlosti práce s daty. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ale varoval před tím, aby vláda nezašla příliš daleko, kdyby se ukázalo, že systém nefunguje tak dobře, jak doufala. Chytrá karanténa byla tématem pátečních Událostí, komentářů.
4. 4. 2020|

Na jihu Moravy začíná test chytré karantény. Z Litovle i Uničova se stahují hlídky

Na jižní Moravě začala příprava na testování takzvané chytré karantény. K vyhledání a izolaci lidí nakažených novým koronavirem poslouží hygienikům údaje od mobilních operátorů a bank. Na její zavádění bude dohlížet náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který kvůli novému úkolu opustil pozici předsedy ústředního krizového štábu. Nahradil ho ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Počet lidí vyléčených z nemoci COVID-19 stoupl v Česku na 25. Vzrostl ale také počet zemřelých v souvislosti s koronavirem, a to na 23 obětí.
30. 3. 2020Aktualizováno30. 3. 2020, 23:30|

Na srpnovou Moto GP dá Brno i kraj po 30 milionech. Letošní ročník je poslední nasmlouvaný

Příspěvek 30 milionů korun dá letos na motocyklové závody Grand Prix Jihomoravský kraj, ve čtvrtek jej schválili zastupitelé. Stejnou částku už v první polovině února schválilo i brněnské zastupitelstvo. Spolek kraje a města, který Velkou cenu letos uspořádá popáté, očekává i 55 milionů od státu. Stejnou částku poskytl stát i loni. Závody se uskuteční od 7. do 9. srpna.
27. 2. 2020|