TÉMA

Komín

ČEZ plánuje v Dětmarovicích nízkoemisní teplárnu za dvě miliardy

Společnost ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026, řekli zástupci skupiny. Do roku 2040 chce ČEZ v Moravskoslezském kraji investovat desítky miliard korun, hodlá rozvíjet i malé modulární reaktory, obnovitelné zdroje a baterie.
před 10 h hodinami|

Nová parkovací místa nabídlo Brno. Budějovice je mají pod střechou, zájem o ně příliš není

Města v Česku, zejména pak velká sídliště, trápí nedostatek parkovacích míst. Například na brněnském sídlišti Starý Lískovec vznikla parkovací místa pro 250 aut, v dalších částech magistrát parkoviště chystá. Všude to však nepůjde, na někerých sídlištích totiž pro parkoviště není místo. V Českých Budějovicích zase vznikl nový parkovací dům, a to na dohled od centra města. Zájem je však spíš slabší. Centrum se tak náporu automobilů zatím nezbavilo. Řadu opatření teď chystá i Zlín, a to modré zóny a záchytná parkoviště.
12. 4. 2024|

Hasičům se množí výjezdy k požárům způsobeným topidly nebo vadnými komíny

Špatný způsob vytápění, vznícené saze, ale také obyčejné nedodržení vzdálenosti od zdroje tepla – to jsou časté důvody výjezdů hasičů po celém Česku. Jen během noci na neděli museli zasahovat u dvou takových událostí. Podle odborníků stojí za vznikem požárů často stáří topidel, blízkost paliva kamnům nebo nepravidelná kontrola od kominíků. Tu je podle zákona nutné absolvovat alespoň jednou ročně.
15. 1. 2024|

Riziko požárů komínů zvyšuje pálení vánočních stromků i zanedbání kontrol

Častější topení při silných mrazech s sebou nese větší riziko požárů komínů. Podle hasičů ale lidé kromě nevhodného paliva zapomínají i na pravidelné kontroly od kominíků. Díky nim přitom mohou podobným událostem předcházet.
9. 1. 2024|

Lidé se vracejí k pevným palivům. Kamna se stávají nedostatkovým zbožím, kominíci nestíhají

Zájem lidí o kamna a krby je na prahu letošní topné sezony až čtyřikrát vyšší než v předchozích letech. Podle Cechu kamnářů je to hlavně kvůli vysokým cenám energií. Lidé podle nich vyhledávají levnější a stabilnější alternativu v podobě pevných paliv. Podle kamnářů je topení dřevem ve srovnání se současnými průměrnými cenami elektřiny až čtyřikrát levnější.
7. 9. 2022|

Češi hledají cesty, jak utáhnout drahé energie. Vracejí se k pevným palivům

V už postavených domech část jejich majitelů dělá úpravy kvůli drahým energiím. Trend návratu k pevným palivům pokračuje a během léta přibývá domácností, které chtějí zprovoznit třeba roky nepoužívané komíny. Řemeslníci i kominíci tak mají hodně práce.
31. 7. 2022|

Začala demolice prunéřovské elektrárny. V místě by se mohly vyrábět baterie do elektromobilů

V pátek se začalo s demolicí jedné ze dvou uhelných elektráren v Prunéřově u Kadaně. Firma ČEZ, které zařízení patří, chce místo využít například ke stavbě továrny na výrobu baterií do elektromobilů. Plocha by měla být připravena do konce roku. Samotná demolice bude probíhat postupně. Bagry s hydraulickými nůžkami najely do areálu v pátek ráno a začaly postupně rozebírat chladicí věž číslo 6. Prunéřov I je jednou z nejstarších uhelných elektráren v Česku a je už mimo provoz. Naopak elektrárna Prunéřov II zatím ještě funguje.
13. 5. 2022|

Krajský soud potvrdil osvobození kominíka v případu požáru Libušína

Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě pravomocně zprostila obžaloby Pavla Pryszcze z Karvinska, který byl obviněn ze způsobení požáru chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech. Potvrdila loňský rozsudek Okresního soudu ve Vsetíně, který muže osvobodil. Muž měl podle obžaloby způsobit požár národní kulturní památky tím, že v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozilo až osm let vězení.
3. 2. 2021|

Část velkého městského okruhu v Brně je hotová. Následovat bude tunel pro tramvaje

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo první etapu stavby velkého městského okruhu v brněnské Žabovřeské ulici. Novým úsekem projedou řidiči ve čtyřech pruzích ve čtvrtek zhruba od 18:00. Otevřena už je i lávka pro pěší, která usnadní cestu přes frekventovanou silnici mezi Žabovřeskými loukami a zastávkou Bráfova. První etapa okruhu bude úplně hotová až v březnu příštího roku, chybí ještě chodníky či sadové úpravy.
17. 12. 2020|

Kominíci nestíhají více než kdy dřív. Jejich návštěvu lidé často kvůli covidu odkládali

Povinné kontroly komínů nechává mnoho lidí až na začátek topné sezony. Letos ale může mít řada lidí problém sehnat kominíka. Ti jsou teď totiž kvůli koronaviru vytížení ještě víc než v minulých letech.
28. 10. 2020|

Požár Libušína zůstane bez trestu. Soud zprostil obžaloby muže, který měl zajistit opravu komínů

Okresní soud ve Vsetíně zprostil obžaloby Pavla Pryszcze za požár Libušína na Pustevnách. Hrozilo mu původně dva až osm let vězení za ohrožení z nedbalosti, které se měl dopustit při opravě komínů. Práci zadal dvěma zaměstnancům, kteří nebyli odborně způsobilí. Podle soudu není vyloučená ani možnost úmyslného zapálení památky, i když se ji nepodařilo prokázat.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 11:41|

Kontrolujte si komín, varují hasiči. Zapomenuté saze snadno chytnou a požár se rychle šíří

Hasiči varují před požáry komínů, kterých například v Karlovarském kraji od začátku měsíce přibylo. Většinu přitom zaviní nedbalost majitelů domů. U jednoho z nejvážnějších případů ze začátku topné sezony zasahovali na Chebsku – požár tam nepřežila jedna žena.
16. 12. 2019|

Sto roků topil jsem uhlím. Teď se nabízejí agropelety, vědci zjišťují, jak je spalovat čistě

Brněnské Vysoké učení technické sestavilo prototyp kotle na agropelety, který je dokáže čistě spalovat. Pelety, které vznikají z rostlin, mohou být zajímavou náhradou uhlí. Jenomže ve standardních kotlích vznikají při jejich spalování tuhé znečišťující látky a to, co pak létá z komína, je vysoko nad emisními limity.
4. 11. 2019|

Brňanům se uleví. S prázdninami skončí část uzavírek

Většina prázdninových dopravních uzavírek v Brně do začátku září zmizí. Dělníci už pomalu končí s pracemi v Husovickém tunelu i s opravami tramvajových tratí. V Žabovřeské ulici ale částečné omezení zůstane. A od září dokonce jedno přibude.
23. 8. 2019|

Komín Strakáč půjde k zemi. Úředníci povolili demolici známé dominanty Vítkovic

Český báňský úřad zamítl odvolání aktivistů a povolil demolici známého komína Strakáče v takzvané Aglomeraci v Ostravě. Podle odpůrců jde o jeden z nejvýznamnějších cihlových komínů v republice, který se nachází nedaleko známých Dolních Vítkovic. Podle společnosti Vítkovice je naopak kontaminovaný a nebezpečný.
22. 7. 2019|

Stavební povolení pro městský okruh v Žabovřeské ulici v Brně platí. Silnice se rozšíří o dva pruhy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má pravomocné stavební povolení pro hlavní trasu Velkého městského okruhu v Brně v úseku Žabovřeská. Loni v červenci ho napadl spolek Voda z Tetčic. Silničáři kvůli tomu začali stavět pouze v bezprostředním okolí silnice. Ministerstvo dopravy odvolání zamítlo. Silnice se bude rozšiřovat ze dvou pruhů na čtyři.
31. 5. 2019|

Kolony a zdržení. Dopravu v Brně od rána komplikuje uzavírka mostu v Žabovřeské ulici

S kolonami a jen pomalým popojížděním musejí počítat řidiči, kteří se od rána pohybují v okolí mimoúrovňové křižovatky Kníničská v Brně a na objízdných trasách. Nejhorší je situace na Žabovřeské při sjezdu na Kníničskou a v Jundrovské ulici kolem komínské vozovny směrem ke kruhovému objezdu. Velmi silný provoz je také v ulici Hlavní směrem k témuž kruhovému objezdu.
1. 4. 2019|